Nuffnang

Saturday, February 27, 2010

Kaufman

Trip yang pertama bersama-sama "keluarga" Dallas semenjak kembali ke sini. Kali ini mendapat jemputan untuk kenduri tahlil dari kenalan baru, keluarga Mustafa yang tinggal di Kaufman. Lebih kurang satu jam perjalanan ke east from Dallas. Rumahnya terletak dikawasan ladang yang luas, tenang mata memandanng. Ladang-ladang yang luas ialah pemandangan biasa di Texas. Almaklumlah Texas ialah negeri terbesar di USA (jika tak termasuk Alaska), maka serba-serbinya besar disini. Highway yang luas dan besar, rumah besar-besar, kereta & truck besar gedabak malah penduduknya pun ramai yang "besar-besar"!

Seronok juga bila melihat kawasan lapang yang luas dengan lembu, kambing, ayam, itik & angsa berkeliaran disekitar ladang. Budak-budak pula extra excited bila dapat melihat binatang-binatang "in-real" kali ni terutamanya anak kambing. Mana la nak jumpa ayam, itik, kambing kat kawasan perumahan di Dallas except kalau ke zoo atau ladang seperti ni. Kebetulan ada seekor anak kambing yang bari seminggu lahir, terus menjadi mangsa gomolan budak-budak.

Seperti biasa sejurus selepas solat zohor dan tahlil, akan di"hiasi" dengan jamuan makanan pelbagai jenis makanan & lauk-pauk yang semuaya sedap.

Yang kaki pancing pun tak melepaskan peluang untuk memancing di tasik kecil dikawasan ladang ini. Tapi kurang bernasib baik, tah kemana perginya semua ikan-ikan. Seekor pun tak melekat dimata pancing. Mungkin sebab hingar bising budak-budak buatkan ikan semua takut menyorok ke dasar kolam.

Apa yang menariknya mengenai Mustafa yang berketuruna Kemboja ini ialah, apabila bersembang dengannya. Dia hanya boleh bercakap dalam bahasa Kemboja atau English tapi pertuturan bahasa inggerisnya yang lancar saling tak tumpah seperti penduduk Texas asli! Telo atau slang Texas englishnya memang ketara... dah umpama real Texas cowboys dah! Almaklumlah keluarga depa dah tinggal disini berbelas-belas tahun lamanya. Tapi memang "cool" lah bila nengok orang Asia tapi bila sekali bersuara.. haaa slang cowboys Texas! Nak memahamkan apa yang dicakapkan pun tergeliat gegendang telinga. Takpa nanti tunggu orangkualaibai pulak cakap slang cowboys Texas!! ;-)

1 comment:

sanad said...

yeaahaaaa...!!!
koboi ganuuu..!!!