Nuffnang

Friday, February 5, 2010

Dakota Hill@Dallas


Sudah masuk minggu ketiga kami di Dallas. Masih banyak hal yang perlu urusakan. Setakat ini semuanya berjalan lancar, alhamdulillah budak-budak sudah mula bersekolah, tidak jauh dari tempat tinggal sementara sekarang. Dan dalam masa seminggu lagi akan berpindah ke apartment tetap dan jarak ke sekolah pun halfway shorter. Jika di Vienna, ketiga-tiga bebudak bersekolah di tiga tempat yang berlainan, tapi sekarang semuanya bersekolah di tempat yang sama. Jarak dari apartment tetap nanti, cuma perlu memandu dalam 5 minit sahaja untuk sampai kesekolah. Dalam bulan pertama ini bebudak akan struggle sedikit dengan peralihan bahasa, now all will be taught fully in English. Tambah pula masa sekolah disini lebih panjang dari Vienna. Jika di Vienna waktu sekolah cuma until 12pm atau 1pm. Tetapi disini sehingga 3pm setiap hari.

Urusan untuk masuk ke apartment tetap pun dah selesai, cuma sekarang perlu beli serba sedikit barangan asas sementara menunggu sampainya household kami yang di"shipping" dari Austria sampai by end of th month. Location apartment kali ini tidak jauh dari apartment lama kami semasa tinggal disini back in 2005-2007. Rasanya dalam less than 1 km saja jaraknya. But yang pastinya apartment ni dekat dengan pelbagai tempat keperluan asas seperti grocery stores (Walmart!), kedai pakaian (GAP, TJ Maxx, Ross etc), restorans etc. All are reachable within less than 15 minits.

Corak kehidupan di Dallas completely different dengan di Vienna. Jika di Vienna, hanya perlu berjalan kaki atau naik tram/underground untuk ketempat tertentu sekitar Vienna. Tetapi di Dallas, amatlah asing atau pelik jika melihat orang berjalan kaki dari rumah ke kedai-kedai atau tempat tertentu. Untuk pergi ke satu-satu tempat yang jaraknya cuma few hundred meters away pun, orang disini menggunakan kereta. Jika drive-thru restaurant satu pemandangan biasa di mana-mana bandar atau negara, tetapi disini juga ada drive-thru ATM machine! Malaih sungguh orang sini nak jalan kaki.

Disebabkan semua orang berkeretalah, makanya harga kereta atau kenderaan bermotor disini agak murah jika dibanding di negara lain except Middle East (Saudi, Kuwait, UAE). Harga petrol juga boleh dikatakan agak murah jika dibandingkan dengan Europe. Disini sekarang harga petrol in average dalam USD2.50 per gallon, 1 gallon=3.78 liter so jika dalam liter lebih kurang USD$0.70 per liter sahaja. Di Vienna harga petrol lebih kurang EUR1.20 per liter!

Harga barangan keperluan lain pun boleh dikatakan agak murah atau berpatutan jika dibanding dengan harga di Europe atau even di Malaysia terutamanya harga barangan pakaian atau dapur. Contohnya harga untuk sehelai jeans Levis disini lebih kurang USD30 sehelai, jika ada "Sale" harganya lebih murah lagi! Manakala di Vienna harganya dalam EUR85 sehelai!! Tak pasti berapa pula harga sehelai Levis di Malaysia, dengarnya mencecah RM200!! Mak datuk... tak sanggup rasanya nak pakai sehelai seluar harga ratusan ringgit!!

Jika barangan dapur pula, yang paling "femes" ialah pinggan mangkuk jenama Corelle atau Pyrex yang menjadi "kegilaan" para surirumahtangga! Since product tu datangnya dari sini, sudah tentulah harga lebih kurang separuh or more lebih murah dari Malaysia. Apa lagi jika pergi ke outlet shopping center yang terdapat disekitar bandar Dallas ni. Itu belum masuk bab pelbagai jenis bag tangan dengan harga murah lagi. Issshh..susah nak cerita banyak-banyak, makanya nasihat kami, jika datang ke US bawaklah duit atau kad kredit banyak-banyak untuk shopping!! ;-)

2 comments:

Jarr said...

ambe nok kiring pinggang mangkuk belanga nok buak kenduri kaweng masa akang dtg...susoh sgt,aku gi je dinung melawat mung ngan anok bini aku...ke guane?

joe said...

hoo.. kena mari sini sendiri baru puas hati. borong banyok2 buleh wat nege skali. ke guane?