Nuffnang

Thursday, March 18, 2010

Dallas 101


Mari mengenal serba ringkas mengenai Dallas.

Dallas- TV Series

Bila disebut Dallas, ramai orang Malaysia kenal dengan nama bandar ni terutama golongan berumur 30an keatas. Kenal bukan disebabkan oleh bandar Dallas itself yang popular, infact takda apa yang special sangat dengan Dallas ni. Tetapi disebabkan oleh TV series yang popular dizaman 80an iaitu Dallas. TV series yang memaparkan kisah keluarga Ewing. Memang penggambaran TV series itu dibuat di Dallas. Dan rumah atau ranch keluarga Ewing masih kekal hingga sekarang sebagai salah satu tarikan pengunjung ke Dallas. Terletak berdekatan dengan bandar Dallas juga, maybe dalam 30-45 min jika dari tempat tinggal kami di Irving untuk ke Ewing ranch. Boleh tour diluar, didalam dan sekitar rumah atau ranch Ewing ni. Untung-untung dapat jumpa JR..;-)

JFK

Ingat tentang pembunuhan JFK? Lokasi dimana JFK ditembak semasa berarak didalam keretanya juga di downtown Dallas. Dan lokasi berlakunya peristiwa bersejarah utama Amerika itu sekarang ini menjadi tempat tumpuan pengunjung ke Dallas. Jika pergi di waktu weekend boleh kelihatan ramai pengunjung yang melawat. Bukan ada apa sangat pun, duk tercegat bawa pokok tepi jalan raya tempat JFK lalu dengan kereta dan ditembak tu je. Lepas tu tengok la jalanraya tu for few minutes dan bayangkan suasana waktu JFK ditembak 47 tahun yang lepas. Bangunan yang menjadi tempat penembak JFK itu bersembunyi sebelum memahat nama dalam sejarah Amerika sebagai pembunuh JFK sekarang ini menjadi tempat untuk dilawat oleh para penggemar sejarah.

DFW Airport

DFW atau singkatan untuk Dallas-Fort Worth, dua bandar besar berdekatan atau boleh dikatakan seolah-olah berkembar. Some refer to it as Dallas-Fort Worth Metroplex area, main economic hub utk North Texas. Lebih kurang in between bandar Dallas dan Fort Worth, terletaknya lapangan terbang DFW. Lapangan terbang yang ketiga terbesar dan salah satu yang tersibuk didunia. From Wikipedia: In 2009, DFW ialah 3rd busiest airport in the world in terms of aircarft movement atau 8th busiest airport in the world in term of passenger traffic. Disini juga terletaknya HQ untuk American Airlines, airlines terbesar di dunia (kalau tak silap). Airport ini jugak terletak partly dalam Irving city area, iaitu dimana kami tinggal sekarang. Irving ialah salah satu city area didalam Dallas County. So jika hendak ke DFW airport cuma ambil masa 15-30mins sahaja, dan pemandangan kapal terbang turun naik setiap minit ada pemandangan biasa untuk penduduk Irving. Even semasa hendak balik ke Malaysia back in 2007, sempat buat 2 trip angkut luggage ke airport sebab tak muat kereta.

Islamic Center of Irving

Semasa pertama kali sampai ke Dallas in 2005 agak terkejut juga dengan kemudahan mendapatkan makanan halal dan terdapatnya masjid yang amat besar. Terletak di Irving juga atau boleh dikatakan in the heart of DFW area. Terdapat lebih kurang 100,000 orang Islam di DFW area. Dan setiap city boleh dikatakan terdapat masjid walaupun tak sebesar ICI. Di Islamic Center ini selain dari kemudahan masjid juga terletaknya Islamic School of Irving. A private school untuk mereka yang mampu dan mahukan pendidikan level Elementary & Middle School dengan persekitaran Islamic. Setiap Ahad juga ada kelas pendidikan Islam atau Quran untuk kanak-kanak yang belajar di regular public school pada weekdays. ICI juga dalam proses pembesaran dan growing bigger in coming years, insyaAllah.

www.irvingmasjid.org

Capital City??

Oppsss!! Ramai yang beranggapan yang Dallas ialah ibu negeri Texas. Salah sama sekali. Houston?? Juga bukan! Ibu negeri Texas ialah Austin, terletak lebih kurang in the middle of Texas. Dallas hanyalah bandar ketiga terbesar di Texas selepas Houston dan San Antonio. Kenal ke dengan Austin? Kalau Steve Austin-Six Million Dollar Man maybe ramai yang kenal kot. Memang Austin ni agak kurang terkenal di mata dunia seperti bandar-bandar utama lain di USA. Sometimes ago agak ramai juga pelajar Malaysia yang menyambung pelajaran di University of Austin. Tetapi sekarang ni semenjak masalah ekonomi end 90s/early 2000s, jumlah pelajar Malaysia disini amat kecil sekali. Entah ada ke idak lagi... tak tau le.

Weather

Jika tinggal di Dallas, bersedialah untuk menghadapi summer yang panas terik mencecah 44C! Macam nak terbakar kulit kalau berada di bawah cahaya matahari. Manakala di waktu winter, boleh tahan juga sejuknya kekadang mencecah bawah paras beku. Jika bernasib baik terdapat juga snow yang turun seperti winter yang baru saja lepas. Di musim spring bersedia dengan hujan air batu atau hail. Daripada sekecil ibu jari kelinking sehinggalah sebesar-besar bola golf!! Bayangkan air batu sebesar bola golf turun dari langit dengan kelajuan yang mencecah entah berapa laju, jatuh ke bumi!! Setakat tinggal di Dallas cuma pernah alami hujan air batu sebesar ibu jari sahaja, but pernah lihat di berita TV mengenai hujan air batu sebesar bola golf melanda bandar sebelah utara of Dallas. Dengan cermin kereta yang pecah dan even ada yang mati. Batu tu bai! Kena kat kepala maunya tak terburai tempurung kepala. Bahaya-bahaya! Satu lagi yang "menarik" ialah ancaman tornado. Pernah sekali kalau tak silap in 2006, tetiba terdengar siren kecemasan yang sememangnya terpasang di setiap neighborhood menandakan datangnya tornado. Langit yang terang benderang tetiba gelap gulita semacam waktu maghrib dan dengan angin yang kencang bertiup. Dalam waktu begini dinasihatkan berlindung didalam bilik air atau closet dimana terletaknya struktur rumah yang paling kukuh. Cuma after few minits langit kembali terang benderang. Bila tengok berita diTV, kawasan kami tinggal cuma terkena sipi-sipi tiupan tornado! Kawasan yang terkena tornado touchdown dalam 20 miles north, menjadi semacam padang jarak padang tekukur, habis ranap! Memang mengerikan!! Bila musim Fall pula, bersiap sedialah pula dengan hujan taufan dan hurricane dari Gulf of Mexio pulak....

Shopping

Bumi USA ini sememangnya shopping "heaven". Branded names yang popular di Malaysia mostly berasal dari USA. Makanya disini ianya considered as barangan local, harganya pun setentunya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga dimana-mana negara lain. Apa lagi kalau ditambah dengan diskaun diwaktu sale! Winter sale, spring sale, President Day Sale, summer sale, Thanksgiving Day Sale... bermacam-macam sale! Untuk mereka yang kaki shopping jawabnya berkepuk-kepuklah benda yang dishopping jadi stok tak terpakai dirumah! Itu belum diambil kira jika shopping di Factory Outlet center lagi yang harganya 30% or more lebih murah dari kedai biasa. Di DFW area terdapat 2 factory outlet yang besar iaitu Grapevine Mills Mall yang cuma 15 min drive from home atau Allen Outlet Mall yang agak jauh sedikit dalam 45min drive. Makanya jika datang ke USA, siap sediakanlah kad plastic dengan high credit limit untuk digores!

Makan

Makanan halal agak mudah didapati disini. Banyak grocery store untuk ayam/daging mentah halal dan juga restoran halal disekitar DFW area. Mostly kedai-kedai yang operated by orang Islam dari India or Pakistan atau sewaktu denganya. Pelbagai restoran briani untuk dipilih. Terdapat juga couple of restoran Thai yang menyediakan makanan halal dan food nya juga boleh dikatakan tip-top marvellous sedapnya. Even salah sorang kawan Malaysia yang pernah makan di restoran Thai disini mengatakan tomyamnya ialah yang paling sedap di dunia! Bayangkanlah! Setakat ini belum ada lagi famous fastfood chain seperti KFC or McD yang halal. Tetapi most restoran even fast food ada menyediakan seafood meal. So bolehla kembangkan hidung amik bau ayam tapi makan seafood saja lah.

Transportation

Lupakan mengenai public transportation jika tinggal di Dallas. Di downtown Dallas terdapat Light Rail train but coverage area quite limited untuk sekitar downtown Dallas sahaja. Bus pun ada but schedulenya tidak so frequent seperti dibandar besar. Even only few people sahaja yang bergantung pada public transport untuk kemana-mana di Dallas. Kemana-mana rakyat disini berkereta, tanpa kereta jawabnya tak bergerak la. Even ke mesin ATM pun guna drive-thru. Agaknya kalau boleh, nak ke tandas pun nak drive-thru jugak. Tetapi harga kereta juga agak murah disini jika dibandingkan dengan harga di Malaysia or even di Europe. Anda boleh beli brand new Honda Civic dengan hanya $15k sahaja. So why nak guna public transport kan?

Itu sahaja sessi topik Dallas 101 kali ni.

Note: Semenjak tiba disini, very very busy with works. Memang tak cukup tangan jika ditempat kerja. Tangan tak terlepas dari keyboard laptop. Even nak korek hidung pun tak sempat...bayangkanlah... sebab tu lah jarang-jarang sekali baru boleh update blog. ;-)

Sunday, March 7, 2010

Deutschland Sucht Den Superstar

Wakil USA ke DSDS 2010... currently practising daily. ;-)

video