Nuffnang

Monday, September 22, 2008

Once Upon A Time in..... Tigre, Argentina

Time lunch tadak keje, duk belek-belek gambar lama dalam pc. Went through some pics semasa kerja di Argentina early 2005 dulu. Nice memories in a very nice country. Yep, Argentina is a very nice, beautiful & peaceful country. So, thinking why not to share those old memories here.

Eventhough it was a short 2 months contract job, I managed to travel to several different cities throughout Argentina besides Buenos Aires such as Comodoro Rivadavia, Salta, Trenque Lauquen, Tigre, Bariloche and not forgotten across the river, Colonia in Uruguay! Well those mostly becoz of work related travel.



Anyway I'll try to recall my experience in all those cities. But, one main thing that i can tell, living outside Buenos Aires is quite challenging. Especially when it comes to communication. Mujurlah that i have some basic "tunggang-langgang" spanish that i learnt during my stay in Bogota, Colombia.. the city of Yo Soy Betty La Fea!



Ok, balik pada plan asal nok cerita pasal trip ke Tigre. Tigre ni located dlm 30km north of Buenos Aires. Terkenal dikalangan pelancong yg datang ke Buenos Aires. Untuk pergi ke Tigre, kami naik train dari stesen train Retiro di Buenos Aires. Perjalanan ambil masa dlm sejam & harga tiket pun murah. Lupa dah harga dia but murah dan train pun jenis kokak punya jenis kalau tadak seat buleh berdiri. Kalau tak silap train depart every hour dari BA ke Tigre ni.

Antara tarikan bandar Tigre ni ialah sungai & canal disekitar bandar ni. Dan ada sightseeing bot untuk pelancong cruising sepanjang sungai dan boleh lihat very beautiful scenery sepanjang cruising tu. Boleh nampak beautiful rest houses tepi sungai, orang mandi manda, main canoe, boats etc. Di tepi sungai jugak ramai orang sun bath.



Musuem yg ada di bandar ni jugak antara tarikan utama contohnya yg popular ialah Navy Museum. Tapi aku tak masuk la. Masa aku pi sana, cuma naik sightseeing cruise keliling bandar, lepas tu jalan kaki keliling Tigre ni.

Dan satu lagi tarikan utama Tigre, bazar shopping dia. Memang menarik, bermacam2 benda ada disini and its cheap!! Barangan kulit, buah2an, perabot, souviners... mmg cantek & cheaper than in Buenos Aires. Jangan lupa, Argentina memang terkenal dgn barangan kulit, ye lah tengok lah berapa banyak lembu yg diternak di sini. Tapi masa kat Tigre tu dah ingat2 lupa apa yg aku makan during lunch. Kalau tak silap makan kat McD je kot. Makanan ruji di obersee kalau dah takda option lain.


It was just a one day trip in Tigre. Petang tu jugak cabut balik ke BA, sampai2 dah gelap. Tapi bandar Tigre ni memang a must to visit untuk sesiapa yg datang ke Buenos Aires.



No comments: