Nuffnang

Thursday, December 24, 2009

Krismas, Mabuk & Sale


Krismas datang lagi, dan di Austria sambutan Krismas boleh dikatakan amat meriah sekali. Sebulan sebelum hari Krismas lagi, pelbagai aktiviti dan gubahan yang berkaitan dengan Krismas boleh kelihatan di mana-mana sekitar Vienna. Lampu-lampu khas digantung di sekitar kawasan beli-belah popular sekitar Vienna. Salah satu antara yang paling popular di Vienna ialah Christkindlmarkt, iaitu kawasan yang dibina khas sempena Krismas dengan gerai-gerai yang menjual pelbagai barangan & makanan. Bila malam ramai yang berkunjung sambil minum, melepak dan berborak. Dan malam ni, atau Christmas Eve ialah malam terakhir Christkindlmarkt dibuka dan malam inilah yang paling meriah. Jika nak merasa kemeriahan suasana sambutan Krismas di Vienna, malam inilah masa kemuncaknya. Ramai yang akan berkunjung dan minum dan bersembang sampai pagi atau maybe sampai mabuk.

Bercerita mengenai orang mabuk, satu pengalaman yang amat sadis & tragis berlaku didepan mata dua hari yang lepas. Semasa dalam perjalanan pulang dari kerja, di stesen underground Sudtiroler Platz, turun berjalan kaki ke platform yang menuju ke Reumanplatz. Semasa di platform dan berjalan menuju ke bahagian hujung terdengar bunyi seakan paip air yang terbuka dan air mengalir dengan lajunya di salah satu lorong keluar dari platform. Tetapi bila terfikir semula, mana ada paip air di kawasan sekitar stesen underground ni except di tandas. Heran sekejap duk memikir apakebendanya yang seakan air paip itu. Bila tiba betul-betul dihadapan lorong tu ternampaklah satu situasi yang amat sadis & tragis sekali. Seorang makcik dalam linkungan umur 40-50an dengan pakaian yang sempurna seperti orang biasa, duduk mencangkung dengan seluar terbuka pada paras lutut! Adoiii!!!!! Suweyyy betul hari tu, makcik tu dengan selamba dan muka yang tak reti nak di"describe"kan disini, buat dekkk je kencing di lorong tu. Beg tangannya siap diletakkan disebelahnya lagi. Terus berjalan ke hujung platform, geli geleman dibuatnya nengok makcik tadi. Bila ditoleh kebelakang setiap orang yang lalu mesti menoleh ke lorong tu sambil menunjukkan muka yang kelat! Selepas beberapa minit, ditoleh kebelakang sekali lagi ternampak makcik mencangkung tadi dengan selamba menunggu train bersama-sama orang ramai. Heran sungguh! Mabuk agaknya atau terlebih minum air dekat Christkindlmarkt gamaknya, tak tahan dah nak terkucil!!!

Satu yang bestnya bila masa Krismas ni, ialah "sale" atau jualan murah yang diadakan dimana-mana. Orang yang sambut Krismas berebut-rebut membeli hadiah, tradisi wajib bagi mereka makanya kedai-kedai mengambil kesempatan menawarkan harga yang paling menarik untuk menarik pelanggan dengan menawarkan jualan murah. Bagi kami yang tak menyambut Krismas, dnasihatkan tahan sikit nafsu "shopping" sehingga selepas Krismas. Ini kerana jualan murah akan lebih menarik selepas Krismas. Hari dipotong atau diskaun lebih "gila-gila" selepas Krismas, dan inilah masanya untuk shopping terutamanya pakaian. Jika di Vienna, pada Isnin ini bermulalah "perang jualan murah" dimana-mana kedai sehingga tiba New Year. Jika sebelum ini dah lama dok meng"usyar" sesetengah barang, inilah masanya untuk "strike" dan kosongkan poket! Jom shopping!!


1 comment:

Sizuka said...

boxing day!! best giler shopping time tu.