Nuffnang

Tuesday, March 24, 2009

Kisah Kereta Buruk



Semasa dalam flight dari Vienna ke Dubai, terbaca dalam newspaper Gulf News mengenai insentif yang diberikan oleh kerajaan Slovakia untuk rakyatnya dikala krisis ekonomi yang melanda banyak negara sekarang. Industri kereta merosot dimana-mana termasuklah di Austria. Untuk merancakkan kembali industri jualan kereta dan mengelakkan ada syarikat yang bungkus, kerajaan Slovakia memberikan Eur2000 untuk empunya kereta2 buruk untuk dilupuskan dan digunakan untuk membeli kereta baru. This is a very good move by the Slovak  government, the money goes directly to the people and for the people. 

Kalau tak silap, DS Muhyidin Yassin pernah announce untuk berikan Rm5000.oo untuk mereka yang mempunyai kereta buruk dan digunakan untuk membeli kereta baru. Tetapi setakat ni senyap-sunyi tanpa apa2 susulan selanjut dari pihak kerajaan. Quite sad though, such a good effort by our government tak menjadi kenyataan. At least this effort is not included in our latest 60 million belanjawan. Atau hopefully in future, it will becomes reality for us Malaysians too. 

Below is what i found from the internet. Same effort by some other countries in Europe. Mengurangkan bilangan kereta buruk di jalan raya yang boleh menyumbang bahaya terhadap pengguna lain dan dalam masa yang sama memberi peluang untuk rakyat memiliki kereta baru dan juga boleh improve industri jualan kereta.

Thursday, March 19, 2009

Once Upon A Time in...Buenos Aires, Argentina

Sambungan lagi mengenai pengalaman semasa di Argentina and this is the final part. My first trip dulu-dulu end 2003, travel dari Bogota via Santiago, Chile ke Buenos Aires. Second trip end 2004 travel dari Malaysia dengan Malaysia Airlines. Nasib baik MAS ada flight ke Buenos Aires dengan dua stopover di Johannesburg & Cape Town but not changing flight. Travel dengan MAS always the best especially bab "makan-makan"... lumayan sungguh! Kalau tak silap total travelling time was more than 24 hours!


Kalau terbang ke Cape Town jangan lepaskan peluang untuk melihat pemandangan bandar Cape Town dari atas udara. Sungguh cantik sekali bandar Cape Town ni yang terletak di tepi laut dengan water frontnya dan berlatar belakangkan Table Mountain. Juga pemandangan bandaraya Buenos Aires dari atas udara, dataran Pampas yang meluas sayup pandangan. 


Terdapat banyak dan pelbagai tarikan di Buenos Aires untuk pelancong-pelancong. Malah di Buenos Aires sendiri dibahagi kepada district-district atau Barrio yang mempunya tarikan nya yang tersendiri seperti Recoleta, Palermo, San Telmo, Puerto Madero etc. Di Buenos Aires atau Argentina secara amnya boleh dilihat dengan jelas pengaruh Italy hasil bawaan pendatang-pendatang dari Italy dizaman dulukala. Yang jelas boleh dilihat dari nama-nama jalan atau nama districtnya. Even rupa paras penduduk Argentina ada perbezaan dari penduduk negara Amerika Latin yang lain. Orang Argentina lebih putih dan more lookalike European (a.k.a lebih cun laa gitu). 


Dari Buenos Aires juga boleh menaiki ferry untuk ke Uruguay. Bandar terdekat didalam wilayah Uruguay ialah Colonia dan juga Montevideo. Lain kali aku cuba tulis pasal trip ke Colonia, Uruguay. 

Antara mercu tanda terkenal di Buenos Aires ialah The Obelisk yang terletak di tengah-tengah jalan raya yang terbesar di dunia iaitu Avenida 9 de Julio! Dibina pada tahun 1936 sempena ulangtahun tahun ke 400 bandaraya Buenos Aires! Avenue atau jalan raya ni mempunya 6 lane in each direction. Dalam gambar diatas boleh kelihatan Avenida 9 de Julio merentas ditengah-tengah bandaraya Buenos Aires. 

Antara fakta menarik mengenai Buenos Aires ialah masjid terbesar di benua Amerika Latin terletak di Buenos Aires. Masjid ini dibina pada tahun 1996 yang dibiayai sepenuhnya oleh King Fahd of Saudi Arabia. Ianya dibina semasa pemerintahan Carlos Menem yang meng"offer" tanah seluas 20,000  .  Satu fakta menarik lagi ialah Carlos Menem ini walaupun berfahaman Khatolik tapi berasal atau berketurunan Islam Syria or at least ibu bapanya berasal dari Syria dan berfahaman Islam. Masjid ini dikenali sebagai King Fahd Islamic Cultural Center, few gambar-gambar masjid ini dibawah.



Kalau datang ke Buenos Aires, jangan lupa untuk melawat district San Telmo atau Barrio de San Telmo. Terkenal dengan bangunan-bangunannya bersejarah yang unik dan pasar antik setiap hari Ahad. Berbagai-bagai barang antik dan kraftangan boleh dibeli di sini dengan harga yang lebih murah daripada kedai-kedai souviners di pusat bandar. Boleh juga melihat pelbagai pertunjukan jalanan disini terutamanya pertunjukan tarian Tango. Ya, Argentina & Tango memang tidak dapat dipisahkan. Terdapat banyak kelas-kelas tarian Tango di sekitar Argentina terutama untuk pelancong-pelancong. Jangan lepaskan peluang untuk melihat pertunjukan Tango jalanan jika datang ke Buenos Aires.

Satu lagi district yang mesti dilawat jika datang ke Buenos Aires ialah Recoleta. Disini terkenal dengan pusat hiburan diwaktu malam dengan discos, pub, cafes & restaurants. Terdapat banyak juga butik-butik designer disini, boleh dikatakan Recoleta ialah tempat kunjungan golongan kaya untuk bershopping atau bersantai. Satu lagi tarikan ialah pasar kraftangan yang besar di salah satu park di sini pada setiap hujung minggu. Berbagai-bagai kraftangan terdapat disini yang dijual terus oleh pembuatnya dengan harga yang lebih murah dari kedai biasa. Disini juga terletaknya Hard Rock Cafe untuk mereka yang minat mengumpul barangan HRC. Dua gambar dibawah ialah pemandangan sekitar Recoleta.


Kalau datang melancong ke sesuatu tempat, tidak sah kalau tidak menghabiskan duit untuk bershopping barang-barang souviner atau kenangan. Tempat shopping utama di Buenos Aires ialah Calle Florida atau Florida Street. Dengan tempat pejalan kaki dan pelbagai jenis kedai di kiri kanan jalan sepanjang lebih kurang 1 kilometer atau lebih. Disini lah terletaknya banyak kedai-kedai barangan kulit. Ada kedai yang mahal dan murah. Argentina memang terkenal dengan barangan hasil kulit lembunya. Daripada beg tangan kulit, jaket kulit, kasut kulit...serba serbi kulit. Kalau berminat dengan jaket kulit, boleh beli yang ready made atau boleh tempah custome made mengikut ukuran badan kita dan citarasa fesyen yang dikehendaki. Boleh juga pilih jenis-jenis kulit yang pelbagai daripada yang keras hinggalah kulit yang lembut dan mahal. Memang gerenti akan rambang bijik mata kalau memilih barangan kulit disini yang sememangnya murah jika dibandingkan di bandaraya-bandaraya besar yang lain. Good quality jaket kulit boleh dibeli dari harga serendah USD100 sepasang! You cant get a genuine leather jacket with that price somewhere else!

Sepanjang Florida Street ni juga boleh menikmati pelbagai pertunjukan jalanan. Yang paling menarik tentunya pertunjukan Tango. Memang mengasyikkan jika lepak menikmati keasyikan alunan muzik & tarian Tango setiap hujung minggu. Tambah lagi jika penarinya muda jelita & seksa.. opss.. seksii! ;-))


Satu lagi tempat yang mesti dikunjungi ialah Puerto Madero Waterfront yang terletak di district Puerto Madero. Terletak menghadap lautan Atlantik, dengan dipenuhi perlbagai kapal layar mewah. Asalnya ialah tempat gudang-gudang lama yang kini diubahsuai sebagai restoren-restoren eksklusif. 

Sebagai kesimpulannya Buenos Aires ialah satu bandar yang amat sesuai untuk dilawat dengan pelbagai benda & tempat menarik. Cuma masalahnya untuk Malaysians ialah kos untuk terbang ke sini agak mahal, dan masih kurang publisitinya di Malaysia mengenai tarikan-tarikan di Argentina.

Satu lagi bandar utama yang patut dilawat jika datang ke Argentina ialah Ushuaia. Unfortunately aku pun tak berkesempatan melawat bandar ni. Ushuaia, the southernmost city in the world, terletak nun jauh dipenghujung benua Amerika Latin, sekangkang kera dengan Kutub Antartika. Tarikan utama disini ialah Glacier dan aktiviti skiing. Gambar glacier dari Ushuaia dibawah diambil dari internet.

Tetapi..... fakta yang paling menarik mengenai Argentina terutamanya untuk Malaysian ialah "khabar-khabar"nya, bekas PM kita (Dr M) mempunyai personal ranch dan tanah yang luas di Argentina. Dr M selalu datang bercuti di Argentina, even early this year atau last month kalau tak silap, Dr M ada datang bercuti lagi ke Argentina... hmmm maybe "khabar-khabar" is not just a "khabar-khabar"..

Next trip: Colonia, Uruguay!

Friday, March 13, 2009

Kereta..disini, disana & disinung part 2

Sambung lagi cerita mengenai kereta, bila hari ini ternampak satu artikel dalam newspaper Österreich tentang diskaun lumayan harga kereta di Austria. Ini salah satu impak daripada kemelesetan ekonomi global yang telah mengjangkiti Austria juga. Couple of weeks ago ada terbaca yang seramai 300 ribu orang telah kehilangan kerja di seluruh Austria.

Jika dilihat pada snapshot artikel dari newspaper dibawah (click on the picture for better viewing), diskaun diberi untuk pelbagai model kereta ranging from Eur1500 hingga Eur7500!! Contohnya Suzuki Grand Vitara dengan harga asal Eur 23790, sekarang hanya Eur 16790 selepas diskaun sebanyak Eur 7000! Pengedar kereta terpaksa menurunkan harga kerana peratus penjualan kereta menurun dengan banyak sejak Jan 2009. Orang ramai mula berhati-hati dalam berbelanja di kala musim "ekonomi meleset" begini. In fact, we all should berjimat cermat! Samada dimusim meleset atau tak meleset.

Kebetulan juga aku terima newsletter email daripada salah satu pengedar Mazda terkenal di Dallas iaitu Hiley Mazda. Well, aku subscribe newsletter depa masa dulu-dulu di Dallas semasa tengah shopping kereta. Until now, once in a while Hiley Mazda akan email newsletter bila ada good promotion. Kalau dilihat pada iklan Hiley Mazda dibawah pun, diskaun yang diberikan tidak kurang menariknya! Bayangkan Mazda CX-7 dan CX-9 diberikan diskaun sebanyak USD 7000! Definitely this is the perfect time untuk beli kereta baru! Dengan syarat mempunyai duit & sumber duit yang secure lah!

Harap-harap pengedar atau pengeluar kereta di Malaysia pun akan memberikan diskaun yang menarik juga nanti untuk pembeli-pembeli, once gomen Malaysia officially declare that our economy in recession too!



Monday, March 9, 2009

Kereta..disini, disana & disinung

Hari ini tak ramai colleagues di office, cuma ada 3 orang dan tambahlagi kerja pun takda sangat so the most favorite things to do is of course surfing the internet. Sambil browsing from page to page, ter"surf" ke webpage mengenai kereta-kereta. Timbul idea untuk buat perbandingan harga kereta di 3 buah negara yang pernah didiami iaitu Malaysia, Austria & USA.

Objek perbandingan ialah model kereta BMW X5 dan Volvo XC90 yang telah lama sejak dulukala menjadi "poojaan hatiiku". Masih lagi cuma setakat poojaan hati dan belum mampu untuk direalisasikan.

Secara kasarnya harga kereta di Malaysia adalah jauh lebih mahal atau teramat mahal (baca: tak masuk dek akal punya mahal) diantara ketiga-tiga negara. Mungkin faktor currency & tax adalah salah satu penyebab yang menjadikan harga yg ridiculously mahal itu di Malaysia.

Harga kereta di USA ada yang paling murah atau termurah diantara negara-negara yang pernah aku lawat. USA terkenal dengan market untuk industri kereta penumpang yang terbesar didunia. Manakala harga kereta di Austria didalam linkungan pertengahan, tidak terlalu murah atau terlalu mahal. 


Table di atas ialah perbandingan harga antara ketiga-tiga negara yang disebut diatas. Very obvious harga kereta di Malaysia adalah paling mahal even selepas dibandingkan dengan menggunakan currency yang sama. Tapi satu point penting yang mesti diambil kira disini ialah kadar pendapatan pengguna kereta di ketiga-tiga negara. Sebagai contoh pendapatan seorang fresh graduate Engineer di Malaysia, Austria & USA adalah lebih kurang sama in average MYR 2000 di Malaysia, EUR 2000 di Austria atau USD 2000 di USA. Jadi table yang pertama yang paling sesuai untuk digunakan sebagai rujukan disini.

Kesimpulan disini, kebarangkalian untuk engineer di Malaysia untuk memiliki sebuah X5 atau XC90 adalah ALMOST IMPOSSIBLE! Even selepas 10 years bekerja pun masih lagi IMPOSSIBLE (kecuali anda jadik jutawan atau mempunyai bapak/bapak mentua jutawan yang bermurah hati hadiahkan sebutir X5 atau XC90). Gila babeng punya mahal! Mana nak cekau duit, untuk bayar 10% downpayment pun sesak napas! Tetapi di Austria maybe after 10 years bekerja, sudah mampu untuk memiliki sebuah X5 atau XC90. Manakala di USA, after 5 years bekerja sudah terlalu mampu untuk memiliki X5 atau XC 90! Mana taknya harga sebuah XC90 di USA cuma USD 36955!! Sama harga dengan sebuah Perodua Kelisa GX Manual di Malaysia!

Tujuan aku menulis perbandingan ini bukan untuk kondem negara kita Malaysia but just untuk menunjukan perbandingan betapa ridiculousnya harga kereta di Malaysia disebabkan tax yang melampau-lampau yang dikenakan oleh kerajaan. Akhirnya majoriti rakyat Malaysia cuma mampu untuk memiliki kereta Proton atau Perodua yang mana masih lagi overpriced jika diambil kira sebagai kereta buatan Malaysia!

Akhirkata, sama-sama lah kita tengok sahaja gambar X5 & XC90 dibawah dan keep on dreaming.... walaupun di tempat dan di waktu kerja!... ;-))

Monday, March 2, 2009

Once Upon A Time in...Bariloche, Argentina

Sambung balik cerita lama semasa di Argentina. Kali ni trip to Bariloche atau nama officialnya San Carlos de Bariloche. Bandar ni terletak di pergunungan Andes bersempadan dengan Chile. Perjalanan dengan flight dari Buenos Aires amibil masa lebih kurang 2 jam. Bandar ni terkenal sebagai pusat outdoor activities. Kalau di musim panas menjadi tumpuan untuk mereka yang suka hiking, climbing, sailing etc manakala di musim sejuk menjadi tumpuan untuk mereka yang suka winter sport seperti skiing. Terdapat satu tasik yang besar disini yang dipanggil Nahuel Huapi yang termasuk dalam Nahuel Huapi National Park di kaki pergunungan Andes iaitu national park yang tertua di Argentina.


Bariloche ini cuma sebuah bandar yang kecil dengan aktiviti pelancongan ialah sumber ekonominya yang paling utama. Di sekeliling bandar boleh dilihat banyak kedai-kedai yang menjual barang-barang souviners dan barang untuk outdoor activities. Salah satu buahtangan utama untuk pelancong kesini ialah chocolate. Terdapat beberapa kedai-kedai yang hanya menjual berbagai jenis chocolate yang dibuat dibahagian belakang kedai. Pelancong juga boleh masuk dan lihat proses membuat chocolate disini. Bariloche sememangnya terkenal dengan local made chocolatenya. Boleh dikatakan sesiapa yang datang ke Bariloche di"wajib"kan merasa atau membawa balik chocolate dari sini. Tapi awas bila memilih chocolate sebab most of it mengandungi alcohol.


Bandar Bariloche ini berada diatas permukaan yang sedikit berbukit dan mengadap tasik Nahuel Huapi. Jadi bila berada di kawasan bandar, pemandangan ke arah tasik Nahuel Huapi dengan berlatarbelakangkan pergunungan Andes cukup cantik sekali dan mengasyikkan. 

Tetapi seperti biasa, disini juga aku hadapi masalah untuk makan. Untuk dapatkan restoran yang sediakan makanan halal memang impossible lah, malah untuk cari restoran yang sediakan seafood pun susah. Tapi bernasib baik sebab terjumpa satu restoran yang sediakan "ikan Trout" panggang sebagai salah satu menu. Seperti biasa menu itu telah menjadi menu utama sepanjang aku disana selama dua malam.


Bercerita bab makanan ni, Argentina terkenal dengan steaknya-Argentina Steak: satu trademark yang tidak asing lagi di negara-negara diluar Argentina! Argentina sememang mempunyai penternak lembu yang besar terutama di kawasan Pampas. Barangan berasakan lembu juga antara ekspot utama negara ini. Jika melancong di Buenos Aires, terdapat berbagai-bagai kedai yang menjual barangan kulit dan yang menariknya ialah semuanya lebih murah dari other countries. 


Satu lagi pengalaman menarik semasa disana ialah bila terlihat kereta Proton Wira berwarna biru di Bariloche! Ya, Proton Wira!! Mula-mula tengok seperti tak percaya. Kereta itu menggunakan plat number Chile. Bariloche memang dekat dengan sempadan Chile dan Proton pula pernah eksport kereta Wira ke sana dengan menggunakan nama Proton Persona. So tidak la pelik la bila difikarkan. Tapi bangga jugak seposen bila tengok kereta Proton ditengah-tengah bandar kecil yang asing untuk orang Malaysia.


Itu sahaja mengenai Bariloche, next time aku tulis pula mengenai bandar terakhir yang sempat dijejak semasa di Argentina iaitu Buenos Aires, the capital city! Banyak yang lebih menarik di bandaraya terbesar di Argentina ini.