Nuffnang

Monday, March 21, 2011

Rim Sukan Melampau...


Kegilaan empunya kenderaan disini terhadap "rim sukan" sedikit berbeza dengan suasana di Malaysia. Most pengguna kereta baru disini akan keep with the production rim, jarang kelihatan kereta baru atau yang berumur less than 3 years menggunakan after market rim. Suasana sebaliknya jika di Malaysia yang mana hinggakan ada empunya kereta yang terus pergi ke kedai sport rim sebaik keluar dari kedai dealer kereta. Biasanya berlaku untuk jenama kereta nasional atau Proton, Perodua etc.

Terfikir juga, betapa kayanya orang-orang Malaysia ni, baru sahaja berhabisan berbelanja (walaupun hutang) sebanyak lebih kurang RM40k untuk Proton Wira, terus sambung belanja for another RM2-3k (maybe hutang lagi... kredit kad pula) untuk sport rim. Biasanya sport rim bersaiz 15", 16" or 17" yang paling menjadi pilihan hati. Itu situasi 6-7 tahun yang lepas, tak pasti samada situasi serupa masih berterusan sekarang ini.

Disini, kebiasaannya mereka yang berminat dengan sporty looks car akan membeli sport model, contohnya untuk Honda Civic, mereka yang kaki sport car akan membeli Civic versi Si yang datang dengan 17" rim atau Toyota Camry versi SE yang datang dengan full skirting dan juga 17" sport rim. Jadi tidak perlu untuk menukar sport rim semasa kereta masih baru atau masih dalam warranty.

Tetapi disini ada satu golongan peminat sport rim atau boleh juga dikatakan "fanatik" sport rim. Kereta atau trak dipasang dengan sport rim bersaiz extreme/gedabak a.k.a. rim sukan melampau. Biasa dilihat ialah seperti contoh gambar diatas, kereta lama berumur 10 tahun atau older tetapi dipasang dengan sport rim gedabak. Memang entah apa2 rupa jadinya dan easily said, kereta tu & sport rim nampak not balanced at all. Sekali tengok macam belalang kateh pun ada. Disini kereta yang sebegini lazimnya, empunya ialah mamat hitam atau African American dan Latino. Setakat ini belum pernah lagi ternampak orang putih yang berkereta macam ni. Kereta seperti itu maybe berharga less than $3-4k dan harga sport rim + tyres tu maybe lebih kurang $2-3k. Contoh yang amat tepat sekali untuk perumpamaan melayu.. "umpama mahal tali dari lembu.."!!

Satu lagi kegilaan ialah sport rim saiz gedabak yang dipasang pada pickup truck atau suv. Sekali lagi kebiasaanya empunya kenderaan sebegini ialah mamat hitam atau Latino dengan rim bersaiz 19", 20" atau 21". Citarasa dua kaum ini memang unik.... bukan sahaja dari segi minat terhadap menghias kenderaan tetapi juga pada pakaian dan penampilan. Dah namapun manusia, setiap kaum dan golongan ada identiti dan perangainya yang tersendiri termasuklah kita orang Melayu....

Wednesday, March 9, 2011

Senjata Api


Diantara negara-negara maju didunia, nisbah senjata api per penduduk yang paling tinggi ialah di USA. Kenapa di USA ramai yang memiliki senjata api? Murah ke senjata api disana? Mudah ke untuk memiliki senjata api di sana? Antara persoalan yang akan bermain di kepala. Lihat sahaja di TV series atau movie-movie Hollywood, tembakan sana sini, senjata api yang sentiasa kelihatan di rumah-rumah.

Apabila tinggal di sini, isu ini tidak lagi menjadi sesuatu yang pelik. Senjata amat mudah diperolehi atau dibeli. Even di sport store ada special section yang menjual pelbagai senjata api seperti pistol dan rifle automatic. Cuma senjata tersebut dipamerkan didalam glass cabinet dan behind a counter. Even kadang-kadang terdapat sale & discount juga untuk senjata api seperti pakaian atau barang2 lain. Apa yang lebih "menarik", anda tidak perlu memiliki licence untuk membeli senjata api dan meyimpannya dirumah. Licence diperlukan jika anda membawa senjata api bersama-sama (ditubuh badan) atau dipanggil "concealed weapon" dan juga jika menyimpan di glove box kereta. Jika sentaja disimpan didalam boot kereta tidak perlukan licence, but jika ditahan polis MESTI diberitahu kepada polis yang terdapat senjata api didalam boot kereta atau dimana-mana.

Di Texas, ada satu peraturan yang wajib diketahui oleh mereka yang baru datang tinggal disini iaitu jangan sekali-kali menceroboh kawasan rumah persendirian yang anda tidak kenali. Tuanpunya rumah berhak untuk menembak penceroboh dan dengan persekitaran yang mana senjata mudah dimiliki oleh sesiapa, ini adalah sesuatu yang patut diambil serius oleh sesiapa. Even kalau hendak buat pusingan u-turn semasa memandu, cuba elakkan dari masuk ke driveway rumah orang tidak dikenali. Maut mungkin menanti... ;-)

Salah seorang sahabat disini bercerita, pernah satu masa dahulu terjadi peristiwa tragik dimana seorang budak berbangsa asing meraikan hari Halloween pada malam hari. Kebetulan budak itu tidak berapa memahami bahasa Inggeris. Hendak dijadikan cerita budak itu telah melintas kawasan salah sebuah rumah, dan tuan punya rumah yang mungkin seorang psycho, telah menjerit memberi amaran untuk "stop". Budak itu mungkin tidak mendengar atau tidak paham atau sengaja tidak mendengar telah ditembak oleh tuan rumah dan mati ditempat kejadian. Setelah diadili, penembak telah lepas dari apa-apa hukuman kerana haknya sebagai tuan punya properti dan haknya melindungi propertinya.

Jadi tidak hairanlah kekadang kita mendengar berita pelajar atau sesiapa mengamuk menggunakan senjata api sehingga menyebabkan kematian. Tahun lepas kalau tidak salah, ada beberapa kes pelajar mengamuk menggunakan senjata api dan melibatkan kematian berlaku di kolej atau universiti di US. Mungkin sesuatu yang jarang didengar dinegara-negara lain (except in those negara yg politically unstable e.g. Iraq etc). Kalau di Malaysia, most kejadian mengamuk masih pakai parang sahaja setakat ni. But who knows in 10-20 years kalau undang-undang pemilikan senjata api tidak dikawal dengan baiknya, senario yang berlaku di US hari ini mungkin akan didengar di Malaysia pula...