Nuffnang

Wednesday, February 18, 2009

Hohe Wand Wiese@Bezirk 14

Hari ni datang idea pulak nak update blog mengenai satu tempat skiing yang dipanggil Hohe Wand Wiese. Ini adalah tempat terdekat untuk orang Vienna bermain ski. Biasanya untuk para amatur yang datang kesini. Mereka yang dah expert biasanya pergi ke mountain area outside Vienna, yang lebih mencabar.

Hohe Wand Wiese ni terletak di District 14, kalau drive dari rumah kami cuma ambil masa 30min. Few weeks ago kami datang ke Hohe Wand Wiese ni, cadang-cadangnya untuk main sliding lagi selepas Damia asyik mendesak untuk main snow tiap-tiap hari. Kedudukan tempat ni terletak dikawasan berbukit juga dan ada small town tak jauh dari tempat skiing. 

Kebetulan hari yang kami pergi, snow masih tebal di mana-mana sekitar kawasan ni. Tapi sayangnya di Hohe Wand Wiese tiada disediakan tempat khas untuk main sliding sepertimana di Semmering. Cuma dibenarkan untuk ber"skiing", jadi terpaksalah kami tengok sahaja orang berskiing hari tu. So far belum interested untuk main ski jugak, maybe kalau ada geng nak juga try macamana rasanya. Ski gear boleh disewa di sini jugak, tapi not sure berapa harganya.


Untuk beginners ada disediakan tempat khas untuk belajar sebelum boleh naik keatas dan join the others skiing down the hill. Tapi hari tu nampak cuma budak-budak kecil je yang ada dalam group beginners tu. Segan la pulak bapak budak nak join sekali..


Dah alang-alang datang kesini, terpaksa la jugak cari tempat lapang yang boleh budak-budak main sliding sebelum balik. Kawasan lapang ditepi jalan agak terhad, then ternampak satu family tengah dok main sliding dan kami pun join sekali. Disebabkan kawasan yang sempit, tak seronok sangat untuk bersliding kali ni, so tak sampai setengah jam tergolek sana-sini, berangkat la balik ke rumah. Tapi yang penting sempat la jugak budak-budak & mak budak main sliding kali ni..


Kalau interested untuk tahu more pasal Hohe Wand Wiese boleh lawat http://www.hohewandwiese.at/.

Kalau ada yang teringin kesana untuk tengok atau main ski atau bergambar, here is the address:
Mauerbachstrasse 174
1140 Wien

No comments: