Nuffnang

Tuesday, April 17, 2012

Monday, August 1, 2011

Friday, May 27, 2011

Hujan Air Batu a.k.a Hail Storm

Musim bunga atau Spring kebiasaannya di kaitkan dengar keceriaan, warna warni bunga-bungaan mengembang dipelusuk tempat. Tetapi di Dallas selain daripada itu, setiap kali kedatangan musim bunga ia juga masa berjaga-jaga dengan kedatangan musim tornado/puting beliung dan hujan air batu. Tahun ini agak lain dari kebiasaannya, sejak dari awal musim bunga, agak banyak amaran tornado diberitakan. Kebiasaanya apabila amaran tornado diumumkan di TV, internet atau sirens di neighborhood, ianya sekali dengan amaran hujan air batu. Kebiasaannya jika tornado tidak "touch-down", hujan air batu akan turun selepas itu.

Yang terbaru ialah kejadian 3 hari lepas, amaran tornado disiarkan di kaca TV affecting certain areas or cities. Tepat pada masa dijangkakan some places were hit by tornado touch down tetapi tempat kami alhamdulillah dilanda dengan hujan air batu. Kebiasaan sebelum ini hujan air batu hanya sebesar duit syiling 10 sens, tetapi 3 hari lepas saiz hujan air batu sebesar bola golf hingga ke sebesar telur ayam!

Suasana semasa hujan air batu turun agak menggerunkan dengan bunyi "batu" jatuh ke bumi or kebumbung rumah or even kebumbung kereta. Kereta yang park di open parking area memang tidak dapat diselamatkan lagi. Apabila hujan air batu berhenti, boleh diihat kereta yang kemek diseluruh badan kereta dan ada juga kereta yang pecah cermin depan or belakang. Kesian pada empunya kereta yang tiada insurance coverage, habis jatuh value kereta jika ada kesan hujan air batu.

Kebiasaannya dalam 1-2 minggu akan datang akan kelihatan iklan jualan murah kereta mangsa hujan air batu oleh kedai-kedai dealer kereta. Even ada kedai yang menawarkan kereta baru dengan promosi beli 1 dapat free 1. Apa nak buat, terpaksa jual murah, kalau tidak siapa nak beli kereta berlekuk sana sini kesan hujan air batu.

Bahaya hujan air batu di Texas juga menyebabkan kadar premium insurance kereta disini agak mahal sedikit jika dicompare dengan state di utara.


Monday, April 18, 2011

Orangkualaibai@Ovi Store

Untuk sesiapa yang tinggal di Malaysia. Singapore & Brunei dan menggunakan telefon bimbit Nokia (selected models only), kini boleh download application "Orangkualaibai.." dari Ovi Store. Sebenarnya quite easy untuk create simple webpage application untuk Ovi Store. Easy step-by-step guidance disediakan, dan after few minutes, walla.. its done. Then perlu wait for few days untuk approval sebelum application di published in Ovi store.


Unfortunately tak boleh nak try download app Orangkualaibai dari sini sebab hanya dipublished di server untuk Malaysia, Singapore & Brunei oleh kerana contentsnya yang berbahasa melayu.

Walauapapun.. cubalah create your own apps untuk Ovi! Good luck!

Monday, April 11, 2011

Handphone a.k.a. Cellphone a.k.a. Mobilephone

Kalau tak silap Orangkualaibai mula kenal dengan telefon mudah alih pada awal 90an. Bermula dengan bentuk telefon sebesar beg tangan yang terpaksa dijinjing kemudian sedikit kemajuan after couple of years dengan bentuk sebesar botol air. By mid 90s barulah terdapat dipasaran handphone bersaiz "reasonable" sebesar tapak tangan. Evolution telefon bimbit sememangnya sesuatu yang menarik untuk diikuti, teknologinya begitu pantas berkembang. Dari telefon analog kepada era digital. Daripada skrin hitam putih kepada skrin berwarna. Daripada skrin kecil atau size keypad lebih besar dari size skrin kepada telefon yang langsung tiada keypad atau touchscreen phone. Dari resistive touch screen kepada smooth capacitive touch screen. Semuanya berlaku cuma dalam masa lebih kurang 20 tahun sahaja. Dan kini telefon bimbit bukan hanya sebagai alat penghubung suara, tetapi lebih kepada mini computer atau multimedia unit. Dari pandangan kasar, ramai mengguna telefon bimbit untuk messaging atau sms dan internet browsing daripada untuk berhubung suara.

Di zaman analog web browsing adalah satu perkara yang impossible. Perubahan kepada GSM membolehkan pengguna berjinak-jinak ke "world wide web" melalui phone dengan menggunakan WAP Browsing. Pada masa itu circa 1997, semua orang terpegun dengan kemudahan WAP browsing walaupun hanya several webpages yang boleh diakses. Kemudian diperkenalkan dengan GPRS dan EDGE. Bila datangnya 3G/UMTS, lebih comfortable untuk mobile browsing with better speed dan lagi kita diperkenalkan dengan HSDPA, HSUPA, HSPA dan terbaru HSPA+ dengan kelajuan 42Mbps!! Dan kini semua orang bercerita tentang 4G LTE pula. Secara mudah 4G is everything about data, kelajuan data rates over the internet atau ip world. Jika anda seorang pengguna yang "dont care" about mobile internet, tak perlu untuk ambil tahu tentang 4G.

Teringat dizaman mid 90's, belum ada lagi kemudahan prepaid phone. Prepaid diperkenalkan around 97-98. Harga telefon juga agak mahal di Malaysia pada masa itu. Sebiji telefon paling "koman" pun boleh hangus Rm500++. Bil bulanan pula tidak kurang dari Rm100 dan buleh mencecah beribu-riban bila dah syoq bergayutt! Jika diperhatikan harga telefon sehingga sekarang masih lagi dalam lingkungan RM300-Rm2000 walaupun perlbagai model baru dikeluarkan. Kekadang harganya tidak masuk akal langsung sehingga memcecah sebulan gaji junior executive.

Ada disesetengah negara, salah satu cara operator telekomunikasi untuk menarik pelanggan ialah dengan mensubsidikan harga telefon dengan syarat pelanggan perlu mengikat kontrak selama 1-2 tahun dengan operator tersebut. Ini sesuatu bentuk tarikan pemasaran yang biasa dilihat di Europe and Amerika. Pelanggan hanya perlu membayar small portion of the phone price atau kekadang langsung tidak perlu membayar harga telefon jika bersetuju untuk terikat dengan kontrak, setia dengan operator tersebut untuk suatu tempoh. Tidak pastu macamana dengan suasana di Malaysia samada serupa atau berbeza.

Seperti didalam gambar diatas, dengan hanya membayar $19.98 pengguna sudah boleh memiliki telefon bimbit prabayar yang termasuk dengan airtime credit bernilai $15.00. Ini bermakna nilai harga telefon tersebut cuma $4.98 sahaja!!! Langsung tidak masuk akal sebiji telefon bimbit cuma $4.98. Tapi itulah realitinya, operator mensubsidi harga telefon semata-mata untuk menarik pelanggan disituasi persaingan antara operator amat sengit. Oleh kerana persaingan sengit antara operator telekomunikasi disini, most operator sanggup menawarkan unlimited talk, text & web browsing for a fixed price of $50 sahaja setiap bulan!! Tidak perlu lagi bimbang bil telefon melambung naik tak terkawal tiap bulan. Dengan hanya bayar $50+tax, boleh bergayut, bersms, bermobile-facebook selama mana yang termampu. Itulah realitinya dihari ini..

Sekian serba ringkas evolusi teknologi telefon bimbit dari pandangan Orangkualaibai...

Monday, March 21, 2011

Rim Sukan Melampau...


Kegilaan empunya kenderaan disini terhadap "rim sukan" sedikit berbeza dengan suasana di Malaysia. Most pengguna kereta baru disini akan keep with the production rim, jarang kelihatan kereta baru atau yang berumur less than 3 years menggunakan after market rim. Suasana sebaliknya jika di Malaysia yang mana hinggakan ada empunya kereta yang terus pergi ke kedai sport rim sebaik keluar dari kedai dealer kereta. Biasanya berlaku untuk jenama kereta nasional atau Proton, Perodua etc.

Terfikir juga, betapa kayanya orang-orang Malaysia ni, baru sahaja berhabisan berbelanja (walaupun hutang) sebanyak lebih kurang RM40k untuk Proton Wira, terus sambung belanja for another RM2-3k (maybe hutang lagi... kredit kad pula) untuk sport rim. Biasanya sport rim bersaiz 15", 16" or 17" yang paling menjadi pilihan hati. Itu situasi 6-7 tahun yang lepas, tak pasti samada situasi serupa masih berterusan sekarang ini.

Disini, kebiasaannya mereka yang berminat dengan sporty looks car akan membeli sport model, contohnya untuk Honda Civic, mereka yang kaki sport car akan membeli Civic versi Si yang datang dengan 17" rim atau Toyota Camry versi SE yang datang dengan full skirting dan juga 17" sport rim. Jadi tidak perlu untuk menukar sport rim semasa kereta masih baru atau masih dalam warranty.

Tetapi disini ada satu golongan peminat sport rim atau boleh juga dikatakan "fanatik" sport rim. Kereta atau trak dipasang dengan sport rim bersaiz extreme/gedabak a.k.a. rim sukan melampau. Biasa dilihat ialah seperti contoh gambar diatas, kereta lama berumur 10 tahun atau older tetapi dipasang dengan sport rim gedabak. Memang entah apa2 rupa jadinya dan easily said, kereta tu & sport rim nampak not balanced at all. Sekali tengok macam belalang kateh pun ada. Disini kereta yang sebegini lazimnya, empunya ialah mamat hitam atau African American dan Latino. Setakat ini belum pernah lagi ternampak orang putih yang berkereta macam ni. Kereta seperti itu maybe berharga less than $3-4k dan harga sport rim + tyres tu maybe lebih kurang $2-3k. Contoh yang amat tepat sekali untuk perumpamaan melayu.. "umpama mahal tali dari lembu.."!!

Satu lagi kegilaan ialah sport rim saiz gedabak yang dipasang pada pickup truck atau suv. Sekali lagi kebiasaanya empunya kenderaan sebegini ialah mamat hitam atau Latino dengan rim bersaiz 19", 20" atau 21". Citarasa dua kaum ini memang unik.... bukan sahaja dari segi minat terhadap menghias kenderaan tetapi juga pada pakaian dan penampilan. Dah namapun manusia, setiap kaum dan golongan ada identiti dan perangainya yang tersendiri termasuklah kita orang Melayu....

Wednesday, March 9, 2011

Senjata Api


Diantara negara-negara maju didunia, nisbah senjata api per penduduk yang paling tinggi ialah di USA. Kenapa di USA ramai yang memiliki senjata api? Murah ke senjata api disana? Mudah ke untuk memiliki senjata api di sana? Antara persoalan yang akan bermain di kepala. Lihat sahaja di TV series atau movie-movie Hollywood, tembakan sana sini, senjata api yang sentiasa kelihatan di rumah-rumah.

Apabila tinggal di sini, isu ini tidak lagi menjadi sesuatu yang pelik. Senjata amat mudah diperolehi atau dibeli. Even di sport store ada special section yang menjual pelbagai senjata api seperti pistol dan rifle automatic. Cuma senjata tersebut dipamerkan didalam glass cabinet dan behind a counter. Even kadang-kadang terdapat sale & discount juga untuk senjata api seperti pakaian atau barang2 lain. Apa yang lebih "menarik", anda tidak perlu memiliki licence untuk membeli senjata api dan meyimpannya dirumah. Licence diperlukan jika anda membawa senjata api bersama-sama (ditubuh badan) atau dipanggil "concealed weapon" dan juga jika menyimpan di glove box kereta. Jika sentaja disimpan didalam boot kereta tidak perlukan licence, but jika ditahan polis MESTI diberitahu kepada polis yang terdapat senjata api didalam boot kereta atau dimana-mana.

Di Texas, ada satu peraturan yang wajib diketahui oleh mereka yang baru datang tinggal disini iaitu jangan sekali-kali menceroboh kawasan rumah persendirian yang anda tidak kenali. Tuanpunya rumah berhak untuk menembak penceroboh dan dengan persekitaran yang mana senjata mudah dimiliki oleh sesiapa, ini adalah sesuatu yang patut diambil serius oleh sesiapa. Even kalau hendak buat pusingan u-turn semasa memandu, cuba elakkan dari masuk ke driveway rumah orang tidak dikenali. Maut mungkin menanti... ;-)

Salah seorang sahabat disini bercerita, pernah satu masa dahulu terjadi peristiwa tragik dimana seorang budak berbangsa asing meraikan hari Halloween pada malam hari. Kebetulan budak itu tidak berapa memahami bahasa Inggeris. Hendak dijadikan cerita budak itu telah melintas kawasan salah sebuah rumah, dan tuan punya rumah yang mungkin seorang psycho, telah menjerit memberi amaran untuk "stop". Budak itu mungkin tidak mendengar atau tidak paham atau sengaja tidak mendengar telah ditembak oleh tuan rumah dan mati ditempat kejadian. Setelah diadili, penembak telah lepas dari apa-apa hukuman kerana haknya sebagai tuan punya properti dan haknya melindungi propertinya.

Jadi tidak hairanlah kekadang kita mendengar berita pelajar atau sesiapa mengamuk menggunakan senjata api sehingga menyebabkan kematian. Tahun lepas kalau tidak salah, ada beberapa kes pelajar mengamuk menggunakan senjata api dan melibatkan kematian berlaku di kolej atau universiti di US. Mungkin sesuatu yang jarang didengar dinegara-negara lain (except in those negara yg politically unstable e.g. Iraq etc). Kalau di Malaysia, most kejadian mengamuk masih pakai parang sahaja setakat ni. But who knows in 10-20 years kalau undang-undang pemilikan senjata api tidak dikawal dengan baiknya, senario yang berlaku di US hari ini mungkin akan didengar di Malaysia pula...


Monday, February 21, 2011

Car Wash

Gambar diatas suasana di car wash during weekend selepas Dallas dilanda winter storm. Semua orang berebut-rebut untuk basuh kereta yang dah kelabu asap melekat segala debu, pasir selepas ais dan snow cair. Its good untuk basuh kereta secepat mungkin untuk hilangkan segala pasir dan garam yang melekat dari jalan raya. Semasa freezing/snowy days, jalanraya akan ditabur pasir dan garam untuk elakkan ais atas jalanraya. Alhamdulillah disini waktu beku & salji cuma last for 1-2 weeks sahaja.

Jika di Europe almost the whole 3 months dari December ke February cuaca beku dan bersalji. Dan sepanjang itu jugalah kereta tak berbasuh dan dipenuhi ais melekat. Satu keajaiban kalau nampak kerata yang bersih berkilat di musim winter.

Kos membasuh kereta disini masih lagi reasonable sekitar USD5 untuk basuh sahaja. Tetapi jika termasuk vacuum interior akan jadi lebih kurang USD20! Mahal gila almaklumlah bila kena vaccum dalam kereta dah menggunakan tenaga manusia, ini yang buat jadi mahal. Basuh kereta cuma via machine. Di Austria juga kalau tak silap dalam EUR 5 untuk basuh sahaja. Berapa agaknya kos basuh kereta di Malaysia sekarang ini? Kalau 5 years ago dalam RM10 untuk cuci+vacuum. Masih murah lagi atau makin mahal?

Friday, February 18, 2011

Sonic-America's Drive-In!

Salah satu restoran yang unik terdapat disini ialah Sonic. Dengan tagline nya "America's Drive-In", ianya not just a regular drive-through seperti kebanyakan restoran fast-food yang lain. As in the pic above, pelanggan just drive in to designated spot, park and make order via the machine sama seperti jika order di drive-through lane. Cuma disini, pelanggan akan terima order dari pelayan yang datang berkasut roda ke kereta dan pelanggan akan menikmati makanan terus didalam kereta.

Ada juga option untuk makan di meja-meja yang disediakan but mostly yang datang ke sini makan di dalam kereta. Inilah keunikan restoran Sonic ini jika dibandingkan dengan restoran-restoran fast food lain. Unfortunately tiada apa yang boleh dimakan direstoran ini besides air & fries, yang lain semuanya non-halal so belum pernah lagi merasa makan disini. Restoran ini memang amat sesuai dengan perangai orang disini yang seboleh-bolehnya malas hendak keluar dari kereta dan berjalan beberapa tapak. Semuanya kalau boleh hendak diuruskan dari dalam kereta. Besides drive through restaurant, even disini juga sudah ada drive through ATM machine dan drive through pharmacy counter.



Saturday, January 29, 2011

99¢ Burger!


Semasa tengah asyik menonton TV, ada iklan Wendy's dengan menayangkan meals nya yang semurah 99 cents sahaja!! Aduh... alangkah bahagia dan nikmatnya jika semua menu di Wendy's ini halal dan boleh dimakan. Kalau seketul burger cuma 99 cents, mewah2!!! Kalau tak silap di Malaysia pun dah ada franchise Wendy's dibuka. Ada pernah seorang kawan Filipino pernah memberitahu yang ayam goreng di Wendy's is the best kalau compare dengan fast food chain yang lain. Entahlah... tak pernah rasa even semasa balik ke Malaysia last summer tak sempat nak merasa.

Bercerita pasal burger, disini ada several restoran halal yang menyediakan menu American food seperti burger, sandwiches, fried chicken, buffalo wings etc. So tidak le kempunan kalau terasa hendak merasa American food, made in kedai bukannya sendiri bikin di rumah. But harga halal American food biasanya sedikit mahal but reasonable jika dicompare dengan harga di established fast food chain e.g. McD, KFC, Wendys etc, anyway it taste as good as those chains.

Antara restoran halal around Dallas yang menyediakan American menu are Hot n Crunchy, Chilli Peppers & Texan Chicken. Teringat Philly cheese steak sandwiches... uuhhh yummyy!!!