Nuffnang

Wednesday, September 29, 2010

Taipei Airport

Pertama kali jejak kali di lapangan terbang antarabangsa Taipei semasa cuti summer bebaru ini. Tidak banyak yang menarik di airport ini, even kedai makan yang ada pun agak limited. Tak ternampak pula kedai fastfood seperti McD or KFC etc. Cuma ada restoran makanan tempatan dan sushi yang tak berapa sesuai dengan selera tekak tambah pula setentunya tidak halal.

Tetapi ada dua benda yang membuatkan airport ini "special" atau lain dari yang lain ialah terdapatnya playground bertemakan "Hello Kitty" yang agak besar dan sememangnya satu tarikan untuk kanak-kanak yang berada di situ. Parents boleh ambil peluang berehat sambil menunggu connecting flight dengan membiarkan anak-anak bebas bermain disitu.

Satu lagi yang special di airport ini ialah tempat sembahyang atau beribadat yang tersedia. Tetapi jangan dibandingkan dengan airport di negara Islam seperti Malaysia atau Arabs yang sememangnya "wajib" menyediakan tempat sembahyang yang khas untuk orang Islam. Di airport Taipei, di sebuah negara yang sememangnya ramai tahu ialah negara bukan majoriti beragama Islam tetapi menyediakan tempat beribadat atau sembahyang yang khusus untuk pelbagai agama. Kebiasaannya airport di negara-negara bukan Islam hanya menyediakan satu bilik khas yang selalunya dipanggil "Chapel" etc dan dikongsi antara pelbagai agama untuk beribadat. Tetapi di Taipei, setiap agama dikhaskan sebuah bilik ibadat sendiri. Di area itu terdapat beberapa bilik untuk agama Islam, Buddha, Kristian, Jews etc. Tak pasti macamana rupanya di bilik-bilik lain (tak sempat nak jenguk) tetapi di bilik ibadat Islam, lengkap dengan sejadah, Quran, tasbih, kiblat, jadual sembahyang dan tirai pemisah untuk golongan wanita. Quite impressed juga dengan apa yang disediakan disini memandangkan Taipei atau Taiwan bukannya sebuah negara bermajoriti agama Islam.

Jika terdapat tempat khas untuk berwuduk, memang "perfect"lah jawabnya. Tetapi tiada disediakan dan seperti biasa terpaksa ke bilik air yang berdekatan. Di airport ini terdapat banyak kemudahan bilik air dan berdekatan kawasan bilik ibadat ini terdapat satu bilik air yang jarang dikunjungi oleh orang ramai except mereka yang datang ke kawasan bilik ibadat ini. So takda segan-segan nak angkat kaki masuk dalam sinki. ;-)




Wednesday, September 8, 2010

Seloka Eid Mubarak!


Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Pagi ini semasa bangun pagi
Bukak radio, belum gosok gigi
Terdengar takbir raya berseri-seri

Orang di Malaysia tengah bergumbira
Disini baru lepas sahur terahir makan roti kaya
Sekejap lagi hendak pergi kerja
Mood raya! Mood raya!

Hari ini masak lemang & rendang
Malam pula pergi bertandang, takbir raya dengan kawang-kawang
Sampai Sabtu ada jemputan makang-makang
Inilah masanya nak makan macang-macang

Masjid Irving, sembahyang raya ada 2 sessi
Kami akan pergi sessi pukul 8 pagi
Mesti semuanya muka berseri-seri
Apa taknya dah dapat makan pagi

Di pasaraya Mydin kuih raya dibeli
Semasa kami balik ke Malaysia baru-baru ini
Belum raya lagi 3 bekas dah takda isi
Mana tahan maa... tak makan rugi

Hari ini budak-budak masih kesekolah
Mana ada cuti, kalau ponteng pulak salah
Tapi esokkan raya, amik cuti juga lah
Sehari saja takan tak bolah (boleh)

Pagi raya terasa nak makan nasi minyak
Makan sikit tak boleh banyak-banyak
Nanti rumah kekawan nak makan jugak
Karang takda tempat lagi nak sumbak (sumbat)

Pagi raya, rumah korang masak apa
Mesti pelbagai jenis, rupa dan rasa
Jangan lupa jemputlah kita juga
Kalau jauh tolong makan pun dah takpa

Sudah panjang merapu kali ni
Lama termenung takda idea lagi
Sekali lagi untuk semua pembaca disini
Selamat Hari Raya Aidil Fitri!