Nuffnang

Friday, July 23, 2010

Akhirnya....

.... tiba hari yang ditunggu-tunggu. Petang esok akan fly balik Malaysia, and will be there for 3 weeks (only). I wish i can have more than 3 weeks of vacation. Apa nak buat annual leave from Austria tak boleh transfer ke US. Annual leave di US pula is accrual basis. Cett! So end up cuma ada 3 minggu. Apa-apa pun, really cant wait untuk jejakkan kaki di tanah Malaya semula, but only after 31 hrs of flight (incl transit time in San Francisco & Taipei). Pheww!

Jumpa lagi after mid-August! Ciao!!

Wednesday, July 14, 2010

Balik Kampungg.....Kuala Ibai...


Sudah beberapa minggu tidak update blog. Takda special story untuk dikongsi disini sejak seminggu dua ini. Setiap hari cuma pergi kerja, balik kerja, makan, tidur, pergi kerja.... bosann. Nak korek cerita-ceritut lama pun takda mood. Nak cerita pasal kerja.... lagi tak menarik. Setiap hari makin bertambah kerja. Next month akan bertambah 2 new wireless operator di Canada to be in the list untuk dibelai kerenahnya setiap hari. Letih!

Sedar tak sedar cuma less than 10 hari lagi untuk terbang balik ke Kuala Ibai. After 3 yearss.... boleh tahan lama juga tu. Kalau orang yang pi sambung belajar sudah balik dengan segulung "Degree". Memang sekarang ini pun sudah didalam "mode" balik kampung. Almost semua sudah siap dikemas... beg sudah sarat dengan barang-barang... "berat 'nanang" kata orang Ganu.

Tidak dapat digambarkan betapa tak sabarnya terasa hendak balik kekampung. Jika ada wujudnya button "fast-forward", sudah lama akan ku tekan supaya terus ke hari yg ditunggu-tunggu. I wish!!

Alangkah enaknya, akhirnya dapat berehat-rehat di luar berandah rumah di Kuala Ibai, diuliti hembusan angin laut petang sambil menikmati keenakan keropok lekor goreng dan kopi panas. Gerai keropok lekor hanya seberang jalan di depan rumah. Gerai nasi dagang hanya 100 m dari rumah. Jika hendak ke pantai.... hanya 5 minutes away... lagun Kuala Ibai.

Bercerita pasal lagun Kuala Ibai, banyak sekali kenangan manis & masam di lagun ini di zaman kanak-kanak. Lagun Kuala Ibai adalah unik dan satu-satunya lagun tercantik di Malaysia. Sebelum ianya dibangunkan dengan dibina masjid terapung dan taman-taman, kecantikan semulajadinya amat indah. Disitulah tempat setiap hari minggu bersama kawan sekampung mandi-manda, bermain bola, bermain wau, mencari kepah guna tumit kaki dan "'gerrak" sampah, mencari "'bagget" guna rotan, meracik burung laut, menjala ikan "andeng", menaiki perahu hingga ke jambatan Kuala Ibai. Di sungai lagun Kuala Ibai ini juga hampir 2 kali lemas, termasuk ke pasir jerlus dan terjatuh dari perahu dibawah jambatan Kuala Ibai. Di lagun Kuala Ibai juga tempatnya curi-curi menghisap rokok dizaman sekolah.. sebelum masuk rumah telan air paip dulu kasi hilang bau. ;-)

Sekarang ini lagun Kuala Ibai sudah jauh berubah dari rupa bentuk asalnya 20 tahun yang lepas. Kini telah ada masjid terapung, taman riadah, pusat ekuestrian, kolam renang, pusat budaya plus entah apa-apa lagi dengarnya. Rupa bentuk alam semulajadi lagun Kuala Ibai musnah ditelan pembangunan yang digila-gilakan sesetengah manusia. Manusia kapitalis yang sentiasa mencari ruang menangguk untung tidak kira apa hatta alam semulajadi yang patut dipulihara menjadi mangsa. Tetapi walau bagaimanapun berubahnya lagun Kuala Ibai, angin laut China Selatan yang bertiup tetap sama, tidak jemu menghembus, mendayu dan mengulit setiap mereka yang datang bertandang ke situ....

I wish i have gambar lagun Kuala Ibai 20 tahun yang lepas untuk dikongsi... but i dont. Zaman dulu-dulu mana ada duit nak beli kamera.. tengok kamera itself pun dah kagum! Camno? Hehhe.

Jumpa di Kuala Ibai in less than 2 weeks! Berehh!!

p/s: gambar muara Lagun Kuala Ibai diatas diambil dari internet. Entah siapa empunya but i guess empunya bernama"ajim" kot based on the watermark on the pic. Thank to "ajim", whoever & wherever you are.