Nuffnang

Sunday, May 31, 2009

Strawberry Picking@Erdbeerland

Hari ini dalam sejarah.... pertama kali berpeluang memetik strawberry & memakan fresh dari pokoknya. Sejak dari last week lagi duk mencari-cari dimanakan tempat ladang strawberry di sekitar Vienna yang dibuka untuk umum datang memetik/makan strawberry. Bernasib baik selepas dapat tip dari kawan & jumpa weblink dalam internet, rupa-rupanya tempat untuk "strawberry picking" terletak tidak jauh dari tempat tinggal kami. Cuma dalam 20 mins drive sahaja dan tempat ini terletak di Leopoldsdorf,  a little bit di luar sempadan Vienna. 

Dengan cuaca hari ini yang mendung dan dingin, memang sesuai sekali untuk berjemur ditengah padang atau ladang strawberry untuk memetik buahnya. Tempat untuk strawberry picking ini dipanggil "Erdbeerland" dan di kawasan berdekatan Vienna, terdapat few other locations yang semuanya under same group of "Erdbeerland" atau Strawberryland.


Sesampai di Erdbeerland, rupa-rupanya boleh tahan luasnya kawasan ladang strawberry ini dengan tempat parking kereta yang juga luas. Agak ramai juga orang yang datang dan sedang khusyuk terbongkok-bongkok dok petik strawberry. Untuk masuk dan petik strawberry perlu bayar EUR 1 sekepala jika hanya masuk untuk petik & makan terus semasa di ladang. Jika untuk petik, makan & masuk bakul untuk bawa balik, entrance is free. Cuma perlu bayar EUR 0.50 untuk harga kotak strawberry. But boleh juga bawa bekas sendiri dari rumah seperti yang dapat kami lihat ramai pengunjung disini yang bawa their own bekas. Petik dan makanlah sepuas-puasnya sampai kembung & sebu perut (jangan pulak rasa nak ter"berak" sudahlah sebab takda toilet disini). 


Jika mahu bawa pulang strawberry, isilah sebanyak mana yang anda mahu kedalam bekas yang dibawa. Bila keluar nanti, cuma perlu timbang dan bayarlah seadanya mengikut harga EUR 2.35 perkilo. Bila berada diladang di antara pokok-pokok strawberry yang renek-renek dengan buah-buah strawberry yang masak merah menyala, memang cukup mengujakan. Geram sungguh bila menengok strawberry yang masak ranum, terutamanya apabila masuk kedalam mulut dengan rasanya yang lembut dan masam-masam manis, cukup sedap sekali. 

Memang cukup menyeronokkan pengalaman dapat memetik buah strawberry terus dari pokoknya dan masukkan kedalam bakul atau terus kedalam mulut. Setentunya budak-budak memang amat excited dengan aktiviti petik strawberry ini, even Faris yang sebelum ini tidak sukakan strawberry tetapi hari ini banyak yang dimakannya terus dari pokok. Sememangnya rasa strawberry yang dipetik terus dari pokok lebih sedap dari yang biasa dibeli di pasar atau supermarket.


Keasyikan membelek atau "mengelebek" daun-daun pokok strawberry untuk mencari buah yang betul-betul masak & merah cukup seronok & mengasyikkan sehinggakan tidak sedar bakul yang dibawa sudah hampir penuh. Dan perut masing-masing pun juga dah penuh dengan pelbagai rasa strawberry yang manis & masam. Ini kali pertama kami membeli strawberry sebanyak ini, maybe 2/3 akan terpaksa dibuat jem. Mana la boleh dimakan strawberry sebakul tuu dalam masa singkat, lagipun strawberry tidak boleh tahan lama dan senang berkulat.

Damia lah yang paling seronok dalam aktiviti "strawberry picking" hari ini sebab dialah pemakan utama strawberry dirumah ini. Begitu banyak dimakannya semasa disini sambil berlari kesana-sini mengejar rama-rama. Dan yang pastinya semuanya seronok dengan pengalaman baru ini, dan semestinya akan datang lagi memenuhkan perut dengan strawberry segar di lain minggu, sementara musim strawberry masih ada.
 



p/s: gambar-gambar diatas semuanya kelabu sebab hanya gunakan phone camera. Alkisahnya, bila sampai di Erdbeerland baru terperasan bateri kamera sudah al-kapput!!

Friday, May 29, 2009

Vienna-2009 World's Best City

Tahun ini bandaraya Vienna telah dipilih sebagai bandaraya terbaik di dunia dalam kategori "Quality of Life" dalam research yang dijalankan oleh Mercer Consulting. Tahun lepas Vienna berada pada kedudukan kedua selepas Zurich but tahun ni vice versa pulak. Surprising pulak rasanya bila Vienna dipilih sebagai Best City in the World! Apa yang best sangat Vienna ni?

Pendapat aku, walaupun Vienna dipilih sebagai World's Best City, tidak semestinya ianya juga "The Best" untuk semua orang. It depends on what is your preference dalam memilih sesuatu tempat untuk didiami. Ada yang pentingkan ketenangan sesebuah bandar, atau quality pendidikan, atau kualiti healthcare atau crime rate or even quality hiburan yang boleh didapati.

Tetapi result survey yang dijalankan oleh Mercer ini tetap valid as a reference in general, how good a city is. Mengikut Mercer, survey dijalankan berdasarkan 39 faktor berlainan yang dikumpulkan dalam 10 kategori seperti dibawah:

1. Political & Social Environment (political stability, crime etc)
2. Economic Environment (banking services etc)
3. Health & Sanitation (medical servcies, waste disposal etc)
4. School & Education 
5. Public Services & Transportation (traffic congestion, public transport etc)
6. Recreation (restaurants, leisures etc)
7. Consumer Goods 
8. Housing
9.  Socio-cultural Environment
10. Natural Environment (climate, natural disaster etc)

Kalau berdasarkan faktor-faktor diatas, memang tidak dinafikan Vienna is good in most of them. Contohnya, crime rate disini very low, low corruption, tiada pergolakan politik walaupun sekarang ini parti haluan kanan yang anti-Islam makin dapat sambutan. Healthcare services memang excellent! Public transport memang aku akui, boleh dikatakan the best antara bandaraya yang pernah aku lawat di Europe. Traffic congestion memang rarely seen disini kecuali kalau ada accident. Boleh dikatakan juga tiada natural disaster di Vienna ini (setakat dua tahun kami tinggal disini). Tetapi perlu diingat all those good services diatas comes with a good price juga. Kerajaan disini ambil 35%-50% from the people's monthly income! Banyakkk tuuu!! 

Tetapi walaubagaimana baguspun sesebuah bandar/tempat, negara tempat asal seseorang tetap akan dianggap sebagai tempat terbaik untuk didiami. Or at least for me, Malaysia tetap the best place to live atau dengan lebih tepat lagi Kuala Ibai, yang tenang & aman di tepi pantai Laut Cina Selatan... tetapi bukannya di Kuala Lumpur yang sesak itu!


Saturday, May 23, 2009

Dua Tragedi...

Khamis lepas ialah public holiday di Austria sempena hari "Ascension Day". Apa kebenda Ascension ni, tak dapat nak explain, most probably related to the Christianity thingy, anyway for me its not important, yang penting its a holiday!

Sempena hari cuti we took the chance untuk pusing-pusing around Vienna ke Kahlenberg. Kahlenberg ini terletak di atas satu bukit outskirt of Vienna. Ianya menjadi tumpuan orang ramai yang mahu menikmati pemandangan almost keseluruhan bandaraya Vienna dari atas bukit. Very nice view of Vienna dari atas bukit ini especially during bright sunny day!

After Kahlenberg, bercadang untuk ke Donau Insel, untuk some sightseeing. While driving ke Donau Insel ternampak ramai orang & khemah-khemah di satu park near Vienna Islamic Center so we decided to stop over and join the crowd. 

Rupa-rupanya its a acara like an "open house" anjuran Vienna Islamic Federation. Dan disinilah bermula dan berlakunya dua tragedi "menyayat" hati dalam satu hari!


Tragedi 1

Di tempat ini terdapat berbagai khemah-khemah antaranya khemah menjual makanan, pakaian, kutipan derma, hiasan rumah, surau etc. Seperti biasa yang paling menarik perhatian ialah khemah menjual makanan. Salah satunya ialah khemah yang menjual ayam panggang dengan bau dan aromanya yang sungguh mencucuk hidung dari jauh seolah-olah memanggil-manggil untuk dinikmati oleh semua. 

Memang agak ramai yang berkerumun di gerai ini yang dipunyai oleh orang Turki dan yang berkerumun juga dari keturunan Turki. Disebabkan air liur yang meleleh tak tahan dengan bau ayam panggang berharga EUR 6 seekor, joinlah juga beratur dibelakang orang-orang Turki ini dengan harapan untuk membawa balik 2 ekor ayam panggang untuk dinikmati dirumah.

After 15 mins beratur, ayam yang diangkat dan dibungkus di beri kepada few people yang bukan dikalangan mereka yang berkerumun. Terpaksa tunggu lagi untuk batch ayam seterusnya untuk masak. Dah takda rupa barisan lagi dah didepan gerai ayam ini, ada yang datang terus ke depan, ada yang datang terus ke tepi gerai mintak order. After 10 mins, ayam masak lagi, dengan sekelip mata habis tetapi orang yang paling depan berkerumun tak juga berkurang. Orang ramai dah bising memekak. Ada jugak sorang mamat yang bertekak dengan tokey gerai bertegang mulut terus "blah" dari gerai sambil marah-marah.

Dah lebih 30mins tunggu, masih belum dapat ayam dan ramai lagi didepan yang menunggu. Ada pulak sorang mamat Turki juga dibelakang yang "pok pek pok pek" memekak dengan yang depan dan aku di tengah-tengah. Dengan kekadang tersembur serba serbi yang tak sepatutnya..siott betul! Yang lain-lain pun memekak sesama sendiri & yang dibelakang pun memekak marah tokey kedai sebab lambat. Adoi... memang merimaskan betul! Dah lah ramai yang datang tanpa rasa bersalah tanpa beratur terus kedepan! 

Lepas 45 mins yang merimaskan & menyakitkan hati, sebelum bertukar menjadi sakit jiwa, terpaksalah "blah" dengan tangan kosong! Memang betul-betul menyakitkan "hati & jiwa" tengok gelagat orang Turki di gerai ayam tu! 

Disebabkan kempunan tak dapat makan ayam panggang, esok paginya pergi ke pasar dan beli 3 ekor ayam mentah cuma EUR 8, then panggang untuk lunch & dinner. Amik kau..... melantak ayam panggang satu hari, lepas geram!!! Masak sendiri, rasa lebih sedap, perut kenyang, hati pun tak sakit!


Tragedi 2

Di tempat yang sama, tiba-tiba 7-8 biji kereta polis datang dan berkumpul di tengah padang berdekatan. Kereta polis diletakkan dalam bentuk bulatan. Mula-mula ingatkan pihak polis ada terlibat dalam majlis ini untuk membuat show atau apa-apa demonstrasi.

Tiba-tiba terlihat ditepi sungai orang ramai berkumpul, then sama-samalah join the crowd. Sekali lagi salah tanggapan, mula-mula ingatkan ada show yang berkaitan dengan air etc. Rupa-rupanya ada kemalangan di sungai. Sudah terdapat pihak polis, ambulan & bomba ditempat kejadian.



Dari jauh boleh dilihat seorang tengah terbaring di atas jeti kecik dengan pihak ambulan sedang melakukan aksi menyelamat. Most probably mangsa kejadian lemas. Nampak quite serious, dengan yang terbaring itu tidak bergerak sambil pihak ambulan masih menekan dada mangsa lemas tanpa henti.

After like 15 mins sebuah helikopter bantuan kecemasan tiba di kawasan kejadian dan mendarat di kawasan lapang yang disediakan oleh pihak polis dalam bentuk bulatan tadi. Mangsa lemas tadi diangkat dari tepi sungai kedalam helikopter untuk dibawa terus ke hospital. 


Antara perkara yang patut dipuji tentang Austria ini ialah tentang perkhidmatan helikopter kecemasan ini. Ianya satu pemandangan biasa di sini jika berlakunya kemalangan contohnya kemalangan jalanraya yang melibatkan kecederaan teruk, helikopter kecemasan ini akan datang dan mendarat ditengah-tengah jalanraya untuk memberikan rawatan kecemasan & membawa mangsa ke hospital dengan segera. Ini ialah perkhidmatan yang sememang patut dipuji yang disediakan untuk penduduk Austria diwaktu kemalangan yang mengancam nyawa. 



Tuesday, May 19, 2009

"Kenkang"

Pernah dengar perkataan "kenkang"? Aku tak sure samada perkataan ni boleh ditemui dalam kamus DBP atau cuma bahasa pasar.  Biasanya digunakan untuk menggambarkan cara atau gaya seseorang berjalan kaki apabila "sudut" bukaan kelangkang semasa berjalan adalah lebih besar dari normal. Ada orang-orang tua berkata, punca "kenkang" ini disebabkan terlalu lama pakai lampin semasa bayi lalu menyebabkan kelangkang terbiasa dengan "sudut" bukaan yang sedikit terlebih dari normal. Maybe ada betul jugak sebab zaman-zaman dahulu mana la ada diapers pakai buang lagi melainkan lampin kain yang dilipat-lipat secara manual. Kain lampin bila dilipat kan jadinya tebal dan menjadi "pemangkin" kearah unsur-unsur "kenkang" bila diamalkan dalam jangkamasa yang panjang. Tetapi yang menjadi persoalan, kenapa pula hanya few orang sahaja yang terkena perubahan "gaya hidup" ini? Makanya kesimpulan orang-orang tua dulu tidaklah 100% tepat pada firasat aku. Jika itu bukan penyebabnya maka apa pula? Entahlah.. tak kuasa eh nak siasat asal-usul "kenkang" ni!

Untuk mereka-mereka yang masih tidak dapat menggambarkan atau mem"fantasi"kan macamana sebenarnya "kenkang" ini, disini aku sediakan contoh terbaik. Harapnya dapat meng"clear"kan segala persoalan dan keserabutan tentang "kenkang"

Untuk mengelakkan dari mendapat dosa kering megumpat atau mengutuk atau meng"sampel"kan sesama umat manusia, makanya model terbaik untuk ngomelan kali ini ialah...............



p/s: video diatas diambil semasa on-d-way ke tempat kerja pagi tadi. Kesian anjing tu..macam gaya orang lalok pun ada. Yang bestnya bila anjing tu terpandang kebelakang dan ternampak aku mengekori rapat mem"video"kan dia, mencanak-canak dia kedepan sambil tak dapat lagi meng"control" keayuannya. Maaf ye Cik Anjing kerana telah mem"paparazi"kan anda. ;-))

Saturday, May 16, 2009

Wurst a.k.a Salami

Semasa mula-mula tinggal di Vienna, memang tak berkenan kalau tengok rupa Salami ni. But ramai orang ramai disini yang suka memakannya dengan roti, dihiris nipis dan diletakkan umpama sandwich. Kekadang with some salad, but most of the time cuma salami & roti. Quite curious jugak tentang rasa Salami ni, sedap sangat ke sampai ramai orang yang minat memakannya. Even Haziq pun bagitau ramai kekawan disekolah yang membawa bekal sandwich Salami. Dia pun asyik bagitau yang dia terliur tengok kekawannya makan sandwich Salami dan untuk mengelakkan dia makan kekawannya punya Salami yang ntah dari mana dibelinya terpaksa la jugak dicari Salami yang halal. Nasib baik di supermarket Etsan iaitu rangkaian supermarket kepunyaan rakyat keturunan Turkey (yang bersepah-sepah disini umpama Indon di Malaysia), terdapatnya Salami halal diimport dari Turkey. Begitu besar sekali tanda halalnya jadi tiada sama sekali perasaan ragu atau was-was dah!

Ada perlbagai jenis Salami dijual, ayam, daging, mix with cheese atau mix with vege etc. Biasanya cuma beli 100gm yang mana cuma berharga Eur0.90 lebih kurang. Dapatlah dalam 10 keping slices yang nipis-nipis sesuai dimakan dengan roti atau boleh terus dimakan begitu sahaja (tapi aku tak lalu eh). Kali pertama merasa memang sedap rupa-rupanya Salami ni terutamanya bila dimakan dengan roti, patutlah budak-budak ni suka sangat memakannya. Dan yang paling penting, cukup senang & pantas sekali untuk menyediakannya as a bekal untuk dibawa ke sekolah! Cubalah!!!


Wednesday, May 13, 2009

Metallica in Vienna- May 14, 2009!!!


Akhirnya tibalah masanya, esok malam METALLICA akan beraksi menggegarkan Stadthalle Vienna. Sesuatu yang telah lama ditunggu-tunggu, diimpi-impikan, diidam-idamkan sejak zaman sekolah menengah pada pertengahan tahun 80an! Tetapi peluang terbaik terhidang didepan mata tidak dapat juga direalisasikan. Sedih! Sedih sungguh! Hanya mampu cium bau dari jauh saja la nampaknya! Sadiss! Memang sadiss! Lebih sadis dari cerita cerekarama arahan Jinggo suaminya Sheila Rusly, setiap malam Sabtu di TV3!

Manalah aku tahu tiket yang mula dijual 7 bulan yang lepas akan sold-out dalam masa kurang dari seminggu!! Adoi!!!

Mungkin ada hikmahnya juga. Kebetulan petang esok ada parent-teachers meeting di sekolah Faris & Haziq. Kalau pergi ke konsert sudah tentunya tak dapat nak attend meeting ini (untuk sedapkan hati). Dan kalau pergi ke konsert, maybe hari Jumaat terpaksa ambil MC sebab sakit tengkuk headbanging (untuk sedapkan hati lagi). Lagi pun konsert dibuat pada Khamis malam Jumaat, kan tak elok tu.. kena panah petir kang!

Sebagai pengubat rindu dendam, duka lara, gundah gulana, marilah sama-sama melayan konsert Metallica di Youtube sahaja. Free maa!!


p/s:Tuan-tuan & puan-puan, sebelum play video clip dibawah, silalah PAUSE dahulu Playlist di sebelah ya. Dan turn your speaker to the max untuk kemujaraban dan kepuasan gegendang telinga tahap gaban belah lapan! Enjoy!!


Tuesday, May 12, 2009

Demo-13.Mai...für faire Einkommen

Hari ini masuk office terkejut tengok flyers yang diedarkan untuk setiap orang. Very nicely high quality printed flyer! Lebih cantik dari kad jemputan kahwin! Begitu professional dan teraturnya kesatuan pekerja disini dalam menganjurkan demo ini. As seen in above picture, unfortunately semuanya written in German tapi kalau dialihbahasakan ke bahasa Inggeris..

WE DO NOT GIVE-UP
DEMO - 13 MAY
for fair income - for our collective agreement

Demonstration ini anjuran kesatuan pekerja di Austria dan ianya legal dan mendapat kebenaran pihak berkuasa. Di negara-negara sebelah West Europe memang terkenal dengan kesatuan sekerjanya yang kuat. Demonstrasi ini adalah untuk menuntut better minimum salary dari pihak kerajaan untuk setiap bidang pekerjaan seperti Elektronik, Chemical, Tekstil etc. Well bagi aku this is very good! Bagus kerana pihak kesatuan pekerja memperjuangkan yang lebih baik untuk pekerja-pekerja. Dan yang lebih bagusnya adanya kebebasan bersuara untuk rakyat disini meluahkan dan memperjuangkan apa yang difikirkan baik untuk majoriti semua. Aku percaya demo ini tidak akan melibatkan apa-apa keganasan. Kerana apa? Kerana tiadanya unsur provokasi dari pihak berkuasa!

Apa salahnya untuk rakyat meluahkan pendapat & perasaan dengan cara berdemo? Tidak betamadunkah kalau berdemo? Yang tak bertamadun ialah pihak yang menghalang untuk berdemo! Ini adalah hak untuk setiap rakyat untuk bersuara! Kenapa mesti dinafikan salah satu hak rakyat ini? Setakat yang dapat diperhatikan di Malaysia, demonstrasi akan berakhir dengan keganasan jika adanya provokasi oleh pihak berkuasa. 

Itu hanya pendapat aku yang pernah sama-sama berada di jalanraya pada 1998! 


Saturday, May 9, 2009

Cari Kristal lagi...@Znojmo, Czech Republik

Semenjak balik dari Budapest, masih belum hilang lagi demam kemaruk barangan Kristal. Disebabkan harga kristal di Malaysia yang melampau-lampau mahal tu lah yang buatkan sesiapa yang datang ke sini tidak lepaskan peluang untuk kumpul koleksi harta karun barangan kristal. Kali ni gerombolan menuju pula ke pekan Znojmo di Czech Republik. Znojmo?? Camana nak menyebutnya? Aku pun tak pasti cara sebutan sebenar. But kawan disini pronounce it as "Tsunaimo", jika dalam Wiki pula ditulis cara sebutan dalam German dialect as "Znaim". Entahlah.. kena cekup sorang mamat/minah Czech untuk tolong ajar sebutan betul-betul ni. Actually pekan Znojmo terletak tidak jauh dari border Austria. Jika drive dari Vienna cuma ambil masa dlm 1 hour, juga melalui kawasan Freeport Outlet Center yang juga terletak didalam Czech Republik.

Jika mahu datang ke pekan Znojmo pada hari Sabtu, pastikan datang sebelum pukul 12pm. Sebabnya all shops di pekan ni ditutup selepas pukul 12pm. Di pekan Znojmo terdapat banyak kedai-kedai yang menjual barangan kristal buatan tempatan Czech Republic dan juga barangan porcelain pinggan mangkuk yang berkualiti tinggi buatan dari Poland. Untuk yang berminat dengan barangan kristal untuk hiasan badan seperti gelang, brooch, cincin etc, boleh juga "merambang"kan mata anda disini dengan pelbagai pilihan dan harga yang lebih murah jika dibandingkan dengan harga di Vienna.


Jika tak berkesempatan ber"shopping" di Znojmo sebelum pukul 12pm on Saturday, boleh juga singgah mengempiskan wallet di kedai-kedai kristal yang terletak di sepanjang jalan antara border Austria ke pekan Znojmo. Harga di kedai disini pun agak meruntun jiwa juga dengan tambahan diskaun lagi. Boleh dikatakan harga barangan kristal di Znojmo ni agak murah jika dibandingkan dengan harga kristal di Szentendre, Hungary. Antara jenama kristal yang terkenal di Czech ialah Bohemia. Kalau tak silap barangan kristal Bohemia juga terkenal di Malaysia, tetapi terkenal kerana ke"mahalan"nya!


Jika datang ke Znojmo, se"wajib"nya kena singgah di Freeport Outlet Center yang terletak berdekatan atau between border dan pekan Znojmo. Its a indoor outlet center dan setentunya harga barangan di outlet adalah lebih murah dari kedai-kedai biasa. Tambahlagi disini masih lagi menggunakan currency Czech Krone (Kc), jadinya an advantage untuk mereka yang datang dari Euro country. Tetapi Euro juga accepted untuk shopping disini so tidaklah perlu untuk tukar duit ke Krone. Didalam outlet center ini juga terdapat satu kedai Bohemian kristal.


Apa yang tambah menariknya lagi mengenai Freeport Outlet Center ialah, ianya dibuka juga pada hari Ahad. Jika di Vienna pada hari Ahad, semua kedai ditutup rapat senyap sunyi maka satu alternative yang bagus untuk mereka yang mahu bershopping ialah datang ke sini. Or just datang menhabiskan mata mencuci mata sambil berkesempatan menikmati pemandangan indah sepanjang perjalanan dari Vienna ke Znojmo. 

Znojmo semestinya menjadi salah satu tempat yang patut dikunjungi untuk mereka-mereka yang datang melancong ke Vienna. Jangan lepaskan peluang untuk membeli barangan kristal Bohemia dengan harga yang murah dinegara asalnya.

Monday, May 4, 2009

Once Upon A Time in... Colonia, Uruguay

Kali ini korek cerita lama dari kotak purba semula, sambungan kisah lampau semasa di bumi Latin. Semasa di Argentina sempat melangkah sebentar ke bandar Colonia di Uruguay. Di sebabkan semasa bekerja di Argentina menggunakan visa tourist yang mana Malaysian cuma diberi 30 days tourist visa on arrival, makanya sebelum habis 30 days terpaksa la keluar dari Argentina untuk dapat another 30 days. Tempat terdekat yang paling popular untuk orang-orang yang bermasalah begini ialah Colonia. 

Perjalanan ke Colonia hanya ambil masa 30-45 mins (dah lupa exactly) dari Buenos Aires dengan menaiki ferry yang moden, selesa & canggih rupabentuknya. Dah lupa berapa harga tiket yang perlu dibayar untuk ke Colonia. Tua dah agaknya, walaupun sempat dua kali juga pergi ke Colonia ni.


Kali pertama pergi ke Colonia bersama-sama 2 orang kawan sekerja dari Venezuela. Trip kali ni ialah border crossing ke negara lain yang paling singkat dalam sejarah hidup! Plan asalnya untuk spent 1 hour jalan-jalan sekitar bandar Colonia. Malang sungguh kerana kurang selidik mengenai local time di Uruguay yang 1 hour ahead from Argentina. Sekali bila sampai di port Colonia, check jam di dinding port sudah 1 hour ahead makanya cuma ada less than 15 mins untuk ferry balik semula ke Buenos Aires. Nak tak nak, alang-alang sudah sampai di Colonia sempat lah bergambar di luar pagar port sahaja sebelum naik ferry yang sama balik ke Buenos Aires semula. Takpa...janji ada bahan bukti sudah menjejakkan kaki ke Uruguay!


Trip kali kedua ke Colonia ialah around a month later, dengan tujuan yang sama untuk renew tourist visa for another 30 days. Tetapi kali ni pergi berseorangan disebabkan mamat Venezuelan balik kampung bercuti. Kali ni sudah plan cantek-cantek mengenai schedule ferry sebab sudah ada pengalaman sebelum ni, terus ambil peluang untuk spent 2 hours berjalan-jalan di sekitar Colonia.

Dari port boleh ambil teksi, sewa basikal atau berjalan kaki untuk ke pusat bandar (pekan) Colonia. Bagi aku untuk menikmati to the max sesetiap tempat yang dilawati ialah dengan berjalan kaki, so jalan kakilah aku dari port ke setiap ceruk pekan Colonia, dari satu lorong ke satu lorong dengan hanya sekeping peta yang dirembat dari port.


Colonia sememangnya a safe place untuk visitors dengan pekannya yang tenang, almaklumlah pekan kecil dengan banyak bangunan-bangunan lama yang setentunya cantik-cantik. Barangan souviners disini pun lebih murah daripada Buenos Aires, terutamanya hasil kraftangannya. 

Terdapat satu kawasan pasar yang menjual barangan kraftangan tempatan di salah satu ceruk di pekan Colonia ni. Banyak & pelbagai benda menarik boleh dibeli disini dan tempat ini juga menjadi tumpuan pelancong yang datang ke sini. Maaf, dah lupa juga nama pasar kraf ni dan terjumpa pasar kraf ini pun secara kebetulan setelah puas merayau kesana sini.


Seingat aku, 2 jam di Colonia memang lebih dari memadai untuk datang melawat. Mati kutu dibuatnya nak habiskan masa 2 jam disini, sempat juga lepak di tepi pantai disini menghabiskan masa mencuci mata. Tambah lagi bila berseorangan berjalan disatu tempat yang asing, kadang-kadang agak membosankan juga. Takda geng untuk "mengomen & mengutuk" apa-apa yang terlihat depan mata. Bosan...bosan.... makanya kalau tak silap, lebih 30min jugak dok melangut di port, menunggu ferry untuk balik ke Buenos Aires semula & sempat juga buat air liur basi di atas ferry.

Walaupun Colonia bukannya satu tempat yang "ter"sangat menarik untuk dilawat tetapi jika datang ke Buenos Aires, jangan lepaskan peluang untuk menjejakkan kaki ke tanah Uruguay ini walaupunya hanya untuk 15 min!


p/s: Habis sudah dikorek segala cerita-cerita zaman dahulu-kala di bumi Latin. Next time jikalau datang lagi musim idea kering gerhana, akan dikorek pula cerita-cerita semasa bermastautin di bumi China pada 2004. Merayau sekitar bandar Zhengzhou, Lou Yang, Kai Feng, Xian, Beijing dan mendaki gunung Hua Shan. Tungguu...