Nuffnang

Sunday, January 24, 2010

Nasi Beriani@Dallas



Amaran: Untuk penduduk Vienna, sila telan air liur dan tutup mulut sebelum membaca.

Hampir lebih dua setengah tahun lamanya memendam rindu dendam yang membuak-buak. Berat mata memandang, berat lagi gelora selera mengidam nak makan nasi beriani di Dallas. Kesedapan beriani ayam dan kambingnya sukar untuk dituturkan dengan kata-kata. Hanya lobang hidung yang menghirup bau aroma rempah-ratus beriani dan lidah yang mampu menafsirkan kesedapan beriani di Dallas apabila nasi beriani dari beras basmathi menerobos masuk kedalam mulut dan dikunyah-kunyah sehingga lumat sebelum menerjah ke rongga tekak terus kedalam perut untuk pemprosesan seterusnya.

Itulah dia nasi beriani yang dijual di Dallas dibeberapa restoran yang berlainan. Daripada semurah $3.49 untuk beriani ayam hinggalah kepada $7.99 untuk beriani kambing. Harga berbeza-beza bergantung pada restoran. Yang pastinya semuanya sedap menjilat gigi, makan sekali hendak berkali-kali!! Tambah menarik lagi, saiz sepinggan beriani boleh dimakan untuk 2 orang dewasa. Jika dibeli untuk makan malam, kiranya boleh disimpan untuk breakfast keesokan paginya lagi. Lumayan sungguh!!!

Baru seminggu di Dallas sudah 3 kali restoran beriani disini menerima kunjungan bertuah dari kami. Sebungkus beriani ayam dan sebungkus beriani kambing menjadi menu yang wajib dipesan. Sedapnya tak terkata, hanya mampu bersuara bila semuanya selesai menjamu selera.... slurrrppp!!

Sunday, January 17, 2010

Balik "Kampung"

Alhamdulillah, selamat sampai di Dallas pada hari Jumaat jam 7 pm waktu local setelah lebih kurang 20 jam perjalanan. Why 20 jam? Kami keluar dari hotel pukul 4 am. Sampai di airport, kaunter belum buka tetapi ramai yang sudah beratur. Bila kaunter dibuka, hanya satu untuk regular check-in, satu kaunter untuk ahli One Club dan satu kaunter untuk Fast Drop (Self Checkin). Didepan kami ada dalam 10 orang yang travel in group ke Miami. Proses check-in depa ni teramat slow, dengar-dengar setakat yang paham depa ni ada masalah dengan luggage, sampai sorang ambil masa around 10 mins untuk check-in. Tension betul, selepas beratur hampir 2 jam barulah selesai checkin dan masuk ke boarding area.

Bila didalam flight pula pilot announce yang flight tak boleh berlepas seperti dijadualkan kerana tidak mendapat kebenaran dari Heathrow(LHR). Kami menaiki British Airways ke Heathrow sebelum sekali lagi naik BA untuk ke Dallas(DFW). Hampir setengah jam delay baru boleh berlepas, dan memang sah kami akan terlepas flight dari LHR ke DFW kerana scheduled connection time cuma sejam setengah. Since dah delay berlepas dari VIE, memang sah dan tak cukup masa selama sejam sahaja untuk kejar next flight tambah lagi next flight berlepas dari different terminal.

Alhamdulillah an hour sebelum tiba di LHR, seorang flight attendant datang dan confirmkan flight BA kami dari LHR ke DFW dah terlepas dan kami telah di reconfirmed ke flight lain iaitu American Airline AA79. Kali ini kami ada masa 3 jam menunggu di LHR dan flight AA79 berlepas dari terminal yang sama dengan flight kami dari VIE.

Sampai di LHR, security check memang memenatkan. Dengan orang yang amat ramai beratur dan panas sebab jaket yang tebal dipakai (Vienna sejuk maa..;-)), memang merimaskan! Setengah jam lebih beratur baru selesai security check, terus pergi ke Connection Desk untuk confirmkan dan dapatkan borading pass baru untuk flight AA79. Selesai then baru dapat masuk ke boarding area dan barulah lega. Sempat berehat mengisi perut dan menghilangkan penat beratur dan tensen terlepas flight.

Bila hampir dengan waktu berlepas, terus ke gate yang ditetapkan, sekali lagi terpaksa beratur untuk masuk ke gate. Rupa-rupanya sekali lagi terpaksa melalui proses security check. Full body dan hand luggage check oleh beberapa orang airport personnel. Rasanya proses ini hanya melibatkan flight ke US sahaja dan its not new. Kerana pada early 2007 dulu semasa terbang dari Stockholm ke US juga melalui proses yang sama.

Bila dapat masuk dan duduk diatas kerusi dalam flight barulah terasa lega seleganya dan hilang rasa penat dan tensen. Tambahlagi dapat seat row yang yang paling hadapan untuk economy class, dengan runag kaki yang agak luas. Tapi satu je yang tak memihak pada kami ialah tak dapat nak booking "Moslem Meal" untuk flight ni. Takpa, makan je lah apa yang boleh dimakan. Flight attendant AA pula quite nice dan helpful. Boleh dikatakan sepanjang 10 jam perjalanan semua berjalan lancar.

Sampai di DFW lebih kurang pukul 6pm waktu local, proses imigresen takda masalah dan takda soalan pelik-pelik ditanya. Just sign, ambil cap jari, ambil gambar dan siap. Kastam pun lepaskan kami tanpa perlu dicheck luggage yang dibawa. Alhamdulillah, tak seperti semasa first time datang ke Dallas pada 2005, yang mana kotak terpaksa dibuka dan selongkar sebab ada bawak karipap inti daging punya pasai! ;-)

Kawan se"kampung" di Dallas sudah lama menunggu di airport dan bawa kami untuk sedikit jamuan meraikan kedatangan atau ke"kembali"an kami ke Dallas. Lebih kurang 7 pm waktu Dallas atau 1 am waktu Vienna sampai dirumah kawan untuk berjumpa kawan-kawan lama dan baru sambil menikmati juadah makan malam. Makanya total perjalanan kami dari hotel di Vienna ke Dallas lebih kurang 20 jam!

The coming weeks akan sibuk dengan urusan mencari rumah tempat tinggal tetap, cari & beli kereta juga register budak-budak ke sekolah. Harap semuanya akan berjalan lancar juga nanti.

Saturday, January 9, 2010

"All You Can Eat, Pay As You Wish"-Der Wiener Deewan



Sudah lama merancang untuk pergi menjamu selera di restoran Der Wiener Deewan ini semenjak diperkenalkan oleh kawan dari Malaysia yang kebetulan menginap berdekatan kawasan restoran ini. Akhirnya seminggu sebelum meninggalkan Vienna, tercapai jugak "hajat" untuk merasa hidangan masakan Pakistan di restoran ini. Terletak tidak jauh dari stesen Shottentor U2, lebih kurang 5 minutes walk sahaja. Dari luar restoran, seolah-olah restoran ini agak kecil dan terdetik juga di kepala, maybe tak ramai pelanggan yang minat masakan Pakistan di Vienna ini.

Bila masuk kedalam, terdapat susunan lauk pauk dan makanan yang tersedia. Makanan disini disediakan ala buffet. Bila masuk kedalam lagi baru ketahui yang ada 3 level untuk ruang makan hingga ke basement atau keller. Ruang makan di keller agak luar dan boleh muatkan maybe dalam 20 orang pada satu-satu masa. Pada masa kami datang, ramai rupanya pelanggan yang sedang menjamu selera, mostly "orang putih"! Quite surprising jugak bila menengok "orang putih" dengan seleranya menjamu menelan masakan Pakistan.

Apa rahsia atau specialnya restoran ini? Tagline untuk restoran ini ialah "All You Can Eat, Pay As You Wish"! Maybe itu tarikan utamanya. Pelanggan boleh makan sebanyak mana yang mahu, dan bayarlah seberapa yang anda suka!! Ini kali pertama kami terjumpa restoran yang sebegini sepanjang hidup!

Makanan pada hari ini, ialah nasi putih basmati, kari ayam, kambing masak "hitam" (tak tau apa kenamanya, but sedap!), dalca sayur, dalca campur apantah, salad, roti nan & dessert. Not bad la menu yang disediakan. Air kosong dihidang diatas meja oleh pelayan dan its free, tapi boleh order minuman lain jika mahu. Boleh dikatakan sedap juga makanan disini, berbaloilah dengan "harga"nya, bayar semahu anda! Patutlah ramai pelanggan yang datang kesini. Ada juga harinya nasi beriani sebagai menunya. Susah nak jumpa beriani halal di Vienna ni.

Recommended untuk sesiapa yang ada atau tinggal di Vienna datang dan merasa hidangan di Der Wiener Deewan. Selamat menjamu selera!

Tuesday, January 5, 2010

10 Things...


10 things that we will surely miss about Vienna:

1. Public transport- Memang patut dipuji and almost perfect. Memudahkan pergerakan kemana-mana around Vienna, tak pernah mengecewakan. Selama disini, inilah pengangkutan utama untuk ke kerja dan ke sekolah. Always on-time unless jika ada accident or power breakdown.
2. Wiener Schnitzel- Makanan yang "wajib" dicuba makan oleh sesiapa yang datang ke Vienna. Yang popular ialah Chicken Schnitzel, atau ayam yang dipotong nipis, disalut tepung dan digoreng. Dimakan bersama salad, ketchup & mayonaisse. Ada juga yang dimakan dengan roti umpama burger. Memang yummy!
3. Kebabs- Doner Kebab, Durum Kebab, Kebab Teller...tak perlu diexplainkan lagi macamana rupabentuknya. Salah satu fast food yang popular di Austria atau even in Europe. Gerai kebab dimana-mana sekitar Vienna. Makan seketul kenyang! Ada yang semurah EUR 2! Percaya atau tak, we have travelled to several EU countries dan kebab di Vienna boleh dikatakan antara the best!!
4. Snow- Aha... main snow! We will surely miss this. Sliding or sledging di Semmering... hmm. Tapi rugi, tak sempat belajar main ski, tadak geng tak syok!
5. Vegetables- Nearby our apartment, ada satu pasar sayuran/buahan yang dibuka setiap pagi hingga pukul 12pm sahaja except hari Ahad. Sayuran semua murah-murah dan segar! Seketul salad atau sejambak Broccoli atau Cauliflower cuma EUR 1! Mana nak dapat?!
6. Fruits- Strawberry, apple, cherry, orange, peach, prune, apricot, grapes.... heaven!! Amat murah dan segar bila tiba musimnya!
7. Travelling- Lokasi Austria di central of Europe amat strategik, mudah dan dekat untuk travel ke negara-negara jiran. With just less than an hour drive, already reached the border of Slovak Republik or Czech Republik.
8. Familiensbeihilfe- Taxpayee di Austria elegible untuk dapat monthly Familienbeihilfe atau family allowance dari gomen. Allowance dibayar based on number of children atau EUR 193/child. So untuk sesiapa yang datang kerja di Austria, "buat"lah anak ramai-ramai.. ;-)
9. 14x/year Paystub- Satu rules di Austria, setiap pekerja dibayar gaji 14x per year. Bulan 5 dan bulan 11 akan dapat 2 bulan gaji. Tujuannya ialah pada bulan 5 dapat 2 bulan gaji untuk expenses summer holiday, dan pada bulan 12 untuk Christmas expenses. Syoq!
10. Healthcare- Tak perlu bayar apa-apa untuk doctor or dentist visit jika ada sakit. Iye la dah bayau income tax gila baboon punya tinggi, mestilah free!


10 things that we will surely NOT miss about Vienna:

1. Germans- Oppss! Not the German's people but the language! We have "suffered" a lot during the last two years dealing with those locals who didnt want to talk in other language but German! Sick!!
2. Dogs- Argh! Masalah paling utama di Vienna! Ramai orang bela anjing, tapi tak reti nak jaga! Dibiarkan "membuang" isiperut dimana-mana! Paling menyakitkan hati bila terpijak! Adoi!!! Satu kerja pulak nak cari pasir buat menyamak kasut. Sick!!!
3. Teenagers- Not all but some terutama in the district where we live, teenagers berperangai tak senonoh tu ramai betul. Dengan pakaian, stail rambut, melepak, buat bising in public! Believe it or not, for the first di Vienna di jumpa mamat yang cukur atau ukir bulu kening!! Badan macho, rambut stylo but kening "cantekkkk" je diukir!! Geli pulak bila nengok!! Apa ke pesen la orang sini. Dari pemerhatian, teenagers ni bukan local Austrian but those immigrants dari Turkey atau Eastern Europe. Sick!!
4. Gomen office- Memang problematic! Tanak langsung cakap English but German only. Then bila masing-masing dah tak paham apa yang dicakap, mula la orang gomen tu marah-marah, membebel, ada yang disuruhnya kita balik dan datang balik bawak orang yang pandai cakap German sekali. Bila kena pergi berurusan dengan ofis gomen disini, sakit kepala! Sick!
5. Taxes- Socialist country, so 45% of your salary will goes to the goverment! Yes 45%!!
6. Cigarette- Mmmm... mahal maaa! Marlboro EUR 3.75 sekotak! kena berhenti merokok kot.... mmmm..bila ye? ;-)
7. Parking- Jika tinggal di apartment lama, tiada basement parking. So kenderaan cuma boleh park on the street side infront or nearby apartment. Tapi limited dan if lucky dapatlah parking infront of apartment, but most of the time nunnnnn jauh disana! Letih menapak!!
8. TV- Nak tengok TV? Ermmm.. channel mana? If subscribes local standard cable, ada lebih kurang 40 channels, tetapi hanya CNN & BBC yang tak dialihbahasa ke German. Channel lain semuanya hancuss.. even cerita Hindustan pun dialihbahasa ke German! Tetapi all those programmes were professionally dubbed. Bukannya alihbahasa seperti TV di Malaysia yang semuanya suara sama ala2 cerita Doraemon!
9. Rent- Sewa apartment di Vienna boleh dikategorikan sebagai mahal! Regular non-furnished 2 bedroom apartment is between EUR 700-1500! Kalau sanggup tinggal di very old building without elevator, boleh la dapat yang range EUR 700 tu. Sewa rumah in Vienna?? Forget it!!! Kalau takda EUR 2000 and above per month!
10. XXX- After 12am, budak-budak not allowed untuk tengok TV lagi. Some channel cuma siarkan iklan or cerita XXX sampai pagi. Mmmm.. ye ke ni.. betul ke point ni in this category?? Hehehe.. ;-)


Saturday, January 2, 2010

Hijrah-2010

Tahun 2010, sekali lagi kami sekeluarga akan berhijrah. Atas beberapa sebab dan alasan, Vienna terpaksa kami tinggalkan bersama seribu kenangan manis dan pahit. Hanya tinggal kurang dari 2 minggu lagi untuk kami menikmati sepuas-puasnya kehidupan di Vienna. Tanggal 15 Jan 2010, akan berangkat lah kami, terbang sekali lagi kembali ke Dallas. Dalam masa kurang 2 minggu ini juga pelbagai benda dan perkara perlu diuruskan. Apartment perlu dikemaskan sebelum dipulangkan kunci kepada tuan empunya. Rule disini, condition apartment bila dipulangkan mestilah sama seperti semasa mula ambil kunci, or else deposit akan hangus or at least menyusut. Segala isi benda didalam rumah perlu di"pack"kan, bernasib baik employer menyediakan syarikat movers yang akan menguruskan mostly urusan packing. La ni keadaan dirumah pun umpama "tongkang pecah". Mana barang yang mahu "sea shipping", mana yang mahu "air shipping" dan mana yang mahu "hand carry".

Some peralatan eletrik terpaksa dijual kerana perbezaan sistem voltage yang digunakan di USA. Kereta perlu dijual, alhamdulillah ada rakan yang sudi membelinya, terima kasih. Sekolah anak-anak perlu diberitahu sekali lagi dengan exact date, last day bebudak akan attend sekolah. Definitely for the kids, this move is really hard for them, infact they were really sad and disagreed at first with our decision to move back to Dallas. To say goodbye and be away from their good friends in Vienna and the need to make new friends in Dallas, will not be an easy thing.

Sisa-sisa waktu yang ada ini perlu diisi dengan sebaik-baiknya, apa yang dihajat dan belum sempat dipenuhi selama ini, perlu dipenuhi. Apa yang teringin dimakan yang hanya terdapat di Vienna, inilah masanya untuk dicuba atau dimakan sepuasnya. Tempat yang belum dilawat atau belum habis dijelajah, inilah masanya untuk pergi, lawat dan jelajah ke setiap pelusuk dan lorong, terutama disekitar bandar Vienna. Apa barang-barang yang hanya terdapat di Vienna atau Austria, inilah juga masanya untuk memborong. Apa yang pasti... poket boleh jadi kurus kering dalam masa 2 minggu terakhir ini. ;-)

Moga-moga hijrah kami untuk kali ke-dua ke Dallas akan menjanjikan future yang lebih baik untuk kami sekeluarga. Dan semoga semua urusan akan berjalan lancar sepanjang 2 minggu terakhir di Vienna sehingga tiba di Dallas. InsyaAllah.