Nuffnang

Tuesday, May 4, 2010

Cuti-cuti Malaysia-My Wish List!



Setelah lebih kurang 3 tahun tidak menjejakkan kaki di bumi Malaysia, akhirnya kembali juga kami ke Malaysia dalam masa sebulan lagi. Walaupun kembali cuma untuk selama beberapa minggu sahaja, harap sempatlah nanti menghabiskan masa bersama keluarga, saudara mara dan kawan-kawan di Malaysia. Disebabkan sudah lama tidak balik bercuti di Malaysia jugalah, kali ni beri peluang untuk keluarga bercuti dengan panjangnya selama hampir 2 bulan di Malaysia. Bolehlah melepaskan geram bercuti sepuas-puas, bersuka ria, bergumbira, melepaskan rindu dengan keluarga. Selepas ini entah bila lagi akan berkesempatan bercuti ke Malaysia lagi. Tiga tahun lagi la kot. ;-) Travel dari Dallas ke Malaysia amik masa lebih kurang 30 jam in total including transit time. Letihh woo!! Kali ini route kami ialah Dallas-Seattle-Taipei-Kuala Lumpur.

Seperti biasa, jika balik bercuti, takkan lah hendak balik berlenggang kangkung bawak kain baju sendiri sahaja. Kena la juga bawakan "buah tangan" untuk keluarga & saudara mara yang sudah lama tak berjumpa sebagai tanda ingatan, walau jauh dimata tapi tetap dihati...cehhwahh!. Jadinya bulan ni, every weekend sibuk dengan melawat berjumpa "peminat" di most counter di shopping mall dan outlet center yang ada, untuk aktiviti "gores & sign". Bab shopping ni memang selalunya seronok, pilih sana, sign sini walaupun kekadang meletihkan juga. Keletihan akan semestinya hilang apabila hadiah yang diberi akan dibalas dengan senyuman dan ucapan terima kasih dari keluarga & sanak saudara.

Apabila balik ke Malaysia nanti, banyak benda yang dah lama dok "mengidam" dan "geram" akan berpeluang ditunaikan. Terutamanya bab makan-makanan ni. Sudah lama dok tahan "ayaq lioq" bila menengok gambar keluarga, saudara mara & kekawan yang dok menayang aksi-aksi tanpa sensor, menikmati dengan penuh asyik & lahap setiap makanan yang ada di Malaysia. Jadi inilah masanya untuk kami pula melepaskan geram! Untuk mengelakkan daripada ada benda yang tercicir dari list "mengidam" makanya terpaksalah disediakan "wish list", setiap benda yang perlu dipenuhi semasa berada di Malaysia nanti.

Jika ada cadangan untuk dimasukkan dalam "wish list" ini amatlah dialu-alukan.


***************** wish list********************

1. Makan di setiap fast food chain yang ada.. KFC, McD, Burger King, A&W, Pizza Hut etc.
2. Satey Kajang Samuri
3. Nasi Beriani restaurant Insaf di Jalan TAR.
4. Nasi lemak kukus Jalan Rejang Setapak Jaya.
5. Roti canai+telur separuh masak sebelah highway MRR2, Ulu kelang.
6. Nasi Ayam Rasa Gourmet Carrefour Wangsa Maju
7. Nasi Ayam Taman Melawati + ABC
8. Tomyam di Kampung Baru.
9. Nasi Minyak Terengganu di setiap kedai yang terjumpa di Terengganu.
10. Ikan Celup Tepong (ICT) dekat airport Kuala Terengganu.
11. Nasi Dagang Terengganu sebelah rumah kat Kuala Ibai.
12. Ketupat Sotong a.k.a. Sotong sumbat
13. Roti sekaya di pasar payang
14. Rojak Kateh
15. Jala emas
16. Nasi Ayam & Rojok Keling restoran Darul Iman depan sekolah agama Batu Buruk.
17. Mee/Kue Tiaw Goreng restoran bawah jambatan Kuala Ibai.
18. Nasi Beriani Gam Putrajaya
19. Ikan celup tepung, sotong celup tepong, mee goreng & air jagong di pantai Kemasik.
20. Keropok lekor, keropok losong, keropok goreng di Terengganu (sahaja).
21. Telur penyu rebus.
22. Akok, akok berlauk, rojok betik, lompat tikam, cendul, kolleh, ropa, nganang, tok aji serban, sekaya... etc di kedai depan sekolah Khairiah Gong Kapas.
23. Durian, rambutan, manggis, duku langsat, mangga (tepi rumah).
24. Murtabak
25. Nasi Lemak ikan aye terengganu.
26. Nasi kapit/himpit kuah kacang terengganu.
27. Teh tarik kedai mamak.
28.
29.
30.
31.
32.
.....
.......




7 comments:

Sizuka said...

joe, kena datang rumah saya makan nasi minyak! masukkan dalam senarai ye alang2 dah datang melawati makan nasik ayam tu :)

BABY said...

abg zulhelmi, sate samuri dah tak sedap!!!
lagi2 yang jual kat highway MAX -Putrajaya.sakit ati je beli

Ulin kalau sempat dantang umah mak.Rinduuuuuuuuu ulin. Degar kata mak lang nak buat doa selamat ye? Maybe kita jumpa kat umah mak lang jelaaaa

joe said...

insyaAllah.. kalau ada rezeki buleh singgah Melawati.

Salah nama tu..

Itu macam kena pi try sate tempat lain la pulak kat kajang tu.

Kijang Sakti said...

Rojak Kateh ade gok! jgn lupe kol aku yerkk

potech said...

Pulut lepee, sata, otok2. Goreng pisang, air cikung, rojok keling, moktabok, mee/beehun celup... emm wasee lapo la pulok, telang air liur aku nim, joe!

potech said...

Pulut lepee, sata, otok2. Goreng pisang, air cikung, rojok keling, moktabok, mee/beehun celup... emm wasee lapo la pulok, telang air liur aku nim, joe!

Suakaki Reflexology Centre said...

boleh urut kaki skali, boh