Nuffnang

Sunday, February 15, 2009

Nasi Goreng Se!

Jangan terkejut kalau gambar diatas diambil dari salah satu supermarket disini. And its a local product, dibuat di Austria! Nampaknya nama Nasi Goreng ni dah menjadi satu nama khas yang diterima diperingkat international macam Sushi from Japan or Tacos from Mexico. Tak perlu lagi untuk translate to english jadi Fried Rice. Bila sebut Nasi Goreng semua orang tahu apa jenis makanan it is. Tapi satu yang aku doubt ialah whether Malaysians yang popularkan nama Nasi Goreng ni di peringkat antarabangsa. Aku more convinced yang Indonesians yang popularkan nama Nasi Goreng ni di Europe. Product makanan dari Indonesian dimana-mana di supermarket disini melalui hub makanannya di Netherlands, negara tok nenek kebanggaan mereka.

Bukan tak percaya keupayaan Malaysia memperkenalkan product kita ke mata dunia, tetapi setakat ni macam contoh "Halal Hub" yang diwar-warkan riuh-rendah, dirasmi & dilancarkan oleh politician di Malaysia menggunakan ratusan-ribu duit rakyat tapi apa hasilnya?? Sonyapp & hampeh! (Corrupt Malaysian) Politic(ian) semua tu!

Ahh.. cerita bab makanan pagi-pagi buta ni buat lapar perut je! Alangkah bestnya kalau berada di Malaysia ketika ni, kalau teringin nak makan boleh saja ke mana-mana gerai dan tunjuk & bayar. 

Bungkus Nasi Gorengg se!! Mee Goreng se! Nasi Dagang dua.. kuoh lebih eh! 

Sedakknyaa...


No comments: