Nuffnang

Wednesday, April 29, 2009

A Weekend in Budapest

Belum hilang penat bercuti di Italy dua minggu yang lepas, Budapest pula menjadi tempat tujuan kami. Hasil pujukan 2 kawan-family rapat di Vienna untuk sama-sama memeriahkan percutian di Budapest, maka kami pun turut serta. Tambahlagi bukannya selalu kami 3 keluarga dapat bercuti bersama-sama begini. Kali terakhir berkesempatan bercuti bersama 3 keluarga ialah pada May 2008 dimana kami bersama-sama ke Prague

Disebabkan jarak perjalanan ke Budapest hanya mengambil masa lebih kurang 3 jam, maka cuti hujung minggu pun mencukupi untuk "jalan-jalan cari angin" kali ini. Awal pagi Sabtu, bertolak dari Vienna ke Budapest, perjalanan berjalan lancar dengan cuaca yang amat baik sekali. Sepanjang perjalanan, pemandangan amat cantik sekali dengan scenery yang berbeza dengan apa yang boleh dilihat semasa memandu ke arah Italy. Tiada gunung-ganang, jurang & gaung yang perlu dilalui jika ke Budapest. Hanya bukit-bukit kecil dan padang-padang berwarna kuning terbentang luas dipenuhi tanaman pokok Rapsol yang ditanam untuk diproses menjadi minyak masak. Memang amat cantik & mengasyikkan sekali pemandangan setiap kali melalui "ladang-ladang kuning" ini. Pemandangan sebegini cuma boleh dinikmati semasa musim Spring, di musim-musim yang lain terutama Winter, akan tiada lagi Rapsol yang kelihatan.



Sebelum memasuki highway didalam kawasan negara Hungary, setiap kenderaan perlu membeli tiket tol atau Vignette. Di Hungary juga tiada pondok-pondok tol di sepanjang highway. Cuma perlu beli Vignette dan tidak seperti di Vienna yang mana Vignette perlu ditampal di cermin hadapan kereta tetapi di Hungary, Vignette adalah dalam bentuk kertas umpama resit belian dan cuma perlu simpan dalam poket jika diperiksa. Bergantung kepada berapa lama seseorang perlu berada di Hungary, terdapat bebrapa pilihan Vignette yang boleh dibeli samada untuk 1 hari, 4 hari, 10 hari, 1 bulan atau 1 tahun dengan harga yang berbeza-beza. Seperti kami, hanya perlu beli Vignette untuk 4 hari dengan harga EUR 6, dan boleh memandu di highway dalam negara Hungary seberapa jauh yang anda mahu selama 4 hari (jika mampu!).


Tiba di bandaraya Budapest kami terus menuju ke rumah rakan Malaysia yang berkerja di Malaysian Embassy in Budapest. Sempat berehat meluruskan kaki sebentar sebelum memulakan activity "jalan-jalan cari angin" disekitar Budapest. Tetapi sudah semestinya dimulakan dengan acara mengisi perut yang mula berbunyi minta diisi. Di Budapest terdapat satu restoran halal yang terkenal iaitu Szeraj Turkish Restaurant. Terletak di pusat bandar Budapest menyediakan makanan ala Turkish. Disebabkan Hungary masih lagi menggunakan matawang Forint, jadinya harga makanan disini boleh dikatakan murah kalau dibandingkan dengan Vienna. Apalagi bila sudah murah, menjamu selera sepuas-puasnyalah disini kami 3 keluarga. Makanan yang dijual disini yang sempat kami cuba memang meyelerakan & sedap sekali, kiranya memang berbaloi dengan apa yang dibayar! A must untuk sesiapa yang datang ke Budapest untuk mencuba makanan halal disini!


Selepas puas memenuhkan perut di Szeraj Restaurant, barulah semuanya ceria untuk mulakan langkah. Kali ini kami menuju ke bandar Szentendre di utara Budapest yang jaraknya dalam 30 min drive. Szentendre ini memang popular di kalangan pelancong yang datang ke Budapest. Selain pekan tuanya yang terjaga cantik & bersih, Szentendre terkenal dengan hasil kraftangan, barangan kristal, ceramik & porcelain, pinggan mangkuk. Kualiti barangan kristal disini cukup cantik & halus sekali buatannya. Harganya pun boleh tahan mahal juga tetapi mengikut kata kawan-kawan Malaysian, harga disini masih jauh lebih murah jika dibanding dengan harga barangan Kristal yang boleh dibeli di Malaysia yang mana ianya juga diimport dari Eastern Europe. Oleh kerana tidak mahu lepaskan peluang, masing-masing macam "tak hengat"   memborong kristal di Szentendre sampaikan hampir 1 jam lebih menghabiskan masa dalam kedai kristal memilih yang berkenan dihati (kaum ibu la ni).



Salah satu lagi benda menarik di Szentendre ialah produk cili kering nya. Rupa-rupanya orang putih pun ada buat cili kering juga. Selama ini aku ingatkan cuma orang Melayu sahaja yang terkenal dengan cili kering untuk memasak. Ada beberapa kedai yang menjual produk cili kering disini. Jika di Malaysia, cili kering yang dijual diletakkan dalam guni beras untuk dijual dalam bentuk timbang kilo tetapi disini siap diikat tergantung dengan menarik sekali diluar pintu kedai. Ada dua jenis cili kering samada yang manis atau pedas. Memang cukup menarik sekali bila dilihat cili kering tergantung di pintu kedai begitu. Maybe peniaga cili kering di Malaysia juga boleh tiru idea menggantung cili kering dipintu kedai sebagai tarikan. 


Di Szentendre sempatlah menghabiskan masa beberapa jam berjalan sekitar pekan ini mencuci mata & poket masing-masing. Szentendre juga terletak di tepi sungai Danube, dan untuk yang berminat boleh menaiki feri pelancong untuk bersiar sepanjang sungai Danube hingga ke Budapest. Setelah masing-masing semuanya penat barulah berangkat ke Budapest menuju ke hotel penginapan yang terletak di pusat bandar. Kali ini kami tinggal di Nova Apartment yang lengkap dengan dapur & alatannya jadi bolehlah memasak untuk makan malam. Harga apartment di Budapest juga agak murah jika dibandingkan dengan dibandar-bandar lain di Europe.


Keesokannya selepas checkout dari hotel dan berhempas pulas meng"ejas" kereta untuk keluar dari basement parking yang teramat sempit itu, bergerak semula kami 3 keluarga untuk sightseeing sekitar bandar Budapest pula. Disebabkan mengejar masa untuk pulang ke Vienna pada petangnya jadi cuma sempat melawat satu tempat tarikan pelancong bernama di Citadella. Terletak di atas bukit dimana pemandangan dari kawasan ini cukup cantik & mengasyikkan sekali. Dari sini boleh nampak pemandangan almost seluruh bandaraya Budapest, atau bandar Buda & Pest yang dipisahkan oleh sungai Danube. Seperti biasa semasa disini tidak dilepaskan peluang dengan aktiviti ber"posing" dengan background bandaraya Budapest.


Setelah penat sightseeing di Citadella, sekali lagi menuju ke Szeraj Restaurant untuk mengisi perut menikmati makanan Turkish yang sedap dan menyelerakan sekali. Dari pemandangan semasa di restaurant ini, ianya cukup popular di kalangan orang Budapest juga. Pengunjung terpaksa beratur untuk meng"order" makanan but luckily services was quite fast. Waiting time untuk dapatkan makanan yang dipesan cukup pantas juga dan condition restaurant yang bersih dan selesa.

After lunch, sebelum berangkat pulang ke Vienna sekali lagi singgah ke rumah kawan Malaysian yang tinggal dan bekerja dikedutaan Malaysia di Budapest. Layanan yang diberikan amat baik sekali walaupun baru pertama kali berjumpa. Sempat berbual berkenal-kenalan dan jika panjang umur diizinkan Allah, akan berjumpa lagi jika datang ke Budapest dilain hari. Terima kasih daun keladi.

Trip kali ini tidak berkesempatan untuk berjalan-jalan di city center Budapest tetapi bagi kami ini adalah kali kedua datang ke Budapest. Kali pertama dahulu semasa Nov 2007, sudah puas berjalan kaki ke sekitar city center Budapest yang mana terdapat juga pelbagai tarikan menarik terutama bangunan Parliament nya yang terbesar di Europe dan terkenal cantik di seluruh dunia. Jadi untuk "mereka" yang belum sempat berjalan-jalan di city center Budapest, di"nasihat"kan, datanglah lagi ke Budapest! Dan boleh makan di Szeraj Restaurant lagi!! ;-)

Tuesday, April 28, 2009

And now, the end is near...



My Way - Frank Sinatra


And now, the end is near
And so I face the final curtain
My friend, I'll say it clear
I'll state my case, of which I'm certain
I've lived a life that's full
I traveled each and ev'ry highway
And more, much more than this, I did it my way

Regrets, I've had a few
But then again, too few to mention
I did what I had to do and saw it through without exemption
I planned each charted course, each careful step along the byway
And more, much more than this, I did it my way

Yes, there were times, I'm sure you knew
When I bit off more than I could chew
But through it all, when there was doubt
I ate it up and spit it out
I faced it all and I stood tall and did it my way

I've loved, I've laughed and cried
I've had my fill, my share of losing
And now, as tears subside, I find it all so amusing
To think I did all that
And may I say, not in a shy way,
"Oh, no, oh, no, not me, I did it my way"

For what is a man, what has he got?
If not himself, then he has not
To say the things he truly feels and not the words of one who kneels
The record shows I took the blows and did it my way!

Yes, it was my way

Friday, April 24, 2009

Spring Break Road Trip... Finale Day 7 (Minimundus, Back to Vienna)

Akhirnya tibalah hari terakhir road trip kami kali ini. Banyak pengalaman yang perolehi dari road trip ni samada manis, masam, pahit & kelat. Dengan berakhirnya road trip kali ni, bermakna ini adalah negara ke 9 yang telah berjaya kami lawati sejak tinggal di Austria iaitu Hungary, Slovakia, Czech, Germany, France, Belgium, Holland, Switzerland & Italy. Cuma tinggal Slovenia sahaja yang belum dilawati untuk melengkapkan negara-negara yang bersempadan dengan Austria. InsyaAllah, jika panjang umur & ada rezeki, akan ber"road trip" lah kami pula ke Slovenia &juga Croatia satu hari nanti.

Dalam pukul 9am bergerak keluar dari hotel di Bergamo. Seperti biasa, hari terakhir perjalanan, kereta akan penuh dengan pelbagai barang yang terpaksa disumbat di segala celah ruang kosong yang ada. Dari Bergamo perjalanan menuju ke Venice sebelum terus menyusur memasuki sempadan Austria. Pemandangan sepanjang perjalanan selepas Venice dipenuhi dengan gunung-ganang tanah tinggi yang amat cantik dan menakjubkan sekali. Sesekali kami berhenti di perhentian rehat untuk menikmati keindahan bumi ciptaan Allah yang maha Esa. Sungguh menenangkan fikiran, duduk sambil memandang kearah kehijauan gunung-ganang terutamanya pemandangan di wilayah Karnten dan Steiermark di sebelah Austria.


Di waktu tengahari, berhenti rehat untuk lunch dan ambil kesempatan untuk melawat Minimundus yang kebetulan terletak bersebelahan highway berdekatan Klagenfurt di wilayah Karnten. Minimundus ini ialah satu lagi taman miniature seperti Mini Europe di Brussel & Swiss Miniature di Switzerland. Tetapi kelainan Minimundus ini ialah ianya menempatkan miniature bangunan atau statue atau monument dari seluruh dunia! Memang amat menarik sekali untuk dilawati samada untuk golongan tua & muda. Disini terutama kanak-kanak boleh mengenali pelbagai miniature bangunan atau monumen terkenal dari seluruh dunia. Jika dari sebelah benua Asia Tenggara terdapat miniature Raffles Hotel dari Singapore, Masjid Aceh dari Indonesia, Kuil Buddha (lupa apa nama) dari Thai. Sayangnya tiada satupun daripada Malaysia! Dengar cerita nya wakil Minimundus pernah offer kepada kedutaan/kerajaan Malaysia untuk menempatkan miniature KLCC di sini tetapi entah dimana silapnya ianya tidak menjadi kenyataan. Bagi aku peluang sebegini tidak sepatutnya dilepaskan begitu sahaja oleh pihak kedutaan/kerajaan Malaysia. Dengan menempatkan miniature KLCC disini boleh menyumbang atau memperkenalkan nama Malaysia kepada ratusan ribu pengunjung yang datang ke sini saban tahun. Secara tidak langsung juga boleh menarik pelancong datang ke Malaysia apabila tertarik dengan apa yang dilihat.


Seperti biasa budak-budak begitu seronok & eager bila melihat pelbagai miniature menarik dari seluruh dunia walaupun tidak dari dekat di tempat asalnya dan juga dapat belajar mengenali pelbagai nama negara di dunia. 

Setelah puas & letih menjelajah ke pelusuk taman Minimundus, sebelum bertolak meneruskan semula perjalanan, kami berehat disini menikmati lunch dari bekal yang dimasak di hotel Bergamo. Jika semasa road trip, membawa bekal dapat mengurangkan kos perbelanjaan sepanjang percutian. Makan di kedai setentunya memakan belanja yang mahal terutamanya di Europe ni. Jadi jika berpeluang untuk membawa bekal, jangan dilepaskan, tambah lagi sudah tentunya bekal yang dimasak tu dijamin halal & bebas dari was-was untuk dimakan.


Dari Minimundus perjalanan diteruskan semula ke Vienna yang memakan masa selama 3-4 jam lagi. Dengan cuaca di musim Spring ni, memang cukup selesa untuk memandu, bebas dari kesejukan, salji & ais seperti di musim sejuk atau bahang kepanasan di musim panas.

Kami selamat sampai di Vienna sebelum matahari terbenam seperti yang dirancangkan. Masing-masing semuanya penat tetapi seronok apabila tiba semula ke apartment sendiri di Vienna selepas puas berkelana dari satu hotel ke satu hotel yang lain selama seminggu.

Dalam road trip kali ini, kami telah menjelajah atau memandu sejauh lebih kurang 2600km. Alhamdulillah tiada sebarang kejadian & kesusahan besar yang tidak diingini terjadi sepanjang percutian ini.

Pengalaman bercuti menjelajah ke bahagian utara Italy dan part of Switzerland amat berharga sekali dan akan terus dikenang sepanjang hayat yang ada. 



p/s: Kami akan berjalan-jalan cuci mata pula ke Budapest, Hungary esok, hanya 1 malam. Tunggu....

Wednesday, April 22, 2009

Spring Break Road Trip... Day 6 (Milan)

Antara bandar-bandar di Itali yang paling terkenal dimata dunia atau di mata orang Malaysia ialah Milan atau Milano. Maybe sebab statusnya sebagai salah satu pusat fesyen dunia yang membuatkan Milan terkenal diseluruh dunia. Atau disebabkan kelab bolasepak hebatnya yang berstatus elit iaitu Inter Milan dan AC Milan. Dan disebabkan itu juga kami sekeluarga "mengidam" hendak melawat juga kota Milan ni. Hendak juga melihat dengan mata kepala sendiri apa istimewa dan hebatnya Milan ni sehingga begitu gah namanya di seluruh dunia. 

Sebelum datang ke Milan ini, apa yang terbayang dimata ialah orang-orangnya yang bergaya, dengan fesyen-fesyen terkini, model-model seksi, cantik, menawan..hmmm..hmmm. Nasib baik boleh lagi tidur malam dengan lena sebelum datang ke Milan. ;-))

Seperti biasa, kami tidak akan memandu ke pusat bandar Milan. Daripada tips-tips yang diperolehi dari internet, amatlah tidak digalakkan untuk tourist untuk drive ke city center Milan. Jadi dari Bergamo kami drive dan park kereta di salah satu tempat "Park & Ride" di outskirt Milan. Untuk datang ke tempat Park & Ride yang bernama Cascina Gobba ni, jika dari Bergamo melalui highway A4, ikut sign Tangenziale Ovest (West Ring Road). Follow green sign for Bologna & Genoa dan exit at "Cascina Gobba". Boleh nampak big sign "P" dengan gambar "train" dari tepi highway sebelum exit. Disebelah train station Cascina Gobba ni terdapat huge parking lot bertingkat untuk parking kereta. Parking charge juga agak murah, untuk kami hari tu cuma kena bayar EUR 3 untuk duration selama lebih kurang 5 jam. Murah kan?

Dari sini ambil Metro train (M2) untuk ke city center. Tiket cuma EUR 1 per adult dan kids below 12 yrs old is free. Murahh lagi sekali!! Di city center, kami turun di station Centrale iaitu salah satu main train station di Milan. Dari sini, kami berjalan kaki menyusur menuju ke arah Piazza del Duomo atau nama lainya Cathedral Square, iaitu tarikan paling utama di Milan. Sepanjang berjalan ke arah Piazza Duomo banyak benda menarik boleh dilihat sepanjang jalan terutama tramnya yang begitu berumur tetapi unik dan klasik. Ingatkan tram di Vienna dah klasik, rupanya di Milan lagi berumur klasiknya! Jadi sesiapa yang datang ke Milan jangan lupa bergambar dengan tram disini.


After 30mins berjalan kaki sampai lah ke Piazza Duomo yang mana disini lah Milan punya center of attraction. Begitu ramai sekali pelancong pelbagai bangsa & rupa disini, berpusu-pusu, bermacam gaya bergambar dengan berlatarbelakangkan Duomo atau Cathedral yang begitu cantik dan unik sekali binaannya. Disini juga terletaknya Galleria Vittorio Emanuele, satu lagi bangunan lama yang memang cantik sekali binaannya tetapi telah diubahsuai sebagai satu shopping mall yang dipenuhi dengan butik-butik designer. Memang terpegun dengan kecantikan bangunan ini (dan orang2nya)  yang dibina pada tahun 1864 lagi! Definitely Piazza del Duomo is a must place to visit untuk sesiapa yang datang ke Milan. Kalau tak datang ke sini kiranya tak SAH lah kunjungan anda ke Milan.


Dari Duomo, sambung semula langkah menyusuri jalan-jalan menuju ke attraction kedua iaitu Castello Sforzesco atau Sforzesco Castle. Castle yang diberi nama sempena Francesco Sforza yang mendiaminya pada tahun 1450! Tua ya amat castle ni, kalau tak silap ni sama dengan zaman-zaman Hang Tuah dulu ni, pada kurun ke 15 tetapi apa yang mengkagumkan ialah castle ni masih utuh & teguh berdiri. Agak luas kawasan castle ni dengan taman atau park dibahagian belakang. Di dalam castle itu sendiri terdapat building yang telah diubahsuai menjadi muzium dan setentunya dikenakan bayaran untuk masuk ke dalam. Jadi seperti biasa kami cuma melilau menikmati keindahan castle di sekitar luaran nya sahaja lah.


Sempatlah menghabiskan masa setengah jam di kawasan Sforzesco Castle ni sambil memakan aiskrim & menghilangkan lenguh lutut berjalan kaki. Sepanjang jalan dari Duomo ke Sforzesco Castle ni terdapat pelbagai kedai-kedai & gerai-gerai yang menarik terutamanya kalau hendak membeli barangan souvenir.

Tetapi selepas Sforzesco Castle ni dah tiada lagi tempat yang nampak menarik untuk dilawat di kawasan city center ini. Melilau berjalan kaki menuju ke beberapa tempat but nothing special, tambah pula disini harga barang-barangnya termasuk barangan souviner agak mahal dari bandar yang kami lawat sebelum ni.

Apabila dah letih semuanya, melilau sekitar bandar Milan dan sebelum pergi ke Metro station semula, sekali lagi pergi ke Piazza del Duomo untuk menikmati keindahan tempat ni untuk kali kedua. Semasa tengah terjenguk-jenguk membelek harga di salah satu gerai souviner, terdengar sayup-sayup ditelinga suara asing tetapi berbahasa Melayu, yang tengah dok meng"komplen"juga  sesama mereka tentang ke"mahal"an barang souviner disini. Orang Malaysia rupanya, yang datang melancong ke Milan & tour around Europe in group of four. Sempatlah bersembang dan berkenalan dengan grup dari Malaysia ni yang baik-baik dan peramah semuanya.

Selepas penat menjelajah Milan setengah hari, kembali ke Metro station untuk ke Cascina Gobba semula. Half day in Milan, pada pendapat aku.... Milan ni terlebih indah khabar dari rupa. Takda yang lebih hebatnya bandar Milan ni kalau dicompare dengan bandar-bandar lain. Bagi aku, Florence is even nicer dan more interesting untuk dilawati.

Disebabkan rasa kurang puas dengan Milan yang terlebih indah khabar dari rupa itu, on the way balik ke Bergamo, sempat lah singgah di Carrefour disini. Jika semasa di Malaysia, almost every week pergi ke Carrefour Wangsa Maju, kadang-kadang untuk grocery shopping, kadang-kadang untuk menjamu selera di restoran Nasi Ayam Gourmet yang sedap menjilat jari itu. Jadi di Milan ni sempat lah menghilangkan rasa "rindu" terhadap Carrefour walaupun tiada restoran Nasi Ayam Gourmet disini.

Tetapi yang menariknya di Carrefour ni, adanya pelbagai seafood yang segar dijual. Sempat lah borong ikan, sotong, udang untuk dibawa balik ke Vienna keesokannya. Satu lagi yang sempat diborong ialah beberapa paket Twisties keturunan Italy yang dipanggil Fonzies. Sedap sungguh!! Almaklumlah di Vienna seafood semuanya "comewith airbatu" dan disini tiada Twisties atau Fonzies ni. 


Bersambung... Day 7, drive balik ke Vienna, melawat Minimundus in Klagenfurt.

Sunday, April 19, 2009

Spring Break Road Trip... Day 5 (Fox Town, Lugano & Lake Como)

Kedudukan bandar Bergamo yang sudah berdekatan dengan sempadan Switzerland memberi kesempatan untuk kami sekeluarga merentas sempadan pada hari ke 5, memasuki satu lagi negara jiran Austria ini, yang terkenal dengan kawasan pergununganya yang cantik. Perjalanan ke sempadan mengambil masa lebih kurang 1 jam bergantung pada traffik. Walaupun Switzerland bukannya salah satu ahli EU, di sempadan Itali & Switzerland tiada lagi pemeriksaan imigresen tetapi masih lagi ada security personnel yang memeriksa kereta in random. Mungkin apabila melihat kereta kami with 3 kids at the back yang membuatkan kami tidak diperiksa oleh security tetapi diarah ke lorong biasa sebelum ditahan oleh seorang petugas wanita yang memberitahu kami bahawa perlunya membeli pelekat toll sebelum memasuki Switzerland. Seperti di Austria, pengguna highway di Switzerland juga perlu membeli pelekat toll tetapi malangnya disini cuma dijual yearly sticker! Disini tiada toll sticker untuk daily or weekly or even monthly seperti di Austria. Mau tak mau terpaksa lah keluarkan EUR 30 untuk membeli yearly toll sticker untuk drive di sebelah Switzerland walaupun kami cuma memasuki Switzerland cuma less than a day. Switzerland juga masih lagi menggunakan CHF (Swiss Franc) as their official currency tetapi Euro is widely accepted dimana-mana.

Dari sempadan cuma ambil masa dalam 15 min sebelum sampai ke Fox Town Outlet Center. Quite a big outlet center dengan more than hundred of shops dari pelbagai jenama yang biasa hinggalah ke jenama designer terkenal. Since tiada apa yang hendak dibeli disini except chocolate, after less than  an hour kami keluar dari sini menuju ke Lugano Lake yang mana terletaknya juga Swiss Miniature. Bercakap pasal chocolate, its a must untuk sesiapa yang datang ke Switzerland untuk membeli Swiss made chocolate yang terkenal dengan kualiti & kesedapannya. Bagi aku selain Belgium's chocolate, tiada chocolate dari mana-mana negara lain yang dapat menandingi atau at least menyamai kesedapan chocolate dari Switzerland.


Lugano Lake cuma 5 mins drive dari Fox Town. Sempat menikmati makan tengahari ditepi tasik Lugano yang begitu cantik sekali dikelilingi gunung-ganang. "Romantik" dan menyelerakan sungguh makan tengahari ditepi tasik itu walaupun cuma berbekalkan bihun goreng yang dimasak dari hotel.


After lunch di tepi tasik, kami cuma perlu berjalan kaki menuju ke Swiss Miniature yang terletak berdekatan. Swiss Miniature ni similar to Mini Europe in Brussel cuma Mini Europe mempunyai miniature dari semua negara-negara Europe manakala Swiss Miniature cuma mempunyai miniature bangunan, places atau statue terkenal within Switzerland only. Budak-budak memang seronok datang kesini melihat those amazing miniatures. Kagum melihat pelbagai miniatures disini yang dibuat dengan begitu teliti seperti yang asal, umpama menjelajah keseluruh Switzerland in just couple of hours.





Setelah puas menjelajah keseluruh mini-Switzerland di Swiss Miniature, kami sambung perjalanan untuk hari itu balik ke Italy sebelum berhenti menikmati keindahan alam di Lake Como. Lake Como terletak di sebelah Italy just right at the border to Switzerland. Maybe nama Lake Como ni sudah terkenal di antara orang Malaysia sebab disinilah juga tempatnya artis fofuler Maya Karin melansungkan majlis perkahwinannya disebelah pihak lelaki tetapi aku taklah tahu where exactly the wedding place is sebab tak dijemput la pulak.


Lake Como di bandar Como ni tidak kurang cantiknya juga, dengan tasik yang tenang dikelilingi gunung ganang menghijau. Kalau di musim winter gunung-ganang tersebut tentunya memutih diliputi salji dengan kecantikan yang berbeza. Kami cuma sempat menghabiskan masa sejam disini berehat menikmati keindahan tasik & pemandangan dan juga berjalan-jalan disekitar park bersebelahan tasik ni dan juga di bandar Como.



Dari Lake Como kami bergerak pulang ke Bergamo semula, tetapi kali ni melalui jalan country side sebab mahu mengelak dari kesesakan di highway menuju ke Milan. Dengan melalui jalan country side dapatlah bypass bandar Milan, terus ke highway A4 menuju ke Bergamo. Walaupun jarak yang sedikit jauh tetapi masa yang diambil maybe lebih cepat daripada menggunakan highway ke Milan yang sentiasa sesak dengan kereta-kereta. Tambah lagi dapat juga menikmati keindahan kawasan country side antara Como-Milan-Bergamo.

Bersambung... Day 6: Sightseeing in Milan...