Nuffnang

Wednesday, November 25, 2009

Cuti, cuti & cuti di Austria

Salah satu kelebihan bekerja di Austria ialah kerana ada banyaknya cuti pada setiap tahun. Jikalau di Malaysia, ramai berkata bilangan cuti umum sudah didalam kategori banyak tetapi jangan terkejut jika di Austria lebih banyak. Udahle waktu bekerja rasmi cuma 38.5 hours perweek sahaja, cuti umum pun banyak, kalau compare to other country yang biasanya amalkan 40 hours per week dan less cuti umum. Jangan salah paham, ini bukan sungutan, tapi "syukuran"..;-).



Dibawah list of hari cuti umum untuk semua orang di Austria.

1. New Year
2. Epiphany
3. Good Friday
4. Easter Monday
5. May Day
6. Ascension Day
7. Whitmonday
8. Corpus Christi
9. Asumption
10. National Holiday
11. All Saints Day
12. Immaculate Conception
13. Christmas Eve
14. Christmas Day
15. Boxing Day
16. New Years Eve.

So sudah ada 16 hari cuti umum dalam setahun. Then ada lagi so called "Bridge Days". Jika hari cuti umum diatas jatuh pada hari Khamis atau Selasa, then hari in between contohnya Jumaat atau Isnin akan declared as cuti atau "Bridge Day". Kalau minggu raya Krismas pula lagi panjang "Bridge Days"nya dengan tujuan nak sambungkan cuti umum Krismas dengan New Year. "Bridge Days" ini adalah company dependant, some company maybe takada "Bridge Days" dan bilangan "Bridge Days" adalah atas persetujuan antara kesatuan pekerja dan company.

Contohnya pada tahun 2009, terdapat 10 "Bridge Days"! So in total bilangan cuti "umum" untuk tempat kerja disini ialah 26 hari! Lebih kurang sebulan working days! Opsss! Itu belum kira "vacation leave" atau "cuti tahunan" yang diberikan kepada setiap pekerja sebanyak 25 hari setiap tahun. Dan setiap orang tak kira baru masuk kerja atau senior akan dapat sebanyak 25 hari cuti tahunan. Jadi dalam setahun calendar days, ada 51 hari tak bekerja! Jika dalam sebulan ada lebih kurang 22 "Working Days", makanya dalam setahun cuma berkerja lebih kurang selama 10 bulan sahaja. Lumayan!!! ;-)

Note: Tahukan anda di China cuma ada 2 kali sahaja cuti umum iaitu Tahun Baru China selama seminggu atau 5 hari bekerja dan Hari Buruh juga selama seminggu!

Saturday, November 21, 2009

Once Upon A Time in... Xi'an, China part 1

Sambungan memori "daun pisang" di China. Sepanjang 6 bulan di Zhengzhou, trip yang paling menarik ialah apabila 3 hari menjelajah ke Xi'an bersama 2 rakan kamceng sekerja, seorang mamat Pinoy dan seorang mamat Finnish. Perancangan cuma dibuat seminggu sebelum hari berangkat di Xi'an apabila rakan sekerja orang China bercerita tentang antara tempat-tempat menarik di China yang patut dilawati. Kami bertiga tertarik dengan cerita tentang Terracotta Army dan Hua Shan (Mount Hua) di Xi'an. Cuba mengajak kawan-kawan lain untuk melawat tapak Terracotta Army dan mendaki Hua Shan, tapi mostly tak sanggup bila memikir nak mendaki Hua Shan tanpa enough preparation. Memikirkan peluang yang ada tidak harus ditolak, akhirnya hanya kami bertiga yang bersetuju ke Xi'an.


Dari Zhengzhou menaiki keretapi malam menuju ke bandar Xi'an. Memilih koc berkatil supaya dapat tidur dan rehat yang cukup untuk menjelajah bandar Xi'an keesokan harinya. Xi'an adalah ibunegeri wilayah Shaanxi di tengah China. Salah satu bandar tertua di China yang juga terletak di laluan Silk Road. Tarikan utama pelancong ke Xi'an sudah tentunya Terracotta Army yang terkenal diseluruh dunia. Antara tarikan lain dibandar Xi'an ialah City Wall sepanjang 13.7km mengelilingi bandar lama yang dibina di zaman Ming Dynasty pada tahun 1370. Hua Shan yang terletak 100km dari bandar Xi'an juga salah satu tarikan pelancong ke sini. Hua Shan ialah satu satu dari Five Sacred Daoist Mountains.

Sampai di stesen keretapi Xi'an pada awal pagi, terus menuju ke stesen bas yang terletak diluar. Hasil tip yang diperolehi dari internet yang mana untuk ke muzium Terracotta sebaiknya menaiki bas awam yang bersaiz bas panjang. Ini kerana di stesen bas terdapat banyak bas-bas mini yang ditulis destinasi muzium Terracotta. Tetapi bas-bas mini ini bukannya bas awam sebaliknya bas yang dimiliki oleh para pengusaha pelancong. Terdapat perayu-perayu diluar bas mini yang cuba menarik pelancong yang mahu ke muzium Terracotta. Jika ternaik bas mini ni, pelancong tidak dibawa terus ke muzium Terracotta tetapi akan dibawa ke kedai-kedai "sponsor" disepanjang jalan ke muzium Terracotta, untuk "mengempiskan" poket pelancong. Maka dinasihatkan untuk pelancong naik bas panjang awam yang akan bawa penumpang terus ke muzium Terracotta.


Sepeti biasa, bayaran masuk dikenakan untuk pelancong yang mahu melawat muzium Terracotta. Di dalam kawasan muzium terdapat dalam beberapa buah bangunan besar umpama hangar kapal terbang. Salah satu daripadanya ialah muzium utama iaitu tapak asal dimana askar Terracotta ini dijumpai pada tahun 1974. Kerajaan China telah membina bangunan terus diatas tapak-tapak dimana askar Terracotta dijumpai.

Didalam muzium utama, terdapat ribuan askar Terracotta yang mostly masih dalam condition yang baik, tersusun tegak rapi umpama perhimpunan askar-askar manusia. Memang menakjubkan bila melihat suasana didalam muzium utama Terracotta Army ini. Bagaimana manusia pada 246 BC mampu dan terfikir untuk membina ribuan patung askar daripada batu, dan yang lebih menakjubkan dikatakan yang setiap patung tidak sama "rupaparas"nya. Daripada pemerhatian pendek selama disana, memang setiap patung lain "rupaparas"nya. Tamadun China sememangnya menakjubkan!


Selain muzium utama ni ada 3 lain bangunan lain yang lebih kecil saiznya, yang menempatkan askar-askar Terracotta ini. Untuk sesiapa yang minat dengan bahan sejarah, this is one of the place that you MUST visit! Bagaimana mengkagumkan binaan GreatWall pada semua orang di dunia, begitulah juga dengan Terracotta Army ini. You can easily spent several hours visiting this museum, kekadang boleh termenung sendirian terbayangkan diri berada pada zaman emperor Qin.


Selepas puas menjelajah muzeum Terracotta, hinggakan bila tengok orang China pun dan nampak semacam askar Terracotta juga makanya beredarlah kami dari muzeum Terracotta ini. Menaiki semula bas menuju ke pusat bandar Xi'an. Menikmati lunch di restoran kegemaran "semua" iaitu McD sambil merayau-rayau disekitar bandar, dalam masa yang singkat menunggu masa untuk ke stesen keretapi semula. Tak sempat untuk betul-betul menjelajah tempat-tempat menarik di bandar Xi'an.

Di stesen keretapi Xi'an, beli tiket menuju ke bandar Huayin (kalau tak silap, dah lupa). Yang menariknya kali ini ialah koc yang available hanyalah koc kelas 3 atau koc paling murah! Macamana rupanya koc kelas 3 ni?? Tunggu... part 2!

Thursday, November 19, 2009

Sijil Kelakuan Baik a.k.a Criminal Record Cert a.k.a Police Cert

Sesiapa yang selalu travel and kerja di luar Malaysia mungkin familiar dengan benda "Sijil Kelakuan Baik atau Criminal Record Certificate atau Police Certificate". Setakat ni sudah ada pengalaman di tiga negara berlainan memohon certificate ni iaitu di Malaysia, USA & Austria.

Kali pertama memohon sijil ni di Malaysia pada 2003, kerana ianya salah satu dokumen yang diperlukan untuk memohon visa kerja di Latin Amerika. Permohonan dibuat di Kementerian Luar Negeri (MOFA) di Putrajaya. Perlu isi borang, gambar passport, copy passport/IC , bayaran RM20 dan serahkan di kaunter berkenaan. Then sijil itu akan diperolehi after 3 months!!! Yes, 3 months!!! Memang tak masuk akal langsung, untuk memeriksa rekod kelakuan atau jenayah seseorang penduduk perlukan masa 3 bulan. Sedangkan pada 2003, sistem komputer dan database memang sudah established. Sepatutnya hanya perlukan input nama & ID number ke dalam database then keluarlah resultnya. Senang & mudah! Tetapi pada masa tu, mungkin bernasib baik, dengan buat muka sedih & merayu dekat pegawai di kaunter MOFA, dapatlah sijil tu dalam masa sebulan!

Then pada 2007 semasa di Dallas, perlukan sijil ini untuk memohon visa kerja Austria. Di Dallas hanya perlu pergi ke balai polis di kawasan kediaman anda then tunjukkan ID. Pegawai balai polis akan periksa data dalam computer database, in 10 minutes siap, tanpa soal jawab, sijil printed out dan boleh balik senyum lebar! Lupa samada perlu apa-apa bayaran atau tidak. But it was so easy and definitely no hassle at all.

Semalam, sekali lagi terpaksa memohon sijil ni. Satu pengalaman yang sedikit "mengazabkan" juga disebabkan masalah bahasa. Disini dipanggil Strafregisterbescheinigung dan untuk memohon, seperti biasa perlu isi borang. Borang boleh didownoad di sini


Didalam website ada diberitahu pejabat yang perlu dituju atau dipanggil Polizeikommissariat but its not correct. Macamana tahu? Sebab dah terkena semalam, first menuju ke Wasagasse 22, 1090 Wien. Letih mencari dan menapak, bila tiba ke pejabatnya diberitahu perlu pergi ke tempat lain iaitu di Deutschmeisterplatz 3, 1010 Wien. Dalam 1 km jaraknya yang sekali lagi perlu menapak.

Sampai di Polizeikommissariat itu, naik ke tingkat 1, bilik no. 10, ada sorang wanita didalam bilik. Terus hulurkan borang dan passport, dan wanita tu dengan muka serius terus pok, pek, grung, greng ntah apa-apa, dan dihulurkannya balik semula borang. Langsung tak dapat nak tangkap apa yang disebutnya. Dalam 2-3 minutes, dok garu kepala bersoal jawab dan wanita tu mula mengeluh & nak marah sebab dua-dua tak paham. Suruh dia tulis atas kertas apa yang dimaksudkannya. Dan ditulisnya dua harga, EUR 28.60 dan EUR 13.50. Malas nak bersoal jawab banyak, tunjukkan pada harga EUR 28.60 dan dia terus ambil borang dan masukkan data dalam komputernya. Less than two minutes keluar printout dah! Bayar EUR 28.50 dan dapatlah sijil tu! Senang je rupanya! Tetapi masalah bahasa membuatkan semuanya hampir kacau bilau haru biru sekejap. Rupa-rupanya untuk EUR 13.50, sijil hanya akan diperolehi after 4 days melalui pos. Hairan sungguh, benda yang boleh dibuat dalam 2 minit tetapi dengan harga yang sekali ganda bezanya. Entahlah!! Apa-apa pun sekali lagi berjaya melalui "azab" berurusan dengan kakitangan pejabat kerajaan Austria. Fuhh berpeluh!!!

Note: Info terbaharu yang diperolehi dari website MOFA, mulai March 2008, permohonan sijil kelakuan baik diproses dalam masa sehari dan sijil boleh diperolehi dalam hari yang sama atau keesokannya. Satu improvement yang amat baik but still tak paham why cant it be made in just few minutes like in other country?

Tuesday, November 10, 2009

Residence Permit-Austria

Untuk sesiapa yang bercadang atau teringin atau akan tinggal di Austria, satu perkara yang perlu diambil tahu ialah registration Residence Permit. Wajib untuk non-Austrian yang tinggal lebih dari 6 bulan di Austria. Untuk dapatkan first Residence Permit perlu diapply sebelum masuk ke Austria. Bagi kami sekeluarga, segala urusan pendaftaran Residence Permit sebelum datang ke Austria telah diuruskan oleh Relocation Company. Jadi tak pasti apa dokumen yang diperlukan in details.

Tetapi mulai tahun ini untuk memperbaharui Residence Permit perlu diuruskan sendiri. No more assistance dari Relocation Company. Makanya bila memikirkan segala urusan adalah dalam bahasa German, risau bergelodak isi perut lain macam dibuatnya. Almaklumlah setakat ini jika berurusan dengan pejabat kerajaan disini, takda sorang pun lagi yang boleh berbahasa Inggeris! Dan jika tak tahu berbahasa German, layanan dari orang disini pun kureeng lah sikit.

Sebagai info untuk sesiapa yang memerlukan (note untuk kami juga next year), disini explained serba-sedikit apa proses dan document yang diperlukan untuk memperbaharui Residence Permit.


Untuk memperbaharui Residence Permit yang hanya valid 1 tahun, perlu pergi ke MA 35. Perlu tahu dimana pejabat MA 35 yang menguruskan penduduk di District masing-masing. Maklumat mengenai dimanakan pejabat MA 35 untuk district masing boleh didapati dari internet atau link dibawah.

http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/einwanderung/aufenthalt/formular.html

Bagi kami yang tinggal di District 10, pejabat MA 35 terletak di Am Modenapark 1-2, 1030 Wien. Pejabat MA 35 disini menguruskan urusan Residence Permit untuk penduduk yang tinggal di District 3 & 10.

Document yang perlu dibawa untuk memperbaharui Residence Permit seperti list dibawah.

1. Borang
Form in german:
http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/pdf/nag-antrag-m35-formular.pdf
Form in english: (as reference only)
http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/pdf/nag-antrag-m35-en.pdf
2. Gambar (passport size)
3. Copy of passport
4. Proof of income for the last 3 months (salary slips).
5. Letter dari company mengenai confirmation of employment & confirmation of salary.
6. Rental contract of accomodation (tak perlu jika masih tinggal di tempat sama as current Residence Permit).
7. Meldezettel
8. Schulbesuchsbestätigung (Proof of Schooling)-jika ada anak-anak yang bersekolah.
9. Versicherungsdatenauszug-Health insurance data for whole family. Boleh request document ini dari WGKK (if you are insured with WGKK), via internet.

http://www.wgkk.at/portal/index.html?ctrl:cmd=render&ctrl:window=wgkkportal.services.servicesWindow&p_menuid=63935&p_tabid=5

Bring along original Passport, Ecard and Residence Permit card semasa submit application. Ahli keluarga yang berumur 14 tahun keatas perlu hadir in person.

Okay, itu bab document yang diperlukan, now camana prosesnya semasa di pejabat MA 35 (based on real experience today ;-)). Not sure camana proses di pejabat MA 35 for other districts, i guess (hopefully) should be the same. Di Am Modenapark 1-2, pejabat MA 35 terletak di Tingkat 5. Masuk, ambil nombor giliran, then masuk dan duduk di bilik menunggu yang disediakan. Di bilik menunggu ada LED display yang memaparkan nombor giliran dipanggil & nombor bilik yang perlu dimasuki untuk menyerahkan borang. Setakat ni, no problem lagi cuma perlu perhatikan LED display tu saja.

Bila tiba giliran kami, masuk ke bilik bernombor 250, ada 2 orang wanita di dua meja bersebelahan, seorang sudah agak berumur maybe dalam 45-50 dan seorang lagi dalam lingkungan 30an, i guess. Menuju ke meja perempuan berumur dengan harapan dia lebih lembut dan tak garang. Jangkaan kami meleset sama sekali!!!

Setiap ayat yang keluar dari mulutnya dengan tanpa senyuman dan serius sekali. Diambilnya borang yang dihulur, terus diperiksa dan ditandakan part yang perlu diisi dan diperbetulkan. Tak senyum langsung dan dengan rupa nak marah. Aduss!! Photocopy perlu dibuat asing untuk setiap borang contohnya untuk Ecard, tidak boleh photocopy 5 Ecard dalam satu paper. Terpaksa keluar semula, betulkan borang dan photocopy semula part yang perlu. Di bilik menunggu ada disediakan mesin photocopy tapi seperti biasalah (even di Malaysia pun), caj yang dikenakan mahal macam bedil (kata ore Kelate)! 10c per copy! Kopak!

Bila semua dah ready masuk semula ke bilik 250 untuk serahkan borang yang tersusun rapi dan complete. Kali ni kami terus menuju ke meja perempuan yang muda sedikit, alhamdulillah, agak lembut dan peramah sedikit perempuan yang ini. Borang diperiksa dan semua OK. So tips untuk semua, avoid meja the old lady jika pergi ke MA 35 ini. Memang buat putus semangat berurusan dengan perempuan berumur tu.

Keluar semula dan pergi bilik menunggu, tunggu nama dipanggil berserta bilik yang perlu dimasuki. So kali ini kena berhati-hati sedikit dan untuk sesiapa yang tak paham langsung German, kiranya innalillahh lah! ;-). Kena betul-betul dengar, dengan slang German yang menyebut nama Melayu kita ni, bunyinya lain macam sikit. Plus kena paham nombor bilik yang disebut in German, karang bilik lain pulak yang dimasuki, silap-silap bilik with perempuan tua yang macam tadi, mau kena halau keluar, naya dan putus semangat kali ke-2!

Selepas nama dipanggil, masuk kebilik yang disebutkan. Serahkan original passport untuk petugas didalam bilik itu periksa against the form yang diisi. Jika tiada masalah, semuanya berjalan lancar, akan diberi satu kertas dengan harga yang perlu di bayar di Kassa (Cashier). Kami terpaksa bersoal-jawab sedikit tadi sebabnya passport Damia akan expired June 2010. So pertugas tu (perempuan juga, but very nice & baik), explain something. Masalah!!! Sempat tangkap sepatah dua perkataan, yang lain.... bla, bla, bla, krok, krek, grong, greng.. hancuss! Janji application OK, renew passport belakang cerita.

Kos untuk dewasa ialah EUR 80 seorang dan EUR 50 per kanak-kanak. Kopak lagi! Selepas bayar masuk semula kebilik tadi. Sebelum selesai semua urusan dibilik itu, akan diberi sehelai kertas per borang, yang menyatakan hari dan masa yang perlu datang untuk collect Residence Permit kad yang baru. Then barulah boleh keluar dari MA 35 dan balik rumah! 2 jam lebih di MA 35, akhirnya legaaa, selesai dan lepas satu lagi azab berurusan dengan orang Austria!


Sunday, November 1, 2009

... Zhengzhou, China, part 2

Apa lagi yang menarik di Zhengzhou? Jika berada di tempat asing, dua perkara antara yang "wajib" di explore ialah local shopping dan food! Shopping di Zhengzhou boleh dikatakan menarik disebabkan harga barang-barang nya yang mostly murah. Lupakan barang-barang berjenama barat yang mahal, jika disini perlu cari barang-barang "made in China". Contohnya barang-barang perhiasan diri untuk perempuan, disini terdapat satu whole building with full of shops yang semuanya menjual pelbagai jenis hiasan diri wanita. And its all very, very cheap! I once bought mutiara, and it was far cheaper if compare to the price if you buy at pasar Filipin in Kota Kinabalu, apalagi kalau compare dengan harga di KL. And its a real high quality pearl. Be sure that you know how to check for real or fake pearl sebelum pi shopping.

Di pusat bandar Zhengzhou terdapat banyak shopping building yang more for wholesale. Peniaga datang beli in bulk untuk dijual elsewhere. But normal shoppers pun boleh beli-belah, it reminded me of pasar Pratunam in Bangkok. Jika tak pentingkan jenama, then pakaian or barangan tekstil disini is very cheap and with a quite good quality.

Bercerita tentang shopping pernah satu hari meronda di satu shopping building untuk wholesalers ni, tetiba terasa nak buang air kecil. Jenuh pusing satu building, then terjumpalah tandasnya. It's free, but bila masuk dalam terkejut baboon bila tengok "suasana" didalam tandas. Besides tempat buang air kecil berdiri, ada tandas untuk buang air besar. But its not like normal tandas room dengan dinding tinggi melepasi aras kepala. Di tandas building ni, dinding tandasnya hanya pada aras pinggang! As usual, masuk bilik tandas even just untuk buang air kecil. But sekali bila masuk then tutup pintu semasa masih berdiri, bila pusing boleh nampak dengan jelas "jiran" disebelah tengah sibuk "melabur"! Boleh hi hi bye bye lagi! Adoii!!! Mengerikann! Nak tanak pejam mata je lah dan cepat-cepat selesaikan urusan melabur saham kecil atau besar!


Antara benda yang I missed much about Zhengzhou ialah makananya. Waktu hari kerja, biasanya had lunch at restaurant nearby tempat kerja with colleagues. Like common Chinese restaurant, boleh makan at open room area atau private room. Makan ramai-ramai at big table dengan pelbagai dishes, memang best tambah lagi masakan cara China sememang sedap, even sayur goreng dengan telur pun sedap menjilat gigi! Tiap-tiap hari hanya makan berlaukkan ikan cuma cara masak yang bertukar ganti. Dan disinilah mula belajar makan nasi guna chopstick!!

The best thing diwaktu summer disini ialah musim buah Lychee. Dimana-mana, ditepi jalan atau di supermarket ada dijual buah lychee yang masak, manis! Dan ianya murah, teramat murah! Dah lupa exact price untuk sekilo lychee but memang jauh amat murah dari Malaysia. Of course lah, lychee berasal dan paling banyak ditanam di China. Semasa musim lychee, almost every day beli sekilo dan sambil tengok TV boleh licin habis sekilo lychee!! Memang seronok jika ke supermarket, hanya pilih lychee yang elok-elok masukkan ke dalam plastik dari longgokan diatas meja. Memang mewah lychee betul jika dimusimnya. Only in China!!


Pernah satu hari di Zhengzhou, semasa berjalan kaki dari kedai terdengar suara pengumuman bergema dari jalan raya. Mencari-cari dari mana datangnya suara itu, then realized ianya dari sebiji lori yang bergerak perlahan diatas jalan raya. Orang ramai berhenti dari aktiviti yang depa tengah buat dan seakan-akan tercegat sambil perhatikan lari yang bergerak. Bila lori dah sampai dekat barulah tahu yang ianya lori dengan muatan "special". Lori ditutupi jaring terbuka disebelah belakang, dipenuhi manusia berpakaian sama dan bergari, duduk tunduk menghadap orang ramai. Ditanya pada kawan local, ianya ialah lori dari pihak polis atau penjara yang membawa pesalah dan diarakkan ke bandar-bandar dengan tujuan untuk memberi "amaran" atau "peringatan" kepada orang ramai agar jangan buat jenayah! Well, quite a good move jugak kan? Maybe we should practise the same back home in Malaysia. ;-)

Pernah salah seorang kawan yang bekerja di China bercerita tentang pengalamannya sendiri melihat perlaksanaan hukuman mati terhadap penjenayah dengan cara ditembak di sawah padi! Penjenayah beratur di tengah sawah then "bang!" tergolek terus gol!! Badigol sungguh! Ingatkan hanya khayalan dalam filem orang Amerika saja adanya situasi begitu, rupa-rupanya its real!

Jika di China, pesalah rasuah pun dihukum tembak mati. Dan bagi aku yang ni, setuju sangat kalau dilaksanakan di Malaysia. Rasuah perosak utama negara, bangsa & agama. Tapi takut pula kalau dilaksanakan di Malaysia, hampir 90% ahli kerajaan pasti kena hukum tembak, sapa nak uruskan negara pula?? ;-) Betapa kroniknya masalah rasuah di Malaysia.



Satu lagi pemandangan biasa jika berjalan-jalan di Zhengzhou ialah ditepi-tepi jalan ada 3-4 orang duduk mencangkung bersembang sambil makan kuaci! Kuaci memang salah satu makanan depa disini. Dan di waktu summer, dimana musim tembikai juga, ditepi-tepi jalan ada juga pembeli yang beli dan makan tembikai terus di tepi jalan sambil mencangkung juga, ala-ala macam musim durian di Malaysia. Suka sangat mencangkung agaknya orang China nih!

Dan jangan terkejut jika terlihat kanak-kanak berumur 1-2 tahun, yang sedang dilatih tidak memakai "pampers", memakai seluar panjang yang terbuka disebelah belakang atau tak berkain pada ruang bontot seluar. Jika bernasib baik, boleh berpeluang melihat betapa "praktikal"nya seluar ni. Anytime and anywhere, bila kanak-kanak tu terasa nak kencing, mak atau bapak budak tu hanya just suruh kanak-kanak tu mengcangkung ditepi jalan dan... shhhhhh!! Selamat! Only in China!!!