Nuffnang

Saturday, May 31, 2008

Haziq@kindergarten


Petang semalam ada aktiviti Family Fest di kindergarten tempat Haziq belajar. Kali ini giliran kelas Haziq untuk buat persembahan. Dalam persembahan tu Haziq take part as a "whale". Kelakar la pulak tengok 4 orang sekali gus jadik "whale" ni. Persembahan ni berkaitan dgn binatang2, tapi aku tak pasti detailnya sbb semuanya in German. Jadi cuma tengok je la, "mende apa dia cakkap dok pahang starang lah pulok". Tapi yg pasti budak2 kelas semua pakai macam2 kostum la.

Bila sampai part Haziq, rupanya takda dialog untuk dia, cuma dia perlu geleng kepala bila ditanya oleh si "Ladybird" tu. Lagipun Haziq belum lagi boleh sgt bercakap German. Mengikut cakap cikgunya, Haziq dah boleh sikit2 cakap german dgn kawan2 sekelasnya, tapi dgn cikgunya dia malu so dia ckp english dgn cikgunya.

Cerita pasai kindergarten di Austria ni, agak berbeza dgn kindergarten di Malaysia atau di US. Kalau di Malaysia, semasa di tahap kindergarten, sudah di ajar membaca, menulis, mengira, so bila budak masuk sekolah, mostly dah pandai benda basic ni. Lagi bagus kalau di US, kindergarten sudah dianggap part of elementary school, dan juga sudah belajar asas membaca, mengira & menulis. Mula2 rasa pelik jugak, terutama bila tanya Haziq tiap kali dia balik dari sekolah, tanya apa dia belajar, dia akan cakap "tak belajar apa2, main je".. tapi bila tau mmg camtu caranya kindergarten kat sini, terima je la. Ajar sendiri la kat rumah asas2 tu semua.







Tapi di sini, di kindergarten tiada tumpuan pada membaca, menulis atau mengira ni. Mengikut cikgunya, benda2 tu semua akan bermula di Grade 1 atau darjah 1. So di kindergarten partly ala2 nursery gitu. Adalah aktivity mcm listening, kenal benda2 atau haiwan2, kenal benda2 sekeliling. Dan antara yg bagusnya, banyak aktivity outdoor, trip ke berbagai2 tempat. Boleh kata every month mesti ada 2-3 trip.

Oh ya.. disini tak ada bas sekolah! Pelik kan, tak sure pulak di bandar lain atau bandar kecik, tapi at least di Vienna ni takda la. Kalau ada outdoor trip, student akan naik public transport, bus, tram atau subway. Disini public transport very efficient & safe, so takda masalah langsung lah pasal ni. Suatu yg normal untuk lihat budak2 sekolah in group dgn 2-3 cikgu, naik tram or subway. Dan di Austria ni sekolah2 suka outdoor activity ni, even Faris pun selalu ada trip luar sekolah.

ok.. lagi sebulan saja lagi sekolah, lepas tu cuti selama 2 bulan sebelum start sessi baru 2008/2009 pada Sept. Tapi yang pasti Haziq memang suka bersekolah di kindergarten ni. Aha, satu lagi, kalau di US, pre-kinder dan kindergarten adalah percuma, tapi disini kena bayau. Tapi bayarannya bergantung pada pendapatan parents. Ada satu jabatan kerajaan yg uruskan kindergarten yg akan uruskan atau tentukan berapa kena bayar bulan2. Tapi itu cuma untuk kindergarten, bila masuk Grade 1 takda apa2 bayaran dah.

Satu lagi kelainan mengenai sistem pembelajaran disini, elementary school cuma setakat Grade 4, selepas tu akan start sekolah menengah atau middle school selama grade 5-8 dan disini student akan mula dipecahkan mengikut kebolehan. Disini sama pergi ke Gymnasium, atau normal secondary school. Dan disini kebolehan dalam mathematic amat penting untuk tentukan sekolah mana boleh dimasuki.


ok.. jumpa lagi.

Thursday, May 22, 2008

Schönbrunn Palace

Schönbrunn atau Schoenbrunn Palace ni salah satu Austria punya most important monument dan major tourist attraction. Palace ni juga listed sebagai salah satu UNESCO World Cultural Heritage punya site. Kawasan Schonbrunn ni memang luas betul atau huge atau "bigger than huge" bak kata Phoebe dlm siri Friends. Tourist boleh masuk dan tour dalam istana tu tapi kena bayar tiket, kalau tak silap EUR 9.50 for adult. Boleh la melawat bilik2 dlm istana tu, barang2 lama kegunaan keluarga bekas raja2 Austria dulu kala.
Kami pernah masuk melawat dalam istana semasa winter lepas tapi hari ni kami cuma melawat kawasan taman sekita istana ni. Musim spring sekarang ni mmg sesuai melawat sbb pokok2 pun dah hijau balik dan macam2 bunga boleh dilihat. Untuk melawat kawasan taman2 tak perlu apa2 bayaran. Sekarang ni mmg ramai tourist datang melawat.

Semasa kami pergi tadi, berbagai pokok bunga ros dah berbunga, berbagai2 warna. Memang agak cantik pemandangan sekitar taman ni. Kalau datang sini tak sah kalau tak mendaki sedikit untuk ke aras atas bukit taman ni, dimana boleh lihat pemandangan bandar Vienna. Aras atas bukit ni dengarnya tempat raja2 Austria ni berehat selepas berburu dulu kala. Pemandangan dari atas ni memang cantek. Tapi nak memanjat tu letih la sikit, tertonggek2 bontot nak memanjatnya.

Kami sempat la pusing2 sekitar taman ni, duduk2 sekejap menikmati pemandangan dari atas bukit ni. Disebelah taman atau kawasan istana ni ialah zoo Vienna yg mana asalnya ialah taman binatang raja2 dulu lah. Kami belum berpeluang nak melawat zoo lagi. InsyaAllah lain kali pergi melawat zoo pulak. Budak2 ni pun dah lama merungut ajak pi zoo. Oh ya kat zoo Vienna ni ada beruang panda, yg baru melahirkan anak masa winter bebaru ni. Kecoh dalam paper beberapa hari semasa panda ni beranak, suka bebenor orang sini dengan panda ni.

Tuesday, May 20, 2008

Jejak kasih....


Opss jgn salah paham, takda kaitan dgn manusia yg hidup atau yg mati. Tadi dpt emel dari kawan kat Msia, dia nampak kereta lama aku then dia snap gambar. Kereta 1st aku sejak kerja, dulu masa beli kaler hijau la ni dah silver, cuma plat masih sama. Kalau tak silap beli masa tahun 1997, cuma pakai selama 2 tahun sbb gilekan kereta Honda! Ooo.. byk berjasa kereta ni ooo... hehe..


Terima kasih Nuar!

Sunday, May 18, 2008

Vienna -> Krems -> Wachau

Isnin May 12 lepas kat sini cuti umum, lupa pulak sempena apa tapi yg pasti berkaitan agama depa la, lantak la janji cuti. So kami sekeluarga decide untuk pi jalan2 ke bandar Krems, yg jaraknya dlm sejam drive dari Vienna. Ramai yg suggest utk pi jalan2 ke Krems ni during spring sebab bandar ni memang cantek katanya, dan salah satu bandar yg "must" visit untuk sesapa yg dtg ke Austria.Lebih kurang dekat pukul 11am kami keluar rumah bawak sikit bekal untuk lunch kat Krems nanti. Pukul 12pm lebih sampai ke destinasi, pusing2 kat bandar cari port untuk berhenti, ternampak jeti untuk bot. Bandar Krems ni terletak di tepi sungai Danube, so salah satu tarikan utama disini ialah cruise boat sepanjang Danube ni lah. Tak sure pulak sejauh mana boat ni pergi, tapi kami tak naik.Teringat tip yg kak Siti bagi, kalau mai sini pi carik gerai ikan bakar. Lepas pusing 2-3 kali terjumpa la gerai tu. Ramai orang rupanya, ada yg tgh makan ada yg beratur panjang untuk beli. Ulin turun pi beli sbb aku tunggu dlm kereta sbb parking block kereta orang. Beli dua ekor, Eur12, hmm boleh tahan jugak la. Ye la kalau kat Austria ni susah nak dpt ikan segar kecuali ikan sungai le. Dah beli, masuk kereta drive carik port untuk makan la pulak, dah tghari pun, bau dia fuhhh menggelegak tali perut tak tahan lapar. Sedap maaa...

Satu lagi tarikan bandar ni ialah tanaman anggur nya, bole nampak ladang anggur dimana2, dan juga pusat buat wine. La ni pokok anggur baru tumbuh daun2 balik, dulu time winter, tinggal batang je kontang kanting.

Kami drive kearah pekan Wachau cari port untuk makan, sepanjang jalan pemandangann mmg catik sekali, ladang anggur, lereng2 bukit, sungai Danube sebelah kiri, dan boleh nampak castle lama kat puncak bukit.

Jumpa small park tepi sungai dan dekat dgn ladang anggur, kami pun ber santap-santapan lah ikan bakar 2 ekor tu... fuhhhhh sekali lagi bukan takat baunya aja, rasa nya pun sedapp maaa... adoii lama tak pekena ikan segar bakar. Tapi aku pun tak tau apa jenis ikan yg dibakar tu, tau melantak je. Berebut2 kami sekeluarga 5 beranak makan ikan tu, tak usik dah makanan yg dibawak dari rumah. Damia cukup suka ikan bakar ni.. habis tinggal tulang je hingga menjilat jari le... susah nak cakap, kalau tak caya kesedapanya mai lah sini, boleh pi makan ikan bakar kat Krems.
Dah makan sempat pi posing sekejap kat tepi pokok anggur, kalau buah dah ada mesti lagi menarik, ini baru tumbuh pucuk2nya. lagi sebulan 2 berbuah kot???

Kami terus drive ke arah Wachau menyusur sepanjang sungai Danube, menikmati pemandangan, stop sekejap kat parking area, rupanya bole turun ke tepi sungai. Bukan main seronok budak2 ni bole main air. Ye la kat Vienna mana nak jumpa laut. Kat Dallas dulu pun sama.Kalau balik kg kat Ganu hari2 bole pi main laut.
Tepi sungai ni ada jugak orang duk berjemur, tapi nasib baik depa pakai baju..hehe.. bukan apa kalau kat Vienna silap2 togel je org austria ni berjemur kalau kat tempat tersorok sket.

Sempat la rehat sambil tunggu budak2 ni main air, dengan angin sepoi2... cuaca pun ok tak terlalu panas lagi... rasa nak tido je dah tepi sungai tu..Dah puas tepi sungai kami pun beransur2 drive balik semula ke Vienna, tapi sempat lagi singgah sekejap kat Krems semula untuk berfoto-fotoan.. Bergambar ni wajib kalau pi mana2.. bahan bukti kes ni, mana buleh tinggal..

ok jumpa lagi..

Saturday, May 17, 2008

sana sini Euro 2008....

Semalam semasa on the way balik dari Faris punya dentist appointment, singgah sebentar di pusat bandar sbb awal lagi. Ye la, sekarang pukul 8:30pm baru maghrib, lambat la gelap. Ooo lupa, Faris la ni dah start pakai removable braces, untuk betulkan gigi atas dia. so once a month kena pi dentist visit.Jalan2 sekitar bandar, nampak di sekitar Rathaus ada ramai orang berkumpul. Rupanya ada persiapan atau rehearsal untuk acara Life Ball 08 sempena sambutan Euro 2008. Dengarnya Angelina Jolie salah sorang jemputan untuk acara ni. Kat Rathaus ni nanti ada big screen, utk tgk perlawanan bola Euro 2008 untuk sesapa yg tak nak pi stadium. Ada few other venue yg sediakan big screen ni.. happening jugak ni nanti.

Jalan2 ke depan lagi, ada dengar bising2 muzik. Rupanya ada street gig oleh group2 rasta & punk. macam2 jenis rupa boleh dilihat... ada yg pelik ada yg nampak gerun pun ada. Tapi yg pasti mostly mabuk2. Nak jalan dekat2 pun hati2, tapi acara ni polis punya la ramai duk kawal dari jauh.

Sempat juga layan grup punk buat live show, syok jugak. Mcm2 rupa bole tengok, tapi yg paling menarik couple punk laki bini bawak stroller sambil wife atau makwenya duk bagi susu sambil dukung. First time aku tengok laki bini punk dan ada anak... ganah sunggoh!

Lagi 20 hari ke Euro 2008 macam2 sambutan atau festival ada dibuat di sekitar Vienna ni, mostly during weekend la. Best jugak.. tak sabau nak tunggu Euro, nak tengok jutaan peminat bola dtg sini. Rugi England tak qualified kalau tak bole tgk england punya hooligans camana.. jgn ada rusuhan dah la.

Thursday, May 15, 2008

Bella.....Bella....Bella...

Ceska Republika part 4 finale.

Salam,
Pada hari Ahad kami terpaksa checkout awal dari apartment tu selewatnya pukul 9am sbb abg Shimi & family punya bus depart pukul 10am. Gedebuk-gedebak… angkut barang masuk kereta, dekat pukul 9:30am kami semua berangkat. Abg Shimi & family pi bus station untuk travel balik ke Vienna, tapi kami dan abg Mus sekeluarga sambung jelajah lagi ke Karlovy Vary. Lagi 2 jam drive ke northwest Prague. Sekali lagi dapat lihat pemandangan menarik lautan pokok2 berbunga kuning dikiri kanan jalan.

Lebih kurang dekat pukul 12pm kami sampai ke Karlovy Vary, small town je di kawasan berbukit. Tapi pemandangan sekeliling, bentuk2 bangunan mmg cantek. Bandar ni terkenal dengan sumber air panasnya. Sebelum sampai kesini, dlm kepala ingatkan sumber air panas mcm kat msia punya hot spring, jenis mcm kolam semulajadi air panas, rupanya2 sini lain. Disini dah advance sket, mata air panas ni ada di sekeliling bandar, ada yg berada di koridor bangunan dlm bentuk paip & kolam air kecik yg cantek dah cuma sumber air masih lagi dari mata air panas ni. Ada juga dlm galeri besar, yg ni jenis yg memancut few meters high. Bila tgk benda ni teringat pengalaman tgk geyser di Yellowstone (http://www.nps.gov/archive/yell/oldfaithfulcam.htm).

Satu lagi kelebihan bandar Karlovy Vary (mula2 nak sebut berbelit jugak lidah..) ialah harga produk2 kristal agak murah kalau compare dgn harga di Prague. Kak Siti sempat borong lampu kristal & set cawan dengarnya.

Dibandar ni pun ramai pelancong, mana datang ntah, dan kat sini pun hujan kekadang turun, so terpaksa la terkejor2 cari tempat berlindung. Nasib baik la hujan kat sini jenis yg renyai2 je.
Kami tak lama di sini sebab nak kejor masa untuk balik ke Vienna. Mula2 target untuk bergerak balik pukul 2pm, tapi terlajak jugak sbb asyik duk tgk mcm2 benda. Pukul 3pm baru bergerak balik ke Vienna. Plan asal nak bertolak pukul 2pm sbb kena drive 6 jam dan target untuk sampai sebelum malam di Vienna. Sekarang ni maghrib lebih kurang pukul 8:30pm di sini. Dalam perjalanan balik ke Vienna, masing dah letih, Haziq & Faris layan dvd, Damia pulak tido je dah. Lepas sejam drive berhenti makan & rehat kejap lepas tu sambung drive. Tgh2 perjalanan Faris pulak muntah… adoii.. terpaksa berhenti lagi bersihkan dia.
Untuk balik ke Vienna kena lalu ikut Prague, so traffic byk la sikit bila dah masuk Prague dan terpaksa la slow drive. Alih2 lebih kurang pukul 9pm baru sampai are Brno, masih lagi dlm Czech Republik. Drive lagi.. dan lagi dan lagi.. pukul 11pm baru la sampai rumah. Nasib agak baik malam tu sbb ada parking space tak jauh dari apartment. Angkut barang mana yg boleh, Haziq & Damia dah nyenyak tido… terpaksa kejut Haziq suruh dia berjalan dalam mamai tu sbb mana tangan nak angkut barang lagi nak dukung Damia lagi…Naik je atas Haziq sambung tido balik...kemas sket2 mana yg patut, mandi-manda, sembahyang & tidooo!!!

Selamat malam…..zzzzzzzzzzzzzzzzz……….


Monday, May 12, 2008

Ceska Republika part 3

Pagi Sabtu, lepas semua orang siap dengan sarapan barulah boleh keluar jelajah bandar Prague. Bukan senang kalau dah ramai2 ni nak tunggu semua nya siap. Dah dekat pukul 11 lebih baru la bole keluar rumah. Dari apartment tu kami kena jalan kaki dlm 10 min ke stesen subway yg terdekat. Alamak aku lupa daa nama stesen subway tu.. jangan lupa beli tiket kat kedai "runcit" kat stesen. Macam kat Vienna jugak, tadak org yg jaga entrance, kena self service semua, punch tiket then terus ke train. Tapi yg tak bestnya kat sini stesen subwaynya tak "stroller" friendly langsung. cuba jugak carik2 kalau ada lift untuk turun ke tempat train tapi hampeh. Terpaksa la angkut stroller tu turun guna eskalator.

Cuma lepas satu stesen je kami pun turun, dah sampai ke pusat bandar. Naik ke atas, terkejut jugak punya la ramai tourist... bersepah2, macam2 rupa. First impression bila tengok bandar Prague ni, cantik gak la... tapi Vienna lagi cantik dan bersih. Cuma di Prague ni ramai sungguh tourist. Mungkin sbb negara ni masih belum guna currency Euro, so kos barang2 sini masih murah sikit kalau dicompare dgn negara euro lain. Kat sini pakai currency Krone @ Kc, 1 Eur ~ 25 Kc.

So bermulalah jelajahan kami sekitar bandar Prague ni... aktiviti yg mesti ialah bergambar sana sini, pantang nampak view menarik sikit... Memang agak crowded kawasan tourist ni.. ramai sgt orang melancong. Boleh nampak ramai grup2 pelancong yg mostly dari negara europe jugak. Nak berjalan pun susah, ye lah kami yg ramai2 3 keluarga ni dengan masing2 ada stroller yg nakk kena tolak, agak meng"slow"kan pergerakan. Nasib kurang baik hari ni, tetiba hujan pulak turun, tapi nasib tak lebat sgt dan kejap je pasti berhenti dah. Tapi leceh la kan nak berkejor cari tempat berteduh, ye la takan nak berjalan dalam hujan pulak dengan budak2 ramai2 ni.

Kalau datang sini mmg bolehh agak apa barangan tarikan utama negara ni......."kristal"!! Dimana2 ada je kedai kristal ni.. boleh kata bersepah2 le. Harga takde la murah... mahal "gile"! Iye le, harga gelas kristal kecik pun dlm Eur30~RM150!! Mahal tuuu.. takde le kami nak beli mahall gitu.. Tapi kristal dari Czech ni mmg terkenal seluruh dunia...

Barang2 souviners mcm t-shirt, magnet, hiasan meja... agak murah lagi kat sini compare di Vienna. Sehelai tshirt dlm Eur 8, kalau kat vienna mana nak dpt tshirt harga mcm tu.

Salah satu tempat tarikan utama di Prague ialah CharlesBridge. Kami pun pergi ke situ, tapi bila sampai punya la ramai orang kat atas jambatan tu, nak berjalan pun susah apatah lagi nak ambik gambar. sekali lagi nasib kurang baik, hujan turun lagi. Berebut-rebut orang ramai berasak2 turun pergi cari tempat berlindung.

Dibandar Prague ni memang banyak kedai2 di setiap lorong2 yg ada, mostly kedai2 untuk barangan kristal dan barangan souviners untuk pelancong. Aha, satu yg peliknya, kat sini agak susah nak jumpa dgn tourist yg bertudung=muslim. Memang kami tak jumpa sorang pun hari tu.. mmg berbeza dgn Vienna, yg mana bersepah2 org muslim kat Vienna.

Lama jugak la kami pusing2 bandar Prague ni, sampai la pukul 3 lebih, baru lah beransur2 nak balik. Letih ya amat dah masa tu.. Mungkin sbb ramai sgt orang bersesak2 tu yg jadik semula. Terus carik makanan, lapar la semua orang, berjalan tak hingat. Malam tak pergi tambah letih tu. Dalam pukul 4 pm kami semua dah berada kat apartment mana, berehat sembang2 hilangkan penat. Besok pagi2 nak checkout dah, abg Shimi dan family akan balik ke Vienna naik bas pukul 10am, aku dan keluarga abg Mus akan bergerak ke bandar Karlovy Vary, dalam 2 jam drive lagi dari Prague... apa yg menarik di Karlovy Vary??... tungguuu....

Sunday, May 11, 2008

Ceska Republika part 2

Sambungan..

Jadi pada hari Jumaat petang pukul 5:30,kami bertolak dari rumah dan pergi ke office embassy Malaysia dimana kami berjanji utk berjumpa dgn Abg Mus & family sebelum bertolak ke Prague. By pukul 6:30pm, kami 2 keluarga bertolak dari Vienna ke Prague. Perjalanan akan ambil masa lebih kurang 4 jam.

Sepanjang perjalanan boleh nampak banyak pemandangan cantik. Terutama pemandangan padang tanaman pokok berbunga kuning yg akan diproses untuk hasilkan minyak masak. Pemandangan ni agak menarik atau menakjubkan jugak la..

Selepas sejam setengah driving, sampai lah ke sempadan Czech republic ni. Untuk drive dalam Czech republic ni, setiap kenderaan kena beli "vignette" atau toll sticker. Sini serupa macam di Austria, takda toll booth tapi untuk guna highway kena beli tol sticker dan tampal di cermin depan kereta. Mcm di Austria aku beli yearly vignette yg berharga Eur 75. Untuk drive di Czech selama 3 hari ni kami terpaksa beli 1 week sticker sbb depa tak jual yg daily punya. Tapi ok la, weekly sticker pun cuma Eur 10 je. So selepas sahaja across border, kami stop beli sticker ni kat satu hotel ni yg jual sticker ni.

Selepas border, hari pun dah start gelap then kami continue drive lagi, dipendekkan cerita lebih kurang pukul 10:30 kami sampai ke Prague... pusing punya pusing dlm bandar Prague ni mencari apartment yg kami akan tinggal, akhirnya lebih kurang pukul 11pm kami selamat sampai ke destinasi.... letih jugak le drive kali ni almaklum lah dah hampir setahun aku tak drive sejauh ni sejak pindah ke sini dari Dallas...

Di apartment abg Shimi dah menunggu di luar gate untuk guide ke parking lot. Selesai angkut barang, makan "tgh" malam, sembang2 sekejap.. pukul 2am lebih baru le boleh tidor. Apartment ni memang cantek dan luas, tingkat paling atas, dari verandah bole nampak view part of bandar Prague. Memang selesa lah untuk kami 3 keluarga tinggal disini hingga hari Ahad nanti. Esok pagi kami akan jelajah sekitar bandar Prague..