Nuffnang

Wednesday, September 29, 2010

Taipei Airport

Pertama kali jejak kali di lapangan terbang antarabangsa Taipei semasa cuti summer bebaru ini. Tidak banyak yang menarik di airport ini, even kedai makan yang ada pun agak limited. Tak ternampak pula kedai fastfood seperti McD or KFC etc. Cuma ada restoran makanan tempatan dan sushi yang tak berapa sesuai dengan selera tekak tambah pula setentunya tidak halal.

Tetapi ada dua benda yang membuatkan airport ini "special" atau lain dari yang lain ialah terdapatnya playground bertemakan "Hello Kitty" yang agak besar dan sememangnya satu tarikan untuk kanak-kanak yang berada di situ. Parents boleh ambil peluang berehat sambil menunggu connecting flight dengan membiarkan anak-anak bebas bermain disitu.

Satu lagi yang special di airport ini ialah tempat sembahyang atau beribadat yang tersedia. Tetapi jangan dibandingkan dengan airport di negara Islam seperti Malaysia atau Arabs yang sememangnya "wajib" menyediakan tempat sembahyang yang khas untuk orang Islam. Di airport Taipei, di sebuah negara yang sememangnya ramai tahu ialah negara bukan majoriti beragama Islam tetapi menyediakan tempat beribadat atau sembahyang yang khusus untuk pelbagai agama. Kebiasaannya airport di negara-negara bukan Islam hanya menyediakan satu bilik khas yang selalunya dipanggil "Chapel" etc dan dikongsi antara pelbagai agama untuk beribadat. Tetapi di Taipei, setiap agama dikhaskan sebuah bilik ibadat sendiri. Di area itu terdapat beberapa bilik untuk agama Islam, Buddha, Kristian, Jews etc. Tak pasti macamana rupanya di bilik-bilik lain (tak sempat nak jenguk) tetapi di bilik ibadat Islam, lengkap dengan sejadah, Quran, tasbih, kiblat, jadual sembahyang dan tirai pemisah untuk golongan wanita. Quite impressed juga dengan apa yang disediakan disini memandangkan Taipei atau Taiwan bukannya sebuah negara bermajoriti agama Islam.

Jika terdapat tempat khas untuk berwuduk, memang "perfect"lah jawabnya. Tetapi tiada disediakan dan seperti biasa terpaksa ke bilik air yang berdekatan. Di airport ini terdapat banyak kemudahan bilik air dan berdekatan kawasan bilik ibadat ini terdapat satu bilik air yang jarang dikunjungi oleh orang ramai except mereka yang datang ke kawasan bilik ibadat ini. So takda segan-segan nak angkat kaki masuk dalam sinki. ;-)
No comments: