Nuffnang

Sunday, August 30, 2009

Tractor Pulling@Hollabrun

Tertarik dengan iklan mengenai acara Tractor Pulling di Hollabrun yang kami nampak semasa memandu ke Znojmo awal bulan ini. Makanya pada Ahad lepas, kami sekeluarga pergi memeriahkan dan meramaikan penonton di pertandingan Tractor Pulling ni. Walaupun semuanya berpuasa except Damia, tetapi memandangkan cuaca yang agak baik dan kurang panas dalam 20C, bolehlah redah mem"pacak"kan diri di tengah-tengah padang menonton satu acara yang semestinya menarik, lagipun tak pernah lagi tengok acara Tractor Pulling ni dimana-mana sebelum ni. Jadi tak boleh dilepaskan peluang yang datang sekali setahun ni.

Hollabrun ialah sebuah pekan kecil dalam 30 minits drive daripada Vienna. Kami sampai dalam pukul 12 pm, sudah penuh kenderaan dikiri-kanan jalanraya menuju ke tempat acara. Risau jugak takutkan tiada tempat sesuai untuk parking until ternampak sign dan orang bertugas untuk mengawal trafik. Diberitahu adanya parking khas untuk pelawat atau penonton acara ni. Cantekk!!


Sebelum datang ke sini ingatkan takda la entrance fee ka yang perlu dibayar atau acara ni dibuat di satu tempat lapang yang open. Rupanya bila masuk ke tempat parking dan bila parking attendant tu start mengira berapa penumpang dalam kereta baru lah tahu, kena bayar maaa!! EUR 30 untuk satu kereta!! Ayooo boleh tahan mahal jugak! Ini macam kena tengok puas-puas ni kalau tak rugi wooo!


Bila dah masuk dan tengok berbagai-bagai rupa bentuk traktor yang memang amazing dan acara Tractor Pulling ni memang menariklah untuk ditonton. Kiranya berbaloilah dengan fee yang dibayar untuk masuk tadi. Traktor-traktor yang diubahsuai tadi bertanding menarik suatu macam "ekor trailer" atau beban berat dan traktor yang boleh tarik paling jauh akan diisytihar menang. Antara traktor-traktor yang bertanding, bermacam-macam rupabentuk, bunyi dan performance. Ada yang bunyi macam guruh dengan asap hitam berkepul-kepul dan ada yang bunyinya sebijik macam bunyi enjin jet tapi perginya tak seberapa. Paling jauh pun traktor yang paling "power" boleh tarik beban tu dalam 100m saja. Tak sure la pulak berapa berat "ekor trailer" atau beban yang di tarik oleh semua traktor itu.



Sememangnya acara Tractor Pulling ni menarik untuk ditonton. Kagum menengok pelbagai rupabentuk traktor dan enjin yang diubahsuai. Kalu bawak ke jalanraya mesti gempak habis tuh! Tetapi disebabkan bulan puasa so tak dapatlah nak duduk lama nengok acara tu sampai habis. After less than 2 hour kami balik selepas budak-budak dah merengek lapar dan terliur tengok orang ramai di kiri dan kanan dok minum dan makan. Bapaknya belum puas nengok aksi traktor lagi dah kena balik, takpa lah. Tapi apa-apapun, acara Tractor Pulling ni memang menarik untuk ditonton! At least sekali. ;-)

Wednesday, August 19, 2009

Summer 2009 Road Trip - part finale!

Day 9

Hari terakhir dalam road trip kali ini. Masih ada satu daripada "list of places to visit" yang belum terlaksana iaitu melawat sekitar bandar Vaduz, ibu negara Liechtenstein. Oleh sebab itu awal-awal pagi lagi after breakfast, check-out dan terus ke bandar Vaduz yang cuma dalam 10-15 minits dari hotel. Vaduz walaupun adalah ibu negara Liechtenstein, ianya cuma sebuah bandar kecil, lebih kecik dari bandar KT rasanya (penduduk di Vaduz pun cuma dalam 5100 orang). Tapi bandarnya memang bersih, tersusun dan cantik.


Sampai di bandar Vaduz, walaupun pada pagi Isnin, kenderaan di jalan raya cuma sedikit dan traffic jam pun almost tak da langsung. Alangkah bestnya kalau beginilah keadaannya di mana-mana bandar yang lain terutamanya Kuala Lumpur (impossible!). Parking area pun banyak, just park, bayar at mesin yang tersedia kat every parking lot then display the receipt on your car's dashboard. Di Liechtenstein juga menggunakan matawang Switzerland, CHF.




Kami sampai di Vaduz dalam pukul 9 am, dengan suhu sekeliling sekitar 20C, cukup sesuai sekali untuk jalan kaki bersiar-siar. Terdapat satu pedestrian area yang mana terletaknya juga attraction untuk bandar Vaduz ini seperti Liechtenstein Center, Kultur Museum, government buildings dan juga kedai-kedai souviners. As usual kami tak masuk mana-mana museum pun except kedai souviners for some fridge magnet or snowballs. Dan di kedai souviners disini juga, almost half of the stuff yang dijual adalah barangan cenderamata Switzerland. Terasa semacam Liechtenstein ni part of Switzerland la pulak.


Dari bandar Vaduz, jelas kelihatan diatas bukit terdapatnya satu castle yang juga salah satu tarikan utama pelancong kesini. Vaduz Castle atau Schloss Vaduz ini ialah tempat tinggal Prince of Liechtenstein dan keluarganya. Pelancong boleh masuk melawat ke part of the castle tapi tak le sampai ke tempat tidor Prince tu. Disebabkan masa yang tak mengizinkan, kami tak pergi melawat Vaduz Castle, cuma tengok dari jauh saja. Kami cuma spent dalam 1.5 hours saja jalan-jalan around Vaduz enjoying the beauty of the city (or town?).


Dan berakhirlah trip kali ini dengan perjalanan diteruskan balik ke Vienna yang akan memakan masa dalam 7 jam. Perjalanan pulang ke Vienna juga sekali lagi melalui bandar Innsbruck yang mana kali ini kami berhenti singgah untuk membeli kebab sebagai makan tengahari. Terimakasih untuk bro Raihan untuk tips kedai kebab halal (Insieme Cafe Bar Restaurant) di hadapan train station Innsbruck. Tiga biji kebab menjadi mangsa para penghuni kereta yang kelaparan dalam perjalanan yang masih lagi ada 5 jam dari Innsbruck ke Vienna.

Sampai di Vienna lewat petang, semuanya gembira keletihan setelah 9 hari di berkereta dan berjalan dari Vienna ke Innsbruck ke Konstanz ke Zurich ke Geneva ke Vaduz dan balik ke Vienna. Total jarak road trip kali ini sekitar 2500km. Alhamdulillah sepanjang road trip kali ini, tidak ada masalah besar yang timbul samada dari segi kesihatan, penginapan, keselamatan ataupun pengangkutan. Semuanya berjalan lancar, of course adalah hiccup kecik-kecik but biasalah lah tu bila travel jauh-jauh plus with 3 kids. Road trip kali ini memang asyik tengok gunung-ganang dan tasik sahaja tiap-tiap hari. Naik muak dah rasanya dengan gunung dan tasik ni. But itulah kelebihan dan tarikan utama negara Switzerland ni yang mana similar dengan Austria, its all about beautiful mountains and lakes.

Jika ada rezeki lagi di tahun mendatang, kemana pula agaknya arah road trip kami akan datang. Hmmm??


Sempena bermulanya bulan Ramadhan 1430H, diucapkan selamat berpuasa dan beramal ibadat untuk semua. Maaf jika ada salah dan silap dalam tulisan selama ini. I guess in the next 30 day, favourite topic to write will definitely be about foods!! ;-)

Saturday, August 15, 2009

Summer 2009 Road Trip - part 6


Day 8

Setelah puas menikmati keindahan bandar Geneva dan sekitarnya, berkereta semula ke destinasi seterusnya iaitu Liechtenstein, sebuah negara kecil dengan keluasan hanya 160 km2 dan terletak diantara Austria & Switzerland. Satu lagi German speaking country selain Austria & Switzerland. Dan seperti Switzerland, Leichtenstein juga bukannya ahli EU. Nanti cerita more about Liechtenstein in next posting.

Jarak antara Geneva ke Liechtenstein ialah lebih kurang 400 km. Dan dalam menuju ke Liechtenstein, berkesempatan untuk singgah ke bandar Lucerne atau Luzern. Few friends recommend us to visit this city, yang dikatakan antara bandar yang tercantik di Switzerland. Kebetulan bandar Lucerne ini terletak in between dalam perjalanan dari Geneva ke Liechtenstein, jadi tidaklah dilepaskan peluang untuk berkenalan sebentar dengan bandar Lucerne.



Seperti bandar Zurich dan Geneva, Lucerne juga terletak bersebelahan dengan tasik yang besar atau Lake Lucerne. Plan asalnya untuk hanya drive through bandar Lucerne dan menikmati pemandangan dari atas kereta sahaja. Tetapi bila sampai di bandar ini, oleh kerana pemandangan sekitar bandarnya yang cukup cantik, tidak dapat menahan perasaan "membuak-buak" untuk mengenali Lucerne dengan lebih dekat lagi. ;-)

Terpaksa lah cari parking garage yang berdekatan sebelum turun berjalan kaki menikmati kecantikan persekitaran bandar Lucerne. Kebetulan kami datang pada hari Ahad, so suasana pada hari itu agak tenang dengan mostly pelancong yang berada dimana-mana.


Tempat utama yang mesti atau wajib dituju jika melawat Lucerne ialah Chapel Bridge atau Kappelbrucke. Ianya landmark yang paling popular di sini iaitu satu jambatan kayu berbumbung merentasi sungai di tengah-tengah bandar. Chapel Bridge ini yang dibina pada tahun 1333 dan sepanjang 200 meter. Apa yang menarik jika berjalan merentasi jambatan ini ialah pada gandar bumbungnya terdapat lukisan atau ukiran-ukiran yang menggambarkan sejarah bandar ini.

Di satu hujung jambatan ini ialah sebuah Water Tower atau Wasserturm yang mengikut sejarahnya satu masa dahulu pernah dijadikan atau beroperasi sebagai sebuah Lighthouse atau Lucerna, ianya juga asal-usul nama bandar ini diambil.


Kami cuma pusing around the city selama sejam sebelum stop di McDonald untuk memenuhi permintaan budak-budak for a Happy Meal. Kebetulan di Switzerland, menu Happy Meal ada option untuk McFish so bolehlah belikan untuk budak-budak ni yang lebih mahukan mainan yang comewith the menu. Jika di Vienna, Happy Mealnya takda option untuk McFish, so selama ni tak dapek la nak mintak Happy Meal atau mainannya. ;-)

Perjalanan diteruskan semula ke Liechtenstein. Sepanjang perjalanan seperti biasa pemandangan hanya gunung-ganang, tasik dan padang rumput yang menghijau, cukup cantik & indah sekali. Salah satu nya ialah tasik Walensee yang mana akan dilalui bersebelahan dengan highway semasa ke Liechtenstein. Recommended untuk stop di rest station bersebelahan tasik dan menghirup coffee sambil menikmati pemandangan cantik tasik ini.

Lewat petang sampai juga ke Liechtenstein atau ke bandar Vaduz iaitu ibu negaranya. Menariknya tiadapun special checkpoint atau imegresen di sempadan Switzerland & Liechtenstein, cuma ada a normal signboard saja.

Petang itu cuma habiskan masa di hotel hilangkan penat, tambah lagi disebabkan terkejut dengan lokasi hotel yang kami tinggal. Ianya terletak betul-betul dilereng bukit selepat almost 10km mendaki dengan kereta macam ular kena palu di tepi-tepi lereng dari bandar Vaduz. Memang cantik sekali pemandangan dari bilik hotel tetapi disebab perjalanan keatas yang mengerikan, tak sanggup rasanya untuk turun dan drive keatas balik semula. So we decided untuk spent the evening di hotel dan rehat secukupnya. Besok pagi checkout awal-awal then lawat bandar Vaduz for couple hours sebelum mengakhiri trip kali ini balik semula ke Vienna.



bersambung... Day 9, melawat bandar Vaduz dan balik ke Vienna.

Tuesday, August 11, 2009

We Are The World

Belum sempat nak continue tulis mengenai summer road trip. BTW, semenjak dua menjak si MJ tu meninggal, banyak pulak lagu-lagu dia di TV hinggakan budak-budak pun boleh ingat sepatah dua lirik & melodinya. Tapi for the kids, the most favourite MJ's song is "We Are The World". Maybe sebab lagu ini juga jadi lagu persembahan di sekolah sebelum summer break itu hari. Now, even Damia also has her own "pelat" version of "We Are The World"... layaannnn!

Sunday, August 9, 2009

H1N1

Terbaca dalam newspaper di yangmana wabak H1N1 di Malaysia semakin kritikal, almost everyday ada yang meninggal dunia disebabkan oleh wabak ini. Quite scary bila memikirkan situasi begini. Keadaan diluar yang sudah boleh dianggap tidak lagi selamat untuk semua golongan terutamanya kanak-kanak. Di Austria, boleh dikatakan wabak H1N1 masih agak terkawal dengan bilangan yang dijangkiti masih lagi dibawah 500 orang dan belum ada yang meninggal dunia. Sesamalah berdoa agar keadaan di Malaysia dan seluruh dunia semakin terkawal dan pulih dari wabak H1N1 soon. Dalam pada itu selain dari langkah berjaga-jaga umpama menjaga kebersihan badan dan elakkan dari berada di kawasan ramai orang, boleh amalkan doa dibawah juga. Sesama berdoa agar dilindungi dari wabak H1N1 ini.

Thursday, August 6, 2009

Summer 2009 Road Trip - part 5


Day 7

Kali ini kaki melangkah pula menuju ke bandar Geneva yang sememangnya terkenal di seluruh dunia. Apa yang buatkan Geneva terkenal ya? Maybe disebabkan disini juga terletaknya salah satu pejabat United Nations selain di New York, Vienna & Nairobi, juga headquaters untuk pelbagai UN agencies dan Red Cross. Juga disini terletaknya pelbagai ibu pejabat untuk jenama-jenama jam yang terkenal dengan prestige dan harga yang tak masuk akalnya.

Dari hotel penginapan cuma 20km sahaja untuk sampai ke pusat pandar Geneva. Kali ini tiada preparation dibuat untuk dimana tempat yang dituju untuk parking kereta. So terpaksa lah redah dahulu hingga ke pusat bandar then barulah search for parking garage menggunakan GPS. We decided to park at a parking garage close to the stesen keretapi utama di tengah-tengah bandar Geneva. Nama parking garage itu ialah Montbrillant, betul-betul terletak dibawah bangunan ibu pejabat pos. Keluar dari parking garage terus menuju ke stesen keretapi, tempat pertama yang dicari ialah tourist center untuk dapatkan map free, then barulah boleh melangkah kemana-mana.

Tak jumpa satu pun tourist center dalam stesen keretapi terpaksalah melangkah keluar menuju ke seberang jalan iaitu Rue du Mont Blanc. Bunyi nama jalan pun macam best je kan, dan tepat sekali sangkaan, ianya adalah salah satu jalan utama dengan ramai pengunjung lalu lalang. Disini barulah ternampak tourist center dan money changer. Walaupun most kedai-kedai di Switzerland boleh menerima EUR, but better kalau tukar duit di money changer ke CHF. Sebabnya exchange rate yang dikenakan di kedai-kedai is very low, rugi ooo. Kalau terdesak boleh lah guna Euro. Dan satu lagi untuk bayar parking hanya CHF diterima.






Di sepanjang Rue du Mont Blanc ini pun terdapat pelbagai kedai yang menarik untuk disinggah. Kedai-kedai souviner disini seakan-akan wajib untuk mempunyai barangan Swiss Army terutamanya jam dan pisau lipat yang terkenal tu dengan harga serendah EUR 15 untuk pisau yang simple hinggalah ke above EUR 100. Dan di lorong-lorong bersebelahan boleh nampak few restoran yang menyediakan makakan halal. Even di seberang jalan menghadap stesen keretapi tadi pun ada satu restoran halal yang menjual makanan ala Lebanon. So di Geneva ini boleh dikatakan tidak perlu risau jika lapar dan perlukan a proper meal.






Di penghujung Rue du Mont Blanc ialah jambatan yang wajib dilalui oleh sesiapa yang datang berkunjung kesini yang dipanggil Pont du Mont Blanc. Dari jambatan ni, pemandangan Lake Geneva memukau mata memandang. Di tengah-tengah Lake Geneva ni jugak memisahkan atau sempadan negara Swiss & France. Dan dari jambatan Pont du Mont Blanc, boleh nampak Jet d'eau iaitu mercutanda air pancut setinggi lebih kurang 10m (rasa-rasaya) di tengah-tengah Lake Geneva. Jet d'eau ialah salah satu tempat yang must visit untuk pelancong ke Geneva dihubungkan dengan daratan oleh satu tambak atau benteng yang dipanggil Jet'ee des Eaux-Vives. Camana sebutanya entahlah, berbelit lidah tapi agaknya Jet'ee=Jeti kot.

Penghujung jambatan Pont du Mont Blanc, boleh kelihatan deretan bangunan-bangunan lama yang diletakkan pelbagai signboard gergasi di atasnya dengan berbagai jenama-jenama jam yang terkenal contohnya Rolex, Raymond Weil, Patek Philippe etc.






Dari Pont du Mont Blanc, menuju pula berdasarkan map ke Rue de Rive yang mana di sepanjang jalan ini sehingga Rue du Marche terletaknya main shopping street dengan pelbagai kedai dan butik walaupun tak sehebat Banhofstrasse di Zurich. Seperti biasa, hanya sesuai untuk cuci mata disini menengok gelagat orang-ramai yang berkunjung disini sambil meneruskan perjalanan menuju ke Old Town yang terletak tidak jauh.

Di kawasan Old Town, terdapat several historic building disini dan seperti biasa menjadi salah satu tempat tumpuan pelancong melawat dan bergambar dengan pelbagai gaya dan posing. Sempatlah juga melepaskan penat berjalan di satu park yang agak luas disini sebelum meneruskan perjalanan, pusing balik mengikut route lain menuju ke tempat parking kereta yang nun berada sejauh lebih kurang 5-7 km lagi, mengakhiri jelajah bandar Geneva walaupun tidak meliputi seluruh pelusuk bandar. Dengan budak-budak 3 orang ni mana mungkin boleh jelajah kesetiap pelusuk, mau terlentang meraung letih kaki karang.

Sebelum balik semula ke hotel penginapan sempat juga singgah dengan kereta ke pejabat UN yang terletak dalam 5 minit drive dari tempat parking. Disebabkan tak jumpa tempat nak parking, cuma berpeluang tengok dari dalam kereta sahajalah dan kebetulan pada hari tu terdapat sekumpulan manusia dari Iran yang tengah buat demonstrasi dihadapan UN memprotes pilihanraya Iran. Kalau tidak silap protes ni jugak dibuat serentak pada hari yang sama di most bandaraya utama dunia. (Gambar kerusi gergasi diatas ialah hadapan pejabat UN).



Personal pendapat aku bandar Geneva is a nice and beautiful city and has more attraction to visit than Zurich. Banyak restoran halal, mudah untuk menjamu perut yang lapar. Dan as like Zurich, Geneva pun amat bersih, tenang dan aman, ramai penduduk dan pelancong dari pelbagai bangsa, sesuailah dengan jolokan namanya as "Peace Capital".

...bersambung. Day 8, perjalanan diteruskan ke negara kecik Liechtenstein!