Nuffnang

Thursday, November 20, 2008

Self service newspaper@Vienna

Jangan terkejut bila tengok gambar atas tu. Itu ialah self-service "machine" untuk beli newspaper during Sunday di Vienna ni. Di sini kalau hari Ahad boleh kata semua kedai tutup except some restaurants. Kedai roti pun bukak sampai tengahari je. Masa mula2 datang sini dulu terkejut jugak tengok style tempat jual newspaper self service ni, sebabnya paper tu cuma diletak dalam beg plastik yang terbuka saja. In fact kalau nak ambil macam tu saja tanpa letak duit pun boleh. Takda sapa tahu atau nak ambik tahu pun. Kalau orang nak bawak lari terus paper dengan box untuk duit tu pun boleh. Benda tu cuma sangkut saja kat tiang tu.

Tapi setakat ni yg aku sempat tengok, takada lagi orang ambik paper tanpa letak duit. Amazing isnt it? Bagi aku ni menunjukkan honestnya orang sini dalam bab ni. Ye la kalau memang ada orang curi benda ni dah tentu tokey or agen jual paper tu tak guna konsep macam ni. Lagipun memang crime rate di Vienna ni boleh kata quite low la.
Satu soalan.... kalau guna konsep ni di Malaysia, berapa lama benda ni boleh dilihat tergatung kat tiang tu??... ;-))

No comments: