Nuffnang

Monday, December 28, 2009

Silvesterpfad/New Year's Eve@Vienna

Dua hari lagi sebelum tibanya tahun 2010. Majority bandar utama seluruh dunia akan berpesta menyambut ketibaan tahun baru dengan pelbagai cara dan rupa. Begitu juga dengan mereka yang tinggal di Vienna, sambutan tahun baru sentiasa meriah umpama pesta. Lokasi utama ialah dihadapan Stephanplatz, dan seperti biasa "orang putih" ni bila berpesta wajib disertakan dengan minuman kerasnya dan muzik. Kalau nak join sekali merasai kemeriahan sambutan tahun baru di Vienna pun boleh, walaupun tak ambil minuman keras, tetapi kena lah tahan dengan bau tengit & masam minuman keras tu. Satu pengalaman yang unik dan mungkin berbeza dengan cara sambutan di tempat lain.

Satu lagi kemestian oleh orang Vienna dimalam tahun baru ialah dengan bermain mercun atau bunga api. Sejak awal malam akan kedengaran mercun dan bunga api dimana-mana sekitar Vienna. Dan kemuncaknya sudah tentu bila tiba pukul 12tgh malam, langit Vienna akan diterangi dengan bungi api dan mercun, berdentum-dentam umpama medan perang! Suasana ini akan berlarutan beberapa jam sehingga ke awal pagi. Naik sakit telinga menahan bunyi bising mercun dan bunga api diluar sana hingga boleh mengganggu tidur bebudak kecik.

Agaknya pada malam tahun baru, para penduduk Vienna dibenarkan atau "diberi lesen bosar" bermain mercun dan bunga api sesuka hati tanpa halangan dari pihak berkuasa. Itu yang depa dok main tak hengat "bakar duit" sampai pagi. Ada yang tembak mercun/bunga api dari tingkap apartment, dari tengah taman, juga dari tengah jalanraya yang lapang. Setengah jam pertama memang seronok dan mengujakan bila nengok pelbagai rupa dan bentuk bunga api yang bergemerlapan di langit, tapi lepas itu jadi menyakitkan hati pula bila dah menggangu suasana untuk tidur.

Nasib baik cuma setahun sekali sahaja orang Vienna menjadi "lupa diri" buat bising sampai ke pagi. Jika berdasarkan peraturan pihak berkuasa disini, pada hari biasa selepas pukul 10 malam, para penginap kediaman tidak dibenarkan membuat bising yang boleh menggangu jiran sebelah menyebelah. Jika tidak ikut peraturan, bersedialah menerima kunjungan tak diundang dari pihak polis dimuka pintu anda!

Selamat menyambut tahun baru 2010!


Thursday, December 24, 2009

Krismas, Mabuk & Sale


Krismas datang lagi, dan di Austria sambutan Krismas boleh dikatakan amat meriah sekali. Sebulan sebelum hari Krismas lagi, pelbagai aktiviti dan gubahan yang berkaitan dengan Krismas boleh kelihatan di mana-mana sekitar Vienna. Lampu-lampu khas digantung di sekitar kawasan beli-belah popular sekitar Vienna. Salah satu antara yang paling popular di Vienna ialah Christkindlmarkt, iaitu kawasan yang dibina khas sempena Krismas dengan gerai-gerai yang menjual pelbagai barangan & makanan. Bila malam ramai yang berkunjung sambil minum, melepak dan berborak. Dan malam ni, atau Christmas Eve ialah malam terakhir Christkindlmarkt dibuka dan malam inilah yang paling meriah. Jika nak merasa kemeriahan suasana sambutan Krismas di Vienna, malam inilah masa kemuncaknya. Ramai yang akan berkunjung dan minum dan bersembang sampai pagi atau maybe sampai mabuk.

Bercerita mengenai orang mabuk, satu pengalaman yang amat sadis & tragis berlaku didepan mata dua hari yang lepas. Semasa dalam perjalanan pulang dari kerja, di stesen underground Sudtiroler Platz, turun berjalan kaki ke platform yang menuju ke Reumanplatz. Semasa di platform dan berjalan menuju ke bahagian hujung terdengar bunyi seakan paip air yang terbuka dan air mengalir dengan lajunya di salah satu lorong keluar dari platform. Tetapi bila terfikir semula, mana ada paip air di kawasan sekitar stesen underground ni except di tandas. Heran sekejap duk memikir apakebendanya yang seakan air paip itu. Bila tiba betul-betul dihadapan lorong tu ternampaklah satu situasi yang amat sadis & tragis sekali. Seorang makcik dalam linkungan umur 40-50an dengan pakaian yang sempurna seperti orang biasa, duduk mencangkung dengan seluar terbuka pada paras lutut! Adoiii!!!!! Suweyyy betul hari tu, makcik tu dengan selamba dan muka yang tak reti nak di"describe"kan disini, buat dekkk je kencing di lorong tu. Beg tangannya siap diletakkan disebelahnya lagi. Terus berjalan ke hujung platform, geli geleman dibuatnya nengok makcik tadi. Bila ditoleh kebelakang setiap orang yang lalu mesti menoleh ke lorong tu sambil menunjukkan muka yang kelat! Selepas beberapa minit, ditoleh kebelakang sekali lagi ternampak makcik mencangkung tadi dengan selamba menunggu train bersama-sama orang ramai. Heran sungguh! Mabuk agaknya atau terlebih minum air dekat Christkindlmarkt gamaknya, tak tahan dah nak terkucil!!!

Satu yang bestnya bila masa Krismas ni, ialah "sale" atau jualan murah yang diadakan dimana-mana. Orang yang sambut Krismas berebut-rebut membeli hadiah, tradisi wajib bagi mereka makanya kedai-kedai mengambil kesempatan menawarkan harga yang paling menarik untuk menarik pelanggan dengan menawarkan jualan murah. Bagi kami yang tak menyambut Krismas, dnasihatkan tahan sikit nafsu "shopping" sehingga selepas Krismas. Ini kerana jualan murah akan lebih menarik selepas Krismas. Hari dipotong atau diskaun lebih "gila-gila" selepas Krismas, dan inilah masanya untuk shopping terutamanya pakaian. Jika di Vienna, pada Isnin ini bermulalah "perang jualan murah" dimana-mana kedai sehingga tiba New Year. Jika sebelum ini dah lama dok meng"usyar" sesetengah barang, inilah masanya untuk "strike" dan kosongkan poket! Jom shopping!!


Tuesday, December 22, 2009

London pt finale

Day 5

Setelah puas 3 hari berturut-turut menjelajah kota London, hari ini dikhaskan untuk melawat kawan lama yang baru pindah ke UK dari Finland dan sekarang ini tinggal di Milton Keynes. Milton Keynes terletak di utara London dengan jarak perjalanan lebih kurang 45min atau 1 hr via train atau berkereta. Rasanya sudah 10 tahun lebih tidak berjumpa dengan kawan lama yang tinggal di Milton Keynes it semenjak bertukar tempat kerja.

Untuk ke Milton Keynes, kami ambil Midland trains dari stesen Euston. Tak sure berapa harga tiket train disebabkan kawan bermurah hati untuk sponsor tiket sekeluarga. Alhamdulillah... murah rejeki. ;-) Sampai di stesen keretapi Milton Keynes, terpaksa berhimpit sedikit dalam kereta dan terus ke rumah kawan yang terletak dalam 15 minit dari bandar Milton Keynes. Milton Keynes ni boleh dikatakan bandar baru ala-ala Cyberjaya di Malaysia, dengan kawasan sekitar yang cantik, tersusun dan bersih. Sekali pandang memang a very nice place untuk tinggal.

Melepak dirumah kawan selama few hours, makan, bersembang, bercerita pelbagai kisah-kisah lama dan baru yang terkeluar. Budak-budak pun seronok boleh "berehat" hari ini dari acara "walkathon" seperti hari-hari sebelumnya. Lewat petang barulah beransur balik semula tetapi sempat singgah sebentar mencuci mata di satu shopping mall yg dipanggil The Center di pusat bandar Milton Keynes. Very big shopping mall dan very crowded juga, pernah menjadi yang terbesar di Europe sebelum shopping mall di Westfield, London dibuka.

Sampai di London, terus ambil underground train menuju ke Malaysian Hall sekali lagi untuk menjamu selera, makan malam dengan hidangan-hidangan masakan Malaysia yang lazat-lazat. Perghhh.. terasa-rasa lagi kesedapan Nasi Gorengnya dan ke"kaw"an teh tariknya. Sekali lagi terpaksa berdiri untuk 15mins sebelum mendapat tempat duduk kerana kami sampai diwaktu dinner. Memang untung banyak agaknya kantin Malaysian Hall ni jika beginilah sambutannya dari orang Malaysia di London.

Malam terakhir di London, dihabiskan masa di bilik hotel, berkemas dan menyusun semula barang-barang ke dalam beg. Cuba adjust sana sikit, sini sikit untuk setiap beg kerana terlebih "muatan" yang dibeli di London. Malam itu hanya budak-budak yang sempat tidur manakala mak & bapak budak terpaksa berjaga kerana flight untuk balik ke Vienna keesokannya ialah pada pukul 6 am. So kena check-out dari hotel by 3 am, kalau tertidor memang sah akan terlajak! Makanya terpaksalah bersengkang mata melayan TV untuk elakkan dari tertidor.

Pukul 3 am, terus check-out dari hotel dan taxi sudah sedia menunggu di luar hotel. Kami "book" taxi atau airport transfer dari satu kedai Money Changer yang terletak berdekatan dengan stesen Queensway semasa hendak ke Malaysian Hall. Since kami berlima dan dengan luggage terpaksalah guna taxi yang sesuai, kalau normal taxi atau Black Cab rasanya tak muat nak "sumbat" semua kedalam satu teksi. Caj taxi/airport transfer pun berpatutan juga iaitu GBP65, still within the range untuk taxi fare dari London ke Heathrow dari research yang dibuat di internet.

Sampai di Heathrow sebelum pukul 4 am, semua kaunter masih belum dibuka, jadinya terpaksa menunggu dalam 20 mins. Bila sampai di airport dan selepas check-in barulah terasa lega, kerana sepanjang berada di London semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah atau kemalangan yang tak dijangka. Alhamdulillah, plan untuk melawat ke London sebelum berpindah dari Vienna pun tercapai juga akhirnya. Dan trip ke London ini juga ialah trip terakhir kami sekeluarga dari Vienna. Jumpa lagi...

Monday, December 21, 2009

London pt 3

Day 4

Hotel tempat penginapan kami juga terletak berdekatan dengan Hyde Park yang boleh dikatakan agak luas, bersih, tenang dan cantik. Jadi pada pagi hari ke-4 yang dingin, kami mulakan langkah dengan menyusuri dan merentasi Hyde Park. Ramai juga manusia yang berkunjung disini pada pagi hari samada pelancong atau penduduk tempatan, tidak dapat nak dibezakan. Hyde Park amat sesuai sebagai tempat untuk beriadah bersama keluarga. Di pertengahan perjalanan di Hyde Park terjumpa dengan satu tempat yang dipanggil Princess Diana Memorial Fountain. Takda yang special sangat dengan tempat ini but since ianya ada kaitan dengan Pricess Diana, makanya adalah pelancong-pelancong yang datang melawat disini.

Terus menyusuri Hyde Park dengan menuju kearah Royal Albert Hall yang terletak on the other side of Hyde Park atau di Kensington Road. Semasa berjalan kearah Royal Albert Hall, ternampak dari jauh satu pasangan yang mana dari rupa dan pakaian boleh diagak yang mereka adalah dari Malaysia. Bila sampai dekat, terus senyum dan disapa dengan ramah. Sempatlah berkenal-kenalan dan berborak kosong. Rupa-rupanya mereka adalah suami isteri yang datang ke London kerana sang suami ada conference disana. Sang suami ialah lecturer di Jabatan Sains or Math (lupa dah), UKM. Lately ni ramai betul warga UKM yg terjumpa dan menjadi kawan. Even di Vienna ada several lecturers dari UKM yang sambung pelajaran disini.

Di Royal Albert Hall cuma bergambar seketika dari luar, nothing special, maybe rekabentuk bangunannya yang lain dari yang lain menyebabkan ianya special. Atau disebabkan oleh Siti Nurhaliza dan Sudirman yang datang menyanyi disini dulu-kala yang menyebabkan ianya terkenal dikalangan orang Malaysia. Dari Royal Albert Hall, berjalan lagi menyusuri jalan menuju ke stesen underground South Kensington. Semasa didalam perjalanan, melalui dikawasan Imperial College, salah satu kolej yang berprestij di England dan mostly antara yang terbaik dapat masuk belajar disini.

Bersebelahan kawasan Imperial College terdapat beberapa museum, dan yang lebih menariknya tiada fee masuk dikenakan. Maka kami ambil peluang spent an hour di Science Museum, kerana ianya lebih menarik untuk kanak-kanak and even untuk orang dewasa juga. Kagum melihat ciptaan genius-genius dahulu kala dalam mencipta pelbagai benda yang menjadi kegunaan kita hari ini.

Dari stesen South Kensington, menuju pula ke Knightsbridge, just a station ahead kerana hendak pergi ke "toko beli-belah" yang terkenal seluruh dunia iaitu Harrods. Apa yang special yang membuatkan Harrods ni terkenal? Teringin juga hendak melihat dan mengalami sendiri pengalaman berada didalam Harrods ni. Dari luar memang kelihatan cantik hiasan bangunan lamanya, tambah lagi dengan hiasan demam Krismas yang bakal disambut. Masuk kedalam bangunannya feel bertukar dengan segenap sudut dipenuhi dengan barangan dan jenama "atas angin". Memang sah cuma tengok saja, after less than 5 min keluar semula melalui pintu lain. Memang ini bukan tempatnya untuk kami ber"shopping". Takpalah kalau tak shopping kat Harrods pun, dapat ambil bau pun cukuplah! Jadi apa yang membuatkan Harrods ni terkenal? Terkenal sebab kemewahan suasana gedung beli-belahnya atau terkenal sebab kepunyaan bapak si Dodi AlFayed?

Masuk semula ke stesen Knightsbridge dan turun di stesen Hyde Park Corner iaitu tempat yang sama jika hendak ke Embassy Malaysia. Kenapa kami datang ke sini? Kerana hendak pergi ke Malaysian Hall dan kakitangan Embassy ada memberi tip macamana hendak ke Malaysian Hall dari Embassy. So dari sini ambil bas bernombor 148 dihadapan Grosvenor Pl. Budak-budak (dan maka bapak budak) begitu interested kali ini disebabkan berpeluang juga akhirnya untuk menaiki bas merah dua-tingkat. Masuk kedalam bas terus menuju ke tingkat atas, nasib agak baik kerana row paling hadapan di tingkat atas tiada penumpang. So bolehlah kami semua menikmati view sepanjang perjalanan dari tingkat atas di kerusi paling hadapan. Syokk woo... ;-)

Dari bas 148, turun di stesen Porchester Terrace. Satu tip ialah bila ternampak stesen minyak Shell bolehlah tekan loceng dan turun. Dari stesen Porchester Terrace, melintas jalan Bayswater Rd dan terus menuju ke Queensborough Terrace, yang mana perlu berjalan kaki dalam 100m sebelum sampai ke Malaysia Hall. Terdapat bendera Malaysia diluar bangunan, so quite easy untuk cam dari jauh.

Malaysian Hall
30-34 Queensborough Terrace
Bayswater
London W2 3ST

Sampai di kantin Malaysian Hall, boleh dikatakan agak ramai juga pelanggan yang datang hendak menjamu selera. Mostly ialah rakyat Malaysia yang tinggal di London dan ada juga pelancong dari Malaysia yang datang untuk mencari makanan Malaysia disini. Tambah lagi harga makanan disini jauh lebih murah dari harga makanan diluar sana. Berpatutanlah dengan suasana kantin dan harga makanan disitu. Bila dilihat menu lauk pauk nasi campur yang tersedia, hampir "berpinor" bijik mata sekejap kerana terdapat pelbagai lauk-pauk yang semuanya kelihatan sedap. Jika tidak "berkenan" dengan lauk buffet yang tersedia boleh juga order "a la carte" seperti nasi goreng (sedapp giler!), tomyam, sate, sup ekor, laksa etc. Jika datang kesini jangan lupa order teh tarik yang hanya berharga GBP1 sahaja dan rasanya boleh tahan "kaw"! Air sirap is complimentary so boleh lah minum seberapa banyak sampai kembong pun. Air sirap ialah kegemaran Faris so berulang aliklah dia duk angkut air sirap entah berapa kali.

Satu masalah jika datang ke kantin Malaysian Hall ialah tempat duduknya yang terhad, maka elakkan datang diwaktu "peak hour" atau terpaksalah berdiri menunggu pelanggan yang ada selesai makan, sambil menelan air liur menengok kesedapan makanan yang disuap kemulut masing-masing, sebelum kerusi available again. Staff di kantin Malaysian Hall juga amat friendly dan baik. Dari info yang diberitahu, kantin Malaysian Hall menerima bekalan bahan mentah dari Malaysia setiap hari via MAS! Malaysian Hall juga ada sediakan hostel dengan cheaper rate dari hotel biasa tetapi hanya untuk adult. So memang perfectlah jika datang ke London dan dapat tinggal di hostel Malaysian Hall! Kantin Malaysian Hall pula dibuka sehingga jam 10pm.

Dari Malaysian Hall, ke stesen underground terdekat iaitu Queensway untuk menuju ke Madame Tussaud. Sedari awal hanya dengan tujuan untuk bergambar dari luar Madame Tussaud kerana harga tiket untuk masuk yang agak mahal untuk kami berlima yang almost equivalent to 4 kali makan sekeluarga di kantin Malaysian Hall. ;-)

Sekali lagi sebagai penutup pada hari ini, pergi untuk kali terakhir ke Oxford Street lagi. Beli souviner yang perlu dan yang dikirim oleh keluarga dan kawan sambil cuci mata jika ada apa-apa yang menarik dan murah. Habiskan masa few hours disini kerana esok akan ke Milton Keynes, melawat kawan lama yang baru saja pindah dan tinggal disana. So hanya hari ini yang ada untuk puaskan atau beli apa yang belum terbeli. Menikmati pemandangan bas merah 2 tingkat yang tak putus-putus menyusur di sepanjang Oxford Street yang sentiasa dipenuhi dengan pengunjung. Tambah lagi selepas waktu kerja, kawasan jalan kaki packed dengan pengunjung. Agak merimaskan untuk bergerak tambah lagi jika membawa anak-anak kecil. Kena lebih berhati-hati memerhati ahli keluarga agar tak terlepas dari pandangan.


....bersambung..Day5

Wednesday, December 16, 2009

London pt 2

Day 3

Hari ni budak-budak boleh bangun tidur lambat since semalam dah letih berjalan sampai lewat petang dan hari ini takda temujanji yang nak dikejarkan. Tetapi satu masalah timbul apabila bangun lambat dan setentunya mandi lambat di hotel ni. Masalah air shower yang langsung tak panas jika lambat mandi atau mandi di waktu "peak hour". Jika nak mandi pagi juga terpaksa la tunggu sekejap bila dan cek jika air panas ada kembali. Satu kerja pulak nak menunggu dan cek air panas setiap minit. Makanya, mandi "P Ramlee"lah pada pagi tu jawabnya. Calit air sini sikit, sana sikit, dah segarrrrrr! ;-)

Hari ni dari Lancaster Gate station terus menuju ke stesen Charing Cross dimana terletaknya satu lagi tempat yang "wajib" dilawat oleh pelancong ke London iaitu Trafalgar Square. Satu tip jika naik underground diwaktu pagi hari kerja, elakkan keluar sebelum pukul 9am. Sebabnya itu waktu peak hours semua orang berkerja keluar ke tempat kerja masing-masing dan train memang padat dengan manusia. Itulah pengalaman kami semalam semasa keluar pada pukul 8am untuk pergi ke Embassy. Tambah lagi dengan bawa budak-budak, seksa dibuatnya dok berhimpit dicelah-celah manusia. Kalau sorang-sorang syokk jugak. ;-)

Sampai di Trafalgar Square, masih pagi lagi dan hujan renyai-renyai sedikit tetapi tetap tidak melemahkan "semangat bergambar" yang ada. Posing sana sikit sini sikit then pergi berteduh di ruang hadapan National Gallery. Tetiba disapa oleh satu couple bangsa Cina yang bertanya samada kami orang Malaysia. Rupanya couple yang berumur dalam 50-60an tu asal dari Penang dan datang melancong & melawat anaknya yang sambung pelajaran peringkat PhD dalam bidang muzik di Middlesborough. Sempat bersembang sekejap, bertukar-tukar pengalaman ditempat orang sebelum minta diri untuk sambung langkah kaki ke tempat lain pula.

Dari Trafalgar Square, menuju ke Buckingham Palace sekali lagi dengan harapan dapat melihat upacara pertukaran pengawal berkuda istana Buckingham pada pukul 11:30am. Tetapi singgah dahulu di Horse Guards dimana disinilah tempat mulanya upacara pertukaran pengawal berkuda istana. Kemudian pengawal berkuda ini akan berarak ke istana Buckingham melalui jalan disebelah St James's Park. Pengawal berkuda ini tiba di istana Buckingham tepat pada pukul 11:30am. Sebenarnya takda yang menarik sangat, cuma sedikit unik aksi pengawal berpakaian serba merah menunggang kuda dari Horse Guards melintasi pagar hadapan istana Buckingham sebelum masuk ke melalui pintu pagar sebelah tepi istana. Salah satu benda yang dikira "a must" to see jika datang ke London juga.

Sudah hampir tengahari dan waktu makan, kemudian bergerak melangkah menuju ke satu restoren Malaysia yang bernama "Jom Makan". Restoran ini terletak berdekatan dengan Trafalgar Square, makanya sekali lagi berjalan kaki menuju semula ke Trafalgar Square tetapi kali ini berjalan melalui tengah-tengah St. James's Park. Budak-budak begitu seronok bila berjalan melalui St. James Park kerana disini terdapat banyak tupai yang jinak. Teruja juga bila menengok tupai-tupai yang banyak berkeliaran dan agak jinak sehingga boleh datang ke tangan jika pandai "memujuk" untuk beri makanan. Sempat habiskan masa di park ni almost an hour juga, kasi budak-budak enjoy dengan benda yang diorang interested. Asik dok nengok bangunan saja bosan la depa kan.

Sampai di restoran Jom Makan betul-betul masa untuk makan tengahari dan perut yang dah mula lapar. Nice restaurant, almost full masa kami sampai dan ternampak juga few meja with Malaysian faces, the rest are local "orang putih" tengah menjamu selera. Bila terlihat menu yang diberikan, terasa semuanya nak diorder. Pelbagai masakan atau makanan Malaysia disediakan di
restoran ini. Biasanya rambang mata apabila nak shopping barang-barang on sale tetapi kali ni rambang mata menengok pelbagai juadah Malaysia yang sudah lama "miss". Harga makanan agak sedikit mahal tetapi berpadanan dengan standard restoren dan service yang diberikan. Tambah lagi lokasi yang yang terletak ditempat yang agak strategik ditengah-tengah kota London. Overall, boleh dikatakan puashati dengan harga yang dibayar dengan kualiti makanan yang disediakan dan servis yang diberikan dan suasana restoran yang bagus sekali. Untuk orang-orang Malaysia yang dah lama tak balik Malaysia dan kempunan masakan Malaysia, memang recommended untuk datang menjamu selera di restoran Jom Makan. Semasa keluar dari restoran, sempat berbual dengan Head Chef restoran Jom Makan. Lebih kurang sebaya juga orangnya, very nice guy, sempat bercerita dan bersoal jawab mengenai restoran Jom Makan.

Jom Makan
5-7 Pall Mall East
Trafalgar Square
London SW1Y 5BA

Setelah semuanya kenyang barulah sambung semula penjelajahan dari Trafalgar Square menuju ke Sea Life/London Aquarium dan London Eye yang terletak berdekatan. Sempat berjalan melalui Downing Street atau pejabat Perdana Menteri Britain. As expected, ramai polis dengan kawalan ketat di pintu masuk ke Downing Street. Sekali lagi juga berjalan melalui hadapan Big Ben atau The Parliament dan sekali lagi lah juga bergambar dengan Big Ben nih. Dari atas jambatan Westminster Bridge dihadapan Big Ben, sudah boleh jelas kelihatan London Eye & Sea Life/London Aquarium. Bila cek harga tiket untuk masuk ke London Eye & Sea Life yang agak mahal untuk berlima, makanya kira dapat tangkap gambar dari jauh pun jadiiilaa... simpan duit buat belanja makan lagi bagus.. ;-)


Kemudian ambil train dari stesen Westminster menuju pula ke Tower Bridge dan Tower of London. Satu lagi tempat yang wajib dilawat jika datang ke London. Turun di stesen Tower Hill terus menuju ke kawasan Tower of London, satu kota bersejarah yang termasuk dalam list Unesco World Heritage Site. Sekali lagi, tengok dari luar cukuplah sebab nak masuk kena bayar tiket... ;-) Dari Tower of London terus berjalan ke Tower Bridge yang terletak bersebelahan. Ada yang berkata, Tower Bridge adalah jambatan yang paling popular di dunia, hmm maybe. Tetapi nasib tidak berapa baik kali ini disebabkan part of Tower Bridge tengah diperbaiki jadi kurang cantik jika diambil gambar. Untuk yang berminat boleh naik dan masuk ke muzium Tower Bridge yang terletak di tengah/atas jambatan ni.

Sebagai penutup perjalanan hari ni, sekali lagi pergi ke Oxford Street. Meninjau lagi jika ada apa-apa yang belum dibeli, menarik, murah dan terlepas pandang semalam. Ada saja yang dibeli jika datang ke Oxford Street. Tak boleh tahan "nafsu" dibuatnya bila menengok pelbagai barangan murah yang tak mungkin dapat semurah itu jika di Vienna. Sekali lagi lewat petang baru sampai ke hotel dan kali ini burger dari Sussex Garden dan maggi cup yang dibawa dari Vienna menjadi hidangan makan malam sekeluarga. Lazatt!!

...bersambung..Day 4.

Sunday, December 13, 2009

London

Lama tak update blog disebabkan sibuk dengan pelbagai urusan. Tambah lagi minggu lepas sekeluarga terbang ke London selama 5 malam. Dalam perancangan yang singkat terpaksa ke London dengan tujuan utama untuk memperbaharui passport. Disebabkan perlukan passport dengan seberapa segera terpaksalah terbang ke London, sambil itu ambil peluang juga "makan angin" sekitar London. Jika memperbaharui passport di embassy Malaysia di Vienna, application tetap akan dihantar ke London juga dan akan ambil masa lebih kurang sebulan untuk dapatlkan passport yang baru. Jika pergi sendiri ke London, dalam masa sehari akan dapat semula passport yang baru. Makanya terpaksalah angkut satu keluarga ke London, dan budak-budak pula terpaksalah "ponteng dengan kebenaran cikgu" sekolah selama 3 hari.

Ini kali kedua menjejak kaki di kota London, kali pertama dahulu pergi pada tahun 2004 dan cuma berempat. Tetap excited untuk melawat London sekali lagi, tambah pula, kali ini ahli rombongan sudah bertambah seorang lagi.

Dari Vienna menaiki pesawat Austrian Airlines pada pukul 8 malam. Disebabkan tight budget, jadi terpaksalah beli flight tiket yang paling murah dan terbang pada odd hours. Flight balik dari London pula pada awal pagi 6 am.

Naik airport shuttle bus dari Sudbanhof terus ke airport Vienna. Much more cheaper daripada ambil teksi, hanya EUR6 per adult dan half price untuk kanak-kanak between 5-12 yrs old. Bus ride cuma ambil masa selama 20min untuk sampai ke airport. Dan yang pastinya budak-budak very excited untuk naik kapal terbang terutamanya selepas kali terakhir ialah 2 tahun lepas.

Penerbangan mengambil masa selama 2 jam dan tiba di London Heathrow dalam pukul 9 malam. Selepas ambil luggage terus menuju kearah stesen keretapi Heathrow Connect. Terdapat beberapa pilihan transport dari Heathrow ke pusat bandar London. The fastest ialah keretapi Heathrow Express, cuma ambil masa 15 minit dari Heathrow terus dan non-stop ke stesen Paddington. Pilihan kedua ialah Heathrow Connect, harganya lebih kurang separuh cheaper than Heathrow Express dan train stop di 4 station sebelum stesen akhir yang juga di Paddington dengan perjalanan ambil masa lebih kurang 25 minit. Jika masa bukan satu masalah, the cheapest option ialah menaiki London Underground-Piccadilly Lines dari Heathrow ke pusat bandar London.

Sampai distesen Paddington dalam pukul 10 malam, tercangak-cangak mencari pintu keluar yang betul sebelum menuju ke hotel penginapan. Berjalan kaki sekeluarga didalam kesejukan malam, menyusur jalan Craven Road menuju ke Craven Terrace dimana terletaknya Hotel Crownwall, tempat penginapan kami untuk 5 malam berikutnya.

www.crownwallhotel.com

Sampai di hotel selepas tercangak-cangak berjalan kaki selama 10 minit, terus check-in dan masuk ke bilik hotel. Agak terkejut dengan saiz "family room" yang diberikan, memang terlalu sempit jika dibandingkan dengan harga yang dibayar. Didalam bilik ada 2 katil besar yang dipisahkan oleh ruang untuk berjalan seluas sekaki lebar sahaja. Nasib baik ada disediakan didalam bilik microwave oven dan cerek elektrik. Bolehlah untuk masak mee segera yang dibawa jika terdesak hendak mengisi perut ditengah malam.

Disebelah hotel terdapat kedai runcit yang mana tujuan asal turun untuk pergi membeli air minuman, tetapi terpandang didalam peti ais, adanya ready made sandwich & roll kebab yang bertanda "HALAL". Alhamdulillah, bolehlah untuk mengalas perut pada malam pertama dan takperlu masak mee segara sebelum semua boleh tidur dengan lenanya didalam bilik yang sempit itu.

Day 2

Hotel penginapan menyediakan juga breakfast yang termasuk dalam room rate. Tepat pukul tujuh pagi kami turun bersarapan dengan plan untuk keluar dari hotel pada pukul 8 pagi untuk menuju ke pejabat Consular Malaysia. Menu breakfast yang ada cuma samada conrflakes with milk atau toast besides coffee, tea of hot choc. Bolehla, lagipun kalau ada menu macam-macam pun bukan nya boleh dimakan pun dan akhirnya toast & cereal juga yang jadi pilihan.

Stesen underground yang terdekat dengan hotel penginapan ialah stesen Lancaster Gate, cuma 5 minit berjalan kaki dari hotel. Kami beli weekly ticket untuk bergerak dan berjalana selama kami tinggal di London. In our case it was cheaper untuk membeli weekly ticket dari
daily since we were there for 5 days. Yang menariknya ialah kids under 12 years old tak perlu ticket untuk public transport. Tetapi ticket transport di London ni quite mahal jika dibandingkan dengan harga di Vienna. Jika di Vienna, weekly ticket will cost EUR14 sahaja, di London terpaksa bayar GBP25.80!! Sekali ganda bezanya tu. Daily ticket pula berharga GBP7.20.

Dari Lancaster Gate menuju ke stesen Bond Street, tukar ke Jubilee-line menuju ke stesen Green Park dan sekali lagi tukar ke Piccadilly-line menuju ke stesen Hyde Park Corner. Keluar dari stesen Hyde Park Corner, tercangak-cangak juga sekejap nak memerhati map dengan betul untuk memastikan lokasi Embassy Malaysia yang terletak tidak jauh, lebih kurang dalam 5-10min jalan kaki. Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) London terletak di tingkat basement, ada clear signboard di pagar didepan bangunan. Yang menariknya di luar pintu masuk pejabat JIM London ni ada kantin kecil yang menyediakan makanan Malaysia. Pada hari itu sempat "belasah" sebungkus nasi lemak & kue teow goreng selepas selesai urusan submit application. Memang sedap!!! Sebungkus nasi lemak atau kue teow cuma GBP3.50 sahaja.

www.jimlondon.net

Selepas selesai urusan submit borang application renew passport, perlu datang balik pada pukul 3 petang untul ambil passport yang baru. So ada masa few hours untuk meronda sekitar bandar London sebelum datang balik ke embassy. Dari embassy cuma perlu jalan kaki dalam 10 minit untuk menuju ke Buckingham Palace. Tetapi sebelum itu sempat singgah dulu ke Hard Rock Cafe untuk cari sehelai t-shirt. HRC adalah antara tempat yang must visit jika pergi ke mana-mana cities, "angkat" sehelai t-shirt as kenangan. HRC London terletak di Old Park Lane, atau just outside stesen Hyde Park Corner juga.

Sampai di Buckingham Palace dalam pukul 1 tghari, dah terlepas perarakan pengawal berkuda
istana yang biasanya pada pukul 11:30am. Tetapi seperti biasa dihadapan pagar tetap dipenuhi dengan pelancong yang sibuk dengan aksi-aksi merakam kenangan bersama kamera masing-masing.

Satu lagi tempat yang sempat disinggah sementara menunggu masa untuk ke embassy semula ialah Big Ben atau The Parliament. Cuma perlu berjalan kaki sahaja dari Buckingham Palace yang ambl masa dalam 10 minit juga. Sebelum sampai di Big Ben, hujan turun agak lebat juga, nasib baik memang dari Vienna dibawa winter jaket yang water proof. So berjalanlah dalam hujan dengan semangat jitu nak bergambar didepan Big Ben. Itulah London, senantiasa hujan tak kira musim! Berdekatan dengan Big Ben boleh juga melawat Westminster Abbey.

Dari Big Ben, kali ni naik underground untuk balik semula ke embassy untuk collect passport baru. Collection time hanya between 3-4pm sahaja. Sampai di embassy sebelum pukul 3 pm lagi then sempatlah lagi untuk 2nd round, "belasah" kue teow goreng sebungkus lagi! Istt sedapp sungguh!!!

Selesai urusan di JIM dan dah dapat passport baru, barulah lega rasa hati sebab tujuan dan urusan utama ke London dah sempurna. Barulah senang hati nak melangkah panjang ke tempat lain. Dan seperti biasa jika pergi ke mana-mana city, agenda shopping tetap salah satu agenda utama. So petang itu dari embassy kami menuju terus ke Oxford Street, tempat shopping utama di kota London. Sampai di Oxford Street, hari pun dah gelap almaklumlah di musim winter, matahari terbenam agak awal sebelum pukul 4 ptg.

Kedatangan kami ke London sedikit bernasib baik sebab berdekatan dengan perayaan Krismas, makanya banyak juga kedai-kedai yang mengadakan "Sale". Walaupun tidak sehebat "sale" pada hari "Boxing Day", tetapi still menarik dan murah! Terutamanya disatu kedai bernama SportDirect.com, sale memang "gila-gila" murah! Rabun mata dan poket dibuatnya!

Setelah letih menyusur Oxford Street, barulah naik underground semula dari stesen Marble Arch ke Lancaster Gate. Keluar stesen Lancaster Gate mulanya bercadang mencari kedai makan Cafe Bonda yang mana mengikut websitenya terletak tidak jauh dari stesen Lancaster Gate. Jalan punya jalan didalam gelap dengan perut yang lapar dan badan yang letih, bau Cafe Bonda pun tak jumpa. Nasib baik pula terjumpa dengan satu restoran halal di Sussex Garden yang menyediakan fast food, dan semunya halal! Yang paling menariknya harga makanan disini agak murah, satu menu contohnya burger, fries & minuman cuma berharga GBP4 sahaja!! Dan burgernya yang besar dan friesnya penuh sepinggan memang tak mampu nak habiskan. Dan rasa burgernya memang sedap menjilat jari, sesedap burger di McDonald!!!

Masing-masing "kekenyangan dan kesenyuman" apabila keluar dari restoran itu dan berjalan kaki menuju ke hotel yang terletak tidak jauh. Sesampai dihotel barulah lega, boleh meluruskan kaki, mandi dan segarkan badan sebelum melelapkan mata.

...bersambung.. London, Day 3.

Wednesday, November 25, 2009

Cuti, cuti & cuti di Austria

Salah satu kelebihan bekerja di Austria ialah kerana ada banyaknya cuti pada setiap tahun. Jikalau di Malaysia, ramai berkata bilangan cuti umum sudah didalam kategori banyak tetapi jangan terkejut jika di Austria lebih banyak. Udahle waktu bekerja rasmi cuma 38.5 hours perweek sahaja, cuti umum pun banyak, kalau compare to other country yang biasanya amalkan 40 hours per week dan less cuti umum. Jangan salah paham, ini bukan sungutan, tapi "syukuran"..;-).



Dibawah list of hari cuti umum untuk semua orang di Austria.

1. New Year
2. Epiphany
3. Good Friday
4. Easter Monday
5. May Day
6. Ascension Day
7. Whitmonday
8. Corpus Christi
9. Asumption
10. National Holiday
11. All Saints Day
12. Immaculate Conception
13. Christmas Eve
14. Christmas Day
15. Boxing Day
16. New Years Eve.

So sudah ada 16 hari cuti umum dalam setahun. Then ada lagi so called "Bridge Days". Jika hari cuti umum diatas jatuh pada hari Khamis atau Selasa, then hari in between contohnya Jumaat atau Isnin akan declared as cuti atau "Bridge Day". Kalau minggu raya Krismas pula lagi panjang "Bridge Days"nya dengan tujuan nak sambungkan cuti umum Krismas dengan New Year. "Bridge Days" ini adalah company dependant, some company maybe takada "Bridge Days" dan bilangan "Bridge Days" adalah atas persetujuan antara kesatuan pekerja dan company.

Contohnya pada tahun 2009, terdapat 10 "Bridge Days"! So in total bilangan cuti "umum" untuk tempat kerja disini ialah 26 hari! Lebih kurang sebulan working days! Opsss! Itu belum kira "vacation leave" atau "cuti tahunan" yang diberikan kepada setiap pekerja sebanyak 25 hari setiap tahun. Dan setiap orang tak kira baru masuk kerja atau senior akan dapat sebanyak 25 hari cuti tahunan. Jadi dalam setahun calendar days, ada 51 hari tak bekerja! Jika dalam sebulan ada lebih kurang 22 "Working Days", makanya dalam setahun cuma berkerja lebih kurang selama 10 bulan sahaja. Lumayan!!! ;-)

Note: Tahukan anda di China cuma ada 2 kali sahaja cuti umum iaitu Tahun Baru China selama seminggu atau 5 hari bekerja dan Hari Buruh juga selama seminggu!

Saturday, November 21, 2009

Once Upon A Time in... Xi'an, China part 1

Sambungan memori "daun pisang" di China. Sepanjang 6 bulan di Zhengzhou, trip yang paling menarik ialah apabila 3 hari menjelajah ke Xi'an bersama 2 rakan kamceng sekerja, seorang mamat Pinoy dan seorang mamat Finnish. Perancangan cuma dibuat seminggu sebelum hari berangkat di Xi'an apabila rakan sekerja orang China bercerita tentang antara tempat-tempat menarik di China yang patut dilawati. Kami bertiga tertarik dengan cerita tentang Terracotta Army dan Hua Shan (Mount Hua) di Xi'an. Cuba mengajak kawan-kawan lain untuk melawat tapak Terracotta Army dan mendaki Hua Shan, tapi mostly tak sanggup bila memikir nak mendaki Hua Shan tanpa enough preparation. Memikirkan peluang yang ada tidak harus ditolak, akhirnya hanya kami bertiga yang bersetuju ke Xi'an.


Dari Zhengzhou menaiki keretapi malam menuju ke bandar Xi'an. Memilih koc berkatil supaya dapat tidur dan rehat yang cukup untuk menjelajah bandar Xi'an keesokan harinya. Xi'an adalah ibunegeri wilayah Shaanxi di tengah China. Salah satu bandar tertua di China yang juga terletak di laluan Silk Road. Tarikan utama pelancong ke Xi'an sudah tentunya Terracotta Army yang terkenal diseluruh dunia. Antara tarikan lain dibandar Xi'an ialah City Wall sepanjang 13.7km mengelilingi bandar lama yang dibina di zaman Ming Dynasty pada tahun 1370. Hua Shan yang terletak 100km dari bandar Xi'an juga salah satu tarikan pelancong ke sini. Hua Shan ialah satu satu dari Five Sacred Daoist Mountains.

Sampai di stesen keretapi Xi'an pada awal pagi, terus menuju ke stesen bas yang terletak diluar. Hasil tip yang diperolehi dari internet yang mana untuk ke muzium Terracotta sebaiknya menaiki bas awam yang bersaiz bas panjang. Ini kerana di stesen bas terdapat banyak bas-bas mini yang ditulis destinasi muzium Terracotta. Tetapi bas-bas mini ini bukannya bas awam sebaliknya bas yang dimiliki oleh para pengusaha pelancong. Terdapat perayu-perayu diluar bas mini yang cuba menarik pelancong yang mahu ke muzium Terracotta. Jika ternaik bas mini ni, pelancong tidak dibawa terus ke muzium Terracotta tetapi akan dibawa ke kedai-kedai "sponsor" disepanjang jalan ke muzium Terracotta, untuk "mengempiskan" poket pelancong. Maka dinasihatkan untuk pelancong naik bas panjang awam yang akan bawa penumpang terus ke muzium Terracotta.


Sepeti biasa, bayaran masuk dikenakan untuk pelancong yang mahu melawat muzium Terracotta. Di dalam kawasan muzium terdapat dalam beberapa buah bangunan besar umpama hangar kapal terbang. Salah satu daripadanya ialah muzium utama iaitu tapak asal dimana askar Terracotta ini dijumpai pada tahun 1974. Kerajaan China telah membina bangunan terus diatas tapak-tapak dimana askar Terracotta dijumpai.

Didalam muzium utama, terdapat ribuan askar Terracotta yang mostly masih dalam condition yang baik, tersusun tegak rapi umpama perhimpunan askar-askar manusia. Memang menakjubkan bila melihat suasana didalam muzium utama Terracotta Army ini. Bagaimana manusia pada 246 BC mampu dan terfikir untuk membina ribuan patung askar daripada batu, dan yang lebih menakjubkan dikatakan yang setiap patung tidak sama "rupaparas"nya. Daripada pemerhatian pendek selama disana, memang setiap patung lain "rupaparas"nya. Tamadun China sememangnya menakjubkan!


Selain muzium utama ni ada 3 lain bangunan lain yang lebih kecil saiznya, yang menempatkan askar-askar Terracotta ini. Untuk sesiapa yang minat dengan bahan sejarah, this is one of the place that you MUST visit! Bagaimana mengkagumkan binaan GreatWall pada semua orang di dunia, begitulah juga dengan Terracotta Army ini. You can easily spent several hours visiting this museum, kekadang boleh termenung sendirian terbayangkan diri berada pada zaman emperor Qin.


Selepas puas menjelajah muzeum Terracotta, hinggakan bila tengok orang China pun dan nampak semacam askar Terracotta juga makanya beredarlah kami dari muzeum Terracotta ini. Menaiki semula bas menuju ke pusat bandar Xi'an. Menikmati lunch di restoran kegemaran "semua" iaitu McD sambil merayau-rayau disekitar bandar, dalam masa yang singkat menunggu masa untuk ke stesen keretapi semula. Tak sempat untuk betul-betul menjelajah tempat-tempat menarik di bandar Xi'an.

Di stesen keretapi Xi'an, beli tiket menuju ke bandar Huayin (kalau tak silap, dah lupa). Yang menariknya kali ini ialah koc yang available hanyalah koc kelas 3 atau koc paling murah! Macamana rupanya koc kelas 3 ni?? Tunggu... part 2!

Thursday, November 19, 2009

Sijil Kelakuan Baik a.k.a Criminal Record Cert a.k.a Police Cert

Sesiapa yang selalu travel and kerja di luar Malaysia mungkin familiar dengan benda "Sijil Kelakuan Baik atau Criminal Record Certificate atau Police Certificate". Setakat ni sudah ada pengalaman di tiga negara berlainan memohon certificate ni iaitu di Malaysia, USA & Austria.

Kali pertama memohon sijil ni di Malaysia pada 2003, kerana ianya salah satu dokumen yang diperlukan untuk memohon visa kerja di Latin Amerika. Permohonan dibuat di Kementerian Luar Negeri (MOFA) di Putrajaya. Perlu isi borang, gambar passport, copy passport/IC , bayaran RM20 dan serahkan di kaunter berkenaan. Then sijil itu akan diperolehi after 3 months!!! Yes, 3 months!!! Memang tak masuk akal langsung, untuk memeriksa rekod kelakuan atau jenayah seseorang penduduk perlukan masa 3 bulan. Sedangkan pada 2003, sistem komputer dan database memang sudah established. Sepatutnya hanya perlukan input nama & ID number ke dalam database then keluarlah resultnya. Senang & mudah! Tetapi pada masa tu, mungkin bernasib baik, dengan buat muka sedih & merayu dekat pegawai di kaunter MOFA, dapatlah sijil tu dalam masa sebulan!

Then pada 2007 semasa di Dallas, perlukan sijil ini untuk memohon visa kerja Austria. Di Dallas hanya perlu pergi ke balai polis di kawasan kediaman anda then tunjukkan ID. Pegawai balai polis akan periksa data dalam computer database, in 10 minutes siap, tanpa soal jawab, sijil printed out dan boleh balik senyum lebar! Lupa samada perlu apa-apa bayaran atau tidak. But it was so easy and definitely no hassle at all.

Semalam, sekali lagi terpaksa memohon sijil ni. Satu pengalaman yang sedikit "mengazabkan" juga disebabkan masalah bahasa. Disini dipanggil Strafregisterbescheinigung dan untuk memohon, seperti biasa perlu isi borang. Borang boleh didownoad di sini


Didalam website ada diberitahu pejabat yang perlu dituju atau dipanggil Polizeikommissariat but its not correct. Macamana tahu? Sebab dah terkena semalam, first menuju ke Wasagasse 22, 1090 Wien. Letih mencari dan menapak, bila tiba ke pejabatnya diberitahu perlu pergi ke tempat lain iaitu di Deutschmeisterplatz 3, 1010 Wien. Dalam 1 km jaraknya yang sekali lagi perlu menapak.

Sampai di Polizeikommissariat itu, naik ke tingkat 1, bilik no. 10, ada sorang wanita didalam bilik. Terus hulurkan borang dan passport, dan wanita tu dengan muka serius terus pok, pek, grung, greng ntah apa-apa, dan dihulurkannya balik semula borang. Langsung tak dapat nak tangkap apa yang disebutnya. Dalam 2-3 minutes, dok garu kepala bersoal jawab dan wanita tu mula mengeluh & nak marah sebab dua-dua tak paham. Suruh dia tulis atas kertas apa yang dimaksudkannya. Dan ditulisnya dua harga, EUR 28.60 dan EUR 13.50. Malas nak bersoal jawab banyak, tunjukkan pada harga EUR 28.60 dan dia terus ambil borang dan masukkan data dalam komputernya. Less than two minutes keluar printout dah! Bayar EUR 28.50 dan dapatlah sijil tu! Senang je rupanya! Tetapi masalah bahasa membuatkan semuanya hampir kacau bilau haru biru sekejap. Rupa-rupanya untuk EUR 13.50, sijil hanya akan diperolehi after 4 days melalui pos. Hairan sungguh, benda yang boleh dibuat dalam 2 minit tetapi dengan harga yang sekali ganda bezanya. Entahlah!! Apa-apa pun sekali lagi berjaya melalui "azab" berurusan dengan kakitangan pejabat kerajaan Austria. Fuhh berpeluh!!!

Note: Info terbaharu yang diperolehi dari website MOFA, mulai March 2008, permohonan sijil kelakuan baik diproses dalam masa sehari dan sijil boleh diperolehi dalam hari yang sama atau keesokannya. Satu improvement yang amat baik but still tak paham why cant it be made in just few minutes like in other country?

Tuesday, November 10, 2009

Residence Permit-Austria

Untuk sesiapa yang bercadang atau teringin atau akan tinggal di Austria, satu perkara yang perlu diambil tahu ialah registration Residence Permit. Wajib untuk non-Austrian yang tinggal lebih dari 6 bulan di Austria. Untuk dapatkan first Residence Permit perlu diapply sebelum masuk ke Austria. Bagi kami sekeluarga, segala urusan pendaftaran Residence Permit sebelum datang ke Austria telah diuruskan oleh Relocation Company. Jadi tak pasti apa dokumen yang diperlukan in details.

Tetapi mulai tahun ini untuk memperbaharui Residence Permit perlu diuruskan sendiri. No more assistance dari Relocation Company. Makanya bila memikirkan segala urusan adalah dalam bahasa German, risau bergelodak isi perut lain macam dibuatnya. Almaklumlah setakat ini jika berurusan dengan pejabat kerajaan disini, takda sorang pun lagi yang boleh berbahasa Inggeris! Dan jika tak tahu berbahasa German, layanan dari orang disini pun kureeng lah sikit.

Sebagai info untuk sesiapa yang memerlukan (note untuk kami juga next year), disini explained serba-sedikit apa proses dan document yang diperlukan untuk memperbaharui Residence Permit.


Untuk memperbaharui Residence Permit yang hanya valid 1 tahun, perlu pergi ke MA 35. Perlu tahu dimana pejabat MA 35 yang menguruskan penduduk di District masing-masing. Maklumat mengenai dimanakan pejabat MA 35 untuk district masing boleh didapati dari internet atau link dibawah.

http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/einwanderung/aufenthalt/formular.html

Bagi kami yang tinggal di District 10, pejabat MA 35 terletak di Am Modenapark 1-2, 1030 Wien. Pejabat MA 35 disini menguruskan urusan Residence Permit untuk penduduk yang tinggal di District 3 & 10.

Document yang perlu dibawa untuk memperbaharui Residence Permit seperti list dibawah.

1. Borang
Form in german:
http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/pdf/nag-antrag-m35-formular.pdf
Form in english: (as reference only)
http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/pdf/nag-antrag-m35-en.pdf
2. Gambar (passport size)
3. Copy of passport
4. Proof of income for the last 3 months (salary slips).
5. Letter dari company mengenai confirmation of employment & confirmation of salary.
6. Rental contract of accomodation (tak perlu jika masih tinggal di tempat sama as current Residence Permit).
7. Meldezettel
8. Schulbesuchsbestätigung (Proof of Schooling)-jika ada anak-anak yang bersekolah.
9. Versicherungsdatenauszug-Health insurance data for whole family. Boleh request document ini dari WGKK (if you are insured with WGKK), via internet.

http://www.wgkk.at/portal/index.html?ctrl:cmd=render&ctrl:window=wgkkportal.services.servicesWindow&p_menuid=63935&p_tabid=5

Bring along original Passport, Ecard and Residence Permit card semasa submit application. Ahli keluarga yang berumur 14 tahun keatas perlu hadir in person.

Okay, itu bab document yang diperlukan, now camana prosesnya semasa di pejabat MA 35 (based on real experience today ;-)). Not sure camana proses di pejabat MA 35 for other districts, i guess (hopefully) should be the same. Di Am Modenapark 1-2, pejabat MA 35 terletak di Tingkat 5. Masuk, ambil nombor giliran, then masuk dan duduk di bilik menunggu yang disediakan. Di bilik menunggu ada LED display yang memaparkan nombor giliran dipanggil & nombor bilik yang perlu dimasuki untuk menyerahkan borang. Setakat ni, no problem lagi cuma perlu perhatikan LED display tu saja.

Bila tiba giliran kami, masuk ke bilik bernombor 250, ada 2 orang wanita di dua meja bersebelahan, seorang sudah agak berumur maybe dalam 45-50 dan seorang lagi dalam lingkungan 30an, i guess. Menuju ke meja perempuan berumur dengan harapan dia lebih lembut dan tak garang. Jangkaan kami meleset sama sekali!!!

Setiap ayat yang keluar dari mulutnya dengan tanpa senyuman dan serius sekali. Diambilnya borang yang dihulur, terus diperiksa dan ditandakan part yang perlu diisi dan diperbetulkan. Tak senyum langsung dan dengan rupa nak marah. Aduss!! Photocopy perlu dibuat asing untuk setiap borang contohnya untuk Ecard, tidak boleh photocopy 5 Ecard dalam satu paper. Terpaksa keluar semula, betulkan borang dan photocopy semula part yang perlu. Di bilik menunggu ada disediakan mesin photocopy tapi seperti biasalah (even di Malaysia pun), caj yang dikenakan mahal macam bedil (kata ore Kelate)! 10c per copy! Kopak!

Bila semua dah ready masuk semula ke bilik 250 untuk serahkan borang yang tersusun rapi dan complete. Kali ni kami terus menuju ke meja perempuan yang muda sedikit, alhamdulillah, agak lembut dan peramah sedikit perempuan yang ini. Borang diperiksa dan semua OK. So tips untuk semua, avoid meja the old lady jika pergi ke MA 35 ini. Memang buat putus semangat berurusan dengan perempuan berumur tu.

Keluar semula dan pergi bilik menunggu, tunggu nama dipanggil berserta bilik yang perlu dimasuki. So kali ini kena berhati-hati sedikit dan untuk sesiapa yang tak paham langsung German, kiranya innalillahh lah! ;-). Kena betul-betul dengar, dengan slang German yang menyebut nama Melayu kita ni, bunyinya lain macam sikit. Plus kena paham nombor bilik yang disebut in German, karang bilik lain pulak yang dimasuki, silap-silap bilik with perempuan tua yang macam tadi, mau kena halau keluar, naya dan putus semangat kali ke-2!

Selepas nama dipanggil, masuk kebilik yang disebutkan. Serahkan original passport untuk petugas didalam bilik itu periksa against the form yang diisi. Jika tiada masalah, semuanya berjalan lancar, akan diberi satu kertas dengan harga yang perlu di bayar di Kassa (Cashier). Kami terpaksa bersoal-jawab sedikit tadi sebabnya passport Damia akan expired June 2010. So pertugas tu (perempuan juga, but very nice & baik), explain something. Masalah!!! Sempat tangkap sepatah dua perkataan, yang lain.... bla, bla, bla, krok, krek, grong, greng.. hancuss! Janji application OK, renew passport belakang cerita.

Kos untuk dewasa ialah EUR 80 seorang dan EUR 50 per kanak-kanak. Kopak lagi! Selepas bayar masuk semula kebilik tadi. Sebelum selesai semua urusan dibilik itu, akan diberi sehelai kertas per borang, yang menyatakan hari dan masa yang perlu datang untuk collect Residence Permit kad yang baru. Then barulah boleh keluar dari MA 35 dan balik rumah! 2 jam lebih di MA 35, akhirnya legaaa, selesai dan lepas satu lagi azab berurusan dengan orang Austria!


Sunday, November 1, 2009

... Zhengzhou, China, part 2

Apa lagi yang menarik di Zhengzhou? Jika berada di tempat asing, dua perkara antara yang "wajib" di explore ialah local shopping dan food! Shopping di Zhengzhou boleh dikatakan menarik disebabkan harga barang-barang nya yang mostly murah. Lupakan barang-barang berjenama barat yang mahal, jika disini perlu cari barang-barang "made in China". Contohnya barang-barang perhiasan diri untuk perempuan, disini terdapat satu whole building with full of shops yang semuanya menjual pelbagai jenis hiasan diri wanita. And its all very, very cheap! I once bought mutiara, and it was far cheaper if compare to the price if you buy at pasar Filipin in Kota Kinabalu, apalagi kalau compare dengan harga di KL. And its a real high quality pearl. Be sure that you know how to check for real or fake pearl sebelum pi shopping.

Di pusat bandar Zhengzhou terdapat banyak shopping building yang more for wholesale. Peniaga datang beli in bulk untuk dijual elsewhere. But normal shoppers pun boleh beli-belah, it reminded me of pasar Pratunam in Bangkok. Jika tak pentingkan jenama, then pakaian or barangan tekstil disini is very cheap and with a quite good quality.

Bercerita tentang shopping pernah satu hari meronda di satu shopping building untuk wholesalers ni, tetiba terasa nak buang air kecil. Jenuh pusing satu building, then terjumpalah tandasnya. It's free, but bila masuk dalam terkejut baboon bila tengok "suasana" didalam tandas. Besides tempat buang air kecil berdiri, ada tandas untuk buang air besar. But its not like normal tandas room dengan dinding tinggi melepasi aras kepala. Di tandas building ni, dinding tandasnya hanya pada aras pinggang! As usual, masuk bilik tandas even just untuk buang air kecil. But sekali bila masuk then tutup pintu semasa masih berdiri, bila pusing boleh nampak dengan jelas "jiran" disebelah tengah sibuk "melabur"! Boleh hi hi bye bye lagi! Adoii!!! Mengerikann! Nak tanak pejam mata je lah dan cepat-cepat selesaikan urusan melabur saham kecil atau besar!


Antara benda yang I missed much about Zhengzhou ialah makananya. Waktu hari kerja, biasanya had lunch at restaurant nearby tempat kerja with colleagues. Like common Chinese restaurant, boleh makan at open room area atau private room. Makan ramai-ramai at big table dengan pelbagai dishes, memang best tambah lagi masakan cara China sememang sedap, even sayur goreng dengan telur pun sedap menjilat gigi! Tiap-tiap hari hanya makan berlaukkan ikan cuma cara masak yang bertukar ganti. Dan disinilah mula belajar makan nasi guna chopstick!!

The best thing diwaktu summer disini ialah musim buah Lychee. Dimana-mana, ditepi jalan atau di supermarket ada dijual buah lychee yang masak, manis! Dan ianya murah, teramat murah! Dah lupa exact price untuk sekilo lychee but memang jauh amat murah dari Malaysia. Of course lah, lychee berasal dan paling banyak ditanam di China. Semasa musim lychee, almost every day beli sekilo dan sambil tengok TV boleh licin habis sekilo lychee!! Memang seronok jika ke supermarket, hanya pilih lychee yang elok-elok masukkan ke dalam plastik dari longgokan diatas meja. Memang mewah lychee betul jika dimusimnya. Only in China!!


Pernah satu hari di Zhengzhou, semasa berjalan kaki dari kedai terdengar suara pengumuman bergema dari jalan raya. Mencari-cari dari mana datangnya suara itu, then realized ianya dari sebiji lori yang bergerak perlahan diatas jalan raya. Orang ramai berhenti dari aktiviti yang depa tengah buat dan seakan-akan tercegat sambil perhatikan lari yang bergerak. Bila lori dah sampai dekat barulah tahu yang ianya lori dengan muatan "special". Lori ditutupi jaring terbuka disebelah belakang, dipenuhi manusia berpakaian sama dan bergari, duduk tunduk menghadap orang ramai. Ditanya pada kawan local, ianya ialah lori dari pihak polis atau penjara yang membawa pesalah dan diarakkan ke bandar-bandar dengan tujuan untuk memberi "amaran" atau "peringatan" kepada orang ramai agar jangan buat jenayah! Well, quite a good move jugak kan? Maybe we should practise the same back home in Malaysia. ;-)

Pernah salah seorang kawan yang bekerja di China bercerita tentang pengalamannya sendiri melihat perlaksanaan hukuman mati terhadap penjenayah dengan cara ditembak di sawah padi! Penjenayah beratur di tengah sawah then "bang!" tergolek terus gol!! Badigol sungguh! Ingatkan hanya khayalan dalam filem orang Amerika saja adanya situasi begitu, rupa-rupanya its real!

Jika di China, pesalah rasuah pun dihukum tembak mati. Dan bagi aku yang ni, setuju sangat kalau dilaksanakan di Malaysia. Rasuah perosak utama negara, bangsa & agama. Tapi takut pula kalau dilaksanakan di Malaysia, hampir 90% ahli kerajaan pasti kena hukum tembak, sapa nak uruskan negara pula?? ;-) Betapa kroniknya masalah rasuah di Malaysia.



Satu lagi pemandangan biasa jika berjalan-jalan di Zhengzhou ialah ditepi-tepi jalan ada 3-4 orang duduk mencangkung bersembang sambil makan kuaci! Kuaci memang salah satu makanan depa disini. Dan di waktu summer, dimana musim tembikai juga, ditepi-tepi jalan ada juga pembeli yang beli dan makan tembikai terus di tepi jalan sambil mencangkung juga, ala-ala macam musim durian di Malaysia. Suka sangat mencangkung agaknya orang China nih!

Dan jangan terkejut jika terlihat kanak-kanak berumur 1-2 tahun, yang sedang dilatih tidak memakai "pampers", memakai seluar panjang yang terbuka disebelah belakang atau tak berkain pada ruang bontot seluar. Jika bernasib baik, boleh berpeluang melihat betapa "praktikal"nya seluar ni. Anytime and anywhere, bila kanak-kanak tu terasa nak kencing, mak atau bapak budak tu hanya just suruh kanak-kanak tu mengcangkung ditepi jalan dan... shhhhhh!! Selamat! Only in China!!!

Monday, October 26, 2009

Once Upon A Time in... Zhengzhou, China

Sekali lagi terpaksa korek cerita lama kerana takda idea atau bahan menarik dua-tiga minggu ni di Vienna. Kali ni berkongsi pengalaman semasa tinggal selama 6 bulan di Zhengzhou, China. Pengalaman yang amat berharga selama tinggal di Zhengzhou dengan pelbagai pengalaman manis, pahit, payau dan kelat pun ada.

Zhengzhou ialah ibunegara wilayah Henan di central China. Tiada direct flight dari Kuala Lumpur, terpaksa transit di Guangzhou sebelum meneruskan perjalanan ke Zhengzhou. Mula-mula sampai di Zhengzhou akhir bulan Febuari 2004, dengan cuaca masih lagi sejuk penghujung winter. Kali pertama menjejak kaki di bumi China dan pada masa itu had no idea at all samada ada or tidak Malaysian di Zhengzhou ni. Minggu pertama di Zhengzhou terpaksa menginap di hotel sebelum mencari apartment biasa untuk disewa. Bukannya satu perkara mudah untuk menyewa apartment di Zhengzhou ni, tak ramai penduduknya yang boleh berbahasa Inggeris. Bernasib baik kerana ada kawan sekerja yang baik hati menolong menjadi jurubahasa dalam urusan dapatkan apartment sewa.


After a week di Zhengzhou baru dapat tau yang mana ada 2 orang Malaysian keturunan cina yang juga berkerja satu office di Zhengzhou. Susah nak bezakan antara Cina Malaysia atau local Chinese bila di Zhengzhou ni. Rupa memang dah rupa cina la kan.. cuma satu perbezaan ketara, local Chinese disini memang liat ya amat untuk mandi pagi samada musim sejuk ka, spring ka, summer ka. Entah apa yang takut sangat dengan air pun ntahlah. Kalau orang putih depa pun liat juga mandi pagi but appearance still dijaga, dengan rambut disisir rapi, basuh muka etc. Tetapi orang China disini, pergi ke ofis dengan muka umpama tak berbasuh dan rambut yang langsung tak disikat dengan bekas bantal di rambut belakang kepala pun memang ketara. Baunya usah diceritalah apabila pagi-pagi bersesak dalam elevator ke ofis. Tahan nafass aje lah!

Bandar Zhengzhou boleh dikatakan agak besar juga, maybe lebih kurang bandar Johor Baharu tetapi dengan penduduk yang lebih padat. Pemandangan unik jika di China ialah pengguna basikal ada dimana-mana. Jika parking di sesetengah hadapan bangunan atau kedai-kedai, berderet puluhan basikal tersusun parking. Ada yang buruk dan ada yang moden sikit iaitu basikal bermotor.


Minggu kedua, dengan berbekalkan alamat yang diperolehi dari internet, pergi mencari masjid yang terdapat di pusat bandar Zhenzhou. Cara yang paling mudah untuk kemana-mana disini ialah dengan menaiki teksi. Cuma perlu tulis alamat diatas kertas dan tunjukkkan kepada pemandu teksi. Masjid utama Zhengzhou terletak lebih kurang di pusat bandar, but bukannya macam masjid di Malaysia lah. Condition masjid ini pun agak sederhana dan masjid ini terletak dalam bangunan blok kedai 4 tingkat, dan surprisingly ialah ianya termasuk madrasah dan sekolah pondok. Ada asrama pelajar-pelajar bersebelahan bilik sembahyang, yang tinggal dan belajar agama di sini. Tak sangka di Zhengzhou pun ada sekolah pondok untuk remaja-remaja Islam diChina. Sempat bersembang dengan salah sorang remaja disitu semasa minta tolong tunjukkan kedai halal, diberitahu yang dia datang dari satu wilayah lain dan datang ke Zhengzhou semata-mata untuk belajar agama. Kagum dengan semangat remaja islam China di sini. Di kedai masjid ni juga ternampak vcd Raihan dijual.

Pernah satu kali semasa menaiki teksi, bila driver tahu yang aku not local people dan dari Malaysia mula berbagai-bagai soalan ditanya. Conversation were mostly in Mandarin campur English. Bolehlah nak paham mandarin sikit-sikit. Kebetulan driver ni orang Islam rupanya. Satu soalan yang aku tak boleh lupa ialah bila ditanya, samada aku boleh berbahasa Arab. Driver ni boleh berbahasa Arab lancar dan bila dijawab yang aku tidak boleh berbahasa Arab, dia jadi heran. Macamana bila mengaji Quran dan bersembahyang jika tak paham Arab? Aduss... tak terjawab! Dia beritahu yang muslim di China mostly boleh berbahasa Arab. Bagi depa menjadi satu kewajipan untuk berlajar bahasa Arab.

Di tingkat bawah masjid ini juga terdapat satu restoran kepunyaan muslim Xinjiang. Almost every Friday jika datang sembahyang Jumaat, mesti pekena lunch disini iaitu satey kambing dan mee berkuah tomato, exact name untuk makanan tu tak tau la pulak. But memang menjilat jari dah tu.

Ada satu pengalaman menarik semasa disini ialah pada satu hari selepas sembahyang Jumaat, semasa menunggu restoran dibuka, sempatlah hisap sebatang rokok di hadapan kedai. Tiba-tiba datang sorang mamat Xinjiang ni yang baru keluar dari masjid juga datang menegur. Pok pek pok pek dalam bahasa cina, satu patah haram tak paham. Aku guess dia nak mintak rokok sebatang makanya dengan selamba dan bermurah hati lah menghulur kotak rokok. Tiba-tiba mamat tu menolak pelawaan rokok tadi, dan terkeluarlah perkataan "haram" dari mulutnya. Ooooo barulah diketahui, umat Islam disini tak hisap rokok rupanya sebab depa kategorikan rokok as haram. Tang tu jugak terus matikan rokok ditangan. Nasib baik mamat tu tahu aku tak reti berbahasa mandarin, kalau tidak mau di syarahnya kat situ jugak. Hehe..

Satu lagi pengalaman kelakar ialah pada satu hari semasa hendak makan di restoran Xinjiang ini juga. Kebetulan pada hari tu, tokey kedai tu tak bagi garfu untuk makan mee tomato yang dihidangkan. Then ternampak chopstik buluh diatas meja but chopstick ni melekat dipangkalnya. Semasa di Malaysia yang jarang-jarang sekali jumpa chopstick, belum pernah lagi terguna chopstick yang melekat macam ni. So mula-lah terkial-kial beberapa minit nak menggunakan chopstick yang melekat tu untuk makan mee. Jenuh jari ni nak memulas chopstick untuk mengepit mee, tetiba ternampak satu customer di meja lain yang dengan selamba badaknya memulas chopstik tu hingga pecah terbahagi dua. Oooo... baru kutahu macam tu rupanya cara guna chopstick buluh ni. Kena pecah dua dulu!!! Haruu betuii!


Untuk mendapatkan makanan mentah halal di Zhengzhou agak senang juga. Even di supermarket besar pun di bahagian deretan daging mentah, pada hujung sekali dikhaskan untuk daging dan ayam halal sahaja, yang diuruskan oleh jurujual muslim. Senang untuk camkan section ni dengan tulisan Arab ayat-ayat Al-Quran dan signboard warna hijau. Satu trademark untuk restoran dan gerai-gerai kepunyaan muslim di Zhengzhou juga ialah signboard kedai menggunakan warna hijau sebagai background colour. Dan sign "halal" tertulis dipenjuru signboard. Kesimpulannya, makanan halal tidak menjadi satu masalah jika tinggal di Zhengzhou.

Disamping pengalaman kelakar dan menarik semasa di Zhengzhou, ada juga pengalaman pahit atau yang paling pahit dan perit sepanjang berkerja di luar Malaysia. Bulan pertama di Zhengzhou terkena demam panas, luar biasa panasnya tak seperti kebiasaannya jika demam di Malaysia. Satu masalah ialah macamana dan dimana nak jumpa doktor. Terpaksa minta tolong kawan sekerja untuk bawakan ke hospital. Dibawanya ke satu hospital untuk orang awam, conditon hospital ini agak lama dan uzur. Masuk kedalam hospital peralatannya mostly usang dan kusam. Baunya usah cerita lah, bau orang tak mandi, bau ubat, bau payau serba ada. Selepas register, dibagi bilik doktor untuk dituju. Masuk kebilik doktor, ada dalam 10 orang dok kerumum meja doktor. Rupanya orang ramai tu semua pesakit yang menunggu diperiksa oleh doktor. Yang buat harunya lagi, selepas doktor periksa sorang pesakit, yang menunggu ni berebut-rebut hulurkan surat yang diberi semasa registration tadi kepada doktor untuk diperiksa. Takda sistem nombor atau beratur untuk mendapatkan giliran. Memang kelam-kabut sungguh! Nasib baik demam biasa but ubatnya ialah selain some ubat cecair dan pil yang "made in China", terpaksa masukkan air selama 3 botol untuk 3 hari berturut-turut!! Menurut kawan sekerja tadi, memang normal di China, jika demam, akan terpaksa masukkan air jika ke hospital. Makanya terpaksalah berulang-alik selama 3 hari berturut-turut untuk masukkan air dari bahagian belakang tapak tangan.


Itu pengalaman pahit pertama, pengalaman kedua lebih perit! Kalau tak silap dalam bulan kedua atau ketiga semasa di Zhengzhou. Satu hari terasa badan lemah dan tanda-tanda nak demam dengan panas dan lenguh-lenguh tulang. Ingatkan demam biasa, so makan panadol dari Malaysia. After few days, still not ok dan satu hari semasa ditempat kerja, kawan sekerja notice 2-3 gelembong air dileher. Makanya kawan-kawan semua mula suspect ini bukan demam biasa but chicken-pox! Dan-dan tu jugak terus balik rumah untuk elakkan berjangkit. Keesokannya..... "chicken-pox" mula menunjukkan "belangnya"! Berbintik-bintik sana sini seluruh badan! Demam pun makin kuat. Nak makan pun tak larat apatah lagi nak masak. Tambah lagi tinggal sorang-sorang di apartment. Memang itulah saat paling sengsara sepanjang bekerja diluar Malaysia. Demam panas, lenguh seluruh badan dan gatal-gatal akibat gelembung air tu memang menyiksakan. Serba-serbi tak kena, baring dikatil, dikerusi & lastly di lantai, tergolek sana-tergolek sini.

Disebakan dah tak larat sangat, terpaksa inform kawan sekerja lagi untuk bawa ke hospital. Kali ini awal-awal pesan untuk carik hospital lain yang baru sikit. Ingatkan takda, rupanya ada hospital baru yang khas untuk golongan yang mampu. Memang quite baru dan modern hospital tu, even doktornya boleh berbahasa Inggeris walaupun tak lancar. Nasib baik tak kena tinggal di ward but kali ni terpaksa masukkan air kat lengan selama seminggu berturut-turut!

Memang haru sungguh, dengan muka berbintat-bintat penuh chicken pox dan badan pun tak berapa sihat, terpaksa gagahkan juga untuk kehospital setiap pagi selama seminggu. Nasib baik nurse di hospital manis-manis, bersemangatlah sikit... ;-)

Selepas baik dari chicken pox, terfikir juga dari mana dapat virus ni. Fikir punya fikir barulah teringat kat salah sorang jaga apartment ni yang satu hari tu muka nya banyak parut bintat-bintat. Memang sah dari dialah terjangkit chicken pox ni kat aku!! Haru sungguh!! But itulah pengalaman paling sengsara, sorang-sorang menanggung sakit chicken pox! Siapa yang pernah kena chicken pox taulah camana sakitnya seluruh badan.


Sepanjang berkerja di Zhengzhou juga, few trips sempat dibuat bersama-sama dengan kawan sekerja. Antaranya ke Yellow River, Lou Yang dan yang paling menarik trip ke Xi'an dan mendaki gunung Hua atau Hua Shan di wilayah Shaanxi. Nanti sambung pengalaman semasa those trips in next post. Tungguu...