Nuffnang

Thursday, February 5, 2009

Napkin Folding&Art Exhibition@PERWAKILAN

Last weekend ada aktiviti yang dianjurkan oleh PERWAKILAN Vienna. Technically cuma kaum wanita yang terlibat secara langsung dengan PERWAKILAN tetapi kadang-kadang kaum lelakipun terheret sama. Apa itu PERWAKILAN? Untuk memudahkan aku explain,  so aku just cedok from the PERWAKILAN website, see below:

The Malaysian Ladies Association of Vienna (PERWAKILAN Vienna) is a non-political social organization led by the Embassy of Malaysia. Its primary purpose is to provide members with opportunities to meet each other, to exchange information and to help other settle down and adjust to their new environment. The other aims are to provide members with information on etiquette, customs and traditions of Malaysia and of the host country and to establish and develop contacts as well as to cooperate with other women's voluntary associations and individuals for the advancement of the objectives of the association. Another of PERWAKILAN's aim is to enhance and project Malaysia positively in Austria.


Ahli-ahli PERWAKILAN ini terdiri dari kaum wanita Malaysian di Vienna. Tak sure if ada syarat-syarat tertentu untuk melayakkan diri untuk jadi ahli. Apa-apa pun ianya bagus untuk kaum wanita since ada berbagai aktiviti dijalankan disamping aktiviti wajib iaitu "makan-makan". To know more about PERWAKILAN, check out their website  http://www.perwakilanvienna.org/




Balik kepada aktivit last weekend, yang di adakan di rumah abg Syed Azmi & kak Sharifah, ada 2 aktiviti dijalankan serentak iaitu Napkin Folding dan Art Exhibition.  Basically acara Napkin Folding ni ialah demonstrasi dan praktikaliti tentang bagaimana & berbagai cara untuk melipat napkin. Hopefully all those attendees berjaya belajar dengan jayanya dan dapat ingat dikepala sampai bila-bila tentang berbagai cara melipat napkin. Pendapat aku, in our daily life, benda ni semua tak perlu. Even bilamana ada tetamu bertandang pun, at least for us, we just prepare normal unfolded napkin by putting it nicely dalam bekas napkin. Maybe oneday bila ada tetamu extra special bertandang, bolehla di"implement"kan teknik-teknik melipat napkin yang telah dibelajar ni. Tetapi bagi pendapat aku lagi, we should failry treat semua tetamu ke rumah kita sebagai special dan tiada yang dianggap lebih special than others.



Second aktiviti pada hari itu ialah art exhibition. Di kalangan warga Malaysia di Vienna ini rupanya ada yang dianugerahkan bakat istimewa iaitu kreativiti & kepandaian untuk melukis. Bakat istimewa itu kepunyaan kak Sharifah & kak Rusiah. Jadi pada hari tu dipamerkan pelbagai lukisan hasil kerjatangan mereka. Semuanya begitu cantik sekali dan ianya juga available untuk dibeli oleh para tetamu yang hadir. Ini satu peluang yang tidak boleh dilepaskan untuk membeli hasil lukisan terus daripada artis itu sendiri. Normally ianya memberi satu kepuasan pada para peminat lukisan jika dapat membelinya terus dari pelukisnya. Para tetamu pada hari itu juga berpeluang menempah lukisan tertentu yang diidamkan. 

Seperti biasa, bila ada aktiviti begini, tidak akan ketinggalan aktiviti makan-makan yang sememangnya akitiviti feveret aku. Tuan rumah telah sediakan juadah utama dan tetamu pun membawa juadah sampingan. Tetapi juadah utama iaitu nasi lemak dengan sambal bilis & udang masakan tuan rumah memang sedap & lazat sekali. Sambal bilisnya yang lain dari yang lain... sedapp sungguh.. rugilah untuk sesiapa yang tidak hadir pada hari itu.. ;-)).

Kaum bapa & budak-budak pada hari itu memang tidak cukup tangan dengan acara makan-makan almaklumlah berbagai juadah ada disediakan. 



Gambar dibawah yang aku ambil dari website PERWAKILAN ialah part of the lukisan-lukisan yang dipamerkan pada hari tersebut. Dan salah satunya sudah menjadi milik kami sekarang dan sudah tergantung di dinding rumah kami. 


Kepada tuan rumah yang menjemput kami sekeluarga;

Terima kasih daun keladi
Lain kali jemput lah lagi
Nasi lemak sambal bilis sedap sekali
Sesiapa yang tak merasa..rugii..





No comments: