Nuffnang

Monday, November 17, 2008

Winter Tyre


Di Austria, start dari 1 Nov every year, semua kenderaan mesti tukar tayar ke winter type but its not mandatory. Tak pasti pulak motor kena tukar ke tidak, tapi during winter, mana la ada orang naik motor. Sejuk + bahaya+slippery. Kalau tidak tukar ke winter tyre tak le menjadi kesalahan undang2 jalanraya atau polis takde nak sama ke apa. Tapi akan ada problem dengan insuran incase involve in accident. Insuran takan cover kalau accident during winter tapi tak pakai tayar winter. Other option ialah guna summer tyre + snow chain bila driving di snowy areas. Biasanya snow chain ni penting di kawasan yg ber"snow" tebal.

Winter tyre di Austria ni bezanya cuma ada extra bunga diantara bunga2 tayar tu. Susah nak explain, so tengok first pic above je la. Probably untuk extra grip bila jalan berais or bila ada snow. Biasanya winter tyre ni mesti pakai hingga April then boleh tukar ke summer/normal tyre semula.

Tapi winter tyre di Austria ni berbeza dengan winter tyre di Sweden. Kalau di Sweden, winter tyre depa siap ada besi stud lagi. Maybe sbb winter di Sweden lebih extreme lagi. Kalau tak silap winter tyre berstud dari Sweden or Finland are not allowed to drive di belah tanah besar Europe.

p/s: All pics cedok from the net.

No comments: