Nuffnang

Wednesday, July 29, 2009

Summer 2009 Road Trip - part 2

Day 3

Perjalanan diteruskan dari Innsbruck menuju ke Konstanz, Germany, memakan masa dlm 3-4 jam driving. Why Konstanz? Tertarik dengan tempatnya di tepi tasik Bodensee, dan jaraknya dari Zurich yang tidak jauh. Tambah lagi, puas dicari tapi tidak terjumpa satu hotel apartment pun di Zurich dengan harga yang berpatutan. A friend recommend untuk tinggal di Konstanz dan kebetulan ada satu hotel apartment with a very good rate di bandar Konstanz.

Bandar Konstanz is part of Germany tetapi cuma few kilometers dari border Swiss. Makanya perjalanan dari Innsbruck terpaksa melalui Switzerland sebelum masuk ke Germany atau Konstanz. Satu yang menarik semasa perjalanan dari Innsbruck yang tentunya melalui gunung-ganang banjaran Alps ialah apabila memandu di terowong terpanjang di Austria. Unsangkarable & terkejut juga semasa memandu melalui terowong ni, actually tak tahu pun terowong ni sepanjang 13-14 km!! The first 3 km didalam terowong memandu secara mendaki then the rest menurun sepanjang terowong yang terletak di kawasan pergunungan ni. Dan sebelum masuk terowong kena bayar tol sebanyak EUR 8.50, rasa aku inilah satu-satunya pondok tol di Austria ni, special untuk kos memandu melalui terowong ini.


Sebelum sampai ke Konstanz, selepas highway, menyusur bandar-bandar kecil sepanjang tasik Bodensee, dan pemandangan disini memang amatl cantik sekali. Di kiri-kanan jalan dipenuhi dengan pelbagai ladang buah-buahan, mostly epal, ceri & pear. Geram jugak nengoknya pokok-pokok epal yang tengah berbuah lebat tu. Kalau tak silap bulan August & Sept ialah musim kutip buah epal, atau untuk yang berminat untuk apple-picking, itulah masanya.



Sampai di hotel Konstanz, terus check-in, masak dan makan lunch dulu sebelum start jelajah bandar Konstanz. Hotel di Konstanz ni sediakan kitchenette facility so bolehlah masak dengan gumbiranya dan sesuka hati. Its a very good hotel in an old historic building tapi dah direnovatekan dengan cantik, hotel staff pun very friendly dan yang best sekali, free wi-fi! Hotel terletak tidak jauh dari bandar Konstanz, in fact kalau jalan kaki dalam 20 minit saja. Tapi hotel rate including city-tax dan in return dibaginya koupon untuk naik bas sekitar Konstanz secara percuma for whole family sepanjang penginapan disini. Jadi untuk sesiapa yang nak mai Konstanz, very recommended untuk menginap di Hotel Apartment Konstanz (www.apartment-hotel-konstanz.de)!!



Selesai lunch dan perut semua dah kenyang barulah mula berjalan dan menapak sekitar bandar Konstanz. Dari hotel, naik bas ke pusat bandar, cuma dalam 10 minits ride saja. Tempat pertama dituju ialah Sealife, kena fullfill permintaan budak-budak dulu, barulah depa tak meragam bila diajak round satu bandar lepas tu.

Not bad jugak Sealife disini, walaupun tak besar mana tempatnya, cukuplah untuk menggumbirakan budak-budak dengan pelbagai hidupan laut didalam akuarium disitu. Sealife ni terletak ditepi tasik Bodensee, jadi bila keluar dari Sealife bolehlah lepak menghirup angin tasik sekejap sambil menjamu mata nengok gelagat orang putih duk menikmati sinaran matahari. Walaupun semuanya berpakaian baju & seluar kecik, ada jugak satu aksi pakcik ni yang selepas terjun ke tasik, naik kedarat untuk salin seluar. Dengan selamba badaknya, dibukak semua dan diperahnya seluar kecik depan orang ramai! Eh..eh.. macam kat bilik air rumah dia la pulak! Tak senonoh betul!! Rabun bijik mata sekejap! Kalau yang buat tu kaum satu lagi, cerah mata la jugak..opss!! ;-)



Dari Sealife, menapak menuju ke Old Town, cantik jugak bandar nih walau tak sebesar mana. Tapi pemandangan di Old Town ni quite similar dengan mana-mana bandar lama yang lain. Takda yang very special sangat. Bolehlah nak tengok-tengok, gelagat orang sini pulak. Tengah dok jelajah bandar terjumpa jugak satu kedai kebab halal. Terlupa nak tangkap gambar kedai so tak bolehlah nak explain exact locationnya kat mana untuk sesiapa yang nak mai kesini.

Dari bandar, kami menapak berjalan kaki balik ke hotel semula. Kalau naik bas jugak untuk balik tak dapat la untuk menikmati sepenuhnya sekitar bandar ni. Sambil menapak, sambil menikmati keindahan bandar Konstanz. Sampai di hotel perut masing-masing pun lapar semula dah, nasib baik ada bungkus kebab 2 ketul. Sekejap je dikerumun oleh 5 makhluk yang kelaparan, terus ghaib dari pandangan mata!



Day 4

Pagi-pagi after breakfast, bergerak ke salah satu destinasi utama dalam road trip kali ini iaitu Zurich! Jarak ke Zurich dalam sejam driving sahaja. So kami had a day trip saja ke Zurich lagipun rasanya takda benda sangat yang menarik di sana. Kali ni kami terpaksa bersoal jawab sedikit dengan officer kat border untuk masuk ke Swiss. Di ceknya passport satu persatu, residence card dan but kereta jugak. Nasib baik semua document ok dan boleh teruskan perjalanan after 10 mins soal jawab. Satu lagi perkara penting jika driving ke Zurich ialah perlu tahu dimana hendak parking kenderaan. Boleh dapatkan address parking garage dalam internet juga. Parking on the road side is limited, so better park at the parking garage and one other thing the fee is quite expensive dan boleh pitam jugak nak membayarnya. Kalau tak silap, jika for 4 hours cost CHF 15~EUR 10! Makanya jalanlah laju-laju untuk elak bayar parking mahal-mahal..haha.



Bandar Zurich terletak ditepi tasik juga, kalau tak silap namanya Zurichsee (Lake Zurich). Dan sudah semestinya pemandangannya memang cantik sekali dengan bot-bot kecil yang berlabuh. For tourist boleh ambil bot tour keliling tasik jika berminat. Kami mulakan jelajah ke sekitar bandar Zurich dari tepi tasik ni menuju ke Bahnhofstrasse which is just across the street dari tempat bot cruise station. Bahnhofstrasse yang terkenal diseluruh dunia ialah shopping street, ala macam Oxford street di London atau Orchard road di S'pore atau Mariahilferstrasse di Vienna atau Champ Elysse di Paris. Quite nice, with bermacam kedai daripada yang murah hingga ke designer boutique yang "nakmasukpunrasagerun", di kiri kanan sepanjang jalan lebih kurang dalam 1.5 km itu.

Apa yang boleh buat disini, cuma cuci mata saja lah, not interested with shopping sebab harga barang di Zurich more expensive dari Vienna, even makanan pun mahai. Penghujung Bahnhofstrasse ialah Zurich Hauptbanhof (Main train station) dan selepas lepak sekejap makan di Nordsee restaurant, patah balik ke tempat parking tetapi kali ni berjalan menyusur sungai pula. Ada several attraction spot di sinii, dengan bangunan-bangunan cantik dan unik di sepanjang sungai.





Ternyata benar seperti yang diberitahu oleh kawan-kawan yang pernah datang kesini iaitu takda sangat yang extra menarik di Zurich (if you already have been to other cities in Europe) walaupun bandarnya memang diakui cantik dan bersih. But... Zurich really is an expensive city to visit. Lebih kurang 4 jam sahaja kami spent masa jelajah sekitar bandar Zurich ni sebelum naik kereta balik ke Konstanz semula.

Kami menginap di Konstanz selama 3 malam, so 2 more nights to go. Besok we will visit Rheinfall dan in the afternoon, lepak and layan budak-budak mandi di Bodensee, sambil cuci-cuci mata yang dah mula letih menengok gunung-ganang dan tasik sejak first day travel lagi.



bersambung...

Tuesday, July 28, 2009

Summer 2009 Road Trip - part 1

Day 1

Setelah merancang berminggu-minggu untuk road trip kali ini, akhirnya pada 19/7 bermulalah sekali lagi acara duduk dalam kereta berjam-jam hingga naik kematu montot sambil tersengih-sengih menikmati pemandangan indah ciptaan Allah disepanjang perjalanan. Route perjalanan kali ini ialah dari Vienna-Innsbruck-Konstanz-Zurich-Geneva-Liechtenstein-Vienna.

Perjalanan dari Vienna ke Innsbruck memakan masa lebih kurang 5 jam, melalui Salzburg dan juga merentasi sempadan Germany. Jika memandu melalui Salzburg, jangan lepaskan peluang untuk berhenti di tempat rehat Mondsee, untuk menghilangkan letih, lenguh & mengantuk, menghirup kopi sambil menikmati pemandangan indah tasik Mondsee.

Lewat petang, kami tiba di Hotel Garni Menghini (www.hotelmenghini.com) di Innsruck. Thanks to the summer time yang siangnya panjang atau matahari terbenam sekitar jam 9 pm, makanya selepas check-in, terus menuju ke bandar Innsbruck untuk mencuci mata.


Tempat yang dituju tentunya Old Town Innsbruck, ianya agak lengang pada petang Ahad, most of the shops were closed. Tapi kedai-kedai makan dan kedai souvenirs tetap dibuka hingga jam 6-7 pm. Sempat pusing around the Old Town, dalam satu jam boleh cover most of the area. Yang paling menarik semasa di Old Town ialah barangan souvenirs disini agak murah. Banyak items yang tengah "sale" dan sempatlah juga angkut satu-dua barang kenangan dari Innsbruck.

Penat pusing-pusing around the city, balik hotel untuk rehat dan dinner makanan yang dibawa dari Vienna. Hotel Garni Menghini ni is a normal hotel so takda kitchenette facility dan tak boleh nak masak like home, but the hotel is quite nice in residential area close to the city. Yang bestnya dibelakang hotel ada sepohon pokok epal yang tengah lebat berbuah and takda sapa pun kutip. Siap tanya tokey hotel, boleh tak ambil epal tu and got the green light! Apa lagi.... pulun epal fresh dari pokok la!




Day 2

Hari ke-2, pagi-pagi lagi keluar menuju ke Swarovski Kristallwelten. Tempat ini terletak dalam 10 km diluar bandar Innsbruck. Rasanya most orang kenal jenama dan barangan Swarovski but tak ramai yang tau yang ianya berasal dari Innsbruck. Disinilah terletaknya kilang Swarovski, dan di kawasan bersebelahan kilangnya terdapat satu area bernama Kristallwelten (Crystall World) untuk para pengunjung. Ianya lebih kurang macam galeri pelbagai barangan, sejarah & everything about Swarovski. Quite menarik juga, but as usual untuk masuk ke Kristallwelten perlulah bayar tiket masuknya. For adult it cost EUR 9.50 tapi untuk kids under 12 yrs is free. Berbaloi jugalah untuk masuk dan melawat galeri Swarovski ini. Inside the gallery juga ada kedai Swarovski, tapi cuma mampu tengok je lah, harga barangannya mahal giler! (mahe mace bedil!-kata orang Kelantan!)



Dari Kristallwelten, menuju pula ke Hungerburg iaitu satu tempat di lereng bukit untuk menikmati pemandangan bandar Innsbruck dari aras tinggi. Boleh berkereta ke sini atau naik kabel car dari bandar Innsbruck. Dari Hungerburg pula boleh naik another cable car ke puncak Hafelekar yang setinggi 2256 m dari aras laut atau dipanggil Nordpark. Takdelah tinggi mana, lebih kurang separuh dari ketinggian Gunung Kinabalu je. Tetapi yang tak bestnya tiket ke puncak Hafelekar agak mahal iaitu EUR 21.30 untuk adult dan EUR 10.60 for kids. Tapi terpaksalah pejamkan mata memandangkan tarikan pemandangan menarik bandar Innsbruck dan pergunungan sekitar dari puncak.


Berada di puncak sememangnya berbaloi dengan harga tiket yang dibayar. Memang amat cantik sekali pemandangan sekeliling dari puncak Hafelekar. Agak menarik juga bilamana dipuncak sana masih lagi terdapat baki-baki snow yang belum cair. Sempat lah budak-budak yang mengunjung bermain snow di waktu summer nih! Dari stesen cable car, boleh panjat by foot dalam hundred meters lagi untuk sampai betul-betul ke puncak. Tapi kami tak panjat disebabkan masing-masing ada yang cuma pakai selipar dan batu-batu yang licin oleh snow yang cair, agak merbahaya untuk panjat ke puncak.





Gunung-ganang di sekitar Innsbruck memang terkenal dengan aktiviti skiing di musim winter dan di musim summer sekarang ini menjadi tumpuan untuk mereka yang minat dengan mountain biking. Naik cable car with basikal to halfway puncak then turun dengan mountain bike hingga ke bawah sana.

Setelah puas tengok cerun sana, tengok cerun sini dari puncak gunung selama lebih kurang sejam, turun semula ke stesen Hungerburg dan berkereta balik ke hotel. Walaupun tak boleh masak dihotel, tetapi disebabkan perut jenis "tak boleh tak makan nasi", lanyak jugalah rice cooker untuk masak telur & kuah asam pedas segera tajaan "Brahim" untuk makan malam. Kalau tak pekena nasi, mata boleh lelap tapi perut tak lena tidor!!



bersambung... Day 3, ke Konstanz, Germany!