Nuffnang

Sunday, October 12, 2008

Stockholm Revisited..

Stockholm revisted again!! I was in Stockholm for 4 days last week. My second visit for this year. This time I managed to meet my new line manager and few other new team mates which had join our team since early this year.

Actually, the main purpose of this visit is to attend the team workshop that was held somewhere north of Stockholm, in a place called Haga Slott. http://www.hagaslott.se/ .

At least once or twice a year, I need to visit the office in Stockholm or more precisely, Kista. Aku ni part of Sweden office's headcount, but sitting in Vienna. All my team mates are in Sweden and also line manager. Kadang2 tu leceh jugak, work structure macam ni, kena report both to manager's in Austria and Sweden. Tu belum campur lagi dengan daily work dengan customers di Finland & UK. Sakit pala otak keje sini..

Talk about Kista, it is an IT city, some people called it Silicon Valley of Sweden, and located still in Stockholm. Most of the IT company have their office in Kista. Alaa.. macam Cyberjaya la gitu. But most of the buildings here are conquered by Ericsson. You can see Ericsson's building everywhere in Kista.. banyak betull. Almaklum lah.. kampung dia la katakan. Lagipun, the fact that Ericsson is the biggest telecommunication infrastructure company in the world and Sweden is where Ericsson's birth place, so no wonder lah kan.

OK... back to the workshop or team building. Kalau tak silap dlm 20-30 orang je kut yg ikut kali ni. We share cars, driving from the office to Haga Slott. Its just around 1 hour drive to north of Stockholm. Haga Slott ni sebenarnya hotel & location dia a bit in country side, quite peaceful. Whole morning, filled with conference and discussion, borringg.. ngantukk jangan cerita laa..

Aktiviti after lunch baru menarik sikit. Ada outdoor activity, senaman ringan & acara menembak guna pistol separa mainan ni. Senapang tu memang nampak macam real, made from wood & steel. Beratnya pun macam real senapang jugak. Cuma takda peluru, its just a laser gun. Tembak piring yg dilepaskan terbang, then kalau kena points will be automatically showed at the display. Cuma bunyi & feel masa tembak tu tak real laa.. Tapi it really was a fun & interesting game!
Malam pulak ada dinner kat hotel tu jugak. Part ni yg leceh ni.. sbb its kinda formal dinner. Masa tunggu untuk dinner & sembang2, ada di serve kan champagne.. aduss bosan betul. Semua pakat minum, sampai kat aku.. "water please"... hehe.

Rupa-rupanya colleague pompuan semua dress-up canggih-canggih. Aku & 2-3 orang lagi cuma pakai t-shirt berkolar je. Mana la tau formal dinner macam ni. Ahh tak penting semua tuu.. Bila part makan pulak, aku dah awal2 sound coordinator, yg aku prefer vegetarian food. So malam tu jadilah vegeratian sekejap. Others punya meal ada ayam etc la.. aku punya cuma ntah apa bentuk macam burger tapi made from vege lah. Boleh tahan jugak lah rasa dia... hentam saja, janji kenyang.
Lepas dinner sempat sembang2 sekejap dengan colleague yang asal dari Singapore. Geng2 yang lain masih kat dinner room, apa lagi kalau tak minum-minum. Semasa breakfast esok pagi baru tahu, yg mereka semua minum sampai pukul 3 pagi, itupun terpaksa stop sebab restauran nak tutup. Itu yg tak bestnya kalau dengan orang putih ni, kalau ada event apa2, kalau tak mabuk tak sah! Pagi tu aku yg jadik mangsa drive kereta balik ke ofis. Mana taknya, 3 orang lagi semua pening2 lalat lagi. Kalau drive & kena tahan dengan polis, memang tak lepas breath test punya. Siott je!
Tapi hotel Haga Slott ni memang cantik, aku rasa its an old castle atau rumah orang-2 kaya dulu-dulu, dengan pokok-pokok yg daunnya mostly dah kekuningan & luruh, fresh & clean air, quiet & peaceful...




No comments: