Nuffnang

Wednesday, February 11, 2009

Once Upon A Time in.... Trenque Lauquen, Argentina

Minggu ni takda banyak idea to update the blog. So continue korek cerita lama. Sambungan journey di Argentina, kali ni my trip to a small city called Trenque Lauquen (cara sebut Trenke Lauken). Aku terpaksa ke Trenque Lauquen for a 2 nite work at the customer site. Jarak bandar ni dari Buenos Aires lebih kurang 450km. Tetapi apa yang tidak menariknya ialah bandar ni tiada kemudahan airport. So travel option is only by bus and the travelling time is more or less 8 hours!! 

Project secretary prepared all the travel details, bus tickets & hotel. Sebelum bertolak, bermacam-macam gambaran datang dalam kepala-hotak tentang macamana rupabentuk bas tu agaknya. Kekadang terbayang gambaran bas macam dalam movie di Mexico, yang dinaiki orang local including ayam itik sekali..haha.

Condition bus terminal di Buenos Aires is quite good, in fact far better than our Puduraya in KL (bila laa gomen Malaysia nak robohkan Puduraya tu...). Bila tiba di terminal, terkejut tengok bas yang kena naik, a new double-decker air conditioned bus. Ala-ala macam bas ekspress kat Malaysia jugak. But interior wise is better,with huge leather seat dan cuma single seat per line, very comfortable. Macam seat bussiness class untuk international flight. Sebelum bertolak, the reserved driver distribute meal.. free meal with hot drink! Macam naik kapal terbang, siap ada makan. Aku tak ambil gambar bus tu tapi below gambar yang aku search & ambil dari internet.

Travelling by bus selama 8 hours di siang hari memang a pain in the ass! Bosan tak terkata, even ada movie yang ditayangkan dalam bus and of course in Spanish. Kalau tak silap bus tu stop 2 kali dekat small town untuk pickup new passenger. Tetapi kelebihan travelling by bus ni, boleh menikmati pemandangan country side of Argentina dengan sepuas-puasnya. Trenque Lauquen ni still dalam province Buenos Aires so pemandangan tu mostly padang rumput, tiada langsung bukit bukau. Kalau masih ingat subject Geografi semasa sekolah menengah, province Buenos Aires ini meliputi kawasan Pampas.. a flat land.. as far as your eyes can see.


Selepas puas tidur-bangun, tidur-bangun, sampai di Trenque Lauquen dah lewat petang. Bus terminal di sana pun lengang. Ambil teksi terus ke site untuk jumpa customer dan ambil kunci site sebab malam nanti kena pergi semula untuk mula kerja. Site pun terletak di penghujung jalan mati, seingat aku jarak rumah penduduk terdekat dalam 500m. 

Satu yang aku masih ingat nama hotel semasa disana ialah Hotel Pailla Hue, hotel kecik dan bilik pun kecik on the ground floor. Makan? On first day, takda masalah makan lagi sebab aku bawak bekal home-made burger & nasik goreng dari Buenos Aires. First nite habiskan masa berkurung dalam kontena at site buat kerja dari awal malam hingga ke subuh. Pic above ialah kontena yang aku sebut tu. Satu pengalaman yang tak boleh lupa semasa buat kerja disana ialah adanya seekor anjing yang customer biarkan berkeliaran di kawasan site di waktu malam. Jenis anjing besar bulu lebat apa ke nama ntah. Ada satu masa anjing tu betul-betul lepak tergolek depan pintu kontena tu. Nak keluar untuk smoking break pun terpaksa kensel, dibuatnya anjing tu menyalak kejar satu hal la pulak. Dah la sorang-sorang, tadak sapa nak tolong. Siot punya anjing!

Second day selepas puas buat taik mata, bermulalah cabaran kedua. Carik tempat makan! Selepas balik dari jumpa customer untuk serah kunci & handover kerja, aku melilau satu bandar yang kecik tu carik restoran yang sediakan menu seafood. Satu pun tadak! Seksa sungguh masa tu dengan perut yang lapar dan letih menapak, akhirnya singgah ke satu supermarket dan beli buah-buahan dan roti sahaja. Itu lah menu lunch & dinner untuk hari tu!

Cerita pasal bandar Trenque Lauquen ni, bagi aku boleh tahan jugak la, quite nice city jugak. Very peaceful, calm & bersih. Tapi bandar ni bukannya tempat tumpuan pelancong, jadi takda apa special attraction lain disini. The rest of the day cuma stay at the hotel, continue qada buat taik mata. Lagipun bila jalan sorang-sorang ni excitement to explore tu kurang.

Dua gambar diatas tu pemandangan kawasan sekitar site tempat kerja. Sayup kelihatan rumah yang paling berdekatan. On the third day, naik bus semula balik ke Buenos Aires...another 8 hours of pain in the ass!


No comments: