Nuffnang

Wednesday, July 1, 2009

Sekolah



Minggu ini ialah minggu terakhir persekolahan untuk sessi 2008/09. From next week bermulalah summer break selama 2 bulan hingga Sept 7 untuk sessi 2009/10. Bagi Faris minggu ini ialah minggu terakhir dia bersekolah disini. Untuk sessi 2009/10, dia akan mula belajar di middle school. Di Austria, sekolah rendah hanya setakat darjah 4, after that dari darjah 5 hingga 8 belajar di middle school.


It will be more tough untuk Faris in middle school nanti sebab the school will be fully in German! Dia punya German pun belum cukup bagus, pening lalat jugak tu nanti nak memaham apa yang diajar dan mak bapaknya pun lagi la pening terus mabuk bila nak menolongnya buat homework in German nanti! Lucky that middle school tu nanti ada special program untuk foreign language, so Faris bolehlah continue build up dia punya English plus opportunity untuk learn one more foreign language samada French atau Italian.

As for Haziq pulak, he will continue be at same school n
ext term in grade 2. Haziq memang dah separuh German la ni disebabkan semua kawan-kawannya semuanya hanya boleh cakap German atau Turkish untuk budak-budak keturunan Turki dikelasnya.

Tetapi yang paling mencabar untuk sessi sekolah 2009/10 nanti ialah Damia pun akan mula ke kindergarden. Dia memang cukup eager dan tak sabar-sabar dah nak pergi sekolah, almost setiap hari dok sebut nak pi sekolah. Harap-harap bila tiba masanya nanti, semangat tu terus ada lah. Last week semasa pergi registration di kindergarden dan jumpa bakal cikgu kelasnya (cikgu kelas yang sama semasa Haziq di kindergarden tu), memang nampak dia (dan cikgunya juga) seronok untuk datang lagi ke situ.

Selamat bercuti untuk Faris, Haziq & Damia...... riuh rendahlah rumah ni sepanjang hari selama dua bulan ni.


p/s: Pictures & video clip disini ialah semasa persembahan kelas Faris sempena penamat persekolahan.








3 comments:

Ina said...

Dear Joe,

Apa aktiviti yang telah disediakan untuk bebeudak tu? hehehe. I dah pening nak cari aktiviti untuk bebudak ni... one more month to go before school reopens...

Anonymous said...

Joe,

Kalau buat rancangan nak berholiday ke Switzerland, saya cadangkan supaya sdr google "Jungfraujoch" dan "Schilthorn". Kalau tak sampai kedua-dua puncak bukit ni pun tak apa (tiket keretapi & cable car agak mahal). Sekurang-kurangnya sampai kat pekan kecil Wengen atau Murren. Bandar-bandar besar seperti Zurich, Geneva tu .... ok lah. Tapi Switzerland, macam Austria .. is about the mountains and nature. Satu lagi adalah kawasan "Lower Engadine", ia itu kawasan sekitar St Moritz. Dan satu lagi Zermatt. Banyak tips dalam "tripadvisor switzerland forum".

Wassalaam. Raihan.

joe said...

Thanks for the tips. La ni tgh prepare plan mana nak pi during the trip.