Nuffnang

Monday, December 28, 2009

Silvesterpfad/New Year's Eve@Vienna

Dua hari lagi sebelum tibanya tahun 2010. Majority bandar utama seluruh dunia akan berpesta menyambut ketibaan tahun baru dengan pelbagai cara dan rupa. Begitu juga dengan mereka yang tinggal di Vienna, sambutan tahun baru sentiasa meriah umpama pesta. Lokasi utama ialah dihadapan Stephanplatz, dan seperti biasa "orang putih" ni bila berpesta wajib disertakan dengan minuman kerasnya dan muzik. Kalau nak join sekali merasai kemeriahan sambutan tahun baru di Vienna pun boleh, walaupun tak ambil minuman keras, tetapi kena lah tahan dengan bau tengit & masam minuman keras tu. Satu pengalaman yang unik dan mungkin berbeza dengan cara sambutan di tempat lain.

Satu lagi kemestian oleh orang Vienna dimalam tahun baru ialah dengan bermain mercun atau bunga api. Sejak awal malam akan kedengaran mercun dan bunga api dimana-mana sekitar Vienna. Dan kemuncaknya sudah tentu bila tiba pukul 12tgh malam, langit Vienna akan diterangi dengan bungi api dan mercun, berdentum-dentam umpama medan perang! Suasana ini akan berlarutan beberapa jam sehingga ke awal pagi. Naik sakit telinga menahan bunyi bising mercun dan bunga api diluar sana hingga boleh mengganggu tidur bebudak kecik.

Agaknya pada malam tahun baru, para penduduk Vienna dibenarkan atau "diberi lesen bosar" bermain mercun dan bunga api sesuka hati tanpa halangan dari pihak berkuasa. Itu yang depa dok main tak hengat "bakar duit" sampai pagi. Ada yang tembak mercun/bunga api dari tingkap apartment, dari tengah taman, juga dari tengah jalanraya yang lapang. Setengah jam pertama memang seronok dan mengujakan bila nengok pelbagai rupa dan bentuk bunga api yang bergemerlapan di langit, tapi lepas itu jadi menyakitkan hati pula bila dah menggangu suasana untuk tidur.

Nasib baik cuma setahun sekali sahaja orang Vienna menjadi "lupa diri" buat bising sampai ke pagi. Jika berdasarkan peraturan pihak berkuasa disini, pada hari biasa selepas pukul 10 malam, para penginap kediaman tidak dibenarkan membuat bising yang boleh menggangu jiran sebelah menyebelah. Jika tidak ikut peraturan, bersedialah menerima kunjungan tak diundang dari pihak polis dimuka pintu anda!

Selamat menyambut tahun baru 2010!


Thursday, December 24, 2009

Krismas, Mabuk & Sale


Krismas datang lagi, dan di Austria sambutan Krismas boleh dikatakan amat meriah sekali. Sebulan sebelum hari Krismas lagi, pelbagai aktiviti dan gubahan yang berkaitan dengan Krismas boleh kelihatan di mana-mana sekitar Vienna. Lampu-lampu khas digantung di sekitar kawasan beli-belah popular sekitar Vienna. Salah satu antara yang paling popular di Vienna ialah Christkindlmarkt, iaitu kawasan yang dibina khas sempena Krismas dengan gerai-gerai yang menjual pelbagai barangan & makanan. Bila malam ramai yang berkunjung sambil minum, melepak dan berborak. Dan malam ni, atau Christmas Eve ialah malam terakhir Christkindlmarkt dibuka dan malam inilah yang paling meriah. Jika nak merasa kemeriahan suasana sambutan Krismas di Vienna, malam inilah masa kemuncaknya. Ramai yang akan berkunjung dan minum dan bersembang sampai pagi atau maybe sampai mabuk.

Bercerita mengenai orang mabuk, satu pengalaman yang amat sadis & tragis berlaku didepan mata dua hari yang lepas. Semasa dalam perjalanan pulang dari kerja, di stesen underground Sudtiroler Platz, turun berjalan kaki ke platform yang menuju ke Reumanplatz. Semasa di platform dan berjalan menuju ke bahagian hujung terdengar bunyi seakan paip air yang terbuka dan air mengalir dengan lajunya di salah satu lorong keluar dari platform. Tetapi bila terfikir semula, mana ada paip air di kawasan sekitar stesen underground ni except di tandas. Heran sekejap duk memikir apakebendanya yang seakan air paip itu. Bila tiba betul-betul dihadapan lorong tu ternampaklah satu situasi yang amat sadis & tragis sekali. Seorang makcik dalam linkungan umur 40-50an dengan pakaian yang sempurna seperti orang biasa, duduk mencangkung dengan seluar terbuka pada paras lutut! Adoiii!!!!! Suweyyy betul hari tu, makcik tu dengan selamba dan muka yang tak reti nak di"describe"kan disini, buat dekkk je kencing di lorong tu. Beg tangannya siap diletakkan disebelahnya lagi. Terus berjalan ke hujung platform, geli geleman dibuatnya nengok makcik tadi. Bila ditoleh kebelakang setiap orang yang lalu mesti menoleh ke lorong tu sambil menunjukkan muka yang kelat! Selepas beberapa minit, ditoleh kebelakang sekali lagi ternampak makcik mencangkung tadi dengan selamba menunggu train bersama-sama orang ramai. Heran sungguh! Mabuk agaknya atau terlebih minum air dekat Christkindlmarkt gamaknya, tak tahan dah nak terkucil!!!

Satu yang bestnya bila masa Krismas ni, ialah "sale" atau jualan murah yang diadakan dimana-mana. Orang yang sambut Krismas berebut-rebut membeli hadiah, tradisi wajib bagi mereka makanya kedai-kedai mengambil kesempatan menawarkan harga yang paling menarik untuk menarik pelanggan dengan menawarkan jualan murah. Bagi kami yang tak menyambut Krismas, dnasihatkan tahan sikit nafsu "shopping" sehingga selepas Krismas. Ini kerana jualan murah akan lebih menarik selepas Krismas. Hari dipotong atau diskaun lebih "gila-gila" selepas Krismas, dan inilah masanya untuk shopping terutamanya pakaian. Jika di Vienna, pada Isnin ini bermulalah "perang jualan murah" dimana-mana kedai sehingga tiba New Year. Jika sebelum ini dah lama dok meng"usyar" sesetengah barang, inilah masanya untuk "strike" dan kosongkan poket! Jom shopping!!


Tuesday, December 22, 2009

London pt finale

Day 5

Setelah puas 3 hari berturut-turut menjelajah kota London, hari ini dikhaskan untuk melawat kawan lama yang baru pindah ke UK dari Finland dan sekarang ini tinggal di Milton Keynes. Milton Keynes terletak di utara London dengan jarak perjalanan lebih kurang 45min atau 1 hr via train atau berkereta. Rasanya sudah 10 tahun lebih tidak berjumpa dengan kawan lama yang tinggal di Milton Keynes it semenjak bertukar tempat kerja.

Untuk ke Milton Keynes, kami ambil Midland trains dari stesen Euston. Tak sure berapa harga tiket train disebabkan kawan bermurah hati untuk sponsor tiket sekeluarga. Alhamdulillah... murah rejeki. ;-) Sampai di stesen keretapi Milton Keynes, terpaksa berhimpit sedikit dalam kereta dan terus ke rumah kawan yang terletak dalam 15 minit dari bandar Milton Keynes. Milton Keynes ni boleh dikatakan bandar baru ala-ala Cyberjaya di Malaysia, dengan kawasan sekitar yang cantik, tersusun dan bersih. Sekali pandang memang a very nice place untuk tinggal.

Melepak dirumah kawan selama few hours, makan, bersembang, bercerita pelbagai kisah-kisah lama dan baru yang terkeluar. Budak-budak pun seronok boleh "berehat" hari ini dari acara "walkathon" seperti hari-hari sebelumnya. Lewat petang barulah beransur balik semula tetapi sempat singgah sebentar mencuci mata di satu shopping mall yg dipanggil The Center di pusat bandar Milton Keynes. Very big shopping mall dan very crowded juga, pernah menjadi yang terbesar di Europe sebelum shopping mall di Westfield, London dibuka.

Sampai di London, terus ambil underground train menuju ke Malaysian Hall sekali lagi untuk menjamu selera, makan malam dengan hidangan-hidangan masakan Malaysia yang lazat-lazat. Perghhh.. terasa-rasa lagi kesedapan Nasi Gorengnya dan ke"kaw"an teh tariknya. Sekali lagi terpaksa berdiri untuk 15mins sebelum mendapat tempat duduk kerana kami sampai diwaktu dinner. Memang untung banyak agaknya kantin Malaysian Hall ni jika beginilah sambutannya dari orang Malaysia di London.

Malam terakhir di London, dihabiskan masa di bilik hotel, berkemas dan menyusun semula barang-barang ke dalam beg. Cuba adjust sana sikit, sini sikit untuk setiap beg kerana terlebih "muatan" yang dibeli di London. Malam itu hanya budak-budak yang sempat tidur manakala mak & bapak budak terpaksa berjaga kerana flight untuk balik ke Vienna keesokannya ialah pada pukul 6 am. So kena check-out dari hotel by 3 am, kalau tertidor memang sah akan terlajak! Makanya terpaksalah bersengkang mata melayan TV untuk elakkan dari tertidor.

Pukul 3 am, terus check-out dari hotel dan taxi sudah sedia menunggu di luar hotel. Kami "book" taxi atau airport transfer dari satu kedai Money Changer yang terletak berdekatan dengan stesen Queensway semasa hendak ke Malaysian Hall. Since kami berlima dan dengan luggage terpaksalah guna taxi yang sesuai, kalau normal taxi atau Black Cab rasanya tak muat nak "sumbat" semua kedalam satu teksi. Caj taxi/airport transfer pun berpatutan juga iaitu GBP65, still within the range untuk taxi fare dari London ke Heathrow dari research yang dibuat di internet.

Sampai di Heathrow sebelum pukul 4 am, semua kaunter masih belum dibuka, jadinya terpaksa menunggu dalam 20 mins. Bila sampai di airport dan selepas check-in barulah terasa lega, kerana sepanjang berada di London semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah atau kemalangan yang tak dijangka. Alhamdulillah, plan untuk melawat ke London sebelum berpindah dari Vienna pun tercapai juga akhirnya. Dan trip ke London ini juga ialah trip terakhir kami sekeluarga dari Vienna. Jumpa lagi...

Monday, December 21, 2009

London pt 3

Day 4

Hotel tempat penginapan kami juga terletak berdekatan dengan Hyde Park yang boleh dikatakan agak luas, bersih, tenang dan cantik. Jadi pada pagi hari ke-4 yang dingin, kami mulakan langkah dengan menyusuri dan merentasi Hyde Park. Ramai juga manusia yang berkunjung disini pada pagi hari samada pelancong atau penduduk tempatan, tidak dapat nak dibezakan. Hyde Park amat sesuai sebagai tempat untuk beriadah bersama keluarga. Di pertengahan perjalanan di Hyde Park terjumpa dengan satu tempat yang dipanggil Princess Diana Memorial Fountain. Takda yang special sangat dengan tempat ini but since ianya ada kaitan dengan Pricess Diana, makanya adalah pelancong-pelancong yang datang melawat disini.

Terus menyusuri Hyde Park dengan menuju kearah Royal Albert Hall yang terletak on the other side of Hyde Park atau di Kensington Road. Semasa berjalan kearah Royal Albert Hall, ternampak dari jauh satu pasangan yang mana dari rupa dan pakaian boleh diagak yang mereka adalah dari Malaysia. Bila sampai dekat, terus senyum dan disapa dengan ramah. Sempatlah berkenal-kenalan dan berborak kosong. Rupa-rupanya mereka adalah suami isteri yang datang ke London kerana sang suami ada conference disana. Sang suami ialah lecturer di Jabatan Sains or Math (lupa dah), UKM. Lately ni ramai betul warga UKM yg terjumpa dan menjadi kawan. Even di Vienna ada several lecturers dari UKM yang sambung pelajaran disini.

Di Royal Albert Hall cuma bergambar seketika dari luar, nothing special, maybe rekabentuk bangunannya yang lain dari yang lain menyebabkan ianya special. Atau disebabkan oleh Siti Nurhaliza dan Sudirman yang datang menyanyi disini dulu-kala yang menyebabkan ianya terkenal dikalangan orang Malaysia. Dari Royal Albert Hall, berjalan lagi menyusuri jalan menuju ke stesen underground South Kensington. Semasa didalam perjalanan, melalui dikawasan Imperial College, salah satu kolej yang berprestij di England dan mostly antara yang terbaik dapat masuk belajar disini.

Bersebelahan kawasan Imperial College terdapat beberapa museum, dan yang lebih menariknya tiada fee masuk dikenakan. Maka kami ambil peluang spent an hour di Science Museum, kerana ianya lebih menarik untuk kanak-kanak and even untuk orang dewasa juga. Kagum melihat ciptaan genius-genius dahulu kala dalam mencipta pelbagai benda yang menjadi kegunaan kita hari ini.

Dari stesen South Kensington, menuju pula ke Knightsbridge, just a station ahead kerana hendak pergi ke "toko beli-belah" yang terkenal seluruh dunia iaitu Harrods. Apa yang special yang membuatkan Harrods ni terkenal? Teringin juga hendak melihat dan mengalami sendiri pengalaman berada didalam Harrods ni. Dari luar memang kelihatan cantik hiasan bangunan lamanya, tambah lagi dengan hiasan demam Krismas yang bakal disambut. Masuk kedalam bangunannya feel bertukar dengan segenap sudut dipenuhi dengan barangan dan jenama "atas angin". Memang sah cuma tengok saja, after less than 5 min keluar semula melalui pintu lain. Memang ini bukan tempatnya untuk kami ber"shopping". Takpalah kalau tak shopping kat Harrods pun, dapat ambil bau pun cukuplah! Jadi apa yang membuatkan Harrods ni terkenal? Terkenal sebab kemewahan suasana gedung beli-belahnya atau terkenal sebab kepunyaan bapak si Dodi AlFayed?

Masuk semula ke stesen Knightsbridge dan turun di stesen Hyde Park Corner iaitu tempat yang sama jika hendak ke Embassy Malaysia. Kenapa kami datang ke sini? Kerana hendak pergi ke Malaysian Hall dan kakitangan Embassy ada memberi tip macamana hendak ke Malaysian Hall dari Embassy. So dari sini ambil bas bernombor 148 dihadapan Grosvenor Pl. Budak-budak (dan maka bapak budak) begitu interested kali ini disebabkan berpeluang juga akhirnya untuk menaiki bas merah dua-tingkat. Masuk kedalam bas terus menuju ke tingkat atas, nasib agak baik kerana row paling hadapan di tingkat atas tiada penumpang. So bolehlah kami semua menikmati view sepanjang perjalanan dari tingkat atas di kerusi paling hadapan. Syokk woo... ;-)

Dari bas 148, turun di stesen Porchester Terrace. Satu tip ialah bila ternampak stesen minyak Shell bolehlah tekan loceng dan turun. Dari stesen Porchester Terrace, melintas jalan Bayswater Rd dan terus menuju ke Queensborough Terrace, yang mana perlu berjalan kaki dalam 100m sebelum sampai ke Malaysia Hall. Terdapat bendera Malaysia diluar bangunan, so quite easy untuk cam dari jauh.

Malaysian Hall
30-34 Queensborough Terrace
Bayswater
London W2 3ST

Sampai di kantin Malaysian Hall, boleh dikatakan agak ramai juga pelanggan yang datang hendak menjamu selera. Mostly ialah rakyat Malaysia yang tinggal di London dan ada juga pelancong dari Malaysia yang datang untuk mencari makanan Malaysia disini. Tambah lagi harga makanan disini jauh lebih murah dari harga makanan diluar sana. Berpatutanlah dengan suasana kantin dan harga makanan disitu. Bila dilihat menu lauk pauk nasi campur yang tersedia, hampir "berpinor" bijik mata sekejap kerana terdapat pelbagai lauk-pauk yang semuanya kelihatan sedap. Jika tidak "berkenan" dengan lauk buffet yang tersedia boleh juga order "a la carte" seperti nasi goreng (sedapp giler!), tomyam, sate, sup ekor, laksa etc. Jika datang kesini jangan lupa order teh tarik yang hanya berharga GBP1 sahaja dan rasanya boleh tahan "kaw"! Air sirap is complimentary so boleh lah minum seberapa banyak sampai kembong pun. Air sirap ialah kegemaran Faris so berulang aliklah dia duk angkut air sirap entah berapa kali.

Satu masalah jika datang ke kantin Malaysian Hall ialah tempat duduknya yang terhad, maka elakkan datang diwaktu "peak hour" atau terpaksalah berdiri menunggu pelanggan yang ada selesai makan, sambil menelan air liur menengok kesedapan makanan yang disuap kemulut masing-masing, sebelum kerusi available again. Staff di kantin Malaysian Hall juga amat friendly dan baik. Dari info yang diberitahu, kantin Malaysian Hall menerima bekalan bahan mentah dari Malaysia setiap hari via MAS! Malaysian Hall juga ada sediakan hostel dengan cheaper rate dari hotel biasa tetapi hanya untuk adult. So memang perfectlah jika datang ke London dan dapat tinggal di hostel Malaysian Hall! Kantin Malaysian Hall pula dibuka sehingga jam 10pm.

Dari Malaysian Hall, ke stesen underground terdekat iaitu Queensway untuk menuju ke Madame Tussaud. Sedari awal hanya dengan tujuan untuk bergambar dari luar Madame Tussaud kerana harga tiket untuk masuk yang agak mahal untuk kami berlima yang almost equivalent to 4 kali makan sekeluarga di kantin Malaysian Hall. ;-)

Sekali lagi sebagai penutup pada hari ini, pergi untuk kali terakhir ke Oxford Street lagi. Beli souviner yang perlu dan yang dikirim oleh keluarga dan kawan sambil cuci mata jika ada apa-apa yang menarik dan murah. Habiskan masa few hours disini kerana esok akan ke Milton Keynes, melawat kawan lama yang baru saja pindah dan tinggal disana. So hanya hari ini yang ada untuk puaskan atau beli apa yang belum terbeli. Menikmati pemandangan bas merah 2 tingkat yang tak putus-putus menyusur di sepanjang Oxford Street yang sentiasa dipenuhi dengan pengunjung. Tambah lagi selepas waktu kerja, kawasan jalan kaki packed dengan pengunjung. Agak merimaskan untuk bergerak tambah lagi jika membawa anak-anak kecil. Kena lebih berhati-hati memerhati ahli keluarga agar tak terlepas dari pandangan.


....bersambung..Day5

Wednesday, December 16, 2009

London pt 2

Day 3

Hari ni budak-budak boleh bangun tidur lambat since semalam dah letih berjalan sampai lewat petang dan hari ini takda temujanji yang nak dikejarkan. Tetapi satu masalah timbul apabila bangun lambat dan setentunya mandi lambat di hotel ni. Masalah air shower yang langsung tak panas jika lambat mandi atau mandi di waktu "peak hour". Jika nak mandi pagi juga terpaksa la tunggu sekejap bila dan cek jika air panas ada kembali. Satu kerja pulak nak menunggu dan cek air panas setiap minit. Makanya, mandi "P Ramlee"lah pada pagi tu jawabnya. Calit air sini sikit, sana sikit, dah segarrrrrr! ;-)

Hari ni dari Lancaster Gate station terus menuju ke stesen Charing Cross dimana terletaknya satu lagi tempat yang "wajib" dilawat oleh pelancong ke London iaitu Trafalgar Square. Satu tip jika naik underground diwaktu pagi hari kerja, elakkan keluar sebelum pukul 9am. Sebabnya itu waktu peak hours semua orang berkerja keluar ke tempat kerja masing-masing dan train memang padat dengan manusia. Itulah pengalaman kami semalam semasa keluar pada pukul 8am untuk pergi ke Embassy. Tambah lagi dengan bawa budak-budak, seksa dibuatnya dok berhimpit dicelah-celah manusia. Kalau sorang-sorang syokk jugak. ;-)

Sampai di Trafalgar Square, masih pagi lagi dan hujan renyai-renyai sedikit tetapi tetap tidak melemahkan "semangat bergambar" yang ada. Posing sana sikit sini sikit then pergi berteduh di ruang hadapan National Gallery. Tetiba disapa oleh satu couple bangsa Cina yang bertanya samada kami orang Malaysia. Rupanya couple yang berumur dalam 50-60an tu asal dari Penang dan datang melancong & melawat anaknya yang sambung pelajaran peringkat PhD dalam bidang muzik di Middlesborough. Sempat bersembang sekejap, bertukar-tukar pengalaman ditempat orang sebelum minta diri untuk sambung langkah kaki ke tempat lain pula.

Dari Trafalgar Square, menuju ke Buckingham Palace sekali lagi dengan harapan dapat melihat upacara pertukaran pengawal berkuda istana Buckingham pada pukul 11:30am. Tetapi singgah dahulu di Horse Guards dimana disinilah tempat mulanya upacara pertukaran pengawal berkuda istana. Kemudian pengawal berkuda ini akan berarak ke istana Buckingham melalui jalan disebelah St James's Park. Pengawal berkuda ini tiba di istana Buckingham tepat pada pukul 11:30am. Sebenarnya takda yang menarik sangat, cuma sedikit unik aksi pengawal berpakaian serba merah menunggang kuda dari Horse Guards melintasi pagar hadapan istana Buckingham sebelum masuk ke melalui pintu pagar sebelah tepi istana. Salah satu benda yang dikira "a must" to see jika datang ke London juga.

Sudah hampir tengahari dan waktu makan, kemudian bergerak melangkah menuju ke satu restoren Malaysia yang bernama "Jom Makan". Restoran ini terletak berdekatan dengan Trafalgar Square, makanya sekali lagi berjalan kaki menuju semula ke Trafalgar Square tetapi kali ini berjalan melalui tengah-tengah St. James's Park. Budak-budak begitu seronok bila berjalan melalui St. James Park kerana disini terdapat banyak tupai yang jinak. Teruja juga bila menengok tupai-tupai yang banyak berkeliaran dan agak jinak sehingga boleh datang ke tangan jika pandai "memujuk" untuk beri makanan. Sempat habiskan masa di park ni almost an hour juga, kasi budak-budak enjoy dengan benda yang diorang interested. Asik dok nengok bangunan saja bosan la depa kan.

Sampai di restoran Jom Makan betul-betul masa untuk makan tengahari dan perut yang dah mula lapar. Nice restaurant, almost full masa kami sampai dan ternampak juga few meja with Malaysian faces, the rest are local "orang putih" tengah menjamu selera. Bila terlihat menu yang diberikan, terasa semuanya nak diorder. Pelbagai masakan atau makanan Malaysia disediakan di
restoran ini. Biasanya rambang mata apabila nak shopping barang-barang on sale tetapi kali ni rambang mata menengok pelbagai juadah Malaysia yang sudah lama "miss". Harga makanan agak sedikit mahal tetapi berpadanan dengan standard restoren dan service yang diberikan. Tambah lagi lokasi yang yang terletak ditempat yang agak strategik ditengah-tengah kota London. Overall, boleh dikatakan puashati dengan harga yang dibayar dengan kualiti makanan yang disediakan dan servis yang diberikan dan suasana restoran yang bagus sekali. Untuk orang-orang Malaysia yang dah lama tak balik Malaysia dan kempunan masakan Malaysia, memang recommended untuk datang menjamu selera di restoran Jom Makan. Semasa keluar dari restoran, sempat berbual dengan Head Chef restoran Jom Makan. Lebih kurang sebaya juga orangnya, very nice guy, sempat bercerita dan bersoal jawab mengenai restoran Jom Makan.

Jom Makan
5-7 Pall Mall East
Trafalgar Square
London SW1Y 5BA

Setelah semuanya kenyang barulah sambung semula penjelajahan dari Trafalgar Square menuju ke Sea Life/London Aquarium dan London Eye yang terletak berdekatan. Sempat berjalan melalui Downing Street atau pejabat Perdana Menteri Britain. As expected, ramai polis dengan kawalan ketat di pintu masuk ke Downing Street. Sekali lagi juga berjalan melalui hadapan Big Ben atau The Parliament dan sekali lagi lah juga bergambar dengan Big Ben nih. Dari atas jambatan Westminster Bridge dihadapan Big Ben, sudah boleh jelas kelihatan London Eye & Sea Life/London Aquarium. Bila cek harga tiket untuk masuk ke London Eye & Sea Life yang agak mahal untuk berlima, makanya kira dapat tangkap gambar dari jauh pun jadiiilaa... simpan duit buat belanja makan lagi bagus.. ;-)


Kemudian ambil train dari stesen Westminster menuju pula ke Tower Bridge dan Tower of London. Satu lagi tempat yang wajib dilawat jika datang ke London. Turun di stesen Tower Hill terus menuju ke kawasan Tower of London, satu kota bersejarah yang termasuk dalam list Unesco World Heritage Site. Sekali lagi, tengok dari luar cukuplah sebab nak masuk kena bayar tiket... ;-) Dari Tower of London terus berjalan ke Tower Bridge yang terletak bersebelahan. Ada yang berkata, Tower Bridge adalah jambatan yang paling popular di dunia, hmm maybe. Tetapi nasib tidak berapa baik kali ini disebabkan part of Tower Bridge tengah diperbaiki jadi kurang cantik jika diambil gambar. Untuk yang berminat boleh naik dan masuk ke muzium Tower Bridge yang terletak di tengah/atas jambatan ni.

Sebagai penutup perjalanan hari ni, sekali lagi pergi ke Oxford Street. Meninjau lagi jika ada apa-apa yang belum dibeli, menarik, murah dan terlepas pandang semalam. Ada saja yang dibeli jika datang ke Oxford Street. Tak boleh tahan "nafsu" dibuatnya bila menengok pelbagai barangan murah yang tak mungkin dapat semurah itu jika di Vienna. Sekali lagi lewat petang baru sampai ke hotel dan kali ini burger dari Sussex Garden dan maggi cup yang dibawa dari Vienna menjadi hidangan makan malam sekeluarga. Lazatt!!

...bersambung..Day 4.

Sunday, December 13, 2009

London

Lama tak update blog disebabkan sibuk dengan pelbagai urusan. Tambah lagi minggu lepas sekeluarga terbang ke London selama 5 malam. Dalam perancangan yang singkat terpaksa ke London dengan tujuan utama untuk memperbaharui passport. Disebabkan perlukan passport dengan seberapa segera terpaksalah terbang ke London, sambil itu ambil peluang juga "makan angin" sekitar London. Jika memperbaharui passport di embassy Malaysia di Vienna, application tetap akan dihantar ke London juga dan akan ambil masa lebih kurang sebulan untuk dapatlkan passport yang baru. Jika pergi sendiri ke London, dalam masa sehari akan dapat semula passport yang baru. Makanya terpaksalah angkut satu keluarga ke London, dan budak-budak pula terpaksalah "ponteng dengan kebenaran cikgu" sekolah selama 3 hari.

Ini kali kedua menjejak kaki di kota London, kali pertama dahulu pergi pada tahun 2004 dan cuma berempat. Tetap excited untuk melawat London sekali lagi, tambah pula, kali ini ahli rombongan sudah bertambah seorang lagi.

Dari Vienna menaiki pesawat Austrian Airlines pada pukul 8 malam. Disebabkan tight budget, jadi terpaksalah beli flight tiket yang paling murah dan terbang pada odd hours. Flight balik dari London pula pada awal pagi 6 am.

Naik airport shuttle bus dari Sudbanhof terus ke airport Vienna. Much more cheaper daripada ambil teksi, hanya EUR6 per adult dan half price untuk kanak-kanak between 5-12 yrs old. Bus ride cuma ambil masa selama 20min untuk sampai ke airport. Dan yang pastinya budak-budak very excited untuk naik kapal terbang terutamanya selepas kali terakhir ialah 2 tahun lepas.

Penerbangan mengambil masa selama 2 jam dan tiba di London Heathrow dalam pukul 9 malam. Selepas ambil luggage terus menuju kearah stesen keretapi Heathrow Connect. Terdapat beberapa pilihan transport dari Heathrow ke pusat bandar London. The fastest ialah keretapi Heathrow Express, cuma ambil masa 15 minit dari Heathrow terus dan non-stop ke stesen Paddington. Pilihan kedua ialah Heathrow Connect, harganya lebih kurang separuh cheaper than Heathrow Express dan train stop di 4 station sebelum stesen akhir yang juga di Paddington dengan perjalanan ambil masa lebih kurang 25 minit. Jika masa bukan satu masalah, the cheapest option ialah menaiki London Underground-Piccadilly Lines dari Heathrow ke pusat bandar London.

Sampai distesen Paddington dalam pukul 10 malam, tercangak-cangak mencari pintu keluar yang betul sebelum menuju ke hotel penginapan. Berjalan kaki sekeluarga didalam kesejukan malam, menyusur jalan Craven Road menuju ke Craven Terrace dimana terletaknya Hotel Crownwall, tempat penginapan kami untuk 5 malam berikutnya.

www.crownwallhotel.com

Sampai di hotel selepas tercangak-cangak berjalan kaki selama 10 minit, terus check-in dan masuk ke bilik hotel. Agak terkejut dengan saiz "family room" yang diberikan, memang terlalu sempit jika dibandingkan dengan harga yang dibayar. Didalam bilik ada 2 katil besar yang dipisahkan oleh ruang untuk berjalan seluas sekaki lebar sahaja. Nasib baik ada disediakan didalam bilik microwave oven dan cerek elektrik. Bolehlah untuk masak mee segera yang dibawa jika terdesak hendak mengisi perut ditengah malam.

Disebelah hotel terdapat kedai runcit yang mana tujuan asal turun untuk pergi membeli air minuman, tetapi terpandang didalam peti ais, adanya ready made sandwich & roll kebab yang bertanda "HALAL". Alhamdulillah, bolehlah untuk mengalas perut pada malam pertama dan takperlu masak mee segara sebelum semua boleh tidur dengan lenanya didalam bilik yang sempit itu.

Day 2

Hotel penginapan menyediakan juga breakfast yang termasuk dalam room rate. Tepat pukul tujuh pagi kami turun bersarapan dengan plan untuk keluar dari hotel pada pukul 8 pagi untuk menuju ke pejabat Consular Malaysia. Menu breakfast yang ada cuma samada conrflakes with milk atau toast besides coffee, tea of hot choc. Bolehla, lagipun kalau ada menu macam-macam pun bukan nya boleh dimakan pun dan akhirnya toast & cereal juga yang jadi pilihan.

Stesen underground yang terdekat dengan hotel penginapan ialah stesen Lancaster Gate, cuma 5 minit berjalan kaki dari hotel. Kami beli weekly ticket untuk bergerak dan berjalana selama kami tinggal di London. In our case it was cheaper untuk membeli weekly ticket dari
daily since we were there for 5 days. Yang menariknya ialah kids under 12 years old tak perlu ticket untuk public transport. Tetapi ticket transport di London ni quite mahal jika dibandingkan dengan harga di Vienna. Jika di Vienna, weekly ticket will cost EUR14 sahaja, di London terpaksa bayar GBP25.80!! Sekali ganda bezanya tu. Daily ticket pula berharga GBP7.20.

Dari Lancaster Gate menuju ke stesen Bond Street, tukar ke Jubilee-line menuju ke stesen Green Park dan sekali lagi tukar ke Piccadilly-line menuju ke stesen Hyde Park Corner. Keluar dari stesen Hyde Park Corner, tercangak-cangak juga sekejap nak memerhati map dengan betul untuk memastikan lokasi Embassy Malaysia yang terletak tidak jauh, lebih kurang dalam 5-10min jalan kaki. Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) London terletak di tingkat basement, ada clear signboard di pagar didepan bangunan. Yang menariknya di luar pintu masuk pejabat JIM London ni ada kantin kecil yang menyediakan makanan Malaysia. Pada hari itu sempat "belasah" sebungkus nasi lemak & kue teow goreng selepas selesai urusan submit application. Memang sedap!!! Sebungkus nasi lemak atau kue teow cuma GBP3.50 sahaja.

www.jimlondon.net

Selepas selesai urusan submit borang application renew passport, perlu datang balik pada pukul 3 petang untul ambil passport yang baru. So ada masa few hours untuk meronda sekitar bandar London sebelum datang balik ke embassy. Dari embassy cuma perlu jalan kaki dalam 10 minit untuk menuju ke Buckingham Palace. Tetapi sebelum itu sempat singgah dulu ke Hard Rock Cafe untuk cari sehelai t-shirt. HRC adalah antara tempat yang must visit jika pergi ke mana-mana cities, "angkat" sehelai t-shirt as kenangan. HRC London terletak di Old Park Lane, atau just outside stesen Hyde Park Corner juga.

Sampai di Buckingham Palace dalam pukul 1 tghari, dah terlepas perarakan pengawal berkuda
istana yang biasanya pada pukul 11:30am. Tetapi seperti biasa dihadapan pagar tetap dipenuhi dengan pelancong yang sibuk dengan aksi-aksi merakam kenangan bersama kamera masing-masing.

Satu lagi tempat yang sempat disinggah sementara menunggu masa untuk ke embassy semula ialah Big Ben atau The Parliament. Cuma perlu berjalan kaki sahaja dari Buckingham Palace yang ambl masa dalam 10 minit juga. Sebelum sampai di Big Ben, hujan turun agak lebat juga, nasib baik memang dari Vienna dibawa winter jaket yang water proof. So berjalanlah dalam hujan dengan semangat jitu nak bergambar didepan Big Ben. Itulah London, senantiasa hujan tak kira musim! Berdekatan dengan Big Ben boleh juga melawat Westminster Abbey.

Dari Big Ben, kali ni naik underground untuk balik semula ke embassy untuk collect passport baru. Collection time hanya between 3-4pm sahaja. Sampai di embassy sebelum pukul 3 pm lagi then sempatlah lagi untuk 2nd round, "belasah" kue teow goreng sebungkus lagi! Istt sedapp sungguh!!!

Selesai urusan di JIM dan dah dapat passport baru, barulah lega rasa hati sebab tujuan dan urusan utama ke London dah sempurna. Barulah senang hati nak melangkah panjang ke tempat lain. Dan seperti biasa jika pergi ke mana-mana city, agenda shopping tetap salah satu agenda utama. So petang itu dari embassy kami menuju terus ke Oxford Street, tempat shopping utama di kota London. Sampai di Oxford Street, hari pun dah gelap almaklumlah di musim winter, matahari terbenam agak awal sebelum pukul 4 ptg.

Kedatangan kami ke London sedikit bernasib baik sebab berdekatan dengan perayaan Krismas, makanya banyak juga kedai-kedai yang mengadakan "Sale". Walaupun tidak sehebat "sale" pada hari "Boxing Day", tetapi still menarik dan murah! Terutamanya disatu kedai bernama SportDirect.com, sale memang "gila-gila" murah! Rabun mata dan poket dibuatnya!

Setelah letih menyusur Oxford Street, barulah naik underground semula dari stesen Marble Arch ke Lancaster Gate. Keluar stesen Lancaster Gate mulanya bercadang mencari kedai makan Cafe Bonda yang mana mengikut websitenya terletak tidak jauh dari stesen Lancaster Gate. Jalan punya jalan didalam gelap dengan perut yang lapar dan badan yang letih, bau Cafe Bonda pun tak jumpa. Nasib baik pula terjumpa dengan satu restoran halal di Sussex Garden yang menyediakan fast food, dan semunya halal! Yang paling menariknya harga makanan disini agak murah, satu menu contohnya burger, fries & minuman cuma berharga GBP4 sahaja!! Dan burgernya yang besar dan friesnya penuh sepinggan memang tak mampu nak habiskan. Dan rasa burgernya memang sedap menjilat jari, sesedap burger di McDonald!!!

Masing-masing "kekenyangan dan kesenyuman" apabila keluar dari restoran itu dan berjalan kaki menuju ke hotel yang terletak tidak jauh. Sesampai dihotel barulah lega, boleh meluruskan kaki, mandi dan segarkan badan sebelum melelapkan mata.

...bersambung.. London, Day 3.