Nuffnang

Tuesday, December 21, 2010

Black FridayCerita pasal sale atau jualan murah di sini memang menarik. Memang betul-betul murah jika rajin zahir & batin meronda dan merisik terutama melalui webpage dan brochure iklan yang dihantar ke mailbox. Event jualan murah yang paling ditunggu-tunggu ialah semasa sehari selepas hari Thanksgiving atau Black Friday. Dimasa inilah harga runtuh atau diskaun yang tinggi untuk most barangan dimana-mana kedai. Diskaun sehingga 60-70% untuk certain items. Black Friday sale bermula jam 5am di kebanyakan store sehingga 11am. Walaupun pintu kedai dibuka bermula jam 5am tetapi para "hantu" jualan murah akan mula menunggu didepan pintu store sejak malam sekitar jam 8pm lagi!! Satu pengalaman menarik, melihat gelagat sesetengah manusia disini yang sanggup beratur, berkhemah dan berkerusi di hadapan store didalam cuaca sejuk mulai jam 9pm! Hot items yang crazily discounted biasanya in limited quantity, dan kupon akan diberi kepada mereka yang beratur dihadapan store few hours sebelum store dibuka pada 5am. During Black Friday ini jugalah masanya untuk shopping pakaian dari designer store dengan harga yang amat murah terutamanya di Outlet center.


Pada Black Friday yang lepas, sempat juga join orang disini merasai pengalaman shopping pada pukul 5am. Tetapi tidakla sampai nak berkhemah tidur since 9pm. Pergi ke kedai elektronik Best Buy pada pukul 4:45am, sudah panjang orang ramai beratur dalam anggaran lebih seratus orang. Even ada mamat yang cuba nak menjual kupon untuk hot item dengan harga beberapa ratus $. Biasanya mamat2 jenis ini sanggup beratur untuk dapatkan hot item then selepas beli, dijual balik di Ebay. Apabila pintu store dibuka, sebahagian demi sebahagian orang yang beratur tadi dibenarkan masuk dan menuju ke barangan yang telah awal2 lagi di"aim" untuk dibeli. Berebut-rebut orang ramai memilih barang yang dijual dengan harga yang murah. Then bila tiba masa untuk check-out sekali lagi terpaksa beratur panjang.

Walaupun terpaksa beratur panjang sebelum store dibuka dan semasa hendak membayar, tetap terbayang tanda kepuasan pada muka masing-masing yang dapat membeli barangan yang diidamkan dengan harga yang amat murah. Gilerr punya murah!!2 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

lama abg me tak update
suruhla kak ulin pun bukak personal blog

My Biz said...

isttt tak maulah angah...cukuplah blog biz bag tgn tu ....hahahahah..tuhpun tak terkejarlah yang huhuhuhuhu