Nuffnang

Friday, May 14, 2010

Blue Bonnet@Texas


Mari bercerita pasal bunga pula tanpa perlu menggunakan bahasa yang berbunga-bunga. Not that i am obsessed into "bunga" nor i'm "mat bunga" but just wanna share what we have here in Texas. Bab-bab tanam bunga, memang tangan ni tak cukup "ong". Tak pernah nak hidup lama riwayat pokok bunga yang ditanam. In the end just beli bunga plastik, tak perlu nak siram, or bubuh baja or trim etc. Senang! Jangan salah paham bila menengok pics disini. Bukannya ditanam atau dijaga atau diperkarangan rumah kami.

Early spring di Texas, satu pemandangan yang amat lazim di mana-mana tanah lapang, ditepi-tepi jalan atau highway atau ditaman-taman ialah terdapatnya pokok bunga "Blue Bonnet" yang tumbuh dan berbunga dengan segar dan melata. Cantik sekali pemandangan diwaktu ini seperti padang yang kebiruan dari kejauhan (sorry berbunga sikit sentence ni).

Bukan sahaja untuk orang yang baru tinggal di Texas yang terpegun dengan pemandangan dan bunga ini tetapi juga untuk mereka yang berkulit putih. Selalu terpandang kelibat mereka yang berhenti di tepi jalan untuk tidak melepaskan peluang bergambar dan berposing dikelilingi bunga-bunga Blue Bonnet.

Gambar-gambar disini diambil kebetulan semasa pulang dari office dan terpandang sederetan kereta yang berhenti ditepi jalan dimana penghuninya semua turun ber"gumbira" dengan bunga-bunga Blue Bonnet yang terhampar di padang di sebelah tepi jalan. Bermacam-macam ragam dan gaya sehingga ada yang membawa kerusi dan DSLR lengkap light reflectornya. Kami pun tumpang dua kaki berposing sekejap dengan budak-budak menjadi mangsa sebagai objek model digambar walau hanya dengan menggunakan phone camera. Bunga-bunga ini juga mempunyai bau yang sedikit harum dan apabila berada di hamparan padang Blue Bonnet, bau harum itu agak jelas terbau di hidung.

Jangka hayat Blue Bonnet ini juga agak pendek. Hanya hidup selama few weeks sahaja sebelum hilang terbang kelopak-kelopak bunganya dan diganti pula dengan bunga liar yang lain pula.

Cukuplah cerita mengenai bunga. Ohh yaa.. Blue Bonnet ini ialah official state flower untuk Texas since 1901!


2 comments:

potech said...

Joe, bunga alamanda ork, bunga Tranung kite deh?

joe said...

hoo betull ah! atau nama lain "bunga loceng" wassernya.