Nuffnang

Tuesday, November 16, 2010

Eidul Adha..Selamat menyambut hari raya kurban untuk semua. Disini seperti biasa meriah setiap kali sambutan hari raya. Bersembahyang di masjid Irving dan terus berkunjung ke rumah kenkawan rapat disini dari pagi sampai malam. Raya kali ini terpaksa beraya di ofis selepas selesai bersembahyang raya. Sempat juga bertandang, santapan pagi jemputan open house raya dan akan bersambung selepas waktu kerja untuk another jemputan open house untuk makan malam.

Hari raya korban tak akan lengkap jika tiada ibadah korban dilakukan. Seperti biasa, lembu supplied daripada Uncle Bud, yang mempunyai puluhan lembu di ranchnya. Semalam sempat pergi ke ranchnya untuk menghambat lembu-lembu untuk korban masuk ke "sangkar". Dan dari situ lembu akan dibawa ke tempat penyembelihan untuk disembelih dan diproses/dipotong dagingnya. Disini terdapat peraturan dimana penyembelihan lembu tidak boleh dilakukan sesuka hati dan perlukan lesen atau ditempat yang berlesen.

Daging korban nanti akan diagihkan kepada keluarga & individu yang berhak untuk menerima seperti keluarga pelarian berugama Islam dari Myanmar atau negara2 lain, yang terdapat ramai di Dallas. Dapatlah juga bersama-sama meraikan sambutan hari raya kurban walaupun mungkin sambutan disini tidak semeriah seperti di Malaysia.

Selamat menyambut hari raya kurban.

2 comments:

Jarr said...

salam eidul adha kepada saing di perantauwang...haha.

jage diri molekla kawang.dok seke deme Sulaimanians jugok.

salam.

joe said...

salam raya!

Sulaimanians sokmo ambe! ;-)