Nuffnang

Friday, December 12, 2008

Pantung Lagu Zamang Budok-budok....


Semalam baca buku Growing Up in Terengganu tulisan Awang Goneng http://kecek-kecek.blogspot.com/. Dalam salah satu page tu ada ditulis mengenai pantun lama zaman kanak dulu. Tergelak sorang-sorang bila baca page tu. Memang klasik pantun tu, biasanya budak2 dulu di Terengganu mesti tahu pantun atau lagu pendek ni. Tak tahu la budak2 sekarang tahu tak lagi pantun/lagu ni.

Pek pek li
Watakook..lang
Pek sekali
Berbulang-bulang

Pantun/lagu atas tu biasanya dinyanyikan bila main game dengan kawan2, dan ada yang selalu kalah. Dan lagu tu akan di tujukan pada yang selalu kalah tu. "Pek" tu ikut kamus aku lebih kurang kalah la,,

Mat Min tonjol
Beranok dalang botol
Timbul tenggelang
Terus masukk goolll..

Pantung yg ketiga ni, kalau versi Awang Goneng lain sikit, ni versi aku zaman budak2 dulu..

Jukk Makjukk
JJalang tepi pata
JJupe sirih kecut
Wat ubat **** gata..


*Juk MakJukk ialah Yajuj Majuj aka Gog Magog
p/s: Buku Growing Up in Terengganu is a MUST READ untuk orang Ganu atau sesiapa yang pernah tinggal di Terengganu atau sesiapa yg kahwin dengan orang Terengganu!!

5 comments:

ummi n hubby said...

kelakor nye.. teringat pulok zaman budok2 dulu..

ummi n hubby said...

kelakornyeee... geli hati dengor..
ingat pulok zaman budok2 dulu.. jupe ke dia buku tu ooo...

ummi n hubby said...

haha...
pecoh perut suke....

cikgu zainab said...

Teringatlah pulok zamang budok2 dulu!! lleni budok2 dok reti doh patung2 gituu...

elisataufik said...

i baca this book, the first few pages dah menangis rindu.
pastu skip to the last few pages, gelok besor terkekek kekek.
Really good stories lah.
I tried writing a few posts about my memories of Trengganu, tapi baru tuleh 2 posts kot (labeled Trengganu Jam).. nantilah habih penat balik haji nih buleh tuleh lagi. :)