Nuffnang

Sunday, February 22, 2009

Iceskating@Wiener Eistraum

Salah satu aktiviti utama di musim winter di Vienna ialah bermain ice skating. Ada beberapa tempat khas untuk ice skating (ice skating ring) di sekitar Vienna. Antara yang paling popular di kalangan orang Vienna dan pelancong ialah di Rathaus. Ice skating ring di Rathaus ni dibuka mulai 23 Jan sehingga 8 March sahaja pada tahun ini.

Kawasan skating ni agak luas dan terbahagi kepada dua, iaitu satu kawasan kecil untuk beginners atau budak-budak yang baru hendak belajar berskating. Satu lagi main area ialah untuk others yang dah "terror". Tapi bagi budak-budak ni masih lagi berskating di beginner's area dan yang penting kawasan ni takda admission fee. Untuk main area kalau tak silap dikenakan bayaran Eur 5.50

Kalau di hari minggu memang ramai pegunjung disini, bermacam-macam orang lelaki perempuan, tua muda termasuk pelancong. Ada juga disediakan tempat untuk menyewa kasut skating dan bagi adults cuma perlu bayar Eur 6 untuk sepasang kasut. 

Budak-budak ni terutama Faris & Haziq memang suka bericeskating. Sebelum ni cuma Faris & Haziq sahaja yang pernah bericeskating tapi hari ni dengan cuaca yang snowy, Damia pun tumpang sekaki mencuba untuk berskating. Tapi terpaksalah pegang kedua belah tangan Damia sambil tolong melonsorkan. Kalau tak dipegang memang tergolek sana sini lah jawabnya. Tapi selepas 4-5 round, sudah boleh nampak improvement, Damia dah boleh control balance tu sedikit tapi belum boleh meluncur dengan sendiri lagi.

Faris dan Haziq boleh dikatakan dah boleh meluncur dengan baik. Di sekolah mereka pun kalau di musim winter ni ada ice skating trip once every two weeks even sejak kindergarden lagi sudah ada ice skating trip ni. Yang pastinya, Damia lah yang paling seronok dalam sessi ice skating hari ni. Hampir nak merajuk bila nak pulangkan kasut skating yang dipakainya. Dan baru sahaja keluar dari kawasan Rathaus, dah mula minta untuk datang lagi kesini minggu depan. Lagipun cuma ada 2 minggu lagi untuk datang kesini sebelum ditutup pada 8 March ni. 
 

p/s: Kalau berminat untuk lebih info mengenai ice skating ring di Rathaus ni boleh lawat web ini. 



No comments: