Nuffnang

Friday, May 14, 2010

Blue Bonnet@Texas


Mari bercerita pasal bunga pula tanpa perlu menggunakan bahasa yang berbunga-bunga. Not that i am obsessed into "bunga" nor i'm "mat bunga" but just wanna share what we have here in Texas. Bab-bab tanam bunga, memang tangan ni tak cukup "ong". Tak pernah nak hidup lama riwayat pokok bunga yang ditanam. In the end just beli bunga plastik, tak perlu nak siram, or bubuh baja or trim etc. Senang! Jangan salah paham bila menengok pics disini. Bukannya ditanam atau dijaga atau diperkarangan rumah kami.

Early spring di Texas, satu pemandangan yang amat lazim di mana-mana tanah lapang, ditepi-tepi jalan atau highway atau ditaman-taman ialah terdapatnya pokok bunga "Blue Bonnet" yang tumbuh dan berbunga dengan segar dan melata. Cantik sekali pemandangan diwaktu ini seperti padang yang kebiruan dari kejauhan (sorry berbunga sikit sentence ni).

Bukan sahaja untuk orang yang baru tinggal di Texas yang terpegun dengan pemandangan dan bunga ini tetapi juga untuk mereka yang berkulit putih. Selalu terpandang kelibat mereka yang berhenti di tepi jalan untuk tidak melepaskan peluang bergambar dan berposing dikelilingi bunga-bunga Blue Bonnet.

Gambar-gambar disini diambil kebetulan semasa pulang dari office dan terpandang sederetan kereta yang berhenti ditepi jalan dimana penghuninya semua turun ber"gumbira" dengan bunga-bunga Blue Bonnet yang terhampar di padang di sebelah tepi jalan. Bermacam-macam ragam dan gaya sehingga ada yang membawa kerusi dan DSLR lengkap light reflectornya. Kami pun tumpang dua kaki berposing sekejap dengan budak-budak menjadi mangsa sebagai objek model digambar walau hanya dengan menggunakan phone camera. Bunga-bunga ini juga mempunyai bau yang sedikit harum dan apabila berada di hamparan padang Blue Bonnet, bau harum itu agak jelas terbau di hidung.

Jangka hayat Blue Bonnet ini juga agak pendek. Hanya hidup selama few weeks sahaja sebelum hilang terbang kelopak-kelopak bunganya dan diganti pula dengan bunga liar yang lain pula.

Cukuplah cerita mengenai bunga. Ohh yaa.. Blue Bonnet ini ialah official state flower untuk Texas since 1901!


Friday, May 7, 2010

RM vs USD vs EUR

Apa nak jadi dengan matawang EUR?? Semenjak hujung tahun lepas sehingga ke hari ini, terus menerus menjunam dengan aksi bebasnya secara konstan. Bagi yang ada terbaca, ini disebabkan oleh krisis ekonomi di Eropah yang kembali hangat disana terutamanya disebabkan oleh masalah hutang negara Greece yang perlu ditanggung oleh semua ahli EU. Akibatnya.... matawang Euro jatuh tergolek-golek belum terjumpa penawarnya lagi. Lihatlah chart dibawah kedudukan matawang EUR vs RM in a year period till today. Cantik betul plot graphnya! I guess it would take a year or two untuk matawang EUR kembali pada kedudukan asalnya seperti pada tahun lepas.

Mungkin secara kebetulan juga, semasa kami pindah dari US ke Austria back in mid 2007, matawang USD mula jatuh. Jika tak silap ingatan, kadar tukaran pada waktu itu ialah 1EUR= 1.3 USD. Dan selepas itu USD jatuh tergolek-golek hingga mencecah 1 EUR= 1.5 USD.

Dan semasa kami pindah semula ke US dari Austria pada Jan this year, tiba masa untuk USD "membalas dendam" dengan mula naik beransur-ansur terhadap EUR. Pada hari ini dalam range 1 EUR= 1.27 USD sahaja!!

Looking roughly dalam situasi ini, seolah-olah seperti keputusan kami berpindah dari US ke Austria pada 2007 dan Austria ke US pada Jan 2010 adalah keputusan yang tepat. Well, not really actually, kerana in 2007 terpaksa rugi bila exchange USD to EUR dan now sekali lagi terpaksa rugi bila exchange EUR ke USD didalam situasi origin currency yang lemah. Adoi!!

Macamana pula dengan RM? Pengamatan secara kasar, kedudukan RM bergantung pada nilai USD. Didalam suratkhabar Malaysia selalu terbaca pada akhir-akhir ini mengenai berita RM yang semakin mengukuh. Jika dibandingkan RM dengan EUR, i dont think RM itself semakin mengukuh. Value RM meningkat terhadap EUR disebabkan krisis ekonomi/matawang yang sedang berlaku di Europe. Jika dibandingkan RM terhadap USD, boleh dilihat terdapat peningkatan dimana value 1 USD = 3.27 sahaja pada hari ini jika dibandingkan setahun lepas 1 RM = 3.5 USD. Adakah ini tanda RM semakin mengukuh secara jujurnya? Atau ia juga disebabkan krisis ekonomi di US yang belum pulih sepenuhnya? Entahlah... konpiuss! Tapi yang pastinya peningkatan nilai RM adalah satu berita yang sama sekali bukannya berita gumbira untuk mereka-mereka yang tinggal dan bekerja di luar Malaysia!

Bila la duit Malaysia nak jatuh lagi ni... kena mintak tolong Soros lagi gamaknya!! Hahaha..(*gelak bertanduk*)

Sekian laporan dari bilik berita matawang semasa di Irving, Texas!




Tuesday, May 4, 2010

Cuti-cuti Malaysia-My Wish List!



Setelah lebih kurang 3 tahun tidak menjejakkan kaki di bumi Malaysia, akhirnya kembali juga kami ke Malaysia dalam masa sebulan lagi. Walaupun kembali cuma untuk selama beberapa minggu sahaja, harap sempatlah nanti menghabiskan masa bersama keluarga, saudara mara dan kawan-kawan di Malaysia. Disebabkan sudah lama tidak balik bercuti di Malaysia jugalah, kali ni beri peluang untuk keluarga bercuti dengan panjangnya selama hampir 2 bulan di Malaysia. Bolehlah melepaskan geram bercuti sepuas-puas, bersuka ria, bergumbira, melepaskan rindu dengan keluarga. Selepas ini entah bila lagi akan berkesempatan bercuti ke Malaysia lagi. Tiga tahun lagi la kot. ;-) Travel dari Dallas ke Malaysia amik masa lebih kurang 30 jam in total including transit time. Letihh woo!! Kali ini route kami ialah Dallas-Seattle-Taipei-Kuala Lumpur.

Seperti biasa, jika balik bercuti, takkan lah hendak balik berlenggang kangkung bawak kain baju sendiri sahaja. Kena la juga bawakan "buah tangan" untuk keluarga & saudara mara yang sudah lama tak berjumpa sebagai tanda ingatan, walau jauh dimata tapi tetap dihati...cehhwahh!. Jadinya bulan ni, every weekend sibuk dengan melawat berjumpa "peminat" di most counter di shopping mall dan outlet center yang ada, untuk aktiviti "gores & sign". Bab shopping ni memang selalunya seronok, pilih sana, sign sini walaupun kekadang meletihkan juga. Keletihan akan semestinya hilang apabila hadiah yang diberi akan dibalas dengan senyuman dan ucapan terima kasih dari keluarga & sanak saudara.

Apabila balik ke Malaysia nanti, banyak benda yang dah lama dok "mengidam" dan "geram" akan berpeluang ditunaikan. Terutamanya bab makan-makanan ni. Sudah lama dok tahan "ayaq lioq" bila menengok gambar keluarga, saudara mara & kekawan yang dok menayang aksi-aksi tanpa sensor, menikmati dengan penuh asyik & lahap setiap makanan yang ada di Malaysia. Jadi inilah masanya untuk kami pula melepaskan geram! Untuk mengelakkan daripada ada benda yang tercicir dari list "mengidam" makanya terpaksalah disediakan "wish list", setiap benda yang perlu dipenuhi semasa berada di Malaysia nanti.

Jika ada cadangan untuk dimasukkan dalam "wish list" ini amatlah dialu-alukan.


***************** wish list********************

1. Makan di setiap fast food chain yang ada.. KFC, McD, Burger King, A&W, Pizza Hut etc.
2. Satey Kajang Samuri
3. Nasi Beriani restaurant Insaf di Jalan TAR.
4. Nasi lemak kukus Jalan Rejang Setapak Jaya.
5. Roti canai+telur separuh masak sebelah highway MRR2, Ulu kelang.
6. Nasi Ayam Rasa Gourmet Carrefour Wangsa Maju
7. Nasi Ayam Taman Melawati + ABC
8. Tomyam di Kampung Baru.
9. Nasi Minyak Terengganu di setiap kedai yang terjumpa di Terengganu.
10. Ikan Celup Tepong (ICT) dekat airport Kuala Terengganu.
11. Nasi Dagang Terengganu sebelah rumah kat Kuala Ibai.
12. Ketupat Sotong a.k.a. Sotong sumbat
13. Roti sekaya di pasar payang
14. Rojak Kateh
15. Jala emas
16. Nasi Ayam & Rojok Keling restoran Darul Iman depan sekolah agama Batu Buruk.
17. Mee/Kue Tiaw Goreng restoran bawah jambatan Kuala Ibai.
18. Nasi Beriani Gam Putrajaya
19. Ikan celup tepung, sotong celup tepong, mee goreng & air jagong di pantai Kemasik.
20. Keropok lekor, keropok losong, keropok goreng di Terengganu (sahaja).
21. Telur penyu rebus.
22. Akok, akok berlauk, rojok betik, lompat tikam, cendul, kolleh, ropa, nganang, tok aji serban, sekaya... etc di kedai depan sekolah Khairiah Gong Kapas.
23. Durian, rambutan, manggis, duku langsat, mangga (tepi rumah).
24. Murtabak
25. Nasi Lemak ikan aye terengganu.
26. Nasi kapit/himpit kuah kacang terengganu.
27. Teh tarik kedai mamak.
28.
29.
30.
31.
32.
.....
.......