Nuffnang

Monday, December 15, 2008

Nasi Minyak@Rotenhofgasse 30/32

Sempena Hari Raya korban kali ini, kami ambil kesempatan menjemput kenalan dan sahabat dari kalangan keluarga Malaysia di Vienna bertandang ke rumah kami untuk sessi bergurau-senda dan beramas-mesra. Bukannya selalu dapat berkumpul ramai-ramai sesama keluarga melayu macam ni. Kecoh satu rumah dibuatnya dengan suara-suara, jerit & gelak ketawa samada si kecik atau dewasa. Meriah sungguh, budak-budak sibuk dengan kawan masing-masing main di tingkat atas di bilik Faris & Haziq. Kaum ibu & bapa di bawak, sambil bercerita sambil mengisi perut. Sedar-sedar habis makanan dimeja. Rumah kami tak besar mana, jadi jemputan pun terhad sahaja. Kalau nak jemput semua kawan Malaysian di Vienna tak muat rasanya. Karang ada yang terpaksa makan berdiri pulak jadinya. Almaklum kerusi dirumah ni pun terhad juga. Sebab tu ada yang tak bernasib baik terpaksa bersimpuh ayu di lantai. Mintak maaf le pada tetamu yang terpaksa duduk di lantai.

Bila ada gathering macam ni, mesti ada makan-makannya. Kami sediakan nasi minyak Terengganu dan soto. Tetamu pula dengan murah hati membawa kuih muih yang semuanya sedap-sedap belaka sebagai pencuci mulut. Ada karipap, bubur kacang, bubur jagung, badak berendam, kueh lopez (lopeh), vanilakipferl & seri muka. Macam-macam kueh ada dah macam gerai bazar ramadhan dah. Memang murah rezki hari tu dapat merasa berbagai kueh-mueh. Alhamdulillah.

Untuk yang tak biasa makan nasi minyak Terengganu mungkin nampak pelik sebab lauknya lain sedikit dari nasi minyak negeri lain atau sebelah pantai barat. Nasi minyak Terengganu kuahnya tak guna santan tapi bawang goreng. Tapi nak buat kena ada rempahnya tersendiri, kena beli di Terengganu la. Kalau pergi ke KT, singgah Pasar Payang, ada kedai rempah ditingkat bawah yang jual berbagai rempah. Cakap saja nak rempah nasi minyak, tokey kedai akan campur rempah yg ada jadik rempah nasi minyak. Kalau nak rempah nasi dagang atau rempah kuah laksa Terengganu pun boleh di beli disitu.

Selain gulai daging, kekadang ada juga ayam masak merah (tapi kami tak buat sbb tukang masak tak cukup tangan ;-)). Juga acar mentah timun ataupun boleh juga acar masak nenas. Selain itu, optional untuk sambal belacan dan ikan kering untuk yang suka extra pedas & masin. Di Terengganu, nasi minyak ni boleh dibeli di warung atau restoren dari waktu sarapan sehingga la waktu malam. Ada orang makan atau kedai yang jual sebagai sarapan, ada yang makan/jual waktu lunch dan ada yang waktu malam. Aku kalau balik ke Terengganu memang tak miss nasi minyak tiap-tiap hari kadang2 pagi kadang2 malam. Tak lengkap balik ke Terengganu kalau tak merasa nasi minyak! Feberett maa.....

Mintak-mintak tetamu semua suka & berselera la makan nasi minyak kami hari tu. Nanti next time kalau ada rezeki untuk kami buat open house macam ni lagi, boleh cuba laksa Terengganu pula. Nak buat nasi dagang, kena tanya chef dulu dah pass atau belum.

Tapi apa-apa pun terima kasih pada semua kawan-kawan tetamu yang hadir juga membawa kueh mueh, memeriahkan dan menceriakan suasana, kenal-mengenali dengan lebih dekat dan mengeratkan silaturrahim antara kita.




p/s: Minta maaf pada sesiapa yang terliur bila tenguk gambar nasi minyak diatas. Tempahan dibuka untuk yang mengidam... ;-))

3 comments:

ummi n hubby said...

sedapnye tgk nasi minyak ngan lauk nye tuuu.. terliur na dibuatnye. nk buat xpandai.. bile agaknye leh mkn... kak ulin letak skali resepi nasi n lauk ya.. na nk try..

ilmiah ismail said...

salam dari org tranung@berlin,

saya try search resepi nasik minyak terengganu tadi,tjumpa blog akak ni.ya Allah sedapnye nmpak nasik minyak tu......terliur habis!kuah dia tu kalau masak x guna rempah nasik minyak aci x?

ulin said...

Salam Na,

dah buat ke lum nasi minyak tu...nanti kalau dah buat pastelah kat blog heheheh nak gak tgk heheheh....


Wassalam org tranung@berlin,

heheheh sorry ye baru perasan komen ni...maklumlah bulan empat teramat busy di sini....heheheh masa tuh duk sibuk trip sana sini hehehehe...blog nih hubby akak yg tulis...akak tak reti ngat buat kuah nasi minyak tanpa rempah tu heheheh....sebab resepi dari sifu (mok mertua) guna rempah hehehehe....