Nuffnang

Sunday, November 30, 2008

Guitaristt....

Damia is always interested to play with Faris's guitar. Just now while Faris went upstair to pick something from his room, Damia grab the chance for her turn, a minute of "unplugged session". She has talents right?

Monday, November 24, 2008

Yo Ya Vivi in Colombia... ¿Y Tu?

June 2003, aku start bekerja as a freelance contractor. First contract ialah di Colombia for 6 months. Quite teruja jugak masa tu, dengan offer yg agak menarik, dan lokasi yg sama sekali asing dan paling jauh yg aku pernah travel masa tu. Apa yg buat aku terima offer kontrak tu sebab masa tu 2 orang kawan baik sudah pun berada di Bogota. Tempat asing macam ni better la kalau ada kawan sekali. Sebelum pergi macam2 cerita kurang menarik pasal Colombia ni tapi selepas dapat cerita sebenar dari kawan yg dah berada disana barulah aku setuju untuk terima offer tu.
Process visa kerja semua dibuat di Bogota, but sebelum pergi mesti ada satu surat official dari Labour dept with statement of 30 days temporary work permit given. Not allowed untuk apply visa kerja kalau masuk as tourist visa. Sebelum datang jugak kena inform dengan security manager tempat kerja so diorang arrange for transport untuk pickup di airport. Travel ke Bogota memang meletihkan. Dari KLIA ke Changi, transit for few hours. Lepas tu Changi ke CDG Paris, transit lagi beberapa jam. Dari CDG baru lah fly ke Bogota, kalau tak silap total travelling time is more than 24hrs.
Di Bogota, aku menyewa apartment sekali dengan kawan disana. Quite nice apartment dan surrounding area pun ok. Aku diberitahu kawasan tu boleh dikatakan safer than some other areas. Salah satu yg menarik di Bogota ialah cuacanya, cool sepanjang tahun! Ini disebabkan kedudukan geografi bandar Bogota yg berada di ketinggian 2640m from sea level. Di waktu siang boleh pakai tshirt only but better or more comfortable with light jacket. Night time was much colder so thicker jacket is necessary.
Orang Colombia ni quite friendly jugak, macam orang kita jugak. Rupa diorang pun kalau yg tulen latinos tu macam rupa melayu tapi ramai penduduk depa yg kacukkan Spanish. So boleh tengok ramai yg ala2 kulit putih, dan golongan perempuan pun cantik2. Kalau tengok cerita telenovela Yo Soy Betty La Fea... haa tu cerita made in Colombia.

Bandar Bogota ni ada part yg safe, ada yg not advisable to visit by foreigners. Ada several tip untuk foreigners, given by our security manager on the first day in the office. Contohnya kalau naik teksi, dont ever took or read a magazine given by the taxi driver. It may contains drug powders and you may get fainted right away and robbed. If lucky you will just lost your money and documents, but if not, part of your body may dissappear too e.g. kidney! Or even worse you may get kidnapped! Foreigners always the favourite target of kidnappers. If got kidnapped, chances to be found alive very very small. Itu based on the real situation in Colombia.

Advise lain, macam pergi balik kerja, do not always use same route. Try guna different route. You may be on target by some bad people. Kalau naik teksi jugak, if taxi driver tu bawak ke jalan yg pelik or yg kita tak familiar, ask the driver to stop and get another taxi (ni pernah terjadi kat aku, not sure apa intention taxi driver tu but who knows..). Ada few lagi precaution tips... malas la nak tulis yg negative saja pasal Bogota ni.

Aha.. satu lagi pengalamanan menarik di Bogota ialah apabila terpaksa kerja malam di site. Site ni terletak di luar Bogota, dalam 45 min drive by car. Di Bogota kalau kerja malam di site, office akan sediakan transport. Not allowed untuk guna public transport. First time kena kerja malam sorang2, terkejut apabila transport datang pickup, 2 orang lelaki in black suit (ala2 Men in Black gitu..) drive also a black SUV. So aku terpaksa la duduk belakang ala2 tokey gitu..haha dan SUV tu siap dengan cermin bullet proof... tebal giler cerminnya. Then ada motosikal dengan penunggangnya dressed in all black jugak follow dari belakang. Memang gempak abis! Aku perasan 2 orang dlm SUV tu siap ada pistol sisip celah ketiak tu. Giler.. rasa macam bapak mafia habislah! Hehe..

Bogota sebenarnya a nice city at least part of the city. Every Sunday, some roads ditutup until noon untuk aktiviti cycling, jogging, skating etc. So boleh tengok ramai orang atas jalan raya. It looks very peaceful. See 1st & 2nd pic above. Di Bogota jugak ada several tempat menarik untuk tourist. Salah satunya ialah Moserrate. Ia ialah nama satu bukit or tanah tinggi di Bogota. Boleh pergi dengan taxi then naik cable car to the top of the mountain. Dari atas tu dengan ketinggian 3152 m boleh tengok pemandangan bandar Bogota yg meluas. Cukup cantik pemandangan dari atas tu. Di atas tu jugak ada satu old church yang bagi orang local ianya cukup bersejarah as a pilgrim destination. Jangan tanya aku camana pilgrim depa... pic Monserrate below.


Satu lagi tempat menarik ialah Plaza de Bolivar or Bolivar Square. Ianya diberi nama sempena nama Simon Bolivar. Salah satu figure terkenal di Amerika Latin yg fight for the independence of Colombia, Venezuela, Peru, Bolivia, Ecuador & Panama from the Spanish monarchy.
Bolivar Square dikelilingi dengan bangunan bersejarah dan kalau tak silap aku, berdekatan situ ada bangunan parlimen dan some museums. Teringat semasa di salah satu museums disitu, bersembang dengan museums officer situ tentang cadangan aku & kawan masa tu untuk jalan2 di kawasan penempatan disekitar museum tu. Officer tu larang sama sekali kami dari teruskan niat tu, katanya its not safe for foreigners, walaupun dlm berkumpulan.
Semasa 6 months di Colombia, sempat juga travel ke Medellin atas urusan kerja untuk 3 hari. Bagi aku, Medellin sedikit seram kalau compare dengan Bogota. Bandar ni lagi padat penduduknya dari Bogota. Berjalan sekitar bandar Medellin terasa semacam je.. entahlah. Mungkin sebab Medellin ni terkenal seantero dunia dengan pusat aktiviti dadahnya & mafia dadahnya yg dimana2. Bandar ni kedudukannya di lembah yg dikelilingi oleh bukit bukau. Semasa perjalanan dari atau ke lapangan terbang Medellin, boleh tengok pemandangan bandar Medellin dari kawasan tinggi dan agak cantik juga. Sorry takda gambar di Medellin yg sempat diambil masa tu.
Satu lagi bandar yg aku sempat pergi ialah Baranquilla. Sempat tinggal di Baranquila ni selama sebulan. Bandar ni terletak berdekatan dengan laut dan di north of Colombia. So cuaca disini sebijik macam di Terengganu, panas terik dengan angin laut. Baranquilla ni juga terkenal sebagai tempat lahir penyanyi pop Shakira! Bandar ni menarik jugak dan sekali lagi macam bandar lain di Colombia, bandar ni virtually divided in 2 part, north & south. Northern part mostly kawasan kediaman orang2 kaya atau modern, tapi southern part boleh nampak kawasan org miskin.

Semasa disana aku menyewa satu apartment, a nice one & teramat dekat dengan shopping mall paling besar di Baranquilla. Kalau tak silap nama mall tu Buena Vista. Memang best sebab cuma jalan kaki je dari apartment ke rumah. Almost tiap2 hari ke mall tu. Gambar atas tu ialah view dari apartment aku di Baranquilla. Apa lagi boleh dibuat kalau hidup sorang2 di tempat asing macam tu. Nasib baik takda kutu kalau tak habis mati kutu!


Tapi pengalaman di Colombia memang berharga sekali. Sempat jugak belajar spanish secara tak official, biasanya pak guard apartment di Bogota yg jadik mangsa asahkan spanish aku. Balik kerja mesti lepak dulu sembang2 dengan guard yg tak tahu langsung english. Sempat berpuasa juga di Bogota. Nasib baik contract ends 1 week sebelum hari raya. Sempat balik beraya di Malaysia walaupun dapat offer untuk extend contract lagi for another 6 months. Tak sanggup lagi dah nak bejauh dari family for 6 months straight! Sengsaraaaa!! hehe...

p/s: "Yo Ya Vivi in Colombia... ¿Y Tu?" means "I lived in Colombia ... And You?". Ayat ni aku dapat dari satu advertisement dekat tempat tunggu teksi di Bogota dan sampai la ni aku ingat..

p/s 2: Gambar2 atas blur sikit sbb guna digital kamera 1 MP je... zaman dulu2 takdok pitih lagi nak beli yg canggih2.

Saturday, November 22, 2008

Erster Winterschnee in Wien.. First Winter snow in Vienna

Hari ni snow turun pertama kalinya untuk winter tahun ni. Suhu hari ni pun dlm -3 C.. beku dah semua. Tapi hari ni snow cuma ciput je lagi... tapi kalau tengok forecast, whole next week will be snowy. Budak2 ni pun dah tak sabar-sabar untuk main snow semula.
So pagi-pagi Sabtu macam ni, aktiviti rutin biasanya aku akan ke pasar beli lauk pauk+ grocery apa yang patut. Tapi hari ni Haziq & Damia, bersungguh-sungguh nak ikut walaupun cuaca beku kat luar. Nak main snow punya pasal.. tak sabar-sabar dah.

Keluar dari apartment, bolehlah tengok snow ciput atas kereta2 yg park depan apartment. Bolehla tu.. buat permulaan, kaut snow-snow tu buat snow ball. Seronok bukan main dah Haziq & Damia dapat merasa snow semula after a year.

Bila dah sejuk beku macam ni, nak berjalan pun tak selesa bila badan dah berbungkus dari rambut sampai ke kaki. Sejuk kemain, pedih tangan kalau tak pakai glove. Gambar atas tu rupa pasar sayur-sayuran & buah-buahan yg dekat rumah kami. Setiap pagi kecuali Ahad, pasar ni ada sehingga tengahari. Sayur & buah di sini lebih segar & murah kalau dicompare dengan di kedai biasa or supermarket. Geram kalau tengok buah-buahan disini yg segar2. Sekarang ni musim anggur lagi & limau manderina. Anggur sekilo sekarang pun cuma Eur 1 je dah.

Dah sejuk2 pagi-pagi ni, perut pun cepat lapar. Haziq & Damia sibuk ajak pergi makan kebab kat kedai. So pagi tadi merasa la dua orang tu kebab pagi panas2... licin habis & sedapppppppp!!!!




Friday, November 21, 2008

Colgateman!


Saw this "Colgate man" in front of the kid's school today. Funny though, seeing the toothpaste that we use daily having 2 legs.. ;-)).

Thursday, November 20, 2008

Self service newspaper@Vienna

Jangan terkejut bila tengok gambar atas tu. Itu ialah self-service "machine" untuk beli newspaper during Sunday di Vienna ni. Di sini kalau hari Ahad boleh kata semua kedai tutup except some restaurants. Kedai roti pun bukak sampai tengahari je. Masa mula2 datang sini dulu terkejut jugak tengok style tempat jual newspaper self service ni, sebabnya paper tu cuma diletak dalam beg plastik yang terbuka saja. In fact kalau nak ambil macam tu saja tanpa letak duit pun boleh. Takda sapa tahu atau nak ambik tahu pun. Kalau orang nak bawak lari terus paper dengan box untuk duit tu pun boleh. Benda tu cuma sangkut saja kat tiang tu.

Tapi setakat ni yg aku sempat tengok, takada lagi orang ambik paper tanpa letak duit. Amazing isnt it? Bagi aku ni menunjukkan honestnya orang sini dalam bab ni. Ye la kalau memang ada orang curi benda ni dah tentu tokey or agen jual paper tu tak guna konsep macam ni. Lagipun memang crime rate di Vienna ni boleh kata quite low la.
Satu soalan.... kalau guna konsep ni di Malaysia, berapa lama benda ni boleh dilihat tergatung kat tiang tu??... ;-))

Wednesday, November 19, 2008

Rock Selamba@Radio Muzik!!

Satu pagi bebaru ni tengah siap2 nak pergi kerja and budak2 nak pergi sekolah, ngadap pc sekejap. Sempat browse website streaming yg popular

http://www.um.com.my/streaming/v1/.

Biasanya kalau gian nak tengok RTM boleh la kadang2 tengok melalui website ni. TV3 busy sokmo... susah nak dapat.

Tapi hari tu gatal tangan pi klik Radio Muzik... sekali rupanya rancangan Rock Selamba!! Wahh.. rancangan feveret semasa di Malaysia. Biasanya sebelum ni kalau ada kat Malaysia maknanya tengah cuti atau no job la tu. So tugas harian pi hantar anak & wife ke sekolah & kerja then ambik belah petang. So selalu layan rancangan Rock Selamba ni masa dalam kereta everytime keluar dari rumah pukul 2 pm utk pergi lunch, ronda2 & ambik anak. Memang tak miss kalau during weekdays. Rancangan ni start pukul 2 pm dan kalau tak silap untul 3 pm.

So kali ni boleh dengar balik rancangan ni di sini kebetulan 7am Vienna sama dengan 2pm Msia time. Sempat la layan feeling setengah jam lagu rock melayu lama & baru...dan kadang2 lagu "omputih".... best bestt!!!!

Monday, November 17, 2008

Winter Tyre


Di Austria, start dari 1 Nov every year, semua kenderaan mesti tukar tayar ke winter type but its not mandatory. Tak pasti pulak motor kena tukar ke tidak, tapi during winter, mana la ada orang naik motor. Sejuk + bahaya+slippery. Kalau tidak tukar ke winter tyre tak le menjadi kesalahan undang2 jalanraya atau polis takde nak sama ke apa. Tapi akan ada problem dengan insuran incase involve in accident. Insuran takan cover kalau accident during winter tapi tak pakai tayar winter. Other option ialah guna summer tyre + snow chain bila driving di snowy areas. Biasanya snow chain ni penting di kawasan yg ber"snow" tebal.

Winter tyre di Austria ni bezanya cuma ada extra bunga diantara bunga2 tayar tu. Susah nak explain, so tengok first pic above je la. Probably untuk extra grip bila jalan berais or bila ada snow. Biasanya winter tyre ni mesti pakai hingga April then boleh tukar ke summer/normal tyre semula.

Tapi winter tyre di Austria ni berbeza dengan winter tyre di Sweden. Kalau di Sweden, winter tyre depa siap ada besi stud lagi. Maybe sbb winter di Sweden lebih extreme lagi. Kalau tak silap winter tyre berstud dari Sweden or Finland are not allowed to drive di belah tanah besar Europe.

p/s: All pics cedok from the net.

Saturday, November 15, 2008

Tilapia@Austria


First time jumpa ikan Tilapia ni kat Vienna ni bila pergi grocery shopping kat asia supermarket disini. Terus angkut 3 ekor, harga pun tak mahal sangat, kalau tak silap Eur 3.50 per kilo. Dulu kalau semasa tinggal di Ampang, setiap hari Ahad pergi ke pasar tani di Taman Melawati. First stop mesti beli ikan Tilapia ni yg masih hidup-hidup dalam bekas. Pekedai tu yg akan potong & bersihkan mana yg kita nak. Balik rumah goreng atau panggang, makan dengan sup atau cecah dengan kicap cili.. aduss sedapppnyaa. Rindunya dengan pasar tani Taman Melawati ni, macam2 gerai yg jual lauk pauk & makanan. Biasanya beli nasik lemak, nasik kerabu & mee rebus.... isttt best..bestt..

Tapi disini dah takda peluang nak rasa Tilapia segar, tapi dapat yg beku keras kettung ni pun dah sedapp dah. Bila dah goreng, tak terkata sedapnya. Budak2 ni pun semua suka ikan ni bila digoreng. Kalau tengok dari packaging, ikan kat sini datang dari Indonesia, punyala jauh datangnya, patut la beku pong!

Bila cerita pasal ikan goreng ni, teringat semasa tinggal di Colombia, antara makanan feveret atau menu feveret bila pi restoran disana ialah Mojarra Frita. Kalau tak silap aku Mojarra ni ialah Tilapia. Menu Mojarra Frita ni biasanya ada seekor ikan Mojarra goreng, salad/tomato (ensalada) dan nasi(arroz). Nasik ni biasanya optional dan boleh diganti dengan kentang goreng atau pisang goreng ala Colombia.


Pisang goreng tu bukan macam pisang goreng kita kat Malaysia tapi kalau tak silap aku, pisang muda yg dipenyek then digoreng. So rasa dia tak la manis.

Nasi pulak ada dua jenis either nasik biasa(arroz blanco) atau nasik kelapa (arroz con coco) nasik yg dimasak dengan kelapa. Rasa pun pelik. Biasanya aku order Mojarra Frita ni dengan kentang atau pisang goreng. Kat bawah ni ada contoh pisang goreng yg aku cerita tadi.


Terlanjur cerita pasal makanan di Colombia, salah satu yg biasa aku makan during tea break kat gerai2 tepi jalan ialah Empanadas atau karipap. Colombia pun ada karipap.. tapi aku makan yg vegetarian je la. Sedappp dah tu pun, pekena pulak dengan cafe negro (black coffee) atau cafe con leche (kopi susu). Colombia memang terkenal dengan kesedapan kopinya... among the best in the world! Kalau tak percaya pergi cari Colombian coffee and taste the different!
Dah lari dari tajuk dah ni, nantila lain kali boleh cerita lagi panjang pasal life di Bogota, Baranquilla & Medellin.


p/s: gambar2 Mojarra Frita & Empanadas dicedok dari internet.



Sunday, November 9, 2008

Halal Restaurants in Vienna & Salzburg

Below are list of halal & Malaysian restaurants in Vienna & Salzburg. Its not the only available halal restaurants in Vienna or Salzburg, but the one that kinda "registered" with Malaysian embassy here. There are lots more halal restaurants here in Vienna especially those kebab stalls that run by the Turkish.

Malaysia embassy put those restaurants in a proper list which normally handed out to Malaysian visitors who frequently request the information from the embassy.

Thinking that would be a good idea to share it here too, maybe someone, somewhere search for those information from the net.

One is missing form the list.... Malay Malaysian restaurant? So anybody outthere wanna start one? I'll definitely be your first & regular customer!

Anyway i just copy & paste the info list prepared by the embassy here:

MALAYSIAN / HALAL RESTAURANTS

VIENNA


Chinese-Malaysian operated restaurants – offering Malaysian seafood specialities
(all will cook Halal dishes upon request)


1. Ann
Operngasse 20B
A-1040 Vienna
Tel. (01) 585 2102

2. EAT Asia Cooking
Getreidemarkt 11
A-1060 Vienna
Tel. (01)585 4218

3. Chopstick House (food-court restaurant)
Millennium City
Handelskai 94 – 96
A-1200 Vienna
Tel. (01) 205 63 88


Arabian Restaurants

*1. Lord of S (upper price bracket - ideal for entertaining high-ranking guests)
Liebenberggasse 7 / Parkring 10
A-1010 Vienna
Tel. (01)512 71 66

*2. Al Fayrooz (with live dance and music)
Dr Karl Lueger Ring 8
A-1010 Vienna
Tel. (01) 533 84 11

*3. Al-Gebra (Arabian-Mediterranean)
Marxergasse 5
A-1030 Vienna
Tel. (01) 715 99 59

*4. Café Restaurant Hero
Dominikanerbastei 17
A-1010 Vienna
Tel. (01)533 8447

*5. Couscous Restaurant and Catering (Arabian-African)
Grünentorgasse 19
A-1090 Vienna
Tel. (01)310 8517


Persian Restaurants

*1. Apadana
Wehrgasse 31
A-1050 Vienna
Tel. (01) 587 24 31

*2. Pars
Lerchenfelderstrasse 148
A-1080 Vienna
Tel. (01) 405 82 45

*3. Hafes
Kaiserstrasse 98
A-1070 Vienna
Tel. (01) 523 9936

4. Hatam
Währingerstrasse 64
A-1090 Vienna
Tel. (01) 3109450)

5. Restaurant Nayeb
Gumpendorferstrasse 22
A-1060 Vienna
Tel. (01) 2087099


Turkish Restaurants

*1. Café Restaurant Kent (located near a busy market - popular with Turks and locals)
Brunnengasse 67
A-1160 Vienna
Tel. (01) 405 91 73

*2. Etap Taverna
Neulerchenfelderstrasse 13
A-1160 Vienna
Tel. (01) 406 0478

Others

1. Demi Tass (Indian restaurant – partial Halal)
Prinz Eugen Strasse 28
A-1040 Vienna
Tel. (01) 504 3119

2. Asia Halal (Halal restaurant serving Chinese, Japanese & Indian specialities)
Schönbrunnerstrasse 85
A-1050 Vienna
Tel. 5450292

3. Levantes (Halal Levantine specialities, popular with locals)
Wallnerstrasse 2
A-1010 Vienna
Tel. (01) 5332326

4. Diwan (Halal kebabs & snacks)
Wallensteinstrasse 48
A-1020 Vienna
Tel. (0664) 637 5557 )mobile)

5. Der Wiener Deewan (popular Halal Pakistani restaurant , excellent value for money)
Liechtensteinstrasse 10
A-1090 Vienna
Tel. 925 11 85

6. Schnack Roti Corner (Halal Indian snacks)
Schwarzspanierstrasse 22
A-1090 Vienna
Tel. (01) 276 21 37

7. Kevansaray Lobster Bar (upper price bracket seafood restaurant )
Mahlerstrasse 9
A-1010 Vienna
Tel. (01) 5128843

8. Banyan Restaurant (modern Asian restaurant housed in a former market-hall also offers
Nussdorferstrasse 22 Malaysian, vegetarian and seafood specialities)
A-1090 Vienna
Tel. (01) 319 2257


* recommended by a Representative of the Muslim Community in Vienna
(Islamische Glaubensgemeinschaft)


SALZBURG

1. Fujiya Restaurant (Chinese-Malaysian restaurant, will prepare Halal meals upon request)
Eberhard-Fugger-Strasse 11
A-5020 Salzburg
Tel. (0662) 64 55 22

2. Indian Restaurant Taj Mahal (will prepare Halal meals upon request)
Bayerhamerstrasse 13
A-5020 Salzburg
Tel, 0662 882010

3. Bella Vita Ristorant Pizzeria (Pakistani-owned pizza restaurant – also serves
Vogelweiderstrasse 9 Halal traditional Pakistani dishes)
A-5020 Salzburg
Tel. (0662) 88 33 38



Selamat Menjamu Selera.... ;-))

Monday, November 3, 2008

Salzburg, St Gilgen & Wels pt.3

Dari St Gilgen, kami sampai lebih kurang pukul 3 pm di Wels. Dah ada few guests yg sampai. tuan rumah masih lagi tengah barbecue ayam & lamb, dengan bau yg cukup menyelerakan. Memang sedap-sedap belaka menu yang tuan rumah hidangkan.
Di open house ni dapat la kenal dengan lebih dekat lagi kawan2 Malaysian di Wels. Tapi sayang diorang semua dah nak balik hujung tahun & early next year. Baru nak kenal2 dah nak balik pulak dah. Kalau tak boleh singgah lagi lain kali kalau pergi ke Wels. Di Wels ada few ladang apple & strawberry yg public boleh pergi untuk apple picking or strawberry picking during its season.

Yang pasti budak-budak la paling seronok bila ada gathering macam ni. Bukan selalu dapat jumpa kawan2 sebaya. Apa lagi, riuh rendah macam-macam gelagat budak2 dalam rumah tu. Bila berada dalam gathering macam ni teringat suasana di Dallas. Seronok bila dapat berkumpul macam ni sembang2, makan2. Hari tu sembang tak ingat, sampai pukul 8:30 pm baru berangkat balik ke Vienna. Sampai Vienna dah pukul 11 malam.. ngeri jugak drive time sejuk2 malam2 gini sbb kabus tebal terutama semasa di highway.

Apa-apa pun terimakasih daun keladi untuk tuan rumah kerana jemput kami ke open house. Yang pasti barbecue ayam & lamb memang power... boleh kasi resipi dok? hehe.. Panjang umur jumpa lagi di Malaysia pulak..insyaAllah.


Saturday, November 1, 2008

Salzburg, St Gilgen & Wels pt.2

Dari Salzburg, sementara awal lagi untuk pergi ke open house kawan di Wels, kami menuju ke St Gilgen dahulu. Reception di hotel recommend kami untuk melawat St Gilgen yg popular di kalangan pelancong ke Salzburg. Jika sesiapa yg datang ke Salzburg & ambil tour package, salah satu destinasi ialah St Gilgen ni jugak.
Keluar je dari bandar Salzburg, terus drive mendaki bukit, dengan jalan berpusing-pusing macam ular. Jarak bandar Salzburg ke St Gilgen tak jauh, cuma around 30-45 min.


Sedikit info mengenai St Gilgen, pekan ni terletak 545 m above sea level. Terletak bersebelahan dengan Wolfgangsee (Wolfgang Lake). Memang satu destinasi pelancongan terkenal di Salzburg. Di pekan St Gilgen ni juga ada cable car untuk ke salah satu puncak gunung disitu untuk melihat pemandangan dengan lebih menarik. Ada jugak tour boat keliling Wolfgangsee untuk tengok pemandangan gunung-ganang sekitar tasik tu.


Sepanjang perjalanan dari bandar Salzburg ke St Gilgen, pemandangan memang cantik sekali, dengan padang rumput hijau. Boleh dilihat banyak ladang2 lembu jugak, sampaikan kalau bukak tingkap boleh bau aroma "lembu-lembu" tu semua.
Sempat jugak kami berhenti di salah satu hotel di tepi jalan untuk tengok pemandangan & snap few pictures. Dan dalam perjalanan tu jugak kami menyusur bersebelahan tasik Fuschl am See. Tasik ni lebih kecik daripada Wolfgangsee. tapi tidak kurang canteknya. Ada few hotel besebelahan dengan tasik ni.


Sepanjang perjalanan, pemandangan memang memukau, gunung ganang & tasik, memang truly amazing scenary. Sukar nak di gambarkan with words macamana cantiknya pemandangan disini. During winter nanti bila those mountains covered with snows, mesti lagi cantik. Salzburg memang terkenal dengan aktiviti skiing atau winter sport bila winter season.


Satu yg tak dapat dilupakan ialah bila driving di sekitar puncak2 bukit tu tetiba ternampak Wolfgangsee dari puncak bukit. Pemandangan masa tu memang amazing!! Terus ternampak ada parking area, banyak kereta parking & ada restoren disitu. View memang cukup cantik. Sempat berhenti disini sekejap untuk snap pictures lagi. Wish that i have a better camera. Kamera aku ni dah outdated sgt, 4 MP je... quality tak cantek sgt. Tak puas bila tengok hasilnya... Dah tiba masanya kot tukar ke new one.


Sampai di pekan St Gilgen, boleh nampak ramai pelancong, stesen cable car untuk ke salah satu puncak bukit disitu. Banyak jugak guest house di sekitar pekan St Gilgen ni. Boleh tahan jugak canteknya pekan St Gilgen. Sekali lagi, pemandangan disini buat aku teringat pemandangan di bandar Bariloche di Argentina. Bariloche juga terletak di kawasan pergunungan banjaran Andes, berhadapan tasik besar & famous utk outdoor activity samada during summer atau winter sport. Nanti kalau ada masa lain kali aku cerita pasal trip aku ke Bariloche ni.


Sempat pusing2 sekitar St Gilgen ni dan dah puas ber"gambar"an terus sambung perjalanan ke Wels. On the way ke Wels, kami drive melalui satu lagi tasik besar iaitu Mondsee. Kami tak berhenti di Mondsee sbb dah singgah during summer trip lepas. During fall season ni pemandangan pokok2 dengan daun kekuningan & kemerahan sepanjang jalan pun menarik jugak. Nampak bewarna warni pulak pokok pokok ni semua.


Dari sini kami terus ke Wels, dah tak berhenti dah. Open house start pukul 3 pm. Mana boleh sampai lambat kang melepas hidangan2 sedap pulak. Nasib baik semua sempat alas perut dengan pizza cheese restoren Pakistan di bandar Salzburg tengahhari tadi. Tapi pizza cheese kat restoren tu memang sedap betul, tambah lagi bila makan panas-panas. Sedap sungguh!! Memang recommended untuk sesiapa yg nak pergi ke Salzburg untuk merasa pizza cheese tu.


Sambung dengan open house di Wels pulak in next part...